December 2007

December 2007

Amfibieëncrisis door chytrideschimmel
Eugène Bruins

Bezoek op het Internet eens het Global Amphibian Assessment en ontdek tal van schokkende feiten. Leer dat er 5743 soorten kikkers, padden, salamanders en wormsalamanders beschreven zijn en dat er nog elk jaar nieuwe soorten worden ontdekt. De helft van al deze soorten neemt echter in aantal af, niet minder dan een derde wordt met uitsterven bedreigd en 120 soorten zijn de laatste jaren al uitgestorven.
 
Dendrobates minutus, één der kleinste kikkers van Panama
Joeri Liebens

Wekenlang hadden we, zoals het echte kikkerfreaks betaamt, noestig informatie verzameld zodat we daarna een degelijke planning konden uitstippelen voor onze trip naar Panama. Eén van onze hoofddoelen was het vinden van Dendrobates minutus; één van de kleinst voorkomende kikkersoorten in Panama, na D. claudiae zelfs dé kleinste. Uit verschillende betrouwbare bronnen bleek dat onze missie de grootste kans op slagen had ten zuiden van het Panamakanaal. Dit beestje zou namelijk in de bergachtige gebieden van Kuna Yala voorkomen.
 
Nemerteans en hoe ze te verdelgen.
Michael Baele
Wie kent ze niet, die kleine slijmerige wormpjes tegen het raam van het terrarium. Ze zorgen voor heel wat slachtoffers bij de fruitvliegen en overige voedseldieren. Voor onze kikkers zijn ze echter geen bedreiging. Je probeert ze te bestrijden maar geen enkel middel is afdoende. Zie hier hoe ik bij toeval een uiterst doeltreffend bestrijdingsmiddel ontdekte.

De kweker Xander Valkenburg; vroeger en nu
Remco Stuster

 Onlangs was ik in Pijnacker op bezoek bij Xander Valkenburg. Xander is al vele jaren geleden begonnen met het houden van (gif-)kikkers toen deze hobby nog veel minder bekend was. Destijds was de succesvolle kweek van gifkikkers nog niet zo vanzelfsprekend als nu het geval is. Pionieren was toen nog aan de orde van de dag. Xander heeft toen de nodige ervaring opgedaan betreffende het houden van deze dieren. De kweek echter wilde toen nog niet zo erg vlotten.
 
Een nieuwe dendrobaat uit Colombia Dendrobates tolimense*
Mathieu Woldhuis
Tijdens veldonderzoek  naar amfibieën en reptielen in de Cordillera Central van Colombia in de provincie Tolima hebben twee onderzoekers Oscar Gallego en Alonso Quevedo voor hun studie een nieuwe dendrobaat ontdekt. Dit gebeurde al in 2001. Het heeft even geduurd voordat er een wetenschappelijk publicatie van gekomen is, maar deze is eind 2007 gepubliceerd. In samenwerking met de auteurs van het wetenschappelijk artikel wil deze onbekende kikker aan u voorstellen.
 
Dendrobates vanzolinii
Harald Divossen, vertaling Erik van der Horst
Dendrobates vanzolinii (ook bekend als Ranitomeya vanzolinii) werd voor het eerst beschreven door Meyers in 1982 vanuit de Braziliaanse populatie. De verspreiding is van Brazilië tot Peru maar vermoedelijk komt hij ook voor in Bolivia. Eind jaren 90 en begin 2000 zijn er verschillende wetenschappelijke artikelen verschenen over deze uitermate interessante kikker. Eén van deze artikelen, van Janalee Caldwell, beschrijft een schijnbaar monogaam partnerschap waarin de ouderdieren gezamenlijk de larven voorzien van voedseleitjes. Harald Divossen had het geluk een aantal van deze dieren in handen te krijgen (eerder verschenen in “Faszination Pfeilgiftfrosche” Journal No. 5).
 
Dendrobates Leucomelas
Mathieu Woldhuis
De geelzwarte gifkikker uit het noorden van Zuid Amerika is een veel gehouden kikker binnen de hobby. Het is een ideale beginnerskikker, die voor hobbyisten die al langer bezig zijn nog steeds attractief kan zijn.
 
Een stelling voor mijn gifkikkers
Tekst: Marty Krol. Vertaling: Martijn van Beek
Hieronder volgt het verhaal over de constructie van mijn gifkikkerstelling. Het kostte me nogal wat tijd om erachter te komen hoe ik het allemaal wilde hebben en om alles goed te plannen. Ik wilde achteraf namelijk geen verrassingen.
 
Op zoek naar Dendrobates azureus
Ruud Schouten
Al vele jaren heb ik de wens om Dendrobates azureus  in het wild te zien, al vaak heb ik geprobeerd dit mogelijk te maken, maar om diverse redenen  is het nooit gelukt. Ik wilde deze kikker graag in het wild zien omdat ik al lang met een aantal vragen rond liep, verder omdat het me gewoon een prachtige trip leek en het een hele mooie kikker is

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top