Go to previous topic
Go to next topic
Laatste Bericht 24 okt 2016 12:17 door Bryan Dendro
Heb ik mijn bak verpest?
3 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Auteur Berichten

Sem KempermanPosts:15


Profiel

Helmond
--
18 okt 2016 00:10
  Beste Mensen,

  Ik heb voor de eerste keer dit weekend mijn eigen terrarium achterwand gemaakt en dacht dat alles in orde had en dat ik genoeg research had gedaan over hoe en wat. Echter ben ik tegen een aantal dingen aangelopen waarvoor ik een beetje bang ben.
  1. ik wist niet dat je pur-schuim moest schudden en heb het "direct"op mijn glas gespoten met de houtstukken erin waar ik ze wilde.
  2. Ik heb de plantenbakjes er na 1 dag eruit getrokken nadat het eromheen allemaal gedroogd was. Echter na het eruit trekken zag ik dat alles nog niet opgedroogd was van binnenin (dit heb ik nog op laten drogen). Tevens gebruikte ik twee verschillende merken. Een van het met OK van de gamma en een ander merk van de multimate, die het eigenlijk slechter deed voor veel duurder.
  3. toen alles die zelfde dag nog droog was ben ik begonnen met elastopurren. Daarbij heb ik de coco erover heen gedaan en zag alles er in 1x pico bello uit.

  Echter kijk ik nu een dag later en zie ik dat er vocht tussen mijn glas en pur-schuim zit. Ook weet ik niet of door het schudden er overal bubbeltjes nog moeten zitten of dat het gewoon een stevige massa had moeten zijn. Ik heb deze bak gemaakt voor anolissen en ben serieus een beetje bang dat alles eruit moet en dat ik opnieuw moet beginnen... Is er iemand die mij misschien wat meer kan vertellen en weet of dit erg is?

  Daarnaast heb ik nog een vraag over de bodem. ik heb een volgorde aangehouden die dutchrana mij heeft aangeraden. namelijk
  1. hydro-korrels
  2. heb er een speciale stof laag overheen
  3. Oliver knott korrels
  4. Tropic plate.
  Ik vroeg mij af wat voor planten er goed op die tropic-plate kunnen staan en of ze wel bij die oliver knott korrels kunnen aangezien die tropic-plate toch wel al 2 cm dik is?

  Ik hoop dat er iemand is die mijn vragen kan beantwoorden, want baal een beetje van het feit dat ik dacht dat ik het allemaal wist en er nu achter kom dat ik het misschien anders of beter had kunnen doen. 

  Zie fotos
  Vocht tussen het pur-schuim
  http://i.imgur.com/jSIQE5S.jpg

  Duidelijk foto van het vocht tussen het schuim
  http://imgur.com/a/vvffb

  De bak nu.
  http://i.imgur.com/xitWdtv.jpg

  nog een foto van de bak
  http://i.imgur.com/Ibr9eFF.jpg

  M.v.g,

  Sem  0

  Erik Ha  Posts:711


  Profiel

  Tilburg
  --
  19 okt 2016 22:51
  Achterwand zou ik gewoon helemaal opnieuw doen. Pur eraf krabben en dan gewoon kant en klare achterwand er tegenaan kitten.

  Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat Ruud aanraadt Tropic Plate als bodem te gebruiken. De meeste mensen hebben een bodem van kleikorrels en daarop turfblokken.
  0

  Linda van den Berg  Posts:53


  Profiel

  Kerkrade
  --
  22 okt 2016 14:54
  Rana gebruikt tropic plate op een dubbele bodem of op een laag hydrokorrels en naturesoil. Heb zelf ook tropicplate op de bodem in mijn ranabak.
  0

  Bryan Dendro  Posts:51


  Profiel

  Twente
  --
  24 okt 2016 12:17
  Hoi Sem,

  Vervelend dat het je moet overkomen allemaal....maar je bent daarmee niet de eerste en de laatste (mocht dit geruststellend zijn   .

  Ik zou voordat je verder gaat bij iemand langs gaan die al enige tijd gifkikkers heeft. Die zal je de basis van een goede bak laten zien. Het zal je verbazen hoeveel je van zo'n bezoekje leert.

  Als beginner in de hobby is het raadzaam je bak zo eenvoudig mogelijk te houden. Hoe ingewikkelder, hoe duurder en hoe meer tijd je eraan kwijt bent...met grotere teleurstellingen als gevolg. Met eenvoudige materialen zijn je gifkikkers net zo blij..en kan een bak er net zo mooi van worden.

  Ik ken Tropic Plate niet en vind er op internet bar weinig info over. De meesten gebruiken turfplaten. Deze kun je in de gewenste vorm snijden en zien er realistisch uit in je terrarium. Planten groeien er prima in. 

  Mijn opbouw is heel basic:

  1. laag hydrokorrels (hierin komt een laag water te staan voor je opvoerpomp en hierin komt ook het overtollige sproeiwater). +- 8-10 cm
  2. worteldoek
  3. trufplaten (+- 3 cm dik)
  4. bladstrooisel (kan gewoon uit het bos, let wel op spinnen en schimmels)

  Resultaat is met weinig €'s een goed werkende bodem.

  Als wandbekleding heb ik varenwortel. Het grappige daarvan is dat het juist vochtig moet zijn. Het zuigt vocht en geeft het ook weer af. Mossen en planten groeien er mooi in.

  Ik ben zelf fan van het zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen. werkt goed en oogt  mooi. Na een tijdje krijg je een mooie dynamische bak, een ecosysteempje, een klein stukje tropen in je kamer. 


  0


  ---