Go to previous topic
Go to next topic
Laatste Bericht 15 sep 2020 10:40 door Johan De Gruyter
Het grote Fruitvliegen-Topic
26 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Auteur Berichten

Sander BauerPosts:974


Profiel

Uithoorn

Dn Lid
Bestuur
Secretaris
--
02 mei 2012 20:48

  Aan het begin van de hobby heb ik meegemaakt dat het opstarten van een fruitvliegenkweek nogal wat onduidelijkheden met zich meebrengt. Zelfs met de zoekfunctie erbij was het nog een redelijke opgave om alle stappen duidelijk te krijgen (5).

  Omdat ik op het moment van schrijven nog altijd geen goed en volledig overzicht kon vinden over wat er komt kijken bij het opzetten van een fruitvliegenkweek, heb ik besloten om zelf een stukje te schrijven over wat de basale benodigdheden hiervoor zijn. Ik behandel hierbij:

  • Set-up

  • Recepten

  • Enten van de fruitvliegen

  • Het opvoeren van de fruitvliegen

  • Afval

  Het idee is om van deze pagina een overzichtelijk geheel te maken met verschillende recepten. Mocht iemand nog aanvullende informatie hebben die nuttig kan zijn voor beginnende gifkikkerfanaten, laat het dan weten via een reactie. Ik zal, wanneer ik hiervoor tijd vind, dan het topic bijwerken.


  Set-up

  Een goede voorbereiding is het halve werk, zorg er daarom voor dat je eerst alle spullen in huis hebt gehaald voordat je van start gaat. Test ook alles eerst uit voordat je voor het ‘ecchie’ gaat. Een voorbeeld: Je hebt schuimdoppen gesneden voor op je potten. Pas wanneer je de vliegen in de pot stopt en de dop erop wilt plaatsen merk je dat alle vliegen langs een kant naar buiten komen lopen. Overal vliegjes en je kan gaan stofzuigen. Oké, het is een simpel voorbeeld, maar zeker niet ondenkbaar.

  Goed, als eerste hebben we potten nodig. Ikzelf gebruik hoge smalle potten (17 cm), deze werken naar mijn bevindingen beter dan korte brede potten omdat je de voedingsbodem hier minder snel uit klopt. Op de potten komen schuimdoppen, gaas, kousen of iets wat je zelf verzint. Ikzelf gebruik blauw schuim wat ik op de markt koop (figuur 1). Het voordeel hiervan is dat het lang meegaat (stukje milieubewustheid), afwasbaar is en je het één keer op maat snijdt waarna je er met gemak mee kunt blijven werken. Wat wel een nadeel kan zijn is dat de luchtvochtigheid in de pot hoger blijft dan het geval zou zijn wanneer je kousen gebruikt. Dit kan snel leiden tot de groei van schimmels wanneer je niet schoon genoeg werkt.


  Figuur 1: Pot en dop

  Bij het gebruik van kousen of gaas is het handig om de originele doppen van de potten te bewaren en hier een gat in uit te snijden zonder het schroefdraad te beschadigen. Op deze manier houd je een strakke afsluiting met de pot en je voorkomt dat je moet gaan rotzooien met elastiekjes die kunnen uitdrogen en knappen.

  Een handigheidje bij het opzetten van je fruitvliegenkweek is om te zorgen dat je potten individueel geïsoleerd staan. Dit heeft als voordeel dat wanneer je één met mijt geïnfecteerde pot hebt, de rest niet ook meteen geïnfecteerd raakt.

  De set-up van mijn potten is als volgt. Op mijn aquarium staat een lekbakje voor bloembakken, hierin heb ik een centimeter water plus wat afwasmiddel gegoten. In dit bakje staan mijn potten met de bodem in het water (figuur 2). Ik heb voor deze opzet gekozen met als idee dat mijten niet over het met afwasmiddel vervuilde water zullen lopen. Ik heb geen onderzoek gedaan naar de (on)mogelijkheid van mijten om hier overheen te lopen, maar tot nog toe heb ik niet meegemaakt dat een niet geïnfecteerde pot werd vervuild door de hiernaast staande geïnfecteerde pot.

  De vliegenpotten worden overigens het best bewaard bij 20 tot 25°C. In mijn set-up is zo'n nauwkeurige temperatuurbeheersing echter niet mogelijk (2, 6).


