VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 16 nov 2017 18:58 door Arnold de Gans
Larven opkweek container
13 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
jos van den brand

Posts:209


Profiel

nootdorp

Dn Lid


--
27 jun 2010 15:07

  Larven Opkweek container

   
  Een aantal maanden geleden kwam ik een kweeksysteem tegen die het verzorgen van larven makkelijker maakt en ook minder tijdrovend. Als nadeel was het systeem best wel aan de prijzige kant en miste wat opties die ikzelf graag in zo’n systeem zou willen zien.
  Mijn doel was een systeem wat kwa kosten aanzienlijk goedkoper zou worden en tevens ook de mogenlijkheid heeft om de larven de mogenlijkheid te geven om aan land te komen. Het idee is eenvoudig door gebruik te maken van een gesloten systeem. Een filterpomp om het water in beweging te houden en schadelijke stoffen te filteren. Verder een verwarming om de temperatuur constant te houden. En als laatste een verwijderbare binnenbak om de buitenbak goed te kunnen reinigen.
  De binnenbak is een goedkope sokkenopberger met 12 vakjes die normaal gebruikt word om sokken te sorteren en terug te vinden is in een lade.  Bij elk vakje word de helft losgeknipt en teruggevouwen (zie foto). Op die manier onstaat er in elk vakje een open en dichte bodem.
  Draai de bak om. De bedoeling is nu dat de onderzijde word beplakt met horrengaas. Dit gaas word normaal gebruikt om vliegen buiten te houden. De gaas die ik gebruikt hebt heeft een maasweidte van 1mm en is gemaakt van glasfiber. De bedoeling van het gaas is dat de ontlasting van de kikkervisjes door het gaas naar de bodem valt en door de stroming van de pomp uiteindelijk in het filter komt. Knip het gaas iets groter als het totale oppervlak van de bak en kit het met siliconenkit vast aan alle dichte oppervlaktes. Het zal nu nog wat los aanvoelen maar door aan de zijkanten een hoekprofiel te kitten zal het geheel wat steviger worden (zie tekening bovenste schema). 
    
  Om het gaas extra te verstevigen en om de binnenbak wat te verhogen word er over de hele lengte van het dichte deel een U-profiel gekit. De hoogte van dit profiel is 2 cm. Dit profiel heetf een aantal functies. Ten eerste verhoogt het de binnenbak. Ten tweede zorgt het voor versteviging voor de dichte binnenbakjes als uiteindelijk het grind geplaatst word. Verder is de richting MET de stroming van de pomp mee zodat het geen obstructie vormt.
  De hoeken worden nu verstevigd met een hoekprofiel die de totale hoogte heeft van de hoogte binnenbak+U-profiel (zie tekening onderste schema).
  Eigenlijk hebben alle hoekprofieltjes als functie om de binnebak te verstevigen. De binnenbak zelf heeft een diameter van 0.5mm en is daardoor erg kwestbaar.
  Tot dusver is het voor de montage redelijk eenvoudig. Het probleem word nu om alle vakjes wat schuin te plaatsen en op die positie dicht te kitten. Het schuine deel is bedoelt om de larven de mogenlijkheid te geven om makkelijker naar de landdeel te zwemmen. Het is een priegelwerk waar ik gebruik heb gemaakt van wasknijpers om de delen op hun plek te houden (zie foto).
  Kit alles zover dat alle schuine delen na 24 uur niet meer losraken. Als de knijpers zijn verwijderd kan je starten met het dichtkitten van alle naden, hoekjes en gaatjes. Probeer het landdeel niet waterdicht te maken. Dit kan ervoor zorgen dat het water stilstaat en uiteindelijk gaat rotten.
  Als alles uiteindelijk is uitgehard kan het vullen beginnen. Plaats de binnenbak in de buitenbak. De maten van de buitenbak is niet kritisch zolang de binnenbak er maar inpast samen met de filter en verwarming.
  Vul de landdelen met grind en strooi wat grind op de bodem. Niet teveel zodat het gaas nog goed zichtbaar is. Plaats de pomp/filter op een dermate manier dat de stroming onder het gaas vind. Op die manier word de ontlasting gecirculeerd en uiteindelijk gefilterd.
  Vul de buitenbak met water tot het net een halve centimeter boven het landdeel komt. Plaats wat waterpest in de bakjes. Eventueel steentjes op het landdeel samen met wat mos zodat de larven wat makkelijker op het land kunnen kruipen.
  Om te zorgen dat het water niet te snel verdampt gebruik ik de deksel van de buitenbak waarin ik wat kleine gaatjes hebt gemaakt. Hierdoor verdampt het water niet snel maar komt er wel zuurstof binnen.
   
