Dendrobatidae Nederland

 

Dendrobatidae Nederland is een internationale vereniging van liefhebbers van pijlgifkikkers (Dendrobatidae), mantella's en andere kikkers.

Zij heeft ten doel de waardering voor de natuur, meer toegespitst op de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en Madagaskar en de pijlgifkikkers in het bijzonder, te helpen opwekken, onderhouden en bevorderen.

Hoofddoelstellingen zijn bovendien het bevorderen van nakweek, om zo de bescherming van de kikkers in de natuurlijke biotoop te bevorderen en het zoveel mogelijk verspreiden van informatie met betrekking tot Dendrobatidae en andere tropische kikkers.

DN Magazine

DN Gifkikkerboek

 

Voordelen lidmaatschap

Voordelen van een lidmaatschap:

  • Elk kwartaal ontvang je ons DN magazine.
  • Halfjaarlijks gratis entree op de Kikkerdag voor jezelf en een introducé.
  • Gratis tafel voor aanbod van nakweek op onze Kikkerdag.
  • Gratis bezoek aan werkgroepavonden van west-, midden- en noord Nederland.
  • Jaarlijks een symposiumdag.
  • Toegang tot de volledige inhoud van onze website.
  • Megakorting op ons boek Gifkikkers.
  • Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers.
  • Bijna 50% korting op Terrafile!
  • Leden bieden we de mogelijkheid bij te dragen aan onze activiteiten (DN functioneert geheel op basis van vrijwilligers).

...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL)

Lid worden

Wormen
Anonym
/ Categorieën: Ziektes

Wormen

Worm.jpgWormen kunnen onderverdeeld worden in Nematoden (rondwormen), Trematoden (platwormen) en Cestoden (lintwormen).
Enkele wormen die bij gifkikkers kunnen voorkomen zijn:

Rondwormen.

Rondwormen zijn te zien in de ontlasting van een kikker met een microscoop op 100X vergroting.
In de ontlasting (faeces) zijn eieren en larven van de rondworm te vinden, echter bij twee dagen oude ontlasting zullen alle eieren zijn uitgekomen waardoor alleen nog larven zichtbaar zijn.
De rondworm is een van de minst schadelijke wormsoort die bij de gifkikker kan voorkomen, de rondworm leeft van de voeding die zich in de darmen bevind.
Doordat bij stres de kikker verzwakt zullen de wormen zich makkelijk kunnen ontwikkelen waardoor er steeds minder voeding voor de kikker overblijft en de kikker zal ondanks dat hij nog eet sterk vermageren, de huid is droog en vaak zit de kikker in of nabij het water om de vochtregulatie op pijl te houden.
De kikker kan het best behandeld worden met Panacur, mocht deze kuur niet helpen (meestal heb je dan te maken met een ander soort worm) dan kan er een kuur met Ripercol gegeven worden.
Uitleg over de geneesmiddelen volgen nog.

Haakwormen.

Haakwormen zijn te zien in de ontlasting van een kikker met een microscoop op 100X vergroting.
In de ontlasting (faeces) zijn eieren en larven van de rondworm te vinden (eieren kunnen ontwikkelde larven bevatten), echter bij twee dagen oude ontlasting zullen alle eieren zijn uitgekomen waardoor alleen nog larven zichtbaar zijn.
De haakworm is te vinden van de slokdarm tot in de darmen, de haakworm zet zich vast aan b.v. de darmwand waar hij leeft van bloed en weefsel, hierdoor kan bloedarmoede bij de kikker ontstaan tevens kan er buikvliesontsteking optreden en door de wondjes die de haakworm veroorzaakt kunnen infecties ontstaan.
De kikker wordt sloom, kan bloed en slijm in zijn ontlasting hebben en de kikker verliest zijn eetlust waardoor hij vermagert, de huid is droog en vaak zit de kikker in of nabij het water om de vochtregulatie op pijl te houden.
De kikker kan besmet worden met de haakworm door het eten van besmette voederdieren en/of besmette grond en de haakworm kan de kikker binnendringen via de huid, meestal via de buik van de kikker.
De haakworm is een gevaarlijke parasiet die verspreid kan worden (van bak naar bak) door besmette instrumenten, handen en besmette voederdieren.
Daar de haakworm nog maanden kan blijven leven op de vochtige ondergrond van onze paludaria zullen bij een besmetting de kikkers apart behandeld moeten worden en de paludaria zal helemaal leeg gehaald en ontsmet moeten worden om nieuwe infectie van de haakworm te voorkomen.
De kikker kan het best behandeld worden met Panacur, mocht deze kuur niet helpen (meestal heb je dan te maken met een ander soort worm) dan kan er een kuur met Levamisol gegeven worden.
Uitleg over de geneesmiddelen volgen nog.