  Figuur 2: set-up

  Overigens lees ik vaak dat mijten niet van tocht houden, ik heb geen idee of dit waar is. Maar het wordt vaak aangeraden als extra inperkingsmaatregel. Je kunt eraan denken om hiermee te experimenteren.


  Recepten

  Er zijn diverse commerciële kant-en-klaar samenstellingen voor voedingsbodems te koop maar de echte hobbyist wil vaak toch zelf de zeggenschap hebben over wat hij/zij de gifkikkers voert. Daarom behandel ik de commerciële recepten hier niet (4). Hoeveel recepten er momenteel in omloop zijn, is mij niet bekend. Ik zal mij dan ook enkel richten op de voor mij bekende recepten. Bij recepten waar ik zelf ervaring mee heb zal ik wat uitgebreider verslag doen.

  Voorafgaand aan het bereiden van welk medium dan ook, een belangrijke tip: Was je handen!! Schoon werken voorkomt schimmelgroei in je voedingsbodem.  

  Voor mijn eigen kikkers heb ik momenteel het volgende recept. Het is kinderlijk eenvoudig te maken en kost geen fluit.

  Recept 1:
  Houdbaarheid = Gemiddeld XX weken / Tot het op is
  Benodigd:
  Melk, Azijn, Meergranenmeel, Roosvicé

  De ingrediënten Melk,  Azijn en Meergranenmeel voeg ik in de pot samen in de verhouding 1:1:1. Dus bijv. 50 mL Melk, 50 mL Azijn en een volumair gelijke hoeveelheid Brinta. Sommigen vermalen de Brinta eerst nog in de blender, ik doe dit niet omdat ik geen zin heb om elke keer de blender schoon te maken.

  Roer de ingrediënten goed door elkaar. Voeg hieraan toe: één of twee eetlepels Roosvicé. Dit biedt ten eerste vitaminen aan de vliegenlarven en zorgt in mijn bevindingen voor een steviger voedingsbodem . Dit is vooral te merken bij het uitkloppen van de vliegen.

  Zorg ervoor dat het geheel niet te papperig wordt. Als je voedingsbodem te droog is kun je eventueel later altijd nog extra water of vruchtensap toevoegen.

  Noot: Je kunt de melk ook met wat vruchtensap aanlengen. Kijk zelf of dit voor jou werkt.

  Recept 2 (6)

  In de blender gaan 3 grote bananen in stukken van 2-3 cm. De stapel banaanbrokken wordt aangevuld met water tot dezelfde hoogte als de bananenbrokken en knal de blender maar aan tot alles dunne prut is. Alles bij elkaar is dit meestal rond 1 liter.

  Dan toevoegen 5-6 maatlepels melkpoeder voor baby's en weer even mixen (dit bind en voegt veel mineralen en vitamines toe).

  Daarna voeg ik al draaiende/mixende net zoveel havervlokken of te wel 'oats' toe totdat de mix de dikte krijgt van pannenkoekenbeslag. Als laatste een theelepel gist erbij en klaar is de mix.

  Overgieten in de bekers (2cm voor de grote vliegen, en 1 cm voor de kleine vliegen) en 24 uur lekker warm laten staan totdat het gisten voorbij is.Dan de houtwol/karton en vliegen erbij (vliegen uiteraard even reinigen in een stofbad van bakmeel)

  Recept 3 (7)

  Brinta met 2 schepjes zuiker en geprakte banaan of appelmoes en een scheutje multifruit


  Enten van de fruitvliegen

  Nu je de voedingsbodem in de pot hebt zitten, wordt het tijd voor de volgende stap. Omdat we fruitvliegen willen kweken, is het belangrijk dat hierbij wordt nagedacht over de specifieke behoeftes van de vliegen en hun nageslacht. Wellicht de meest belangrijke factor is een verpoppingsplaats voor de larven. Indien je hierin niet voorziet zullen de larven massaal op de binnenzijde van de pot gaan verpoppen. Dit heeft als nadeel dat je niet meer ziet wat er in de pot gebeurt. Op deze manier kun je dus niet in de gaten houden of er zich eventueel schimmels of andere problemen in je kweken vormen.

