Go to previous topic
Go to next topic
Laatste Bericht 02 feb 2014 19:03 door ingel baaijens
grote fruitvliegen voor ranitomeya benedicta ??
14 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Auteur Berichten

johan snoerenPosts:121


Profiel

etten-leur

Dn Lid


--
30 jan 2014 17:40
  hallo,

  ik heb een vraag over het voeren van benedicties….ik heb nu 4 van deze prachtkikkertjes (ca. 6 maanden oud) en vraag me af of deze ook grote fruitvliegen aankunnen ??
  tot nu toe heb ik kleine vliegjes en springstaartjes gevoerd, maar om dat al mijn overige (grotere) dieren grote fruitvliegen krijgen zou dat het wat makkelijker maken….iemand ervaring hiermee ??

  gr,
  johan
  0

  Peter en Monique van der Pompe  Posts:247


  Profiel

  Leiderdorp

  Dn Lid


  --
  31 jan 2014 00:03
  Hallo John,

  Ik zou er gewoon een paar uitzetten in je bak. Niet teveel. Als ze na een aantal dagen nog in je bak rondlopen, zou ik nog even wachten tot je kikkers wat ouder zijn. Die van ons eten ze wel. Blijf in elk geval toch doorgaan met de kleine vliegjes en de springstaartjes, die vinden ze toch iets lekker. Erwtenluis lusten ze ook.
  En als ze wat ouder zijn, graanklanders. Let hier mee op dat je niet te veel geeft. Als ze kunnen ontnappen uit je bak en ze komen in je keuken dan heb je een probleem. Bepoeder ze even, dan zijn ze lekker wit, zodat de kikkers ze zien en doe ze in een dop van een fles en zet deze in je bak.

  Grzt Monique
  0

  Touchwood Touchwood  Posts:997


  Profiel

  Twello

  Dn Lid


  --
  31 jan 2014 09:54
  Eerst heb ik de mijne ook kleine fruitvliegen gegeven, maar ben later overgestapt naar grote.

  Marcel
  0

  ingel baaijens  Posts:1860


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  31 jan 2014 16:28
  ik voer mijn benedicta's nog steeds iedere week van alle voedseldieren die ik heb in mijn kamer, ze hebben voerschema en krijgen zo 2 x per week kleine fruitvlieg 2x per week erwtenluis 1 x per week springstaarten en de rest grote fruitvliegen
  0

  johan snoeren  Posts:121


  Profiel

  etten-leur

  Dn Lid


  --
  31 jan 2014 19:57
  dank je ingel,

  maar hoe vaak voer jij dan (per dag) ??? 
  2 x per week kleine fruitvlieg 2x per week erwtenluis 1 x per week springstaarten en de rest grote fruitvliegen ???
  5 dagen per week en dan nog de rest van de dagen met grote fruitvliegen ???
  je zal dan misschien wel hele grote/dikke dieren hebben 

  gr,
  johan
  0

  Hans Meijer  Posts:358


  Profiel

  Hoofddorp
  --
  31 jan 2014 20:17
  ik ben zelfde van plan als Ingel, en dan met name om gevarieerd te voeren hij zegt niks over de hoeveelheden dus kunnen klein zijn.
  En denk zelf dat in de natuur de gifkikker ook gewoon elke dag eten.
  Kleinere porties en elke dag kan denk ik, maar is nog wel iets om over te denken.
  En ik weet dat sommige bv 2 of 1 dag overslaan met voeren en dat dat prima gaat maar daar gaat het mij niet om
  meer wat meest natuurlijk voor de gifkikker is.

  Wel vraag ik mij het volgende af, bij hagedissen en reptielen is de stofwisseling trager en deze dieren hebben tussen voedsel dagen juist vastdagen nodig om optimaal voedsel te verteren, grof gezegd poepen ze anders
  maar door en gedeeltelijk onverteerd voedsel en daarmee belangrijke stoffen, waardoor veel voeren juist tekorten kunnen ontstaan.
  Vast dagen komt bij hagedis en schildpad in natuur ook voor, als ze bv niks gevangen/gevonden hebben of bv koude dag

  Of dit opgaat voor gifkikkers weet ik niet, mij lijkt een kikker snelle vertering te hebben en mag dus elke dag gevoerd worden, weet iemand hier iets van ?

