Go to previous topic
Go to next topic
Laatste Bericht 08 mrt 2008 21:09 door jonathan wallaard
geslachtsonderscheid
9 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Auteur Berichten

jonathan wallaardPosts:1168


Profiel

ameide

Dn Lid


--
05 mrt 2008 17:27

  waaraan kan je bij hyla savigny's zien of het een mannetje of een vrouwtje is?

  ik wil het nl wel graag weten

  0

  Bert Broers  Posts:570


  Profiel

  Ureterp

  Dn Lid


  --
  06 mrt 2008 22:42

  Heel simpel, mannetjes krijgen als ze geslachtsrijp zijn een bruinige tot zwartachtige keel. En ze kwaken dus.

  Als ik ook maar een beetje meer verstand van dat soort zaken had, had ik een fotootje geplaatst, maar helaas....

  0

  jonathan wallaard  Posts:1168


  Profiel

  ameide

  Dn Lid


  --
  07 mrt 2008 18:40

  dat zijn mijn kikkers denk ik wel,

  ik heb ze nu 2,5 maand en ze werden verkocht als nakweek, dus van ong. 4 maanden oud,  6 maanden geslachtsrijp (dacht ik), dan heb ik waarschijnlijk 2 vrouwtjes zitten, mischien komt er nog een man bij, want ik wil graag wel proberen te kweken, ik ga straks even goed kijken of er 1 een bruinere keel heeft, en anders dan heb ik 2 vrouwtjes.

  0

  Bert Broers  Posts:570


  Profiel

  Ureterp

  Dn Lid


  --
  07 mrt 2008 23:00
  Heb je ze in december of januari gekocht bij de Kameleon in Tilburg? Want als dat zo is komen ze bij mij vandaan. Die kikkertjes waren destijds een maand of vijf, maar de één ontwikkeld zich om de één of andere reden veel sneller dan de ander. Ik heb er nog een paar achtergehouden voor mijn eigen kweekgroep. Een deel daarvan is inderdaad na een maand of zes geslachtsrijp, maar er zijn er ook die er bijna een jaar overdoen. Je kunt daarom beter óók even kijken naar de lengte: savignyi's worden meestal geslachtsrijp als ze ongeveer 3,5 cm zijn.
  0

  jonathan wallaard  Posts:1168


  Profiel

  ameide

  Dn Lid


  --
  08 mrt 2008 08:19
  ik heb ze idd gekocht bij de kameleon in tilburg, ze zijn nu idd ongeveer 3,5 cm dus dan heb ik 2 vrouwtjes zitten, ik vind het wel leuk dat ik nakweek van u heb zitten
  0

  Bert Broers  Posts:570


  Profiel

  Ureterp

  Dn Lid


  --
  08 mrt 2008 13:37

  Die kans is ook vrij groot. Ik heb in  1994 zestien van die kikkertjes geïmporteerd en sindsdien kweek ik ook al met deze boomkikkers. Import heb ik nooit gezien en ondanks dat ik voortdurend op zoek ben naar kikkers die niet van mijn eigen dieren afstammen is me dat (helaas) nooit gelukt - uiteindelijk komen ze tot nu allemaal bij mij vandaan.Ook niet zo vreemd, want bijna alle andere reptielen en amfibieën die verder in dat gebied voorkomen zijn beschermd. Gelukkig valt er bij de kikkers tot nu toe nog niets van inteelt te merken. Ieder koppeltje legt ook al gauw 200 eieren per keer en dat doen ze 2 tot 3 x per jaar. Dus misschien blijft er nog wat meer genetische variatie dan je zou verwachten.

  Er zijn trouwens nog een paar mensen die ermee kweken, maar die doen het voornamelijk om de eigen groep in stand te houden. Ze doen allemaal mee aan het stamboek hyla savignyi, zodat we met elkaar kunnen uitwisselen als dat nodig is.

  Eigenlijk is datook mijn grootste drijfveer, maar omdat ik een stuk of 30 volwassen kikker heb, heb ik altijd behoorlijk wat nakweek. Het overschot neem ik mee naar de beurs of verkoop ik aan de handel.

  Het leuke van hyla savignyi is dus dat het de enige boomkikker is waarvan je er bij voorbaat al van uit kunt gaan dat het nakweek is.

  Daar probeer ik de handel ook al jaren van te overtuigen. Maar helaas kopen die nog altijd liever een hyla cinerea in voor €1,- dan dat ze nakweekboomkikkers inkopen. Tja, daar kan ik ze gewoon niet voor kweken....

  Wat dat betreft alle lof voor de Kameleon - en ook voor HCH trouwens, want die kopen ze ook af en toe in. Gelukkig zijn zij zelf ook best positief. Omdat het nakweek is blijven er relatief veel meer in leven dan van de wildvangkikkers. Dus hun investering komt er best wel weer uit.

   

   

  0

  jonathan wallaard  Posts:1168


  Profiel

  ameide

  Dn Lid


  --
  08 mrt 2008 14:52
  ik hebe r geen te pakken gekregen, er was er geen enkele aangeboden, er waren ook maar een paar soorten boomkikkers, ik heb 2 hyperolius argus gekocht (een paartje) alleen het verschil in grote is heel erg, dus ik moet een nieuw bakje kopen voor het vrouwtje, want de hyla savigny's (1 van de 2) ging er achter aan, dus die moeten maar even niet samen.
  0

  jonathan wallaard  Posts:1168


  Profiel

  ameide

  Dn Lid


  --
  08 mrt 2008 19:37
  het is geen paartje, 1 van de 2 is duidelijk een hyperolius argus mannetje, ongeveer 3,5 cm á 4 cm
  en de ander, die ik appart had gezet, is nu ongeveer 1,5 á 2 cm, bruinachtig met een witte soort van V op zijn hoofd, en zwarte stipjes, maar hij begon te kwaken en is dus een mannetje. dus welke soort het is weet ik nog niet, ik plaats over een poosje nog wel foto's
  0

  Ton Wasmus  Posts:231


  Profiel

  Oisterwijk
  --
  08 mrt 2008 20:17
  Een argus mannetje is groen, ongeveer een cm of drie op zijn hoogst, een argus vrouw is bruinachtig roze, met grote lichte stippen en/of vlekken.

  De soorten van hyperolius zijn heel erg moeilijk te determineren.

  http://www.exploratorium....her/male_female.html
  0

  jonathan wallaard  Posts:1168


  Profiel

  ameide

  Dn Lid


  --
  08 mrt 2008 21:09
  dat weet ik, soms is een vrouwtje ook een iets andere kleur, deze kon ik niet goed zien omdat hij goed verstopt zat, ik zag iets bruins, wel iets anders dan argus, maar ik dacht dat het een vrouwtje was, want het mannetje (die ik er 1 heb) is groen, maar deze zat appart omdat hij veel kleiner is, en hij begint te kwaken!!, dus het is geen argus vraouwtje, maar een andere soort mannetje.
  0


  ---