  Het meest gebruikte materiaal om de fruitvliegen op te laten verpoppen is houtwol (figuur 3). Dit zijn houtkrullen welke vaak als verpakkingsmateriaal wordt gebruikt (1). Voor onze fruitvliegenkweken zijn ze tevens geschikt.


  Figuur 3: houtwol

  Van het houtwol stoppen we een plukje in de pot. Het is handig om hierbij wat ruimte over te laten tussen de schuimdop en het houtwol. Op deze manier voorkom je dat de vliegen snel kunnen ontsnappen wanneer de pot geopend wordt.

  Goed, nu hebben we dus alle noodzakelijke elementen aanwezig om fruitvliegen te kunnen kweken. Nu hebben we alleen nog fruitvliegen zelf nodig. Het makkelijkste is om in je lokale dierenwinkel een entportie te halen. Indien deze niet aanwezig is, kun je altijd nog online bestellen of kijken of een forumlid toevallig in de buurt woont en je een entportie wil meegeven.

  Voordat ik de vliegen ent, schud ik ze altijd eerst in een portie zelfrijzend bakmeel. Dit doe ik om de overlevingskans van de eventueel aanwezige mijt zoveel mogelijk te verkleinen (3). In een bakje schud ik de vliegen heen en weer totdat ze zichtbaar bedolven zijn met poeder (figuur 4). Hierna laat ik het bakje met deksel erop gelegen een uur staan. Let erop dat je het deksel niet dichtdrukt, mijn ervaring is dat de vliegen zullen stikken en je dus opnieuw kunt beginnen.


  Figuur 4: de vliegen bepoederen

  Nadat de vliegen bepoederd zijn kun je deze behandeling eventueel herhalen. Indien het bakje waar de vliegen uit kwamen zichtbaar geïnfecteerd is met mijt is dit zeker aan te bevelen. In figuur 5 is het verschil tussen een geïnfecteerde en niet geïnfecteerde pot goed te zien.

   
  Figuur 5: geïnfecteerde (links) en niet geïnfecteerde (rechts) pot

  De volgende stap is het afkloppen van een aantal vliegen in een klein metalen zeefje. +/- 50 vliegen is aan te raden. De zeefjes met een metalen opstaand randje worden hier het meest voor aanbevolen (Figuur 6). Deze vliegjes ent je vervolgens in je pot en het deksel doe je erop (enten is overigens een ander woord voor “toevoegen aan&rdquo.


  Figuur 6: gebruik een zeefje om de vliegjes van het poeder te scheiden

  Welnu, de vliegjes zitten in de pot en gaan kweken. Als alles goed gaat heb je over enkele weken een mooi aantal fruitvliegen.


  Het opvoeren van de fruitvliegen

  Marja Kik zei het laatst al op het symposium van 18 maart 2012. Kikkers hebben ook gewoon een volledig gevormd skelet, dus waarom zouden deze geen calcium nodig hebben? Met dit argument ben ik het eens. Of je wel of niet gaat bepoederen moet je echter geheel zelf beslissen.

  Zelf bepoeder ik de vliegen altijd met een calcium/sporen-preparaat. Ik klop hiervoor de vliegen uit in een bakje met het poeder en werk verder op dezelfde manier als bij het bepoederen met zelfrijzend bakmeel. De bepoederde vliegjes gooi ik altijd op een bepaalde plaats in mijn bak.


  Afval

  Als je fruitvliegenkweken uitgeput zijn kun je deze op de composthoop gooien of met het GFT-afval afvoeren.


  Ik hoop dat de bovenstaande werkwijze iedereen meteen duidelijkheid verschaft over wat het kweken van fruitvliegen met zich meebrengt en een goede start is voor een succesvolle fruitvliegenkweek.  1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Houtwol
  2. http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/106044/Default.aspx#128686
  3. http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/73957/afpg/2/Default.aspx#115421
  4. http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/105317/Default.aspx#125471
  5. http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/87934/afpg/2/Default.aspx
  6. http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/104254/Default.aspx#122266
  7. http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/102620/Default.aspx#114746
  0

