Kweken met de grote fruitvlieg
Kweken met de grote fruitvlieg

Kweken met de grote fruitvlieg

(een recept van Jeroen v. d. Steen)

Deze fruitvliegensoort is waarschijnlijk het meest gekweekte en gevoerde voedseldier binnen de gifkikkerhobby. Voor een eenvoudige kweekmethode zijn de volgende materialen nodig:

Kweken met de kleine fruitvlieg
Kweken met de kleine fruitvlieg

Kweken met de kleine fruitvlieg

(een recept van Xander Valkenburg)

Deze fruitvliegensoort geeft een minder grote opbrengst dan de grote fruitvlieg. Toch wordt deze soort veel gekweekt om zijn formaat. Vooral voor kleine soorten gifkikkers en natuurlijk jonge kikkers zijn de grote fruitvliegen namelijk gewoonweg te groot. Het kweken van kleine fruitvliegen biedt dan uitkomst. Voor een eenvoudige kweekmethode zijn de volgende materialen nodig:

Fruitvliegen (Drosophila melanogaster en Drosophila hydei)
Fruitvliegen (Drosophila melanogaster en Drosophila hydei)

Fruitvliegen (Drosophila melanogaster en Drosophila hydei)

Bij de meeste hobbyisten bestaat een groot deel van het dieet van hun gifkikkers uit fruitvliegen. Fruitvliegen zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de gespecialiseerde detailhandel evenals bij medehobbyisten. Het kweken van fruitvliegen is erg eenvoudig. Een groot voordeel daarbij is dat de vliegen een korte voortplantingscyclus hebben en een grote hoeveelheid aan nageslacht produceren. Eén vlieg kan per dag wel 100 eitjes leggen, die zich bij een temperatuur van rond de 24 ̊ C het snelst ontwikkelen. 

Voeding
Voeding

Voeding

Gifkikkers voeden zich alleen met levende en bovenal bewegende prooien. De beweging van de prooi zorgt ervoor dat een kikker het als voedsel herkent en vervolgens toe zal happen. Omdat lang niet alle voedseldieren constant bewegen zijn ze niet altijd zichtbaar voor de kikker. Veel soorten kikkers, waaronder vele soorten gifkikkers, trillen met hun middelste teen om de bodem in trilling te brengen zodat stilzittende prooidieren zich gaan bewegen en hierdoor zichtbaar worden. Eenmaal zichtbaar zal de kikker zich hierop fixeren en de prooi grijpen met hun klevende tong. 

Verschillende groepen planten
Verschillende groepen planten

Verschillende groepen planten

Tegenwoordig zijn er dusdanig veel geschikte geslachten en soorten planten beschikbaar voor in kikkerbakken, dat het onmogelijk is om deze allemaal hier te beschrijven. Voor gedetailleerde, soortspecifieke informatie is het altijd verstandig de verkoper te raadplegen. Toch worden enkele belangrijke groepen van planten hier kort toegelicht.

Groeiwijzen
Groeiwijzen

Groeiwijzen

Terrestrische planten

Epifyten en lithofyten

Semi-aquatische planten

 

Plaatsing van planten
Plaatsing van planten

Plaatsing van planten

Het vinden van een geschikte positie om een plant te plaatsen kan soms een uitdaging zijn. Voor een goede groei dient in ieder geval gelet te worden op het type substraat, de luchtvochtigheid, hoeveelheid beschikbaar water voor de wortels, de hoeveelheid water die direct op de plant valt, lichtintensiteit, temperatuur en de hoeveelheid luchtstroming rondom de plant. Uiterlijke kenmerken van planten (de morfologie) kunnen echter in sommige gevallen goede indicaties geven over de levensbehoeften. 

Functies van planten
Functies van planten

Functies van planten

Veel soorten gifkikkers leven van nature op de bosbodem tussen bladafval, boomstronken en stenen. Door de geringe inval van licht is de begroeiing op de bodem vaak schaars. Vanuit een functioneel oogpunt zijn veel planten in kikkerbakken daarom geen vereiste om te kunnen voldoen aan de huisvestingseisen van veel soorten gifkikkers. Desondanks vervullen planten belangrijke functies doordat ze de luchtvochtigheid beïnvloeden

Wetgeving
Wetgeving

Wetgeving

Om op een verantwoorde manier gifkikkers te kunnen houden is het van belang enige kennis te hebben over de wetgeving omtrent deze dieren. Zo is lang niet elke verkrijgbare soort in Nederland legaal te houden en geen enkele soort legaal te houden zonder een correcte administratie hiervan. Er zijn wereldwijde, Europese en Nederlandse wet- en regelgevingen waarmee rekening dient te worden gehouden. De Europese wetgeving is een verdere uitbreiding van de wereldwijde CITES-regelgeving

Kikkers vangen
Kikkers vangen

Kikkers vangen

Hoewel sommige soorten zich vrij gemakkelijk laten vangen is het vangen van kikkers over het algemeen geen gemakkelijke klus. Hoe moeilijk of makkelijk het ook gaat, er zijn dingen waarmee rekening moet worden gehouden. Ook zijn er trucs die het vangen van kikkers kunnen vergemakkelijken.