Longwormen.

Longwormen zijn te zien in de ontlasting van een kikker met een microscoop op 100X vergroting.
In de ontlasting (faeces) zijn eieren en larven van de longworm te vinden (eieren kunnen ontwikkelde larven bevatten), echter bij een dag oude ontlasting zullen alle eieren zijn uitgekomen waardoor alleen nog larven zichtbaar zijn.
De longworm is te vinden in de longen en in het darmkanaal waar eieren en larven te vinden zijn.
De longworm kan longontsteking veroorzaken, ze leven van slijm en vocht en geven een zekere prikkeling zodat er meer slijm dan normaal wordt geproduceerd, ook de zuurstof uitwisseling wordt bemoeilijkt.
Het is moeilijk te zien of je met longwormen te maken hebt, daar de worm sterk op andere rondwormen lijkt, sectie van een gestorven dier kan dan uitkomst bieden
De longworm dringt via de huid of via de mond naar binnen, hierna trekken de larven naar de longen waar ze volwassen worden en eieren leggen, de eieren komen via de longen weer uit in de keel van de kikker waar ze worden ingeslikt of via de mond een weg naar buiten vinden.De ingeslikte eieren komen dan in het darmkanaal terecht waar ze zich ontwikkelen tot larven waarna ze met de ontlasting weer in het paludarium terecht komen.
De longworm is een gevaarlijke parasiet die verspreid kan worden (van bak naar bak) door besmette instrumenten en handen.
Daar de longworm nog maanden kan blijven leven op de vochtige ondergrond van onze paludaria zullen bij een besmetting de kikkers apart behandeld moeten worden en het paludaria zal helemaal leeg gehaald en ontsmet moeten worden om nieuwe infectie van de longworm te voorkomen.
De kikker kan het best behandeld worden met Ivermectin (Ivomec) of met Levamisol.
Panacur werkt alleen in het darmkanaal het dringt niet door tot in de organen dus de wormen in de longen worden niet bereikt met Panacur.

De wormen zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden, laat bij twijfel verse ontlasting onderzoeken door een goede dierenarts, die kan je vertellen met welke worm je te maken hebt.

De meeste wormen zijn te bestrijden met Panacur, dit geld voor de wormen die in het darmkanaal leven.
Panacur is makkelijk in gebruik en vormt een niet al te grote aanslag op de kikker.
De dosering voor kikkers is 50-100 mg/kg lichaamsgewicht, dit kan gegeven worden door de fruitvliegen met de dosering panacur te bepoederen, een groot nadeel is dat je niet precies kan doseren omdat niet alle panacur op de vlieg blijft zitten, zorg er dan ook voor dat de kikker in een niet al te grote ruimte zit zodat deze makkelijk alle bepoederde vliegen kan eten, geef na het eten van de bepoederde vliegen nog een paar fruitvliegen die bepoederd zijn met vitamine en mineralen en zorg er voor dat stress zoveel mogelijk wordt vermeden.
Doe dit 7 dagen achter elkaar, herhaal na twee weken de behandeling voor de duur van 5 dagen, zorg dat ze in tussenliggende tijd voldoende vitamine binnen krijgen.
Het probleem bij een sterker medicijn zoals b.v. Levamisol is dat de parasieten alle tegelijk gedood worden waardoor er in de organen allerlei dode materie achterblijft dat kan gaan rotten, het is dan ook niet zo’n slecht idee om eerst een kuur met panacur te geven en indien nodig dan nog een kuur met een sterker medicijn.

Andere wormen de zogenaamde platwormen (trematoden) dienen met Praziquantel (Droncit) te worden behandeld.

Raadpleeg voor andere medicijnen zoals Ripercol (Levamisol), Ivermectin en Droncit de dierenarts.

