Go to previous topic
Go to next topic
Laatste Bericht 17 feb 2014 16:36 door ingel baaijens
Ervaring met rijstmeelkevers kweek?
16 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Auteur Berichten

Isabel UiterweerdPosts:226


Profiel

Privé
--
29 jan 2014 08:49
  Hallo allemaal,

  De larven van rijstmeelkevers schijnen goed voedsel te zijn voor kleine gifkikkers. Enige nadelen -voor zover ik kan lezen- is dat de kweek veel tijd nodig heeft om op gang te komen en dat een minimale temperatuur van 30 graden nodig is. Heeft iemand misschien ervaring met deze kweek? Dit onderwerp kwam aan bod in een andere topic, maar ik wilde graag een topic specifiek over dit onderwerp starten.

  Hoe houden jullie de temperatuur boven de 30 graden? Ik zat te denken om een warmtemat toe te passen in een bodem van potgrond want ik denk dat rijstmeel gaat verbranden als het in contact komt met een warm object. Zou dit voldoende zijn om de gewenste temperatuur te verkrijgen?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Isabel
  0

  wesley brouwer  Posts:1050


  Profiel

  Zaandam

  Dn Lid


  --
  29 jan 2014 09:00
  In je lichtkap bij de lampen doen ze het prima.
  0

  Hans Meijer  Posts:358


  Profiel

  Hoofddorp
  --
  29 jan 2014 10:41
  Ik begreep iets anders je kunt de bonenkever tussen de 20 en 30 graden kweken, de cyclus duurt aan de hand van deze temperatuur 3 tot 10 weken gerekend van af pas uitgekomen made.
  Van eitje tot made komt er ongeveer 1-2 weken bij.
  Omdat je de made voert is misschien wel handig om niet de hoogste ontwikkeling temp te kiezen of deze af te wisselen als je bv veel kevers hebt 30 graden heb je veel maden 20 graden.
  Zo iets ga ik in ieder geval uittesten.
  0

  Peter en Monique van der Pompe  Posts:247


  Profiel

  Leiderdorp

  Dn Lid


  --
  29 jan 2014 17:35
  Ik heb een vraagje?

  Voeren jullie de kevers of de larven of allebei

  Groeten Peter
  0

  Isabel Uiterweerd  Posts:226


  Profiel

  Privé
  --
  29 jan 2014 19:34
  Je voerd alleen de larven omdat de kevers een vieze smaak hebben. Het zijn volgens mij insecten met een hoge voedingswaarde, omdat de larven veel energie nodig hebben om te kunnen poppen.
  Bedankt voor de tip van de lampenkap! Daar heb ik niet aan gedacht. Ben benieuwd hoe warm de kweek dan wordt.

  Wat ik gelezen heb in een artikel kun je het beste na een maand de kevers en poppen uit de bodem filteren (die kunnen terug naar de hoofdkweek of verder mee kweken) en dan laat je de larven nog een maand staan, en dan voeren. Voedingsbodem van 4 delen meel en 1 deel melkpoeder (voor baby's) voor toevoeging van vitamines.
  0

  Hans Meijer  Posts:358


  Profiel

  Hoofddorp
  --
  29 jan 2014 19:50
  Het is jammer dat ik nog geen voedingswaarde van deze insekten kan vinden, omdat het zou kunnen dat de insekten  die 1 ding eten, tarwe, bonen of rijstmeel en in principe niet te gutloaden zijn een wat eenzijdige voedingswaarde hebben.
  Dit weet ik niet zeker maar lijkt mij logisch.
  Nuja ik zie ze toch mee als bijvoer en afwisseling is denk ik belangrijkste voeding advies, maar toch mocht iemand van onze gekweekte insekten voedingswaarde tegen komen zou ik ze graag zien.

  0

  Isabel Uiterweerd  Posts:226


  Profiel

  Privé
  --
  30 jan 2014 07:29
  Een koe eet alleen gras, maar toch heeft biefstuk een hoge voedingswaarde. De reden van niet gutloaden, dus een lage voedingswaarde gaat niet op volgens mij. Over het algemeen kun je stellen dat insecten net uit het ei een hoge voedingswaarde hebben, dat is bij groente, vogels en zoogdieren ook zo. Als insecten verpopt zijn, zoals fruitvliegen, motten en vlinders is hun voedingswaarde drastisch lager. Toch zijn er dieren die overleven door bijna alleen motten te eten. Als iets een lage voedingswaarde heeft wordt er gewoon veel meer van gegeten.

