Go to previous topic
Go to next topic
Laatste Bericht 18 mrt 2015 18:18 door ingel baaijens
Stofluis/ boekluis
2 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Auteur Berichten

ingel baaijensPosts:1860


Profiel

Arnemuiden

Dn Lid


--
15 sep 2014 13:40
  Ik kweekte al 8 maanden een voedseldiertje waar mijn kleinste kikkertjes dol op zijn.
  kikkertjes die net aan land komen en pumilio's krijg ik er ook snel groot mee. 
  Inmiddels dankzij wat vrienden die er onderzoek op hebben gedaan kan ik het een naam geven en kan ik wat informatie erover beschrijven.

  Maar aan dit voedseldiertje zitten grote risico's aan vast.


  ik ga hieronder de informatie geven  Zo ziet stofluis eruit onder de microscoop.

  Het zijn zeer kleine soort van springstaartjes om te zien. 
  de kweek hiervan gaat heel makkelijk.
  Ze kweken in luchtdichte bak, pure bloem en op toilet rolletjes. 

  Ze staan omschreven dat ze pas overgaan tot kweek bij minimale temperatuur van 20 graden.

  ik heb het idee dat ze niet tegen hoge luchtvochtigheid kunnen en niet tegen tocht. 

  DE RISICO'S : 
  Van nature leeft dit  soort in bladstrooisel en kan veel schade aanrichten aan boeken en voedsel.
  Ik vermoed dat ik het via aangekochte bladeren ook mijn huis heeft binnen gesleept.
  Het kan dus een grote plaag worden binnenshuis mochten ze bij graanproducten komen in jullie keukenkastjes

  INFORMATIE (Psocoptera) vormen een oude en primitieve orde binnen het insectenrijk. Deze orde stamt uit het Perm, zo’n 295 tot 248 miljoen jaar geleden. De naam ‘stofluizen’ is een beetje verwarrend want ze zijn niet verwant aan andere luizen zoals bijv. de bijtende luizen of bladluizen en ze hebben evenmin iets met stof te maken. Wereldwijd komen er ongeveer 5500 soorten stofluizen voor en in Nederland hebben we ongeveer 60 soorten. Stofluizen zijn van huis uit schors- en bladbewoners maar er zitten ook rotsbewoners bij.
  Veruit de meeste stofluizen leven buitenshuis (waaronder de houtluizen). Ze leven van schimmels die zich ontwikkelen in vochtige omstandigheden of op vochtig materiaal zoals boomstammen of boomkronen maar er zijn ook soorten die juist in de lage vegetatie zitten, bijv. grassoorten of bladafval.

  Tegenwoordig zijn er ook soorten die overleven in vogelnesten en zich daar voeden met huidschilfers en de afscheiding van veren. Aangezien ze niet leven van de vogel zelf maar van zijn ‘bijproducten’ lijdt de vogel geen schade van de aanwezigheid van stofluizen in zijn nest. Er is ook een soort bekend die in nesten van bijen en wespen leeft. De stofluizen staat bekend als insecten die zich uitstekend op nieuwe plekken kunnen handhaven. Ze zijn meestal een van de eerste insecten die een nieuwe gevormd eiland koloniseren of verstoorde gebieden binnendringen.Veel soorten zijn cultuurvolgers en maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden die de mens biedt. Sommige soorten hebben zich aangepast aan een leven binnenshuis (zoals de boekluizen), denk dan aan vochtige woningen en pakhuizen maar ook herbaria, oude boeken, vochtige vullingen van matrassen of kussens, biezen matten en andere plantaardige vloerbedekking. Ook in rieten daken van huizen kunnen stofluizen voorkomen.

  VOEDING :Stofluizen kunnen hun voedsel kauwen maar ook opzuigen. Ze voeden zich met microflora zoals schimmels, stuifmeel, algen en korstmossen maar ook dood dierlijk materiaal zoals een kadaver of een opgezet dier is een voedingsbron. De soorten die binnenshuis voorkomen voeden zich vooral met gisten, bloem en andere graanproducten.


  Dit soort was nog niet beschreven op het forum, ik geef deze informatie zodat iedereen zelf een keuze kan maken of ze hier wat in zien of niet. 
  In mijn ogen is dit echt wel goed voer voor de kikkertjes, maar je zou het beter buitenshuis kunnen kweken, Overdracht van deze diertjes kan dus ook al bv via kleding, dat het op die manier word mee gedragen na het voeren en zo de voorraad kast bereikt. 


  0

  ingel baaijens  Posts:1860


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  15 sep 2014 13:48
  Op Facebook, de groep Food for Frogs kunt u een filmpje vinden van dit voedseldiertje / ongedierte .

  Ik heb het vermoeden dat de luchtvochtigheid ze bij mij in de toom houden>
  het diertje kweekt zeer droog en in hele natte bakken zie je ze binnen 24 uur niet meer . 
  Ik denk dat de soorten die op meelproducten leven absoluut niet tegen vocht kunnen. 

  op internet staat beschreven dat stofluis die van meelproducten leven blijven overleven bij luchtvochtigheid van 60% en doodgaan bij hogere luchtvochtigheid.

  Ik vergelijk dit voedseldier kwa gevaar voor plaag gelijk aan de graanklanders. 
  De toekomst zal uitwijzen of het echt een goede aanvulling is voor de hobby. 

  Iedereen moet echt zelf weten of ze dit in huis halen, ik heb de risico's ervan bij geschreven, ik ben een persoon die dit risico wel aandurft. omdat mijn hobby nu apparte ruimte zit ik leef in betonnen huis. 
  Maar dat is geen garantie dat het nooit fout kan gaan.

  maar zoiezo zul je ze ooit wel een keer vinden in je leven in je meel producten, ze worden namelijk ook gewoon meegeleverd met bv bloem producten uit de fabriek, dus ook mensen die geen kikkers hebben of dit niet kweken kunnen ertegenaan lopen. 
  0

  ingel baaijens  Posts:1860


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  18 mrt 2015 18:18
  0


  ---