Go to previous topic
Go to next topic
Laatste Bericht 28 okt 2011 21:18 door Nathan Gybels
Nieuwe start
26 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Auteur Berichten

Joost van LeerPosts:261


Profiel

Apeldoorn

Dn Lid


--
23 feb 2011 13:43

  Bakken heringericht:
  Na lang twijfelen hebben wij onze kikkers verkocht. Met onze Leuco's, onze eerste kikkers, hadden we veel moeite. Helaas moeten we ons beperken tot twee bakken van 60x40x50. Dit in verband met een gebrek aan ruimte. In deze voorjaars vakantie hebben we onze kikkers verkocht, we hebben voedselkweken opgezet die nu redelijk lopen (ik kocht eerder altijd mijn voedsel) en we hebben de bakken heringericht. We hebben in beide bakken 3/4 van de hydrokorrels op de bodem vervangen. We hebben alle gaten opgevuld met turf, veel planten verwijderd of enorm gesnoeid, hier en daar een nieuw stukje hout, mooi beukenblad op de bodem, een paar halve kokosnoten gemaakt, een nieuw PL-lampje erboven gehangen en een afspraak gemaakt om aankomende zaterdag de kikkers op te halen.

  Zoals hieronder te zien is hebben we een beetje "kale" bakken. De achterwand willen we wel mooi groen hebben, maar de bodem redelijk kaal. Dit hebben we bewust gedaan voor de ruimte en het overzicht. We hebben echter wel voor schuilplekken gezorgd. Het zijn relatief kleine bakken, zeker voor een grotere kikkersoort is dit iets aan de kleine kant. We hadden bomvolle bakken en dit vinden we opzich best mooi. Maar de ruimte word wel enorm beperkt. Er zijn dan namelijk geen open plekken. Ook willen we goed overzicht hebben en onze kikkers goed in de gaten houden. We zijn van plan een klein groepje jonge Tincen te huisvesten in beide bakken en uiteindelijk een koppel daaruit te selecteren. Vrouwen schijnen nogal agressief tegenover elkaar te zijn en we willen natuurlijk tijdig ingrijpen als dat nodig zou zijn. We zijn ook van plan om met deze prachtige diertjes te gaan kweken, overzicht hebben is dan ook fijn!

  De temperatuur is 's nachts zo'n 18-20 graden, en overdag 22 graden. Net wat te laag dus. We hebben overdag de temperatuur zo'n 1.5 graad omhoog weten te krijgen door een ventilator die de warme lucht van de lichtkap in de bakken blaast. Blijkbaar komt die warme lucht niet helemaal tot de bodem. Een voordeel is dat we geen condens meer hebben op de ruiten.

  Ventilator (Terrafan) die de warme lucht uit de lichtkap via het ventilatierooster de bak in blaast.

  Verder staat er in de wintermaanden al een electrisch kacheltje aan wat de zolder (daar staan de bakken) verwarmt. Door de ventilator is het in de bovenste helft van de bak ongeveer 27 graden. De dieren hebben wel iets klimgelegenheid dus kunnen ze warme plekken opzoeken. Echt op de bodem is dit ongeveer 23 graden. Tincen leven het meest op de bodem, dus willen we het liefst geen lagere dagtemperatuur. 'S nachts is het op de bodem 19-20 graden. Het kacheltje staat dag en nacht op 50%. Zodra de temperaturen buiten omhoog gaan verminderen we dit langzaam.

  Bak 1, heringericht; overzichtelijk met veel ruimte op de bodem.

  Bak 2, een beetje de zelfde "stijl" als de eerste bak; veel overzicht, ruimte op de bodem en toch ons best gedaan om een groene achterwand te krijgen. Ook hebben we in beide bakken voor voldoende schuilplaatsen gezorgd.  We hebben in beide bakken halve kokosnoten met een petrischaaltje eronder, leghuisjes van Rana en zwarte fotorolletjes met een half wit fotorolletje erin. Zo kunnen we tegen de tijd dat de kikkers geslachtsrijp zijn en we eieren kunnen verwachten bekijken waar onze kikkers de legsels het liefst leggen. Er zijn genoeg mogelijkheden in het terrarium. Nu de bakken in orde zijn, de voedselkweken lopen en de temperatuur + RV in orde zijn kunnen we wachten op onze kikkers. Uiteraard volgen er regelmatig updates!

  0

  Joost van Leer  Posts:261


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  26 feb 2011 23:22

  Update: Nieuwe kikkers!!