  Verder over dit topic heb ik hier antwoord gekregen dat misschien de fruitvlieg groot en klein onderling verschillen van voedingswaarde en dat beide daarom geven mij vooralsnog nuttig lijkt.
  0

  Isabel Uiterweerd  Posts:226


  Profiel

  Privé
  --
  31 jan 2014 20:59
  Ik kan geen antwoordt geven of elke dag voeren goed zou zijn. Bij huisdieren is het altijd zo dat ze binnen een bepaalde tijd hun eten opgegeten moeten hebben, al is dat als je bewegende inseten geeft natuurlijk lastiger. Knaagdieren zijn een uitzondering, zij mogen nooit een lege maag hebben anders sterven ze. Maar als je insecten gutload, is het zo dat na een paar uur de hoeveelheid vitamines/mineralen aangzienlijk lager kan zijn, omdat de insecten hun voedsel hebben verteerd. Bij fruitvliegen is dat al helemaal zo, want fruitvliegen zelf hebben bijna geen voedingswaarde. Die moeten het echt hebben van het gutloaden. Daarom geef ik ook liever niet en de kleine en de grote fruitvlieg want ik vind dat veel te veel moeite voor een voedingsarm insect. Ik geen liever een van de fruitvliegen en een ander insect met een hoge voedingswaarde dan de kleine en grote fruitvlieg. Het is immers niet altijd zo dat insecten in een paludarium braaf blijven eten van het "gutload voer" totdat ze worden opgegeten. Maar daarover zullen de meningen verschillen.

  Koudbloedige dieren hebben een laag metabolisme omdat ze geen energie nodig hebben om hun lichaam warm te houden. Ik heb al 18 jaar een goudvis en ik weet uit ervaring dat het goed is voor karpers om af en toe een pauze in te lassen en bijvoorbeeld een weekeind lang geen eten te geven. Ik denk dat dit een goed voorbeeld is want mijn goudvis heb ik dus al sinds ik 8 jaar ben. Ik denk dus dat het echt observeren is. Zijn de kikkers actief, jagen ze goed achter hun prooi aan, zijn ze niet te dik. In regel kun je zeggen dat een huisdier beter iets te mager dan te dik moet zijn, want vervetting is echt schadelijk. Je kunt dus beter wat minder voeren en opgewekte, goed jagende kikkers hebben dan meer voeren en luie, slome kikkers hebben. Bovendien is het zo dat teveel voer stress bezorgt bij kikkers, omdat al die insecten om hun heen bewegen, en als je minder vaak geeft, zullen de kikkers de voedseldieren sneller opeten.

  Als je zo natuurlijk mogelijk wilt doen zijn er nog wel leuke fimpjes van de BBC die je kunt kijken. Het is echt heel leuk om te zien:
  http://www.youtube.com/watch?v=MLojbEV0VKI
  http://www.youtube.com/watch?v=PTd_Z9a78FU

  Er is ook een fimpje over een Rain Frog die maanden lang niets eet, verscholen onder de grond. Als het gaat regenen komen ze tevoorschijn om lekker te schransen.
  http://www.youtube.com/watch?v=mISMwN-0ggE
  0

  Isabel Uiterweerd  Posts:226


  Profiel

  Privé
  --
  31 jan 2014 21:06
  Dit is een interessant filmpje over het onderzoek naar wat gifkikkers eten:
  http://www.youtube.com/watch?v=Ryu5Yu0nQuU

  Uiteindelijk heeft ze meer dan 500 verschillende insecten gevonden die klein genoeg zijn voor de gifkikkers om te eten!
  0

  Hans Meijer  Posts:358


  Profiel

  Hoofddorp
  --
  31 jan 2014 21:25
  Dankjewel voor de filmpjes daar ga ik morgen even voor zitten lijkt me erg leuk en interessant..
  Ik weet uit ander topic dat je weideplankton gaat voeren, dus niks mis denk ik met je keuze en plan, maar
  meeste zoals ik zullen helaas dat amper voeren, dus blijven alle insekten voor ons belangrijk met betrekking tot afwisseling.
  Over het gutloaden fruitvlieg, dit gaat door in terrarium door bakje met bv fruit neer te leggen, dan blijven ze gegutload en ook eenvoudiger voor de kikker te vinden en te pakken.

  Ik denk toch dat vergelijkingen niet opgaan met andere dieren vergeet niet dat gifkikkers misschien koudbloedig zijn maar bij tropische temp leven vrij constant en zeker in onze terrariums, waardoor hun vertering altijd hoog is, en niet zoals koudbloedige uit andere gebieden een koude periode en dus rust met lage verterings periode kennen.

  0

  Isabel Uiterweerd  Posts:226


  Profiel

  Privé
  --
  31 jan 2014 22:30
  Ik vergelijk met andere koudbloedigen die ook in terraria leven (niet met een dier zoals de rain frog natuurlijk). De meeste koudbloedige dieren leven trouwens in een tropsich klimaat (zoals gifkikkers). Ik ben van mening dat je gifkikkers snel overvoerd als je ze elke dag eten geeft. Vergeet niet dat de insecten die je te eten geeft veel vetter zijn dan de insecten in het wild. In gevangenschap krijgen ze veel voedingsrijker voedsel dan de insecten in het wild voor handen hebben (voedselrijker is iets anders dan veel vitamines/mineralen).

