December 2006

December 2006

Een revisie van de taxonomie van gifkikkers
Erik H. Poelman
Recent kwam het lang verwachte ruim tweehonderdvijftig pagina`s tellende manuscript uit met daarin een revisie van de taxonomie van gifkikkers. De auteurs onder leiding van Taran Grant stellen een nieuwe taxonomie voor, die de familie Dendrobatidae met haar tien algemener geaccepteerde genera verandert in twee families met zestien genera. Vertrouwde namen zoals Dendrobates, Epipedobates en Colostethus krijgen een geheel nieuwe betekenis en we krijgen er weer andere genus namen bij. Enige weerstand tot acceptatie van zulke grote veranderingen is er ook. Is het wel nodig om van het vertrouwde systeem af te stappen? Is het nieuwe voorstel een beter concept? Al die reacties komen misschien voort uit het feit dat we gewoon niet zo snel wennen aan al die nieuwe namen, of is enige weerstand misschien terecht?

Epipedobates hahneli: De zoektocht en de kweek
Remco Stuster
Toen ik enkele jaren geleden besloot al mijn Dendrobates de deur uit te doen, om me te gaan concentreren op Epipedobates en Colostethes, had ik al eens wat fotootjes gezien van Epipedobates hahneli. Bij deze specialisatie kwam dit soortje toch al snel ergens bovenaan de denkbeeldige lijst van soorten die ik graag zou kweken. Het vinden van E. hahneli in de hobby bleek echter niet eenvoudig. De kweek echter viel me ronduit mee.

Kikkerbiotopen en terrariuminrichting
Erik van der Horst
Bij het inrichten van een terrarium werken wij natuurlijk het liefst zo natuurgetrouw mogelijk. Met name voor een showbak is dit interessant. Helaas bestaat het fotomateriaal in artikelen en boeken vaak uit overzichtsfoto’s van het biotoop. Om een idee te krijgen van een terrariuminrichting is wat meer detail natuurlijk handig. Hieronder volgen verschillende opnames en beschrijvingen van biotopen van uiteenlopende soorten kikkers.

Het maken van een plankwortelboom
Nico de Roo
Gedurende de laatste 20 jaar ben ik bezig met pijlgifkikkers, aangestoken destijds door de mooie verhalen in “het Aquarium”, de Lacerta werkgroep in Alkmaar en dat vuurtje is destijds nog driftig aangewakkerd door Ruud Vreeburg (ik zal nooit zijn verhuizing uit Alkmaar vergeten, overal aquariums en terrariums én rondrennende hagedissen in een kleine flat). Direct daarna ben ik lid geworden van de gifkikkervereniging en heb ik zeker in het begin veelvuldig de meetings in Amsterdam bezocht. Sinds die tijd heb ik met wisselend succes één of meer terrariums of paludariums gehad. Op een zeker moment had ik meer dan tien kweekbakken, naast de showbak.

“Houdt vast aan een werkend systeem”
Een bezoek aan Terrafauna
Erik van der Horst
Enkele tientallen bakken bevatten 51 verschillende soorten Dendrobaten. Daarnaast staan er verschillende bakken met interessante hagedissen, zoals Phelsuma’s en baardagamen en verschillende boomkikkers (Hyperolius, roodoogmaki’s, etc). Daar tussenin staat een aantal stellingen vol verschillende planten. Via de achterdeur kom ik in een prachtige tuin met boeroendoeks (grondeekhoorns), wasberen en een enorm buitenterrarium met baardagamen. Alles duidt erop dat René en Pascale mensen zijn met een erg brede interesse in alle aspecten van de natuur.

Kleine wasmotten, wat extra energie
Erik van der Horst
De wasmot is één van de hoofdpijnfactoren van internationale imkers. De larven van dit insect tasten bijenkorven aan en kunnen een ware plaag vormen. Voor reptielen- en amfibiënhouders is het een interessant voedseldier. Een beetje afwisseling is altijd welkom. Als variatie in het dagelijks dieet zijn kleine wasmotten en hun larven een goede bron van eiwitten voor onze kikkers. Niet te veel voeren, want ze zijn botervet! Verder is een kleine waarschuwing op z’n plaats. De larven van wasmotten eten ook wol, dus pas erg goed op met ontsnapte motjes.

Symposiumdag 2006
Xander Valkenburg
Na twee succesvolle symposiumdagen is ook dit jaar voor ervaren en beginnende leden een symposiumdag gehouden. De symposiumdagen zijn geïntroduceerd, omdat er op de kikkerdagen zo weinig tijd is om bij te praten. De gekochte kikkers moeten snel naar huis en de mensen die kikkers verkopen willen moeten de spullen opruimen. Aan het einde van de kikkerdag blijft er dan te weinig tijd over om informatie uit te wisselen. De symposiumdag is een fantastisch moment om andere hobbyisten te leren kennen en informatie over kikkers te ontvangen. Dit jaar werd zij georganiseerd door Xander Valkenburg, Gertjan Knopert en Peter IJzerman. Een mooie dag met toch een redelijke opkomst.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top