September 2014

September 2014

Ameerega picta uit de tijd of terug in de hobby?

Zo’n 22 jaar geleden kwam ik in contact met de kikkerhobby. Ik had al een mooi paludarium laten bouwen door dhr. Leunisse van AMREP in Breda, waardoor ik mijn aquariumhobby met onder andere discusvissen al kon combineren met mijn orchideeën.

 

Een overzicht van de gifkikkers van Venezuela

Dendrobatidae behoren tot de kikkers die het meest de aandacht trekken. Dit komt voornamelijk door hun prachtige kleuren en krachtig gif. Maar niet alle gifkikkers hebben opvallende kleuren en/of zijn giftig. In Venezuela zijn maar vijf van de vijfenzestig voorkomende soorten erg gekleurd en maar vier zijn er giftig. De kennis van de dendrobaten uit Venezuela is sinds Rivero (1961) geleidelijk aan toegenomen van 10 naar 30 in 1992. Zes jaar later is het aantal op 45 gebracht. Een jaar later kwamen er nog eens twee bij. In 2009 komt het aantal op 54 soorten. Met het hier besproken werk zitten we inmiddels op 65 soorten. Barrio-Amorós & Fuentes (1999) hebben de eerste becommentarieerde lijst van soorten behorende tot de Dendrobatidae van Venezuela gemaakt. Sindsdien is er veel veranderd, zowel wat het aantal soorten betreft  als de plaats van de kikkers in de taxonomie. Het bespreken van een nieuwe bijgewerkte lijst is dus op zijn plaats.

 

Zeeuwse kikkers in Kwadendamme
Het is 22 maart 2014 en ik ben onderweg naar het Zeeuwse Kwadendamme, kent u het? Ik in ieder geval toen nog niet. In Kwadendamme vindt u Berkenhof’s Tropical Zoo. Op zich al een bezoekje waard. Berkenhof’s Tropical Zoo is een kleinschalig dierenpark met fossielenmijn, vlindertuin en natuurexpositie. Toch was dit niet de reden van mijn bezoek. Ook reed ik niet zelf, mijn chauffeur was Theo Verleun. Theo zou die avond de eerste lezing geven voor de DN werkgroep afdeling Zeeland. We arriveerden in het donker op zoek naar het adres, het moest hier ergens zijn. Toen er een grote verlichte driehoek van glas verscheen met daarop de afbeelding van twee enorme vlinders wisten we dat er waren.

 

De ‘vliegende’ kikkers, Rhacophorus reinwardtii, in Riga Zoo

Van de gezichten van de televisiejournalisten was duidelijk af te lezen dat zij iets meer verwachtten dan groene, onbeweeglijke kikkers die op het raam van het terrarium zitten. We hadden ze beloofd dat we de nieuwste schat van de Riga Zoo’s amfibie collectie zouden laten zien, de vliegende kikkers Rhacophorus reinwardtii. Om de interesse van de journalisten te wekken, werd het terrarium geopend en één van de kikkers werd wakker gemaakt. Het effect was beter dan we hadden kunnen hopen, de kikker sprong uit het terrarium en landde op de hand van de journalist die twee meter verder stond! Tot ieders verbazing veranderde het dier ook nog in een kleurrijk kikker met een olijfgroen lichaam met grote, donkerblauw en oranje gekleurde voeten.


Ameerega bilinguis (Jungfer, 1989) praat met een dubbele tong

Ameerega bilinguis is voor mij de aanleiding geweest om in 1992 Ecuador te bezoeken en deze dieren in het ‘echt’ te zien. Ik was op slag verliefd op het land en zijn natuur. Vele reizen volgden na deze eerste trip. Ik had deze kikkers thuis in een van mijn terraria zitten en ik kweekte daarmee mondjesmaat. Ik vond het prachtige dieren en dat is nog steeds het geval. Elke keer als mijn vrouw en ik in Ecuador zijn, bezoeken wij steevast enkele biotopen van deze dieren. Dit artikel is de laatste in de reeks van de ‘roodruggen’ uit Ecuador.

 

Wetenschappelijk nieuws
Kort wetenschappelijk nieuws over: hulpeloos zonder vader, giftige eitjes voren, verspreiding van Adelphobates castaneoticus, bewegende kleimodellen, terugkeer naar huis, giftigheid van een kleurenkopie, moeite met gifopname, vergissing van je ouders?, bedriegelijke verleiding.

Kikkers voor natuurbehoud – Natuurbehoud voor kikkers

Het concept van ‘farm bred’ in de praktijk

In onze hobby is er veel discussie over het importeren van in het wild gevangen dieren. De één vindt het noodzakelijk dat er met wildvang dieren geregeld vers bloed in de hobby komt, de ander is van mening dat binnen de hobby gekweekte en gezonde dieren minstens zo goed zijn. Een tussenoplossing dient zich de laatste jaren aan in de vorm van ‘farm bred’ kikkers, die via de reguliere handel worden aangeboden. Deze Engelse term verwijst naar onder geconditioneerde omstandigheden gekweekte dieren in het land van herkomst.

 

Kikkers beschermen in West-Afrika
Ik heb het voorrecht gehad om in een nationaal park geboren te zijn. Mijn vader was daar opzichter en zijn werk heeft me in contact gebracht met de levende natuur. Dagelijks zag ik antilopen bij onderwater gelopen vlaktes, buffels met elkaar vechten of hoorde ik ’s nachts leeuwen brullen. Ik groeide op met liefde voor de wilde dieren en de natuur. Toch is mijn voorliefde voor amfibieën nog maar net begonnen. In 2006, toen ik bezig was om mijn doctoraalonderzoek te doen, werd ik voor het eerst geconfronteerd met het feit dat amfibieën wereldwijd massaal uitsterven. Ik was bezorgd en getroffen door een gevoel van noodzaak om kikkers te redden.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top