Dendrobatidae Nederland

 

Dendrobatidae Nederland is een internationale vereniging van liefhebbers van pijlgifkikkers (Dendrobatidae), mantella's en andere kikkers.

Zij heeft ten doel de waardering voor de natuur, meer toegespitst op de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en Madagaskar en de pijlgifkikkers in het bijzonder, te helpen opwekken, onderhouden en bevorderen.

Hoofddoelstellingen zijn bovendien het bevorderen van nakweek, om zo de bescherming van de kikkers in de natuurlijke biotoop te bevorderen en het zoveel mogelijk verspreiden van informatie met betrekking tot Dendrobatidae en andere tropische kikkers.

DN Magazine

DN Gifkikkerboek

 

Voordelen lidmaatschap

Voordelen van een lidmaatschap:

  • Elk kwartaal ontvang je ons DN magazine.
  • Halfjaarlijks gratis entree op de Kikkerdag voor jezelf en een introducé.
  • Gratis tafel voor aanbod van nakweek op onze Kikkerdag.
  • Gratis bezoek aan werkgroepavonden van west-, midden- en noord Nederland.
  • Jaarlijks een symposiumdag.
  • Toegang tot de volledige inhoud van onze website.
  • Megakorting op ons boek Gifkikkers.
  • Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers.
  • Bijna 50% korting op Terrafile!
  • Leden bieden we de mogelijkheid bij te dragen aan onze activiteiten (DN functioneert geheel op basis van vrijwilligers).

...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL)

Lid worden

Soorten gecombineerd houden
Remco Stuster
/ Categorieën: GIFKIKKERS, GIFKIKKERS, Gifkikkers

Soorten gecombineerd houden

Meerdere soorten kikkers houden in één kikkerbak is, net zoals het houden van kikkers in combinatie met andere dieren dan kikkers, een wens van veel hobbyisten. Er zijn echter gezondheidsrisico’s aan verbonden voor de soorten die gecombineerd worden. Natuurlijk willen we niet dat onze dieren door het combineren stress krijgen, vaak met ziekte tot gevolg, of overlijden. Die kans is er echter altijd. Combinaties die bij de één goed gaan, mislukken soms dramatisch bij de ander. Om deze, en andere redenen, zijn er veel hobbyisten, niet geheel onterecht, fel tegen het combineren van verschillende soorten in één kikkerbak. De drang om verschillende soorten te combineren blijft echter bestaan, onder zowel beginnende als gevorderde liefhebbers. Om die reden zijn hier verschillende belangrijke punten uiteengezet, waarvan je kennis dient te nemen voordat je ervoor kiest om verschillende soorten te combineren.

 

 Gifkikkers met (gif)kikkers combineren:

Bij het combineren van verschillende soorten (gif)kikkers, dien je op de hoogte te zijn van het volgende:

1.      Soorten die door veel hobbyisten succesvol worden samengehouden, zijn nooit combinaties die gegarandeerd bij iedereen goed gaan. Het is soms zeer afhankelijk van de situatie en de individuen, of een dergelijke combinatie probleemloos zal verlopen, of niet.

2.      Wanneer verschillende soorten uit hetzelfde geslacht, bijvoorbeeld het geslacht Dendrobates, bij elkaar worden gehouden, levert dit kruisingsgevaar op. Het maken van kruisingen, intentioneel of niet, is volgens de meeste hobbyisten niet wenselijk. Combinaties van soorten bestaan om die reden nagenoeg altijd uit soorten van verschillende geslachten (bijv. Ameerega met Ranitomeya). Ook verschillende varianten van één soort, afkomstig van verschillende locaties, kunnen zorgen voor ongewenste mengvormen.

3.      Combinaties die lange tijd goed gaan kunnen, door het volwassen worden van één of meer exemplaren, opeens verstoord raken.

4.      Om problemen bij combinaties in een vroeg stadium te kunnen detecteren, is het aan de raden de te combineren soorten gedurende enkele maanden te observeren in een niet-gecombineerde situatie. Wanneer het gedrag van een soort bekend is bij de hobbyist, vallen problemen tijdens het houden van een combinatie beter op. U kunt hierdoor sneller handelen wanneer het fout gaat.