  Martijn van Beek  Posts:594


  Profiel

  Nijmegen

  Dn Lid


  --
  18 jun 2012 13:13
  hallo Sander,

  Bij het scheiden van vliegen en mijten ga ik alsvolgt te werk: ik klop de vliegen uit een bestaande goed volle pot uit in een trechter die ik in een PET-fles heb gedaan. De onderkant van de fles heb ik afgesneden / gezaagd en zo glad mogelijk gemaakt met schuurpapier. Daarna heb ik benzinegaas op maat gesneden en die vastgekit aan de onderkant van de fles. Goed laten drogen en je filter is klaar. Na het uitschudden van de vliegen in de fles doe ik er bloem of zelfrijzend bakmeel bij en klop die uit. Vergeet na het uitschudden van de vliegen niet de dop op de fles te draaien en de onderkant schuin te zetten. Zo kun je tussentijds zelfs een kopje thee of koffie drinken om daarna je klusje af te maken!

  groet,
  Martijn van Beek
  PS: 50 vliegen per kweek? Als je een grote fles hebt waar je de nieuwe vliegen in opzet, doe er dan meer vliegen bij. Hoe meer vliegen hoe meer voedselconcurrentie voor evt. mijten.
  0

  Cees van Houten  Posts:243


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  30 jun 2012 10:53
  Iemand enig idee of ik een kweek 'koud' kan zetten? Ik loop hier erg voor op schema en overweeg een aantal in de koelkast te zetten.
  Kan dat? Overleven ze dat?
  0

  Touchwood Touchwood  Posts:997


  Profiel

  Twello

  Dn Lid


  --
  30 jun 2012 15:35
  Je kunt ze koud zetten, maar hoe lang ze dat volhouden weet ik niet.
  Het kweken gaat dan in iedere geval langzamer.
  Voedselbodem voor de vliegen kun je ook invriezen.

  Groeten;

  Touchwood
  0

  Cees van Houten  Posts:243


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  30 jun 2012 17:57
  met koud bedoel ik echt in de koewlkast he?
  0

  Sander Bauer  Posts:974


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  01 jul 2012 17:35
  @ Cees van Houten
  >
  Je vliegen in de koelkast zetten zou ik voorzichtig afraden om de volgende redenen.
  Als je vliegen in de koelkast zet dan worden ze enorm sloom. Hun stofwisseling zal gaan vertragen en het kost de vliegjes dan veel energie om überhaupt nog in leven te blijven (insecten zijn koudbloedig).
  Hiernaast kunnen schimmels e.d. je pot gemakkelijker overnemen omdat de vliegen minder voedsel tot zich nemen en de toplaag van de voedingsbodem dus niet snel genoeg kunnen opeten om eventueel ontwikkelende schimmelsporen een halt toe te roepen (geloof mij, er zitten altijd wel enkele schimmelsporen in je pot).

  Wel moet ik er duidelijk bij vermelden dat de informatie die ik je nu verschaf allemaal puur theoretisch is. Ik heb geen onderzoek uitgevoerd en praktijkresultaten kunnen dus afwijken.
  Mocht je dus zekerheid willen of wat je vraagt wel of niet mogelijk is dan is het antwoord simpel te geven. Probeer het zelf uit.

  V Simpele set-up voor je experiment V
  Schrijf op je potten op welke dag je ze erin zet en op welke dag je vliegen dood zijn (ze kunnen overigens ook gewoon blijven leven).
  Met de informatie die je op deze manier wint kun je weer een waardevolle toevoeging leveren aan het topic, iets waar je mede-hobbyisten je vast dankbaar voor zullen zijn.
  Vermeld wel even welk recept je gebruikt. Hoe meer informatie je geeft, hoe makkelijker het te reproduceren is.
  <

  @ Martijn van Beek
  >
  De genoemde 50 vliegen is inderdaad aan te bevelen als een minimale hoeveelheid. Hoe meer vliegen je ent, hoe groter je kans op succes. Bedankt voor deze aanvulling.

  Ik heb van je genoemde PET-zeef even een simpele Paint-tekening gemaakt. Dit maakt het allemaal wat meer visueel. Als aanvullende informatie voor diegenen die het willen namaken, wil ik nog even vermelden dat je de flessenhals heel moet houden. Zo kun je de dop weer op de fles draaien zodat de vliegjes er niet uit kunnen kruipen.
  Rood = trechter, Zwart = fles, Paars = rooster
  <
  Einde van update
  0

  Cees van Houten  Posts:243


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  25 aug 2012 09:28
  mmm...ik was dit topic even uit het oog verloren. Kweek ingestort, dus ook geen koelkast-experiment. Wel een vraagje:
  (en nu hopen dat ik het op de goede plek stel?) Toen ik gisteravond uit mijn laatste bakje een allerlaatste restje fruitvlieg schudde,
  bleken er zich wormen mee te hebben ingenesteld.Dunnen gore ding engerds.

