Maart 2008

Maart 2008

Cryptophyllobates azureiventris: terug van weg geweest

Tekst en foto's: Remco Stuster

Ooit waren ze in grote getalen aanwezig in de hobby. Toch waren ze tot begin 2007 al heel wat jaren totaal niet verkrijgbaar meer. Door velen gekweekt als uitermate geschikt beginnersdier en vervolgens nagenoeg verdwenen uit het grote assortiment aan kikkers dat door ons hobbyisten gehouden wordt. Was het een gebrek aan interesse voor deze soort of had het toch een andere reden?

Een serre terrarium of terrarium in de serre?

Tekst en foto's: Piet Vergoossen

Een aantal jaren geleden is met de bouw van een serre aan ons huis, een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. In deze serre, met een breedte van 8 meter en een diepte van 3,45 meter, worden vooral tropische planten gehouden en verzorgd. Tevens biedt de serre voor de wintermaanden plaats aan de kuipplanten die 's zomers buiten staan. Als terrariumhouder en plantenliefhebber probeer ik in de serre met planten een weelderige tropische plantengroei te creëren. Vooral door de aanwezigheid van veel licht, namelijk daglicht, biedt een serre onmiskenbare voordelen bij het kweken en verzorgen van bloemen en planten. Naast licht zijn ook warmte en een vochtige atmosfeer, factoren die er voor zorgen dat planten in een serre uitbundig groeien en vaak ook tot bloei komen.

Een aparte bewoner uit het Kimboza bos

Tekst: Gerrit de Wilde

Foto’s: Ivan Nagorny/Pascale Zwart

Mag je in het clubblad van een vereniging van kikkerliefhebbers reclame maken voor het houden van hagedissen? Als ik zo om mij heen kijk en luister blijkt mij dat verscheidene leden van D.N. ook kleine hagedissen houden: anolissen, daggekko’s uit Madagaskar, Zuid- en Midden-Amerika en uit Afrika.

Boomkikkers in Nederland Tekst: Geert Willink Foto’s: Jan Stronks Op een zwoele lenteavond zijn ze soms al van een kleine kilometer afstand te horen: onze inheemse boomkikkers (Hyla arborea). Een indringend koor van roepende mannetjes vult de donkere stilte. Na een aantal minuten neemt de kooractiviteit af; steeds meer dieren houden zich even stil. Om vrij snel daarna in een golvende beweging van toenemend geluid er weer volop tegen aan te gaan om de vrouwen te imponeren en te verleiden tot voortplanting. Als actief vrijwilliger van RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) én gifkikkerhouder werd ik verleden jaar gevraagd een boomkikker excursie te houden voor een klein gezelschap van DN-ers: Anja de Baas, Han Peper, Erik van der Horst en Erik Poelman (én z’n vriendin). Na afloop van de excursie is het idee geboren om een artikel in het DN Magazine te wijden aan deze in Nederland zeer zeldzame en bijzondere soort: de boomkikker.  

De amfibieën Ark: 2008 Jaar van de kikker

Tekst: Mathieu Woldhuis

Amfibieën verdwijnen nu snel, niet een paar soorten, maar vele soorten, hele genera en zelfs families zijn aan het verdwijnen met onvoorspelbare snelheid. Eenderde tot de helft van alle soorten amfibieën zijn nu bedreigd met uitsterven, met waarschijnlijk nu al meer dan 120 soorten die al uitgestorven zijn. Habitat vernietiging is een van de belangrijkste oorzaken als men kijkt naar het aantal soorten wat hier last van heeft, maar het toeslaan van de chytrid schimmel, is op dit moment erg “hot”, omdat deze schimmel het uitsterven van soorten nog sneller bespoedigd. Wetenschappers verwachten dat er vele soorten zullen uitsterven, alvorens we ook maar in staat zijn om hier tegen iets te doen. Er is één mogelijkheid nu beschikbaar welke honderden of zelfs duizenden soorten kunnen redden als we snel handelen: in gevangschap laten overleven van populaties. Dierentuinen, aquaria en botanische tuinen, gaan een belangrijke rol spelen in deze oplossing. Zij kunnen voorzien in een ex situ fok omgeving voor de onmiddellijke bescherming actie die nodig is, voordat honderden soorten verdwijnen.

Reis mee met een zakelijk bezoek aan Peru

Tekst: Erik van der Horst en Ruud Schouten

In november 2007 zijn Ruud Schouten en Chris Baars op een studiereis naar Peru geweest. Ruud is de eigenaar van het bekende Kwekerij Rana in Heerlen en importeert sinds enige tijd kikkers uit Peru die daar via een speciaal programma van Mark Pepper (niet Inibico) worden gekweekt. Op de website van Ruud (http://www.dutch-rana.com/) zijn de verschillende soorten die op dit moment te krijgen zijn te vinden. Peru kent overigens los van CITES haar eigen vergunningstelsel voor het verzamelen, kweken en exporteren van dieren. Dit maakt de import van kikkers naar Nederland er niet gemakkelijker op. Aangezien Ruud graag goed geïnformeerd wil zijn en zelf wil zien dat de mensen met wie hij op afstand samenwerkt goed bezig zijn, gaat hij regelmatig ook op locatie kijken. De reis was ook bedoeld om contacten aan te halen en te intensiveren. Hieronder volgt een verslag van de laatste reis naar Peru via een interview met DN.

De hobbykweker: Edwin Smid uit Apeldoorn

Tekst: Martijn van Beek

Een jaar geleden had ik enkele Bakhuizen te koop aangeboden en het duurde niet lang voordat ik ze had verkocht. Eén van de eerste mensen die reageerde was Edwin Smid. Toen hij bij me langskwam om de kikkers op te halen herkende ik hem van de kikkerbeurzen en de beurs in Nijmegen. Per jaar tref je hem ongeveer zeven keer op een beurs waar hij zijn eigen nakweek verkoopt, waaronder de twee DN kikkerbeurzen, en de beurzen in Houten, Nijmegen en Antwerpen. Het was tijd dat ik zijn bezoek aan mij beantwoordde met een tegenbezoek.

Planten in het terrarium (II)

Tekst en Foto's: Erik Wevers

Het gaat bij mij altijd om het totaalbeeld. Dus niet alleen dat prachtige kikkertje of die mooie orchidee. Als ik een bepaalde tuin, terrarium of huiskamer zie, dan moet dat een bepaalde sfeer bij mij oproepen, die moet overeenkomen met de doelstelling die de maker in gedachten had. Dus bijvoorbeeld een Japanse tuin moet er ook echt uitzien als een Japanse tuin en niet als een tuin met alleen een Oosterse sfeer. Voor een pijlgifkikkerterrarium geldt hetzelfde, het moet overkomen als een regenwoud en/of kikkerbiotoop, maar meestal zie ik alleen een glazen bakkie met groen spul erin. Het kan ook anders.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top