5.      Verschillende soorten hebben een voorkeur voor verschillende plaatsen van de bak. Algemeen wordt aangenomen dat soorten die je combineert, het beste verschillende plaatsen in de bak bewonen. Zo worden voornamelijk klimmende soorten veelal gecombineerd met bodembewoners. Hiermee verminder je de kans dat ze elkaar verstoren.

6.      Zonder dat we het weten, kunnen er diersoorten gecombineerd worden die drager zijn van een ziekte. De ziekte verspreidt zich vervolgens gemakkelijk naar de andere soort(en). Ziekten die bij de drager geen negatieve invloed hebben op de gezondheid, kunnen bij een andere soort wel problemen geven. Zieke dieren, of dode dieren, kunnen het gevolg zijn. Vaak zonder dat we weten waardoor er opeens dieren overlijden.

7.      Agressie vindt niet alleen plaats onder soortgenoten, maar ook tussen soorten onderling. Dit geeft vaak stress, en daardoor ziekte, of de directe dood tot gevolg. Zelfs hele kleine soorten uit het geslacht Ranitomeya kunnen het leven van een grote soort uit het geslacht Dendrobates heel zuur maken. Goed opletten of het goed gaat is dus belangrijk.

8.      Territoriumvorming vindt sneller plaats in grote kikkerbakken met weinig individuen, dan in kleine kikkerbakken met veel individuen. Grote kikkerbakken hebben als voordeel dat een opgejaagd dier gemakkelijker weg kan komen. Grote en kleine bakken hebben dus beiden voor- en nadelen.

9.      Combinaties, tussen dagactieve gifkikkers en nachtactieve boomkikkers, worden vaak gemaakt. Boomkikkers pakken in verhouding veel grotere prooien dan gifkikkers, waardoor ( jonge) gifkikkers in sommige gevallen een prooi kunnen vormen. Combineer dus geen soorten die aanzienlijk in formaat verschillen.

10.  Nachtactieve kikkers combineren met dagactieve kikkers doe je het beste in een voldoende grote bak, zodat verstoring van elkaar tijdens de slaap tot een minimum beperkt wordt.

11.  Sommige soorten (boom)kikkers behouden in gevangenschap, in tegenstelling tot gifkikkers,  hun sterke huidgif. Dit huidgif kan ziekte of de dood van andere soorten kikkers veroorzaken. Van soorten uit bijvoorbeeld het geslacht Trachycephalus bestaan dergelijke horrorverhalen.

12.  Combineren van dag- en nachtactieve soorten houdt in dat er overdag en ’s avonds/’s nachts gevoerd zal moet worden met gesupplementeerde voedseldieren. Alleen dan kun je zorgen dat alle diersoorten hun supplementen binnen krijgen.

 

 

Gifkikkers met andere dieren combineren:

Bij het combineren van gifkikkers met andere dieren dan kikkers, dien je op de hoogte te zijn van het volgende:

1.      Diersoorten die elkaar als prooi kunnen zien, worden het beste niet samengehouden. Ondanks de vele gelukte combinaties, pakken zelfs kleine gekko’s wel eens een (jonge) kikker.

2.      Sommige vissen lusten graag kleine kikkervisjes. De vaak gecombineerde seizoensvisjes staan hierom bekend.

3.      Vissen kunnen drager zijn van koudbloed tuberculose. Deze ziekte kan gemakkelijk amfibieën infecteren, met de dood tot gevolg.

4.      Dieren uit een ander klimaat kunnen beter niet samengehouden worden, wegens de verschillende eisen die ze stellen aan hun omgeving. Voldoende verdieping in de te houden soorten is dus een absolute vereiste.

5.      Ook dieren die van nature in hetzelfde biotoop voorkomen, bewonen in het biotoop vaak wel verschillende plaatsen (niches), en stellen daarmee vaak totaal andere eisen aan hun leefomgeving. Hagedissen moeten voldoende kunnen zonnen op een droge plek in de bak, sommige boomkikkers overigens ook. Bij het combineren ervan met gifkikkers dient de bak dus voldoende groot te zijn, en aan de verschillende eisen te voldoen.

6.      Nachtactieve gekko’s kunnen dienen als opruimer van gevoerde krekels die door de kikkers niet gepakt zijn, en zich overdag goed verschuilen.

7.      Voedselconcurrentie kan op de loer liggen. Verzeker jezelf ervan dat alle dieren voldoende voeding binnen krijgen.