  Ik zag dat echter pas nadat het in de bak lag en aangezien het nu weg is vermoed ik dat ze wel degelijk zijn gegegeten.

  De vraag: zou dat kwaad kunnen?

  groetjes Cees
  0

  Sander Bauer  Posts:974


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  27 aug 2012 19:45
  Beste Cees,Ik denk dat je het hier over de maden van de fruitvliegen heb. Zie onderstaande links voor meer info.
  http://www.fruitvliegjes....nscyclus-fruitvlieg/
  http://www.maggots.co.za/wp-content/uploads/2011/06/close-up-photo-of-maggots.jpg
  http://www.monarchlabs.com/images/maggotLifeCycleSmall.gif

  Op je vraag of het kwaad kan als je dieren maden eten kan ik je niet veel helderheid aanbieden. Het is binnen de reptielen- en amfibieën-wereld wel de regel dat je geen maden voert. Dit is verbonden aan het verhaal dat ze je dieren van binnenuit zouden kunnen opeten. Hoezeer dit op waarheid berust kan ik je niet zeggen. Misschien dat andere forumleden hier ervaringen mee hebben.
  Hoe het ook is, ik zou je willen aanraden om zo min mogelijk maden in je bak los te laten. Ze kruipen toch meestal direct de grond in en dan schiet je er niet veel mee op.

  Probeer overigens om de voedingsbodem zoveel mogelijk in je pot te houden. Hoe meer hiervan in je bak belandt, hoe sneller er schimmels en andere rommeltjes gaan groeien. Ook zal de geur van een erg oude kweek je neus geen goed doen (ik spreek uit ervaring als ik zeg dat bij mijn recept een sterk verlopen kweek naar kots ruikt). Mocht je last hebben van een waterige kweek (dit kan na een tijd gebeuren) dan kun je altijd wat extra meergranenmeel toevoegen om het wat papperiger te maken. Maar beter is het natuurlijk om dan direct een verse kweek op te zetten.

  Ik wil bij deze ook even de kans aangrijpen om een ander topic even wat aandacht te geven. Ik ben zelf net gestart met het opzetten van een springstaartenkweek volgens deze link:
  http://www.gifkikkerportaal.nl/Home/Artikelen/tabid/333/articleType/ArticleView/articleId/198/Inheemse-springstaarten-kweken-gips-methode.aspx
  Misschien dat de lezers van dit topic hier ook wat aan hebben.
  0

  Marja Pronk  Posts:683


  Profiel

  Capelle aan den IJssel

  Dn Lid


  --
  27 aug 2012 19:58
  Die dunne gore engerds zijn waarschijnlijk nemerteans en die eten fruitvliegen. Worden niet gegeten, maar kruipen wel snel weg en dan zie je ze niet meer.
  Doen geen kwaad, maar smakelijk zijn ze ook niet en ze eten je vliegen op. Er zijn vele topics over nemerteans.
  0

  René Boesten  Posts:190


  Profiel

  Wageningen

  Dn Lid


  --
  28 aug 2012 17:09
  De gewone larven, maden, van fruitvliegen kunnen overigens echt totaal geen kwaad. Dat wordt vaak gezegd over meelwormen, maar zelfs daar geloof ik er ook niks van. Nemerteans zijn trouwens echt heel irritant, heb ze ook gehad dus mocht je die wormpjes weer een keer zien gewoon meteen dood drukken.
  0

  Touchwood Touchwood  Posts:997


  Profiel

  Twello

  Dn Lid


  --
  20 okt 2012 20:20
  Appelstroop!

  Ik dacht laat ik dit hier maar neerzetten.

  Zojuist heb ik een fruitvliegenkweek opgezet met APPELSTROOP als voedingsbodem.
  Omdat appelstroop buiten de koelkast bij mij altijd houdbaar ( lees eetbaar ) is leek het me een prima idee.
  Lepel APPELSTROOP, houtwol erbij en klaar is kees dacht ik.

  Maar omdat APPELSTROOP nogal taai is heb ik er toch maar een scheutje azijn bijgedaan.
  Beetje gist aan toegevoegd flink geroerd en klaar.

