September 2008

September 2008

Peru, het fantasticus complex, E. bassleri en een nieuwe soort: A. altamazonicus

Vorige jaargang van dit magazine heb ik u verteld over een van mijn reizen in Peru, over de herontdekking van Dendrobates captivus. Ik ben vanaf de eerste dag ontzettend met mijn neus in de boter gevallen door mee te kunnen reizen met de inmiddels bekende Amerikaanse biologen uit het gifkikkerwereldje; Jason L. Brown, Evan Twomey en Mark Pepper. In die drie maanden hebben we veel gezien en meegemaakt, en is meer gezien dan tot voor kort werd vrijgegeven. Onlangs zijn enkele soortbeschrijvingen gepubliceerd, daardoor kan ik nu vrij vertellen over een aantal ‘nieuwe’ juweeltjes. Veel leesplezier gewenst.

Trachycephalus resinifictrix

Trachycephalus resinifictrix, vroeger bekend als Phrynohyas resinifictrix, zijn boomkikkers van een flink formaat. Mannetjes meten gemiddeld zo een 6,5 tot 7 centimeter en vrouwtjes zo een 8 tot 10 centimeter. Het leefgebied strekt zich uit over een groot gebied van de Braziliaanse- en Peruaanse Amazone tot aan Suriname. De dieren leven daar hoog in de bomen, van waaruit de mannetjes hun roep laten horen.

Planten in het terrarium (IV)

In deel vier van ‘Planten in het terrarium’ beschrijf ik de planten vanaf de oerwoudbodem tot hoog op de takken van de bomen. Voor het mooie heb ik gebruik gemaakt van wat dia’s met de combinatie van planten en kikkers. Zoals ik al eerder schreef  is bij mij deze combinatie het belangrijkst. Ik hoop dan ook van harte dat deze serie artikelen u aanzetten om van uw terraria iets moois te maken. De Nederlandse aquaria behoren al decennia tot de mooiste en bekendste ter wereld, en ook in mijn vakgebied, tuinieren, is de zogeheten ‘Dutch Wave’ al jaren bekend en beroemd, nu onze terraria nog!

Op zoek in Suriname, Deel II

D. tinctorius alanis en rode E. trivittatus

Dit is het vervolg op het verhaal uit DN Magazine deel 2, 2008 van de reis die Chris Baars en Ruud Schouten in februari 2008 maakten naar Suriname. In dit tweede deel vindt u een verslag van de vondst van Dendrobates tinctorius alanis, Epipedobates trivittatus en verschillende andere interessante kikkersoorten.

Ontdekking van een kikker zonder longen

Recent is op Borneo een kikker ontdekt die geen longen heeft en volledig door de huid ademhaalt. Dit is de eerste kikkersoort waarbij dit gevonden is. Barbourula kalimantanensis is een platte kikker die leeft in relatief koude en snelstromende rivieren. Een koudbloedige kikker gebruikt bij lagere temperaturen minder zuurstof, en deze kikker heeft een traag metabolisme. De afwezigheid van longen lijkt dan ook een evolutionaire aanpassing aan zijn leefomgeving.

De Indoor Rainforest van Ben Koper

In februari 2008 gaf Ben Koper in Nijmegen een zeer interessante lezing over de bouw van zijn kas. Van de ruimte die hij voorheen verhuurde aan een schilder bouwde hij in 100 dagen een gifkikkerkas van 7 bij 3 meter. Op zaterdag 3 mei reisde ik af naar Den Haag om deze kas nader te kunnen beschouwen. In dit artikel leest u hoe hij de kas heeft gebouwd en van welke technieken hij daarbij gebruik maakte.

Dendrobates ventrimaculatus in Ecuador

Dendrobates ventrimaculatus is een veel voorkomend kikkertje in het laagland aan de Amazonezijde van de Andes in Ecuador. Lange tijd was dit vrijwel de enige bekende kleine Dendrobates in dit deel van het land. De laatste jaren zijn vondsten gedaan en beschrijvingen gemaakt van andere kleine dendrobaten die nauw verwant zijn. Dat is een goede reden om eens een aantal van deze diertjes de revue te laten passeren.

De bak van Hans Pietersma

Na het lezen van de titel zal menigeen denken: “Ja, maar die bak ken ik al!”, en dat kan kloppen. In 2006 heeft het paludarium van Hans namelijk al in het septembernummer van het magazine ‘Onder het Palmblad’ gestaan. Daarnaast heeft hij een aantal prijzen in de wacht weten te slepen, loopt hij al geruime tijd mee in de aquariumwereld en wordt zijn website www.hans-paludarium.nl over de hele wereld bekeken.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top