  Dus volgens mij zijn deze larven erg waardevol i het dieet van een kikker. Kleine soorten eten toch bijna alleen springstaartjes omdat ze de fruitvliegen links laten staan. Als een dier veel eet van een bepaald soort voedsel heeft hij daar gewoon veel behoefte aan. Dat zie je bij kinderen en zwangere ook.
  0

  Hans Meijer  Posts:358


  Profiel

  Hoofddorp
  --
  30 jan 2014 10:50
  Nee dat bedoel ik niet, een springstaart, fruitvlieg, pissebed is juist prima te gutloaden omdat hij allerlei dingen eet lijkt mij dat voedingswaarde daardoor hoog kan liggen.
  Een bonenkever eet enkel bonen en is daarom niet te gutloaden, en zal veel meer eenzijdige voedingswaarde hebben enkel omdat hij 1 ding eet.
  Het gaat om de insecten die iets specifiek eten bv alleen bonen , ik verwacht daar veel minder van dan insecten die je allerlei dingen kunt voeren.
  Zoogdieren en insect vergelijk ik niet met elkaar dat heeft geen zin, bovendien gaat het bij gutloaden vooral om
  de maaginhoud van het insect, niet de opbouw van zijn lichaam dat kan denk ik niet in de korte tijd van gutloaden.
  Nouja het blijft het beetje gissen zonder voedingswaarde tabel.
  Maar misschien kun je rijstmeelkever met de bekende meelworm vergelijken daar is algemeen van bekend dat de voedingswaarde niet gunstig is,terwijl de meelworm nog te gutloaden is.
  Neemt niet weg dat voor de afwisseling af en toe een x rijstmeekever mij ook leuk lijkt.
  0

  Isabel Uiterweerd  Posts:226


  Profiel

  Privé
  --
  30 jan 2014 11:39
  Ik ben van mening dat gutloaden echt niet zoveel meer voedingswaarde brengt. Niet dat het niet belangrijk is natuurlijk. En ik denk ook dat je kikkers prima kunt vergelijken met andere carnivoren zoals grote katten. Zij eten enkel vlees en eten ook de maaginhoud van hun prooidier om aan vitamines te komen, omdat hun prooidieren voedsel kunnen voorverteren die ze zelf niet kunnen verteren. Wie zegt dat rijstmeel verrijkt met babyvoeding geen goede voedingsstoffen zijn voor gifkikkers? Het is een onderdeel van voeding die ze zelf niet kunnen eten. Springstaarten en pissebedden eten schimmels en afvalstoffen dus ik denk niet dat je die beter gutload. Ze eten over het algemeen vooral gist, vissenvoer en eigeelvoer voor vogels. Fruitvliegen en krekels kun je gutloaden met fruit en groente, dus daar halen gifkikkers hun vitamines en mineralen vandaan die ze zelf niet uit groente en fruit kunnen halen. Deze laatste vitamines zijn heel belangrijk omdat ze carotenen bevatten die de kleurintensiteit van je gifkikkers verbeteren. 

  Als je kleine gifkikkers houdt is het allemaal nog lastiger omdat ze alleen de kleinere insecten kunnen eten. Ik ga Ranitomeya amazonica houden samen met klemmeri gekko`s en ben mij nu zo veel mogelijk aan het inlezen. Tot dusver gaat mijn interesse uit naar fruitvliegjes, springstaartjes, pissebedden, erwtenluis en de larven van rijstmeelkevers. Ik vraag me af of bonenkevers en graanklanders wel geschikt zijn voor kleine gifkikkers, dus dit moet ik nog even uitvogelen. Als de gifkikkers ze niet willen eten de gekko`s ze misschien wel op.

