Maart 2009

Maart 2009

Pijlgifkikkers in Bolivia

Tekst en foto's: Mathieu Woldhuis

Bolivia is het land waar de zuidgrens van de dendrobaten ligt. Het land heeft een grote verscheidenheid aan biotopen waardoor de biodiversiteit erg hoog is. Er is relatief weinig over de verspreiding van dendrobaten bekend in vergelijking met bijvoorbeeld Panama. Deels ligt dit aan de ontoegankelijkheid van vele delen van het land. Toch zijn hier wel een aantal soorten te vinden, bijvoorbeeld Ameerega picta (Epipedobates pictus) als bekendste, verder nog A. boliviana, A.  yungicola, A. trivittatus, A. flavopictus, A. hahneli, Allobates femoralis, A. mcdiarmidi en Ranitomeya biolat (Dendrobates biolat). Ik ben afgelopen oktober in dit land geweest en heb geprobeerd een aantal soorten te vinden. Helaas is dit alleen gelukt voor Ameerega picta. Voor een paar jaar terug was deze kikker redelijk veel te zien bij ons in de hobby, nu is hij bijna niet meer te vinden. Ik had deze kikker zelf ook in mijn bezit en ik was erg benieuwd hoe deze er in het wild uit zouden zien, aangezien de hobby populatie uit Bolivia afkomstig is.

Mannophryne trinitatis de Trinidad beekkikker

Tekst en foto’s: Remco Stuster


Reeds vele jaren begeeft zich, onder de Europese gifkikkerpopulaties in gevangenschap, een bruin gekleurd en onopvallend kikkertje genaamd: de Trinidad beekkikker. Het betreft hier een diertje dat vele jaren bekend stond onder de naam Colostethus trinitatis. In de jaren dat het diertje in onze hobby wordt gehouden en gekweekt, heeft het diertje flink te lijden gehad onder een wisselende populariteit. Zo was er een tijd dat erg veel hobbyisten het diertje in hun collectie hadden en er door de liefhebbers veelvuldig nakweek werd aangeboden. Helaas heeft het diertje ook heel wat minder populaire jaren in de hobby gekend, waarbij het moeilijk was de overgebleven dieren voor een serieuze kweekpoging te traceren.
 
Testverslag TL-dimmer

Tekst en foto's: Martijn van Beek


In het DN Magazine van maart 2008 werd al melding gemaakt van de TL-dimmer die via het internet wordt verkocht (Nieuw gezien op de markt). Hier volgt een kort verslag hoe de dimmer aangesloten kan worden.

Oerwoud in de woonkamer

Bouw en gebruik van een paludarium met Dendrobaten

Tekst en foto’s: Thomas Ackermann


Twintig jaar geleden verplaatste mijn interesse zich van het observeren van inheemse reptielen en amfibieën in het veld naar het houden van meer exotische soorten in het terrarium. Een periode waarin ik veel mooie en ook minder aangename ervaringen heb opgedaan. In de loop van de tijd heb ik mij in de praktijk maar met enkele soorten bezig gehouden. Op de „jagers- en verzamelaarsfase” van elke beginner na, wilde ik vooral kleine dieren in grote terraria onderbrengen met voldoende bewegingsruimte. Dit in de hoop om te kunnen genieten van een zo veelzijdig mogelijk gedragsrepertoire. In het begin lag het zwaartepunt bij kikkers en salamanders, later hield ik me enkele jaren bezig met kleine leguanen en agamen uit de drogere regio’s. Pas drie jaar geleden kwamen gifkikkers in beeld. De arbeidsintensieve voedseldierenkweek en de omslachtige verzorging schrokken mij lange tijd af. Dat was onterecht zoals ik nu weet.
 
Hortus Botanicus Vrije Universiteit

Tekst: Vincent Plomp

Foto’s: Edwin Butter


De laatste jaren bezoek ik voor mijn werk geregeld de Vrije Universiteit van Amsterdam. Mijn auto parkeer ik dan aan de achterzijde van het universiteitsgebouw, om via de Boechorststraat naar de ingang te lopen. Aan de overzijde van de straat, is mijn oog al eens op een aantal palmen en andersoortige tropische planten gevallen, maar ik ben nooit verder gekomen dan een vluchtige blik.
 
Adelphobates galactonotus

Tekst en foto’s: Johan Overkamp


Toen ik jaren geleden in het bezit kwam van het grote gifkikkerboek ‘Poison Frogs’ van Jerry G. Walls heb ik me aan de prachtige foto’s van gifkikkers vergaapt, waarvan ik vele soorten nog nooit had gezien, waaronder de soort die toen nog Dendrobates galactonotus heette.  Afgaande op de beschrijving moest het toch wel iets heel bijzonders zijn! Ik hoorde via via, dat ze in Duitsland wel te koop waren. Toen was nog het probleem, dat de vraag groter dan het aanbod was. Ik heb me daarom toen op een ‘wachtlijst’ bij een Duitse kweker laten zetten.  Hiervan heb ik uiteindelijk geen gebruik gemaakt, omdat ik intussen na een bezoek aan een Duitse kikkerdag, met vier exemplaren van de rode variant naar huis kon. Naderhand kwamen er oranje-zwarte varianten op de Nederlandse markt en hiervan heb ik toen een groepje van vier exemplaren kunnen kopen. Het waren mooie volle grote dieren, die zich  al snel thuis voelden in hun nieuwe onderkomen en hun eerste legsels produceerden. Succes smaakt meestal naar meer en mijn collectie galactonotus groeide door naar vijf varianten.

 

De bouw van een Ranario in Costa Rica

Tekst en foto's: Martin Haberkern


Aan de oostkust van Costa Rica ligt Cahuita, 40 kilometer van Limon. Daar ligt aan de rand van het nationale park een kikkerpark met een concessie van de staat voor opvolging. De grondlegger, architect en bouwer is Martin Haberkern. Door omstandigheden zoekt deze een geïnteresseerde persoon of organisatie, die op dit goed ontsloten stuk grond met woonhuis de door hem vormgegeven verbinding met de natuur voortzetten kan. In dit artikel vertelt Martin over zijn werk, van idee tot realisatie.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top