  We hebben onze nieuwe kikkers gekocht! Het zijn 0.0.4 D. Tinctorius "Azureus" en 0.0.4 D. Tinctorius "Geelrug". Prachtige beestjes. De Azureussen zijn nakweek van Baltimore import. De Geelruggen zijn F1 dieren. Het zijn nog wel hele jonge dieren. Zo'n 2.5-3 maanden oud. Het zijn dieren van verschillende bloedlijnen.

  Net onze nieuwe Geelruggen en Azureussen gekocht! Klaar om ze een nieuw thuis te geven!

  Ze zijn ook allebei heel actief en ze eten al volop springstaartjes en kleine fruitvliegjes. Prachtig om te zien hoe zo'n kikkertje naar een fruitvliegje sluipt. Ook heb ik al met multivitaminen gesproeit! Als het fototoestel dichterbij komt springen ze heel snel weg. Ondanks dat, hebben we toch een paar fotootjes kunnen maken!

  Nadat ze werden losgelaten in de bak gingen ze gelijk zoek op voedsel.


   

  Een andere Azureus dat ook de hoogte opzoekt.

  Tinctorius Geelrug F1. De lichtblauwe pootjes worden helemaal zwart!

  Op het punt om uit het bakje, in het terrarium te springen!

  Nog een foto van een heel nieuwsgierig Geelruggetje dat de hele bak doorklimt.

  We updaten regelmatig, zeker als de kikkers groter worden komen er weer nieuwe foto's. De kweker waarbij ik de dieren gehaald heb dacht dat het allebei 2.2 was. Dit kon hij met 80-90% zekerheid zeggen zei hij. De dieren zijn allemaal even oud en hij zag verschil in de bouw. In ieder geval lijkt het me heel onwaarschijnlijk dat het 4 mannen of 4 vrouwen zijn per groepje. Als de dieren volwassen zijn halen we er per groep een koppel uit. Nu is het genieten van de jonge dieren die we snel groter zien gaan worden.

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  01 mrt 2011 21:45

  Hey Joost, de bakken zien er in orde uit en de kikkers zijn precies prachtige diertjes.Ik vind ze wel wat jong dus verzorg ze maar goed.Op tijd hun eten en ze zullen wel groeien zeker?Ik zal hier op tijd een kijkje komen nemen en hoop dat mijn tips voor je voedselkweken je een rijke opbrengst zullen geven.

  0

  Joost van Leer  Posts:261


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  16 mrt 2011 10:20

  Bedankt Christophe.

  De 8 kikkers doen het nog steeds heel goed. Ze groeien en eten goed. Ze zijn heel actief. Ze laten zich steeds meer zien. Eigenljik zie je er altijd wel wat. Vaak allemaal. De voedselkweken lopen steeds beter ook. De Geelruggen zijn minder schuw. Als er gevoerd wordt komen ze er gelijk op af. Als ik foto's maak gaan ze niet gelijk weg. (Of ik moet heel dichtbij komen). De Azureussen laten zich even veel zien. Maar als er gevoerd wordt duiken ze snel weg. Even later gaan ze een kijkje nemen wat er gebeurt is. En al snel zie je ze dan ook druk eten.

  Geelrug F1 van ongeveer 3 maanden oud


      

  Azureus Baltimore import van ongeveer 3,5 maand oud

  0

  ingel baaijens  Posts:1860


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  04 apr 2011 17:29
  super mooi man!
  0

  Suzanne van der Pluijm  Posts:471


  Profiel

  Berlicum (Brabant)

  Dn Lid


  --
  16 apr 2011 15:45

  Hoe is het nu met je tincjes? En lukken de voedselkweken goed?

  0

  Joost van Leer  Posts:261


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  17 apr 2011 19:39

  Hey Suzanne,

  De voedselkweken lopen echt heel erg goed!! De bakken doen het super, juiste en constante temperatuur. Juiste RV, planten slaan goed aan. En je zag de kikkers veel, dus gingen we ze ook niet zoeken, of andere dingen waar de kikkers stress van krijgen. De enige keer is het 2x per dag sproeien en 1x per dag voeren. Maar daar hebben ze weinig last van.Ook kregen ze genoeg Multivitaminen en calcium-Mg.

  Hoewel alles goed ging, kwamen er bij beide soorten enorme groeiverschillen. Zes van de acht kikkers zijn helaas dood gegaan. Zeer waarschijnlijk hebben we ze veel te jong gekocht. We hebben een mooie dikke Azureus en een mooie dikke Geelrug over.