Nakweek, wildvang en farm-bred
Nakweek, wildvang en farm-bred

Nakweek, wildvang en farm-bred

Of er bij de aanschaf wordt gekozen voor dieren afkomstig uit nakweek, wildvang of een kweekfaciliteit in het land van herkomst (farm-bred), is een zeer persoonlijke keuze die het beste gemaakt wordt door de juiste afwegingen te maken. Nakweekdieren zijn bijna altijd de goedkoopste optie. Een bijkomend voordeel is dat de dieren vaak bij een kweker thuis afgehaald kunnen worden en direct kan worden gezien onder welke omstandigheden de dieren zijn opgegroeid.

Veel gebruikte afkortingen
Veel gebruikte afkortingen

Veel gebruikte afkortingen

Wanneer er dieren op beurzen of op het internet worden aangeboden staan er vaak getallen en afkortingen bij. De getallen, drie stuks gescheiden door punten, geven de geslachten weer. Het eerste getal geeft het aantal mannetjes weer, het tweede getal het aantal vrouwtjes en het derde getal het aantal dieren waarvan het geslacht onbekend is. 

Gifkikkers vervoeren
Gifkikkers vervoeren

Gifkikkers vervoeren

Bij het vervoer van kikkers moet gelet worden op enkele essentiële zaken. Gezorgd moet worden voor de juiste temperatuur en vochtigheid, maar minstens zo belangrijk is zorgen voor zo min mogelijk stress bij de kikkers. Verder bestaat de verpakking altijd uit een primaire verpakking waarin de kikkers geplaatst worden en een secundaire verpakking om de kikkers in het donker te zetten en de juiste temperatuur te behouden.

Minimumleeftijd
Minimumleeftijd

Minimumleeftijd

De minimumleeftijd die de dieren bereikt moeten hebben op het moment van aankoop of verkoop is moeilijk te bepalen. Veel liefhebbers vinden minimum leeftijden tussen drie en zes maanden oud een vereiste. Zulke eisen hebben echter voor- en nadelen. Zo zijn er gifkikkersoorten, ook al zijn het er niet veel, die in drie maanden tijd de volwassen leeftijd kunnen bereiken. Een minimum leeftijd van drie of meer maanden is dan onzinnig.

Waar kunnen gifkikkers worden gekocht?
Waar kunnen gifkikkers worden gekocht?

Waar kunnen gifkikkers worden gekocht?

Gifkikkers kunnen worden gekocht op beurzen, in winkels en natuurlijk bij de kweker thuis. Elk heeft zo zijn voor- en nadelen die hier worden besproken. Let er in alle gevallen op dat er voor dieren die onder CITES vallen (dit betreft bijna alle gifkikkers die in de hobby worden gehouden) een overdrachtsverklaring voor de betreffende dieren mee wordt gegeven. Bij controle kan hiermee worden aangetoond waar de dieren vandaan komen en daarnaast is het een goed naslagwerk waarin de herkomst van de dieren later nog kan worden teruggevonden.

Een keuze maken
Een keuze maken

Een keuze maken

Zodra het besluit is genomen om gifkikkers te gaan houden, zal moeten worden gekozen welke soort de eerste zal worden. Natuurlijk is het als beginner nooit een slecht idee te kiezen voor een soort die niet al te veeleisend is. Bijvoorbeeld bij onzekerheden over de stabiliteit van de temperatuur of luchtvochtigheid in de kikkerbak gedurende alle jaargetijden, dan is een dergelijke soort zeker het overwegen waard.

Schimmels
Schimmels

Schimmels

Door het gebruik van een variatie aan natuurlijke materialen in kikkerbakken is er geen ontkomen aan dat er verschillende soorten schimmels in de bak terecht komen. Mogelijk sterven vele soorten af in de omstandigheden waaronder wij de dieren houden, waardoor ze voor ons nooit zichtbaar worden. Toch zijn er ook schimmels die voor het blote oog gemakkelijk zichtbaar worden doordat ze vruchtlichamen (paddenstoelen) gaan vormen.

Plaagdieren
Plaagdieren

Plaagdieren

Er wordt bij de inrichting veel gebruik gemaakt van organische materialen, waardoor er geregeld ongewenste dieren mee het paludarium inkomen. Vaak zitten er verscheidene diersoorten verscholen tussen barsten in hout, lianen en tussen houtsnippers of turf. De meeste ongewenste dieren worden echter via planten in huis gehaald, en dan voornamelijk tussen de potgrond waarin die planten aangeschaft worden. In veel gevallen kunnen die dieren geen enkel kwaad in de kikkerbakken.

De bodem
De bodem

De bodem

De bodembedekking is een essentieel onderdeel van de inrichting van een kikkerbak. Het dient meerdere functies, waarvan het vasthouden en verdampen van water de belangrijkste zijn voor de bewoners. Toch kan de bodembedekking ook esthetisch een functie vervullen, dienen als wortelmogelijkheid voor planten, schuilplaatsen vormen voor de bewoners, als substraat dienen waarin voedseldieren zich thuis voelen 

Achter- en zijwanden
Achter- en zijwanden

Achter- en zijwanden

In kikkerbakken wordt veel gebruik gemaakt van achter- en zijwanden omdat ze meerdere doeleinden dienen. Natuurlijk is een mooie wandbekleding van esthetisch belang, want mooie (begroeide) wanden kunnen in de bak een sieraad op zich zijn, maar de wanden hebben ook grote voordelen bij het stabiel en voldoende hoog houden van de luchtvochtigheid, evenals het vergroten van de leefoppervlakte van de bewoners.

Theme picker

Back To Top