  Over een tijdje zal ik het resultaat vermelden.

  Mocht iemand hier al ervaring mee opgedaan hebben dan hoor ik het graag.

  Groet;

  Touchwood
  0

  Touchwood Touchwood  Posts:997


  Profiel

  Twello

  Dn Lid


  --
  05 nov 2012 15:10
  Appelstroop als voedelbodem is niet gelukt.
  Na een ruime week waren de vliegjes die ik geënt had allemaal dood.
  Ik ga ook niet nog een poging wagen.

  Groet;

  Touchwood
  0

  Sander Bauer  Posts:974


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  05 nov 2012 15:16
  Hey Marcel,

  Dat is jammer, het had leuk geweest als het was gelukt.

  Zelf heb ik wel eens getest met appelstroop als toevoeging aan mijn normale recept. Ik vond het alleen jammer om bij de fruitvliegen te gooien omdat ik het zelf te lekker vond Ook leek het niet echt een voorsprong in groei van de kweek te geven.

  Laat dit in ieder geval geen reden zijn om te stoppen met experimenteren. Met enig geluk verkrijg je nog eens een top-recept. Succes!
  0

  Cees van Houten  Posts:243


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  05 nov 2012 17:55
  Ik doe er tegenwoordig algenpoeder als toevoeging bij en dat lijkt wel een super kweek op te leveren. Maar goed, vroeg stadium...niet te hard juchen..
  0

  Marja Pronk  Posts:683


  Profiel

  Capelle aan den IJssel

  Dn Lid


  --
  15 jan 2013 15:39
  Ik ben echt te slordig. Ik laat regelmatig vliegenpotjes half afgedekt staan, altijd haast. Ik ben nu gestopt met het afdekken.
  In mijn kikkerkamertje staan nu een paar potjes met voedingsbodem, af en toe vernieuw ik die. Als ik wat vliegen nodig heb, dan zet ik er een potje boven op, ze vliegen altijd naar het licht. Potje in de bak omdraaien en ze vliegen er weer uit. Het zijn dan wel vliegende, maar als ze op een stukje banaan zitten, dan worden ze makeklijk gegeten.
  Voglens mij houden fruitvliegen wel van hun vrijheid, het is ongelooflijk hoeveel ik er heb vliegen en de potten zitten vol met maden....
  En hoewel ik nog steeds zit te wachten op mijt om te voeren, komt die er niet in.
  Nog een voordeel: als ik in de bakken een stuk banaan leg, weten ze die te vinden, dus vaak hoef ik niet eens te voeren.

  Maar dit kan natuurlik niet in je huiskamer.
  0

  serge pasquasy  Posts:978


  Profiel

  brugge

  Dn Lid


  --
  15 jan 2013 15:48
  Hier heb ik dat ook al gemerkt als je de kleine vlieg goed wil kweken dan moet je wilde vangen, de vliegende soort die kweken extreem goed!
  Ik leg ook stukjes banaan in mijn bakken waar vliegen verder op kweken, zo krijgen de kikkers ook af en toe een made te pakken goed voer!
  0

  ingel baaijens  Posts:1860


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  20 jan 2013 17:32
  hey serge,

  dat klopt wel, dat heb ik ook wel eens geprobeerd, maar toen kreeg ik dikke ruzie met me vrouwtje, ik kon me bakken niet meer sproeien, toen ik de schuifruitjes open deed heb je zo zwarte wolk met vliegen die naar buiten komt zetten.
  die zaten direct door het hele huis.
  0

  René Krüter  Posts:632


  Profiel

  Hulsberg

  Dn Lid


  --
  20 jan 2013 17:59
  Ik hou wel van een lekker glas rode wijn en dat gaat niet echt samen met vliegende fruitvliegen.
  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  22 nov 2018 21:52
  Wij zijn een tijdje bezig met de beste deksels voor fluitvliegen kweken.

  Schuim zou kunnen, maar weinig vochtafvoer. Hierdoor kweken vaak te vochtig na een week of 3 en snel mijt.

  Zelfde geldt voor keukenrol met elastiek. Zelfs zover dat de maden letterlijk door de keukenrol heen kropen.