  €300 weg en zes prachtige kikkers. Maargoed, het leven is geven en nemen, al balen we ontzettend omdat we deze aanschaf niet zomaar nog een keer kunnen doen.

  Bedankt voor je interesse.

  0

  Bas Onderwater  Posts:668


  Profiel

  Utrecht

  Dn Lid


  --
  22 apr 2011 02:21
  Zonde zeg! Weet je zeker dat alles klopt in je bakken. Een uitval van 6 dieren is vrij fors en met 2,5 à 3 maanden kunnen dieren makkelijk weg lijkt me.

  Succes ermee in ieder geval!
  0

  Remco Stuster  Posts:6553


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Voorzitter
  --
  22 apr 2011 13:42
  tja.. de kikkers zouden 2,5 a 3 maanden oud zijn. Zeg nou zelf; zien de dieren er uit alsof ze 2,5 a 3 maanden oud zijn? Misschien geven de foto's een vertekend beeld, maar ik ben voorzichtig kritisch...
  0

  fred vosse  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  22 apr 2011 14:37
  Precies Remco, wat jij zegt, dacht ik ook al..(maar ik dacht ook laat ik maar niets zeggen)
  Als je naar het postuur kijkt en het formaat in de bakjes, plus dat je kunt zien dat de staart er amper vanaf is, zou ik eerder zeggen misschien een maandje oud..
  Verder zijn deze bakjes prima om jonge tinctorius op te kweken voor een paar maanden, maar daarna zou ik ze toch wat meer ruimte gunnen, zeker als het om een groepje gaat..
  0

  Remco Stuster  Posts:6553


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Voorzitter
  --
  22 apr 2011 17:40
  Ik baseer de voorzichtige kritiek ook op het postuur en het formaat van de dieren in vergelijking tot de bakjes... maar nogmaals, dat beeld kan natuurlijk vertekend zijn. Dat zal de kweker zelf het beste weten gok ik.
  0

  Joost van Leer  Posts:261


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  22 apr 2011 17:43

  Tja, ik vond ze ook erg klein, maar omdat ik geen ervaring heb met Tincen..
  Ik vind het zonde, en baal er enorm van in ieder geval. En als dat zo is, voel ik me ook flink genaait.

  @ Fred: Het was de bedoeling dat er in beide bakken een koppel kwam. Ik wou namelijk uit de groepjes 1.1 selecteren. Nu kan ik dat natuurlijk wel vergeten.

  0

  Marianne Uni  Posts:300


  Profiel

  N'kerk aan den IJssel
  --
  22 apr 2011 18:16
  @ Joost, kun je de kweker niet benaderen en je verhaal daar doen?
  Zoals je schrijft heb/had je geen ervaring met tincen, juist dan vind ik dat de kweker je van het risico op de hoogte had moeten stellen, want je schrijft zelf ook in het topic met de foto's dat het nog hele jonge kikkers zijn, dus daar was de kweker zich ook van bewust
  In mijn beleving ben je verkeerd voorgelicht en zou ik contact opnemen met de kweker als ik jou was en vragen wat hij voor jou kan betekenen want 300,- is inderdaad een hoop geld.
  0

  fred vosse  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  22 apr 2011 18:46
  Remco;
  De foto's zouden kunnen vertekenen inderdaad, daar moeten we ons voorzichtig over uitspreken; echter de foto waar de kikkertjes in de plastic 'verkoop' bakjes te zien zijn vertekend helemaal niets; daar is duidelijk te zien hoe erg klein ze nog zijn (verhouding maat bakje / maat kikkertje).

  Joost;
  Een terrariumpje van 60 cm vind ik te klein voor een volwassen koppel tinctorius, maar dat moet je natuurlijk verder helemaal zelf bepalen.

  0

  ingel baaijens  Posts:1860


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  05 mei 2011 20:25
  idd,
  het is een standaart springstaarten bakje,
  ze zijn echt mega klein,

  super zonde joh zoveel geld en dan alles weg,
  echt jammer ik hoop dat de kweker het goedmaakt.
  0

  Mike van de Haar  Posts:1053


  Profiel

  Den Haag

  Dn Lid


  --
  19 jun 2011 14:46
  He Joost! Heb je nog wel kikkers?
  Echt balen man van je tinc's..
  Groetjes, Mike
  0

  Joost van Leer  Posts:261


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  19 jun 2011 14:51

  Hey Mike!

