December 2005

December 2005

Nieuwe kleurvormen D. lamasi 'Panguana'.
J.Stenicka - vertaling Marcus Bartelds
In augustus 2005 was ik wederom in de gelegenheid om Peru te bezoeken. Ditmaal als lid van een expeditieteam. In dit team zaten mensen van de Botanical Garden van Praag, waar ik werkzaam ben, twee ‘kikkervrienden’ en mensen van Understory Explorer. Ons plan was om onbekende gebieden te verkennen en om onze droom te realiseren: een bezoek aan de Rio Pachitea en de omgeving van Cordillera El Sira, waar de mysterieuze Dendrobates sirensis zou moeten voorkomen.

Colostethus bocagei - een echte raket kikker.
Erik H. Poelman
De sterk gespierde achterpoten van Colostethus bocagei doen recht aan de Nederlandse naam voor het genus. De snelheid en afstand die de kikkertjes met een paar sprongen kunnen afleggen maakt ze echte raket kikkers. Hoewel ze gemakkelijk te lokaliseren zijn door hun advertentie roep, die klinkt als een korte kanarieachtige triller, zijn ze veel moeilijker daadwerkelijk waar te nemen. Bij de minste verstoring verstoppen ze zich tegen de oeverrand en blijven ze minuten lang onder water.

Vriesea.
Wim van den Berg
Hoewel bromelia kwekers veel aandacht en energie steken in de vorming van spectaculaire bloeiwijzen. Gaat het bij terrariumhouders vooral om de vorm van deze planten. Bromelia’s behoren ongetwijfeld tot de meest favoriete terrariumplanten. Een goede reden om dit veel voorkomend geslacht uit het pijlgifkikkerbiotoop eens onder de loep te nemen.

Ervaringen met een onbekende Epipedobaat.
Remco Stuster
Gewoon tijdens het surfen op het internet kwam ik een jaar of drie geleden op de website van een Duitser. Zoals meestal het geval was, ging ik direct op zoek naar mooie foto’s op de website alvorens de rest van de website te bekijken. Bij de sectie Epipedobaten stonden foto’s van meerdere voor mij onbekende Epipedobaten van de petersi en hahneli groep. De dieren aangeduid als ‘waarschijnlijk toebehorende aan de E. hahneli groep’ sprongen er zeer zeker uit vanwege de spierwit gemarmerde buikzijde, drie paar signaalvlekken en de bruin gemarmerde rug.   .

D. tinctorius ‘Regina’. 
E.H. Bartelds Van Regina tot Saül loopt een zeer interessante gordel waar recent nog mooie varianten Dendrobates tinctorius zijn waargenomen. De regen stort met enorme hoeveelheden naar beneden en vormt een gordijn van water tussen ons en de jungle. Deze tropische stortbui is zelfs ons te veel. Geduldig wachten we tot ze voorbij is. We staan op het punt het oerwoud te betreden aan de Approuaque rivier in de regio Regina. Vanaf Cayenne loopt een redelijk goede weg tot aan de Approuaque rivier.
  Dendrobates auratus ‘Panama special’. 
M. Schils
Panama Special, Brons, Birkhan, Wassmann, en misschien ook wel microspots allemaal verschillende namen voor eigenlijk hetzelfde kikkertje. In de meeste boeken over pijlgifkikkers, zeker de wat oudere, wordt de auratus als beginnerskikker aanbevolen. Voor de meeste varianten ben ik het daar niet mee eens. De Panama Special is echter een Dendrobaat die ik aan iedereen zou aanraden die met pijlgifkikkers wil beginnen.
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top