Enige richtlijnen:
Ripercol(Levamisol)- 20mg /kg (beste Ripercol voor injectie gebruiken)
Ivermectin - 0,2 tot 0,4 mg / kg.
Dorncite - 5 mg / kg.

Deze medicijnen kunnen doormiddel van een druppel op de huid / rug van de kikker worden aangebracht (ad-on toepassing), let hierbij op dat het medicijn niet in de ogen kan komen.

Printen
13158 Waardeer dit artikel
5.0

Laatste nieuws

December 2023 December 2023

December 2023

0 197
  • Andinobates viridis. Wat is er met deze soort gebeurd?
  • Zelfbouw paludarium
  • De transitie van open water als larve-afzetgebied naar het gebruik van fytotelmata als afzetplaats
  • Gebruik en beoordeling van het gespecialiseerde Exo Terra gifkikker terrarium.
  • Succesvolle kweek met de Rio-Pescado Harlekijnkikker Atelopus balios (PETERS, 1973) in het kader van het Citizen Conservation project (deel 1)
  • Oophaga pumilio
  • Op bezoek bij Artis
September 2023 September 2023

September 2023

0 286
Phyllobates terribilis: een beginnerskikker? Verslag 3e presentatie DN werkgroep in Wateringen Op stage in de Peruaanse Amazone Een topveterinair gaat met pensioen Over moderne verlichting in het vivarium Op ‘pad’ voor de knoflookpad in Drenthe Allobates brunneus ontrafeld Drie keer Oophaga granulifera Werkgroep Midden-Nederland; een reis naar Fauna Forever in...

Facebook Home

icon
Dendrobatidae Nederland
10-4-2024
15 1
icon
Dendrobatidae Nederland
9-4-2024
17 2
Het is officieel: - Epipedobates darwinwallacei is synoniem verklaard met E. espinosai! - Het Epipedobates boulengeri/espinosai complex is opgesplitst in vier soorten! Is dit dan echt nieuws? Nou nee, niet zozeer voor de eigenaars van ons boek 'Gifkikkers'. - In onze eerste editie uit 2017 voegden wij aan de soortbeschrijving van E. darwinwallacei al foto's toe die op basis van uiterlijk volgens velen behoorden aan het E. boulengeri/espinosai complex. Dat zagen wij anders. - In onze tweede editie uit 2023 verwerkten wij reeds de nieuwste inzichten die sinds gisteren officieel gepubliceerd zijn. Lees nu de volledige publicatie hier: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1055790324000575?via%3Dihub
icon
Dendrobatidae Nederland
7-4-2024
25 2
Ons prachtige boek 'Gifkikkers' is in beperkte aantallen verkrijgbaar op de DN Kikkerdag aanstaande zaterdag 13 april. We doen ons best om pakweg 60 exemplaren mee te nemen (reserveren is niet mogelijk). Grijp je mis of kom je niet naar de Kikkerdag, bestel dan jouw exemplaar in onze webshop: https://www.webshop.gifkikkerportaal.nl/ Prijzen: €70,- voor niet-leden €30,- voor nieuwe leden €20,- voor leden die al vóór 2023 lid waren Selecteer simpelweg de voor jou geldende prijs in onze webshop (wij voeren hierop een controle uit).
icon
Dendrobatidae Nederland
7-4-2024
22 2
Wist je dat!?? ...toegang tot de DN Kikkerdag slechts €7,50 kost? ...je als DN lid gratis de beurs kan bezoeken samen met een introducé? ...het je als lid dus maar liefst €15,- scheelt per DN Kikkerdag? ...we twee Kikkerdagen per jaar organiseren? (dus dat is €30,- korting op jaarbasis) ...een lidmaatschap van DN precies ook €30,- kost? ...je voor €30,- lidmaatschap nog veel meer voordelen krijgt zoals DN magazines, mega korting op ons boek, grote korting op Terrafile, bijdraagt aan conservatie en wetenschap, en nog veel meer? De DN Kikkerdag is al op 13 april (zie Facebook event), dus lid worden voor gratis entree is echt een goed idee: https://www.webshop.gifkikkerportaal.nl/ Tot ziens op de Kikkerdag!
icon
Dendrobatidae Nederland
3-4-2024
40 8
Volg de nieuwe DN werkgroep Vlaanderen :)
icon
Dendrobatidae Nederland
30-3-2024
1 0
Load more posts Loading
Back To Top