Go to previous topic
Go to next topic
Laatste Bericht 02 jun 2014 18:48 door ingel baaijens
Hyloxalus larven opkweek
7 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Auteur Berichten

Eveline VerhulstPosts:31


Profiel

Westervoort

Dn Lid


--
15 mrt 2014 20:51

  Dit is de bak. Hij staat op een warmtematje om een iets hogere temperatuur te krijgen. In onze kamer is het soms wat aan de koude kant.


  Een goede vier weken geleden vond na goed zoeken een mooi stapeltje eitjes op een bromelia blad met een stoer kijkende vader wakend erachter. Blijkbaar had zijn gefluit iets opgeleverd! Na een aantal dagen zag ik vervolgens het mannetjes met de larven op zijn rug op zoek naar water. Ik had al extra bromelia's gekocht en alle oksels stonden vol water, maar na een week liep hij er nog mee rond. Ik heb toen in op dit forum nagevraagd in dit topic wat ik het beste kon doen. Ik heb toen potjes geplaatst en na weer een week zat daar 1 larve in. Deze heb ik uitgevangen en in een klein bakje gedaan. De rest bleef op zijn rug en ik heb toen een variatie aan nieuwe potjes geplaatst. Ik begon mij al echt zorgen te maken over de larven, maar na weer een week zag ik gelukkig dat alle larven in een zwart potjes waren afgezet.Omdat ik had gelezen dat deze soort niet kanibalistisch is, heb ik besloten om een grote bak van de H**a om te toveren in een stuk land met water. Hierin kunnen de larven groot worden en als ze pootjes krijgen vanzelf het land op.
  Het land is gemaakt van Filterschuim met erboven op Sphagnum mos met beukebladeren en een paar plantjes.  Beetje wazige foto van twee kikkervisjes.  Closeup van twee kikkervisjes.

  Ik voer ze momenteel fijngemalen algentabletten van Hikari.

  Ik houd jullie op de hoogte!
  0

  Eveline Verhulst  Posts:31


  Profiel

  Westervoort

  Dn Lid


  --
  23 mrt 2014 14:28
  Nu een weekje later en ze groeien heel erg hard! Ik voer nog steeds Hikari algentabletten fijngemalen en het lijkt alsof ze in het sphagnum ook eten vinden. Ik ververs 1 a 2 keer in de week het water met 1:1 kraanwater en osmosewater. Ze zijn niet schuw en komen direct eten als ik gevoerd heb. Wat een geweldige beestjes zijn het toch!  0

  Hans Meijer  Posts:358


  Profiel

  Hoofddorp
  --
  23 mrt 2014 19:57
  Ziet er goed uit, waarom kies jij gelijk voor een ingericht bakje met beetje land ?
  Meeste zie ik toch een meer steriel water bakje waarin kikkervisje opgekweekt worden.
  Leuk is wel dat je hierdoor ontdekt dat ze aan spagnum peuteren.
  0

  Eveline Verhulst  Posts:31


  Profiel

  Westervoort

  Dn Lid


  --
  23 mrt 2014 20:33
  Steriele bakjes hou ik niet van omdat ze dat in de natuur ook niet hebben. Nu groeien er hopelijk ook micro-organismen die eetbaar zijn voor de larven. Daarnaast groeien larven van deze soort in poeltjes geloof ik, de bak lijkt hier een beetje op en ze hebben schuilplaatsen onder de stenen. Ik hoop dat het zo gaat lukken... 
  0

  Hans Meijer  Posts:358


  Profiel

  Hoofddorp
  --
  23 mrt 2014 21:50
  Denk ook wel dat het gaat lukken, en idd meer naar natuurlijk omstandigheden.
  Ik denk dat ik het ook een x probeer, het ziet er leuk uit en misschien heb je gelijk dat ze zo ook nog wat anders eetbaar vinden.

  0

  Eveline Verhulst  Posts:31


  Profiel

  Westervoort

  Dn Lid


  --
  30 mrt 2014 14:15
  Geplaatst door Hans Meijer op 23 mrt 2014 21:50:04
  Denk ook wel dat het gaat lukken, en idd meer naar natuurlijk omstandigheden.
  Ik denk dat ik het ook een x probeer, het ziet er leuk uit en misschien heb je gelijk dat ze zo ook nog wat anders eetbaar vinden.

  Bedankt voor de aanmoediging Ik ben benieuwd hoe het bij jou lukt met de kweek in zo'n soort bak. Ik heb trouwens op internet gelezen dat er een beestje is dat jaren lang in droog mos kan blijven "leven": het waterbeertje. Als het mos dan nat wordt dan rehydrateerd het zich weer en zou dan als voer voor de larven kunnen dienen. Wellicht dat dit in het spagnum mos zat.

  Ik heb ook twee filmpjes van de larven gemaakt.

  Filmpje 1

  Fimpje 2


  0

  Eveline Verhulst  Posts:31


  Profiel

  Westervoort

  Dn Lid


  --
  11 mei 2014 19:13
  Tijdje geleden dat ik een update heb gegeven maar bij deze. De kikkers zijn ongeveer weken geleden het land opgekomen en ze zien er allemaal prima uit! Ik heb er 6 kunnen tellen maar ik vermoed dat ze alle zeven op het land zitten. Het mooie van deze kikkersoort is dat ze aan land direct zo groot zijn dat ze kleine fruitvliegjes kunnen eten. Dus dat is nu samen met springstaartjes, pissebedden en af en toe bladluis hun dieet. Ze zijn voor de verkoop dus als iemand interesse heeft dan hoor ik het graag.

  Hier wat foto's:  0

  ingel baaijens  Posts:1860


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  02 jun 2014 18:48
  leuk dat je ze kweekt ! gefeliciteerd met je nakweek !

  ben het eens over die steriele bakjes, gewoon blad afval erbij doen en mossen, dit heeft meerdere goede functies in mijn ogen ook.
  larfjes houden ervan om alles schoon te eten
  0


  ---