  Lang niet meer gesproken! Alles goed? Heb jij nog kikkers?
  Ik helaas niet meer. Ik heb er geen geld meer voor man. Nadat ik 375-400 euro hieraan heb geinvesteerd. (kikkers, nieuwe voedselkweken en vitaminen, bakken heringericht)
  Ik ben student en het geld groeit me op dit moment niet op de rug. Alleen mijn twee bakken heb ik nog. Die onderhoud ik nog, en die zien er prachtig uit.
  Er zitten alleen geen kikkers in. Misschien dat die in de toekomst nog weer komen, want ik bljf het een prachtige hobby vinden.

  Ja alles is uiteindelijk dood gegaan, ze waren simpelweg veel te jong.

  Groetjes Joost

  0

  Mike van de Haar  Posts:1053


  Profiel

  Den Haag

  Dn Lid


  --
  19 jun 2011 17:09
  Joost!

  Nee man geen kikkers meer. Maar ik wil wel weer beginnen, ik heb m'n bakken ook nog alleen staan ze helemaal leeg. Na onze vakantie (in juli) wil ik weer kikkers nemen.
  Echt balen van je tinc's man.. Zo jammer want het zijn zulke mooie kikkers, ik wil ze ook graag nemen maar ik ga proberen te zoeken naar een volwassen koppel beter even op safe spelen.
  Voor de rest alles goed, ik ben nu lekker klaar met m'n MBO dus tijd voor kiks :p Moet jij nog lang naar school?

  Ik spreek je!
  Groeten, Mike
  0

  Joost van Leer  Posts:261


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  07 aug 2011 16:48

  Na veel tegenslag maar een prachtige vakantie zien de (nu nog) onbewoonde bakken er na een snoeibeurt weer goed uit. De planten (en vooral het mos) zijn zeer goed aangeslagen. Er komen waarschijnlijk in beide bakken toch weer Leuco's. Actief, prachtig van kleur en totaal niet schuw zijn toch wel grote voordelen.


   

  0
  07 aug 2011 21:43
  De bakken zien er mooi uit. Hopelijk gaat het beter met de kikkers die je nu gaat aanschaffen. Leuco's zijn prachtige actieve kikkers.
  0

  Marianne Uni  Posts:300


  Profiel

  N'kerk aan den IJssel
  --
  08 aug 2011 08:55
  Misschien is, naast de Leuco's, de auratus Costa Rica een leuke kikker voor je om te houden.
  Voldoen ook aan "Actief, prachtig van kleur en totaal niet schuw zijn toch wel grote voordelen. "
  0

  Joost van Leer  Posts:261


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  08 aug 2011 09:22
  Ik hoop het ook Roger!
  @Marianne; Ik vind het een mooie soort maar ik dacht dat
  de meeste (of eigenlijk alle) Auratus soorten behoorlijk schuw
  zijn?!
  0

  Suzanne van der Pluijm  Posts:471


  Profiel

  Berlicum (Brabant)

  Dn Lid


  --
  08 aug 2011 12:00

  Of Phyllobates bicolor, ook een superkikker die tegen een stootje kan!

  0

  Marianne Uni  Posts:300


  Profiel

  N'kerk aan den IJssel
  --
  08 aug 2011 14:10
  Ik heb leuço's en auratus costa rica en zie beiden soorten even veel door de bak scharrelen.
  Maar bicolors kan ik je ook aanraden, die zie je echt altijd.

  Leuco's en bicolors kunnen mooi fluiten, de auratussen zoemen.
  0

  Marianne Uni  Posts:300


  Profiel

  N'kerk aan den IJssel
  --
  08 aug 2011 14:12
  Ik heb leuço's en auratus costa rica en zie beiden soorten even veel door de bak scharrelen.
  Maar bicolors kan ik je ook aanraden, die zie je echt altijd.

  Leuco's en bicolors kunnen mooi fluiten, de auratussen zoemen.
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  09 aug 2011 17:55

  Hey Joost,ik zou toch nog eens proberen met Tincs.Desnoods één bakje van de twee en in het andere Leuco's.Het is niet omdat Tincs moeilijk zijn om te houden(ik ben van oordeel dat deze niet moeilijker zijn dan sommige andere) maar omdat je ze te jong had gekocht dat het is misgelopen.Als je oudere dieren koopt mag dit normaal minder een probleem vormen.Je mag je ook niet laten ontmoedigen door deze tegenslag.

  0

  Nathan Gybels  Posts:289


  Profiel

  Privé
  --
  28 okt 2011 21:18
  prachtige bakken,en die 2 de bak helemaal in het begin is dat javamos? mvg,
  0


  ---