VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 22 feb 2011 22:11 door Joost van Leer
Kweekervaring Dendrobates Leucomelas
0 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Joost van LeerPosts:261


Profiel

Apeldoorn

Dn Lid


--
22 feb 2011 22:11

  Ervaring Dendrobates Leucomelas:
  In 2007 was ik bij iemand die gifkikkertjes had. Hij had veel bakken waar hij mee kweekte. Ik vond die prachtige bakken en schitterende kikkertjes geweldig. Ik ging boeken lezen en kwam ook vrij snel op dit forum terecht. Ook op het Belgische forum las ik heel veel. Ik zag geweldige foto's en mooie verhalen. Ik verdiepte me erin en in de zomervakantie van 2007 kreeg ik eindelijk een bakje van 60x40x50. Ik kocht er een kastje bij, een PL lampje, hydrokorrels, varenwortel, turfblokken, plantjes, hout en een lichtkapje. Verdere toebehoren zoals vitaminen voor de kikkers, een RV- en thermometer, een plantenspuit en nog meer had ik ook allemaal. Toen (na veel uitleg van mensen op dit forum, waarvoor dank) heb ik mijn bakje ingericht. Het kweken van voedseldiertjes lukte niet, dus kocht ik dit (fruitvliegen en springstaarten). Toen alles lekker liep kwamen er 0.0.6 D. Leucomelas in die ik bij verschillende kwekers gekocht had. Prachtige beestjes van zo'n 3-5 maanden oud. Ik wilde van dit groepje 2.2 selecteren en de andere 2 beestjes verkopen. Uiteindelijk was dit het resultaat, een lekker vol bakje:

  D. Leucomelas bakje van 60x40x50cm.


   

  De planten sloegen goed aan en de kikkers groeiden goed. Ik keek al of ik vrouwen en mannen kon ontdekken. Na een jaar hoorde ik gefluit. Veel gefluit. Heel veel gefluit. Ik kwam erachter dat ik 5 mannen had. Ook zag ik een iets groter en dikker beestje die niet floot. Dat bleek een vrouw te zijn. Uiteindelijk heb ik 2.1 overgehouden, en heb ik daarmee gekweekt. Helaas kon ik geen ander vrouwtje krijgen. Hieronder is het enige vrouwtje.

  D. Leucomelas vrouw.

  1.1 D. Leucomelas die voor veel nakweek gezorgd hebben.

  Hierboven een foto met het vrouwtje en een mannetje. Hier heb ik regelmatig nakweek mee gehad. Het andere mannetje heeft in totaal één keer voor nakweek gezorgd. Elke keer als de twee mannen floten ging het vrouwtje naar hetzelfde mannetje. Ze tikte op de rug van het mannetje en daarna gingen ze samen naar het leghuisje. Het andere mannetje zat er dus eigenlijk voor spek en bonen bij.

  De temperatuur was zo'n 24-26 graden op de bodem, ik sproeide 1-2 keer per dag goed dat alles nat in de bak werd. Ik bepoerderde het voedsel en wanneer ik veel afwisselend voedsel gaf, kreeg ik vaak een legsel. Ook stimuleerde het om met vloeibare vitamines op ze te sproeien. Gevarieerd voedsel (ook erwtenluis!) vitaminen, en een goede huisvesting geeft eigenlijk altijd nakweek.

  Wat heel goed hielp is het nabootsen van het regenseizoen! Dit deden we echter niet te vaak. Eerst sproeiden we twee weken zeer weinig. Zo'n 2-3 keer hooguit in de week. We sproeiden zonder vitaminen. Verder gaven we weinig voedsel. We voerden dan enkel onbepoederde fruitvliegen. De kikkers lieten zich weinig zien en floten niet meer. Dit hielden we zo'n 2-3 weken vol. Vervolgens gingen we 2-3 weken heel veel sproeien(3-4 keer per dag), ook met vitaminen. We voerden ze volop erwtenluis, bepoederde fruitvliegjes en springstaarten. Je hoorde gelijk gefluit en de kikkers waren weer heel actief. Vaak kregen we in dit "regenseizoen" en de weken daaropvolgend veel legsels!

  Het is een heel actief en mooie kikker die zich veel laat zien en zeker niet schuw is. De mannetjes fluiten mooi. Bij mij legden ze in de leghuisjes van Rana. Niet in fotorolletjes of halve kokosnoten met petrischaaltje. Belangrijk was het om de dekseltjes onder de leghuisjes goed schoon te houden. Wij controleerden elke week de leghuisjes en maakten ze schoon als dit nodig was.

  Ik kreeg vaak legsels van zo'n 5-12 eitjes. In het begin waren ze vaak niet goed. De legsels beschimmelden. Ik heb geen Esha 2000 gebruikt. Na het voeren van veel luis (zowel blad- als erwtenluis) ging het beter. Ook hebben deze dieren gewoon de tijd nodig. Ik kreeg namelijk mijn eerste goede legsel pas toen de dieren ongeveer 3 jaar oud waren. Naar mijn mening komen uit legsels die normaal gesproken zouden beschimmelen geen goede kikkers. Daarom heb ik geen schimmelwerend middel gebruik (zoals Esha 2000 dat vaak gebruikt wordt). We haalden de legsels na zo'n 2 dagen uit de leghuisjes en verplaatsten deze in petrischaaltjes met een deksel erop. Deze petrischaaltjes hielden we gewoon in het terrarium voor een constante temperatuur. Zodra de larven uit het gelei kwamen verplaatsten we de kikkervisjes individueel met een een lepeltje in boterbakjes met regenwater op kamertemperatuur, een (half) beukenblad, en een klein plukje javamos. Ze groeiden hard met tetramin-baby. Dit is heel fijn gemalen visvoer. Af en toe gemalen brandnetelbladeren (gedroogd) kregen ze ook. Ik verversde 1 keer in de 2-3 dagen.Als Zodra ze de achter- en ook al een beetje voorpootjes kregen verplaatste we de larven naar een bamibakje met een deksel met hele kleine gaatjes. Ook verminderde ik het water. Vervolgens zette ik het bakje een beetje schuin zodat er een landgedeelte komt. Als het kikkertje (wat al duidelijk geel-zwart is) er op is geklommen wachtte ik (ongeveer 2 dagen) totdat het staartje verdween. Daarna gingen ze in een curverbox van 40 x 25 x 25 met een laagje vochtige turf/cocopeat met beukenbladeren en en stukje hout. Ze kregen gelijk springstaarten en na een paar weken ook fruitvliegjes. Erwtenluis (en in de zomer bladluis) kregen ze bepoederd. 1 keer in de 2 weken besproeide ik met vitaminen (Ca-Mg en Multivitaminen). Ook Besproeide ik mijn ouderdieren ongeveer 1 keer in de 2 weken. Helaas hadden we wel veel last van luciferpootjes. Dat was erg frustrerend, al dat werk voor niets.

  Legsel van D. Leucomelas op een dekseltje van een leghuisje.

  Wegens de overgang op Tinctorius-soorten hebben we ons Leucomelas groepje verkocht en hebben we de bak heringericht. Voor "beginners", maar ook voor "gevorderden" is dit een geweldige kikker!

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top