   Ik heb de bak nu een 6tal maanden in gebruik en het bevalt mij goed. Wat ik nog wel doe behalve dagelijks even kijken, is eens in de week ongeveer een kwart van het water vervangen door vers water. Maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid voer die je gebruikt. In die tijd heb ik eenmaal de buitenbak verschoont. Het is daarvoor handig als je nog een buitenbak hebt die dezelfde buitenmaten heeft zodat je makkelijk de binnebak kan overzetten.
  J. van den Brand
  0
  jos van den brand

  Posts:209


  Profiel

  nootdorp

  Dn Lid


  --
  27 jun 2010 15:10
  De tijd gevonden om een bouwverslagje te maken.
  0
  jos van den brand

  Posts:209


  Profiel

  nootdorp

  Dn Lid


  --
  27 jun 2010 15:12

  Nog wat foto's om de boel te verduidelijken

  Hier een detailfoto. Aan de onderzijde heb ik horrengaas geplakt, met een diameter van 1 mm gaas. Dit is om te zorgen dat ontlasting door de gaatjes naar beneden valt.

  De zijden zijn verstevigd met hoekprofieltjes, en staat iets verhoogt dmv pootjes. De dwarsbalkjes onderop zijn U-profieltjes die de stroming verbeteren.

  bovenaanzicht.

  De hele boel gekit. De schuine deel is bedoelt dat de kikkervisjes makkelijker houvast hebben.

  Hier komt het uiteindelijk in.

  De filter/pomp en de verwarming.

   

  Bijna klaar.

   

   

  0
  Gerard Schouw

  Posts:531


  Profiel

  Zundert

  Dn Lid


  --
  27 jun 2010 16:25
  erg mooi en duidelijk uitgelegd. Ziet er veelbelovend uit.
  0
  jos van den brand

  Posts:209


  Profiel

  nootdorp

  Dn Lid


  --
  28 jun 2010 08:40
  Dank je .
  0
  Fred Kloe

  Posts:25


  Profiel

  Rotterdam

  Dn Lid


  --
  29 dec 2010 12:06
  Geweldig artikeltje Jos! Even een gekke vraag, waar heb jij die sokkenopberger vandaan? Ik ben bij de bekende winkels als marskramer, hema en blokker geweest maar daar kijken ze me aan alsof ze water zien branden. Alvast bedankt!
  0
  Marianne Uni

  Posts:300


  Profiel

  N'kerk aan den IJssel
  --
  29 dec 2010 13:10
  Ha Fred,

  Ik heb zelf ook zo'n projectje in elkaar geknutseld en heb daar gereedschapsbakjes voor gebruikt die je met tussenschotjes kunt verkleinen of vergroten en daar met een gatenboor rondjes uit de bodem gezaagd en plastic horengaas ondergeplakt.
  Het werkt perfect!

  Die bakjes zijn gemakkelijker verkrijgbaar bij doe-het-zelf-winkels, ik ben namelijk zelf ook op zoek geweest naar die sokkenbakjes....maar kon ze niet vinden en vond dit een alternatief.
  Als je wilt kan ik je de naam van de dhz-winkel geven via pm..........
  0
  Raymond ***

  Posts:2297


  Profiel

  niet actief

  Dn Lid


  --
  29 dec 2010 15:19
  In het laatste magazine van Harald Divossen staat ook een omschrijving van een sorteerbox dat omgetoverd is tot opkweekcontainer.
  0
  jos van den brand

  Posts:209


  Profiel

  nootdorp

  Dn Lid


  --
  30 dec 2010 12:17
  De sokkenopbergbakjes (mond vol) kan je kopen bij de kwantum voor pak hem beet 3 euro. Maar de hele opzet is flexibel dus je kan een willekeurig opbergsysteem gebruiken. Het artikel is dan ook geschreven om een idee te geven.
  0
  quirijn siersma

  Posts:112


  Profiel

  den helder
  --
  24 feb 2013 22:20
  Wat is het voordeel van stromend water? Afgezien van filtering dan, ik vroeg mij dit af omdat het gros van de kikkers hun larven in stilstaand water leggen. Dit topic is drie jaar oud, heeft u nog wijzigingen toegebracht aan uw systeem?
  0
  joost ouden

  Posts:161


  Profiel

  Privé
  --
  22 apr 2013 23:32
  Jammer dat de fotos het niet meer doen ben best wel benieuwd haha
  0
  joost ouden

  Posts:161


  Profiel

  Privé
  --
  23 okt 2013 11:23
  Niemand hier nog iets voor?
  0
  Arnold de Gans

  Posts:54


  Profiel

  Baarn

  Dn Lid


  --
  16 nov 2017 09:58
  Erg jammer dat de foto's niet meer zichtbaar zijn ....

  0
  Arnold de Gans

  Posts:54


  Profiel

  Baarn

  Dn Lid


  --
  16 nov 2017 18:58
  Hoi ik heb met veel interesse je verslag zitten lezen .. maar ik mis de begeleidende foto's in het bouw verslag.
  Mocht je een keer tijd hebben zou je deze nogmaals kunnen plaatsten .. eventueel met je ervaringen tot nu toe. :)
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top