  Nogmaals, ik zeg niet dat gutloaden niet belangrijk is, maar de voedingswaarde van het insect zelf telt ook mee ongeacht wat hij eet. Wat een insect eet zegt niets over de voedingswaarde van het insect zelf.
  0

  Hans Meijer  Posts:358


  Profiel

  Hoofddorp
  --
  30 jan 2014 12:11
  Toch lijkt mij vergelijking met andere kever zoals meelworm gewoon logisch.
  Daarom zou een voedingswaarde analyse handig zijn, dan weet je meer maar ook weer niet alles.
  Nu blijf je meer discussie houden op wat we denken en is dat niet perse zo.
  Van pissebed ken ik voedingswaarde en heeft 1 van de meest gunstige verhouding van voedseldieren maar het is wel  afhankelijk van wat hij heeft kunnen eten, dan krijg je gutloaden weer.
  Afwisseling en gutloaden lijken mij zeker de key voor gezonde kikkertjes, daar hebben te veel mensen al ervaring mee die dit aanraden om dat te onderschatten, heel belangrijk denk ik.
  Liefst wil ik weide plankton, maar ja met netje buiten staan zwaaien is ook weer zo wat
  Ik hoef alleen nog rijstmeelkever te zoeken de andere 2 gevonden.
  0

  Isabel Uiterweerd  Posts:226


  Profiel

  Privé
  --
  30 jan 2014 13:00
  Weideplankton is voor mij niet zo`n probleem. Ik woon naast natuurgebied de Wieden en dat zijn vooral weiden na weiden na weiden hoog gras met paden ertussen gemaaid (en geen chemicalien). Ideaal. Bij weideplankton hoef je tenminste geen zorgen te maken over voedingswaarde en gutloaden. Je geeft ze gewoon meteen na het vangen. Ik denk dat ik in de lente en zomer zelfs bijna volledig over kan gaan op weideplankton.

  Ik ben wel benieuwd welke beestjes ik allemaal ga vangen. De gekko`s zullen de insecten opeten die te groot zijn voor de gifkikkers.
  0

  Hans Meijer  Posts:358


  Profiel

  Hoofddorp
  --
  30 jan 2014 13:11
  Dan hebben je kikkertjes en hagedissen mazzel, denk dat ze daarop heel goed gaan doen,
  beter kan denk ik niet.
  Ik zal eens bekijken wat ik daarmee kan en wil, ik loop toch heel veel met mijn honden.
  Dat mensen zich afvragen wat staat die kerel daar te doen, houdt me beetje tegen.
  Ik pluk al van alles voor mijn hagedissen en schildpadden en krijg regelmatig de vraag waarvoor dat is enzv enzv en na paar x vragen ben ik dat wel zat
  Ik steek ook veel wormen en dan lieg ik altijd dat ik ga vissen, vissen vragen mensen niks meer maar als ik schildpadden zeg dan krijg ik veel vragen.
  0

  Isabel Uiterweerd  Posts:226


  Profiel

  Privé
  --
  30 jan 2014 13:25
  Ik vind het al irritant hoe sommige mensen reageren als ik zeg dat ik gifkikkers ga houden. Dit is "raar" en "waarom zou je dat doen?" Ik ken (nog) geen mensen die gifkikkers of andere bijzondere huisdieren houden. Ik ga denk ik gewoon weideplankton vangen samen met mn zoontje. Kan ik zeggen dat we insecten bekijken, en ik denk dat ik dat sowieso met hem ga doen want ik wil hem graag interesseren in de natuur. Ik heb wel een site waar je handige artikelen kunt kopen om makkelijk weideplankton te vangen, het is wel aan de dure kant, maar een netje met een potje eraan lijkt me heel handig (ik ben niet zo`n doe-het-zelver helaas). Op deze site heb je zelfs een bloemenmodel te koop voor als je vlinders wilt bekijken.

  http://www.outdoor-educat....nl/schepnetten.html
  0

  Hans Meijer  Posts:358


  Profiel

  Hoofddorp
  --
  30 jan 2014 13:36
  Ja mensen vragen mij ook vaak wat daar nu aan is, nuja dat kun je toch niet uitleggen als je dat niet gelijk interessant of leuk vindt.
  Zou bij je net zeker gaan voor extra rand bescherming, ik herinner me van vroeger dat de rand van net snel stuk gaat.
  Leuke site en met kind is goede smoes, ik zal neefjes/nichtjes charteren
  0

  roel van marrewijk  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  17 feb 2014 11:47
  misschien een soort fuikje in het net maken om er voor te zorgen dat de beestje niet meteen weer recht om hoog er uit vliegen?
  0

  roel van marrewijk  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  17 feb 2014 11:47
  misschien een soort fuikje in het net maken om er voor te zorgen dat de beestje niet meteen weer recht om hoog er uit vliegen?
  0

  ingel baaijens  Posts:1860


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  17 feb 2014 16:36
  ik heb gewoon zo'n simpel zeefje gaat prima !
  0


  ---