  Maar nogmaals: het is een kwestie van observeren. Heb je veel dieren in een groot paludarium zul je vaker moeten voeren dan als je een koppel hebt in een klein paludarium. Kleinere gifkikkers zul je waarschijnlijk vaker moeten voeren dan grotere gifkikkers omdat ze veel kleinere insecten eten.

  0

  serge pasquasy  Posts:978


  Profiel

  brugge

  Dn Lid


  --
  01 feb 2014 01:53
  Om de 2 a 3 dagen eten geven aan de kiks, zeker genoeg voeren aan eg feeders zoals Pumilio, als het vrouwtje niet genoeg eten krijgt dan ga je ook niet veel nakweek gaan zien of tot bijna niets, of zal je de vrouw alleen sterk zien vermageren, maar dat is ook normaal als je ziet dat de vrouw per dag tot 7 of meer larven moet voor zien van voedsel eitjes, dus heeft ze zeker genoeg voer nodig om ze aan te maken.

  0

  Hans Meijer  Posts:358


  Profiel

  Hoofddorp
  --
  01 feb 2014 11:24
  Mooi dat je verschil aangeeft met de eggfeeders, die heeft Ingel en ik wil ze ook.

  Zit er nog een gedachte achter het om de 2/3 dagen voeren of is dar ervaring dat ze het zo goed doen.
  En wordt er zoveel gegeven dat ze deze 2/3 dagen overslaan nog voer vinden in de bak of is dat zelfde dag als voeren op.

  Serge ik zou ook graag van je horen hoe jij over poederen van de voedsel dieren met vitamine calcium denkt en eventueel  het merk wat je gebruikte.
  0

  serge pasquasy  Posts:978


  Profiel

  brugge

  Dn Lid


  --
  01 feb 2014 12:12
  ik geef om de 2 a 3 dagen eten aan de kikkers, ik kijk ook goed naar mijn dieren als ze modder vet zitten dan ga ik ze een dag of 2 geen eten geven.
  Mijn Pumilio heb ik altijd wat extra gevoerd gewoon al omdat ik meer nakweek er van kreeg en dat de vrouw niet verzwakt word.
  Om de 2 a 3 dagen voeren is inderdaat de ervaring dat ze het goed doen ik heb het jaren zo gedaan.
  Ze gaan altijd wel nog wat voer vinden na dag 2 zoals pissebedjes, springstaarten, jonge spinnen, fruitvliegen die nog wat rond dwalen in je bakken enz..
  In de natuur loopt het vol met ongedierte dus eten ze ook constant hun buikje vol, een gezonde kikker die wat ziet bewegen zal het altijd pakken.
  Ik gaf om de 3 dagen als vitamine Herpetal op de fruitvliegen of op de erwten luis, 3 dagen later afwisselend met repachy calcium.
  Om de 2 weken Repashy Vitamin A, dan durf ik soms ze 3 weken niets geven van vitamine.
  ik heb bijna tot niets van dode dieren gehad al die jaren, die goed door kweekte zonder te verzwakken, mijn tip is kweek dieren goed in de voeding zetten.
  Ik zie bij vele hobbyisten veel te magere dieren zitten, ik krijg dan de vraag waarom kweken ze nooit bij mij, ik ga eens gaan zien en zie dan kikkers vel over been, geef ze genoeg eten en kweken gaan ze wel doen zeker met een rond dik buikje doen ze het echt super.
  Mijn Benedictas zaten ook altijd zeer mooi dik niet overdreven maar een mooi vol buikje en er ga niet gauw iets mis lopen.
  0

  Hans Meijer  Posts:358


  Profiel

  Hoofddorp
  --
  01 feb 2014 12:22
  Mooi bedankt daar kan ik wat mee
  0

  ingel baaijens  Posts:1860


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  02 feb 2014 19:03
  ik voer inderdaad geen grote hoeveelheden, wel aan mijn nakweek die krijgen gemiddeld een eetlepel op zo 15 dieren.

  ik verzamel mijn voedseldieren in een grote curver en daaruit ga ik met een eetlepel scheppen voer zo in iedere bak bv 1 eetlepel ranitomeya's krijgen vaak een paplepeltje,

  vliegen bepoeder ik altijd daardoor klimmen ze slecht omhoog uit mijn curver.
  mijn pumilio melci krijgt bv weer geen grote fruitvliegen in de plaats daarvan voer ik als de rest grote fruitvliegen krijgt krijgen hun springstaarten
  0


  ---