8.      Combineren van dag- en nachtactieve soorten houdt in dat er overdag en ’s avonds/’s nachts gevoerd zal moet worden met gesupplementeerde voedseldieren. Alleen dan kun je zorgen dat alle diersoorten hun supplementen binnen krijgen.

Printen
22064 Waardeer dit artikel
4.4

Laatste nieuws

December 2023 December 2023

December 2023

0 194
  • Andinobates viridis. Wat is er met deze soort gebeurd?
  • Zelfbouw paludarium
  • De transitie van open water als larve-afzetgebied naar het gebruik van fytotelmata als afzetplaats
  • Gebruik en beoordeling van het gespecialiseerde Exo Terra gifkikker terrarium.
  • Succesvolle kweek met de Rio-Pescado Harlekijnkikker Atelopus balios (PETERS, 1973) in het kader van het Citizen Conservation project (deel 1)
  • Oophaga pumilio
  • Op bezoek bij Artis
September 2023 September 2023

September 2023

0 285
Phyllobates terribilis: een beginnerskikker? Verslag 3e presentatie DN werkgroep in Wateringen Op stage in de Peruaanse Amazone Een topveterinair gaat met pensioen Over moderne verlichting in het vivarium Op ‘pad’ voor de knoflookpad in Drenthe Allobates brunneus ontrafeld Drie keer Oophaga granulifera Werkgroep Midden-Nederland; een reis naar Fauna Forever in...

Facebook Home

icon
Dendrobatidae Nederland
10-4-2024
15 1
icon
Dendrobatidae Nederland
9-4-2024
17 2
Het is officieel: - Epipedobates darwinwallacei is synoniem verklaard met E. espinosai! - Het Epipedobates boulengeri/espinosai complex is opgesplitst in vier soorten! Is dit dan echt nieuws? Nou nee, niet zozeer voor de eigenaars van ons boek 'Gifkikkers'. - In onze eerste editie uit 2017 voegden wij aan de soortbeschrijving van E. darwinwallacei al foto's toe die op basis van uiterlijk volgens velen behoorden aan het E. boulengeri/espinosai complex. Dat zagen wij anders. - In onze tweede editie uit 2023 verwerkten wij reeds de nieuwste inzichten die sinds gisteren officieel gepubliceerd zijn. Lees nu de volledige publicatie hier: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1055790324000575?via%3Dihub
icon
Dendrobatidae Nederland
7-4-2024
25 2
Ons prachtige boek 'Gifkikkers' is in beperkte aantallen verkrijgbaar op de DN Kikkerdag aanstaande zaterdag 13 april. We doen ons best om pakweg 60 exemplaren mee te nemen (reserveren is niet mogelijk). Grijp je mis of kom je niet naar de Kikkerdag, bestel dan jouw exemplaar in onze webshop: https://www.webshop.gifkikkerportaal.nl/ Prijzen: €70,- voor niet-leden €30,- voor nieuwe leden €20,- voor leden die al vóór 2023 lid waren Selecteer simpelweg de voor jou geldende prijs in onze webshop (wij voeren hierop een controle uit).
icon
Dendrobatidae Nederland
7-4-2024
22 2
Wist je dat!?? ...toegang tot de DN Kikkerdag slechts €7,50 kost? ...je als DN lid gratis de beurs kan bezoeken samen met een introducé? ...het je als lid dus maar liefst €15,- scheelt per DN Kikkerdag? ...we twee Kikkerdagen per jaar organiseren? (dus dat is €30,- korting op jaarbasis) ...een lidmaatschap van DN precies ook €30,- kost? ...je voor €30,- lidmaatschap nog veel meer voordelen krijgt zoals DN magazines, mega korting op ons boek, grote korting op Terrafile, bijdraagt aan conservatie en wetenschap, en nog veel meer? De DN Kikkerdag is al op 13 april (zie Facebook event), dus lid worden voor gratis entree is echt een goed idee: https://www.webshop.gifkikkerportaal.nl/ Tot ziens op de Kikkerdag!
icon
Dendrobatidae Nederland
3-4-2024
40 8
Volg de nieuwe DN werkgroep Vlaanderen :)
icon
Dendrobatidae Nederland
30-3-2024
1 0
Load more posts Loading
Back To Top