Go to previous topic
Go to next topic
Laatste Bericht 27 okt 2012 16:56 door David Broek
Bombina orientalis winterrust
11 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Auteur Berichten

David BroekPosts:54


Profiel

Bergen op Zoom
--
03 okt 2012 14:42
  Hallo,
  Ik heb op dit moment m´n 2 Bombina´s nog buiten zitten. Het wordt nu toch snel kouder dus wel tijd om ze naar binnen te verplaatsen. Ik weet dat er al veel topics over de winterrust van bombina´s is maar toch kom ik er niet uit wat ik het beste kan doen. Vorig jaar hield ik ze gewoon s´winters op zo´n 15/16 graden in de gang maar dit jaar wil ik toch eens graag ermee kweken dus een winterrust gaan geven. Ik las dat mensen ze wel in de koelkast deden maar dit lijkt me toch wel vrij stressvol aangezien de deur steeds opengaat en er is dan ook geen ventilatie. Nu sprak ik laatst iemand die ze in de schuur hield tegen de kant van het huis aan. Maar onze schuur is toch net wat te koud denk ik. Probleem is dat het nu toch geen zin heeft om te meten omdat het nog niet vriest s'nachts.
  Mijn vraag is nu hoe andere mensen dit doen? In de koelkast, schuur of....
  Bedankt alvast voor antwoorden
  0

  Joost van Wijk  Posts:54


  Profiel

  Hoogeveen
  --
  06 okt 2012 14:35
  Ze kunnen prima in de koelkast overwinteren. Ik zet ze in een plastic box (niet transparant), met op de bodem wat grind, en verder veel opvullen met mossen. En wat vochtig houden. Zo hebben ze ook niet veel last van stress (heb ik eigenlijk nooit problemen mee met vuurbuikpadden).
  Ik heb ze ook wel eens laten overwinteren in een krekelbakje, met 1 plukje mos. Schuilen was nagenoeg niet mogelijk. Ook toen heb ik niks gemerkt van stress bij het openen van de koelkast, en hebben ze zich normaal voortgeplant, zoals anders.
  0

  David Broek  Posts:54


  Profiel

  Bergen op Zoom
  --
  06 okt 2012 15:34
  Op welke temperatuur staat de koelkast dan? En voor hoe lang zet je ze dan in de koelkast? De hele periode dat ze in de natuur ook in winterrust zouden gaan?
  Koelkast is wel beter controleerbaar dan bv. schuur natuurlijk. Want ik weet niet of het deze winter weer zo koud gaat worden...
  0

  Niels Deijkers  Posts:162


  Profiel

  Terheijden
  --
  06 okt 2012 16:18
  Ik heb een salamanderkamer, waar het altijd wat koeler moet zijn, daar ze temperaturen boven de 20 graden schuwen. Uiteraard wordt het daar weleens warmer. 's Winters varieert de temperatuur tussen de 10 en de 15 graden, daar ik een raam op de kierstand zet. Deze temperaturen zijn genoeg voor de salamanders, maar ook voor de bombina's om ze later dat jaar nakweek te laten geven. In de koelkast zal het zo'n 7 graden zijn. Dat kunnen ze volgens mij goed hebben.
  0

  Joost van Wijk  Posts:54


  Profiel

  Hoogeveen
  --
  06 okt 2012 16:53
  Ik zet ze zo'n kleine 3 maand in de koelkast, bij 5-7°C.
  0

  David Broek  Posts:54


  Profiel

  Bergen op Zoom
  --
  07 okt 2012 15:00
  Bedankt voor de info.
  Gaat toch de koelkast worden dan (wel nog even aan m'n moeder vragen )
  0

  Niels Deijkers  Posts:162


  Profiel

  Terheijden
  --
  10 okt 2012 04:15
  Haha! Succes!
  0

  David Broek  Posts:54


  Profiel

  Bergen op Zoom
  --
  21 okt 2012 12:11
  1 Bombina zit nu al een week in winterrust, de ander heb ik helaas nog steeds niet kunnen vinden. Misschien heeft ze zich ingegraven maar volgens mij is de grond daar te hard voor en ik heb ook al een gedeelte doorgespit. Ik ben bang dat die toch doodgegaan is dan en inmiddels al verteerd, ik heb iig niets gevonden.
  Als ik nou een nieuwe nakweek koop is het niet handig om die direct in winterrust te doen lijkt me, of kan dat geen kwaad?
  0

  Joost van Wijk  Posts:54


  Profiel

  Hoogeveen
  --
  21 okt 2012 22:56
  Waar had je ze in zitten dan? Is het niet mogelijk dat er 1 ontsnapt is? Als er 1 dood is gegaan, had je die na enkele dagen echt nog wel terug moeten vinden.
  0

  David Broek  Posts:54


  Profiel

  Bergen op Zoom
  --
  22 okt 2012 20:40
  Ze zitten buiten in een bak van 1,5 bij 1,5 m van steen met houten overhangende rand en afgedekt met gaas. Ontsnappen sluit ik niet uit maar lijkt me wel vrij moeilijk aangezien de houten rand in principe alvoldoende is om ze tegen te houden en er dan ook nog gaas overeen zit.
  Er zat wel iets meer dan een paar dagen tussen maar ik had toch in dat geval wel iets van een halfverteerd lijkje verwacht eigenlijk. Ik blijf nog zoeken.
  0

  Joost van Wijk  Posts:54


  Profiel

  Hoogeveen
  --
  27 okt 2012 15:10
  In zo'n grote buitenbak zul je een dood padje nog maar zelden terug vinden. Door verschillende weersinvloeden en de grote diversiteit aan bacteriën en micro-organismen is zo'n beestje erg snel vergaan.
  0

  David Broek  Posts:54


  Profiel

  Bergen op Zoom
  --
  27 okt 2012 16:56
  Ja dat zal dan waarschijnlijk wel. Inmiddels heb ik weer 3 nieuwe bombina's gekocht, houd die eerst nog even in een bak en dan over een maand ofzo ga ik die dan ook in winterrust doen.
  0


  ---