  Dij dutch rana de vierkante belers met deksels bestelt. En met knuttengaas in de deksels met een lijmpistool (heet plastic met van die plastic staafjes) dit op de deksels gelijmd na uitknippen van gat in de deksel.

  Dit ziet er goed uit en werkt. Deksle makkelijk te maken en gaat lang mee (meerdere kweken) en niet duur.

  Knuttengaas te verkijgen op https://www.esvocampingshop.com/nl/knuttengaas-160-cm-zwart/


  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  22 nov 2018 22:03

  Bijlagen
  0

  Dirk Dekema  Posts:100


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  03 apr 2020 17:11

  Ik heb op een ander forum een droog recept gevonden voor fruitvliegen kweek. 

  Heeft iemand hier ervaring mee? 

  Je kunt het hier vinden:

  http://www.herpetologie.n...rdpress/?page_id=511

  0

  Johan De Gruyter  Posts:50


  Profiel

  Lier
  --
  06 apr 2020 16:09

  Mijn recept is iets anders, maar de bestanddelen zijn wel gelijkaardig. ik gebruik een maatbekertje om af te meten, dus 1 deel staat bij mij gelijk aan ong 300ml.

  7 delen havermout

  2 delen biergist

  1 deel suiker

  2 eetlepels kaneelpoeder om schimmel tegen te gaan

   

  60-80ml van dit mengsel in een potje en dan 100-120ml kokend water erbij. Alle vliegensoortjes/varianten die ik heb kweken hier goed op.

  0

  Jasper van den Berg  Posts:30


  Profiel

  Rijsenhout

  Dn Lid


  --
  27 jun 2020 17:57

  Hi,

  Zoals in een andere topic aangegeven zou ik een koelkast ombouwen tot fruitvliegenkast. Deze is nu eindelijk klaar. Ik heb een oude koelkast van vrienden gekregen die hun keuken gingen verbouwen. 

  Het ombouwen van de koelkast is op zich niet heel veel werk, de meeste tijd is gaan zitten in het programmeren van de elektronica. 

  De kast wordt aangestuurd via dezelfde Raspberry Pi als het paludarium. Hierdoor is het overzicht van de kast op dezelfde Paludarium portal beschikbaar.

  Ik hoop dat de foto's goed doorkomen.

  Groeten,

  Jasper 

   

   

   

  Bijlagen
  0

  Jasper van den Berg  Posts:30


  Profiel

  Rijsenhout

  Dn Lid


  --
  27 jun 2020 17:59

  Vergeten een foto van de portal erbij te doen. Hier alsnog.

   

  Bijlagen
  0

  Richard Monquil  Posts:8


  Profiel

  Soest

  Dn Lid


  --
  05 sep 2020 08:57

  Fruitvliegen ontdoen van mijt voor een nieuwe kweek is vrij eenvoudig: je kan de fruitvliegen voorzichtig wassen en spoelen in schoon water. 2-3 keer herhalen. Vliegen overleven het en de mijt laat los en spoel je weg. Als de rest van je proces hygienisch is ben je van de mijt af. Succes!

  0

  Sander Bauer  Posts:974


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  05 sep 2020 09:40
  Ik neem aan dat je hier een hele leuke video van kunt maken Richard. Je maakt ons nu wel erg nieuwsgierig :)
  1

  Johan De Gruyter  Posts:50


  Profiel

  Lier
  --
  15 sep 2020 10:40
  Geplaatst door Richard Monquil op 05 sep 2020 08:57

  Fruitvliegen ontdoen van mijt voor een nieuwe kweek is vrij eenvoudig: je kan de fruitvliegen voorzichtig wassen en spoelen in schoon water. 2-3 keer herhalen. Vliegen overleven het en de mijt laat los en spoel je weg. Als de rest van je proces hygienisch is ben je van de mijt af. Succes!

  Ik gebruik de methode met zelfrijzend bakpoeder en heb daardoor ook praktisch geen mijt meer. Simpelweg de fruitvliegjes in een bakje met zelfrijzend bakpoeder doen en eens schudden zodat ze deels begraven zijn. De vliegen vegen het bakpoeder weg samen me de mijt (die trouwens vertraagd of geïmmobiliseerd wordt door het bakpoeder blijkbaar). Dan een zeefje gebruiken om de vliegen eruit te halen voor je ze in de nieuwe cultuurtjes doet.

   

   

  0


  ---