VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 01 mrt 2011 22:59 door Joost van Leer
Ervaring Ranitomeya Ventrimaculatus (rood)
4 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Joost van LeerPosts:261


Profiel

Apeldoorn

Dn Lid


--
22 feb 2011 22:41

  Ervaring Ranitomeya Amazonicus:

  Al snel kwam er een 2e bak bij. Ook een 60x40x50 bak. Ik richte deze in met wat meer klimgelegenheid en bromelia's. (Met name fireballs). Ook kwamen er als eilegplaats fotorolletjes. Verder werd het terrarium ingericht met een aantal klimplanten, hout, beukenblad op de bodem en een varentje. De bodem bestond uit hydrokorrels (4-5cm), een antiworteldoek en gezaagde turfblokken. De achterwand bestond ook weer uit varenwortel wat me goed beviel. Het ziet er mooi en natuurlijk uit en er groeien makkelijk planten tegenaan. Ook javamos (als men het goed vochtig houd) doet het heel goed.

  Ventrimaculatus bakje van 60x40x50cm.

  Toen de temperatuur overdag een constante temperatuur van 24 graden, en 's nachts van 19-20 graden bleef kwamen er kikkers in. Rode Ventries. Echt een prachtig beestje. Enorm scherpe kleuren, maar ontzettend klein. Er kwamen er 0.0.6 in. Ze waren zo'n 5-6 maanden en ik zag ze al snel tegen elkaar op zoemen. Je hoort het bijna niet, het is een soort "gekraak". Wel zie je duidelijk als de mannetjes zoemen. Bij mij deden ze dat eigenlijk alleen maar in de fireball-bromelia's. Ze zoemden ook echt tegen elkaar op. Het liep niet uit de hand, het bleef bij zoemen. Ook zie je dat de vrouwtjes iets dikker zijn.

  R. Ventrimaculatus word losgelaten in de nieuwe bak.

  Helaas kwam het niet tot kweken. Ze deden het goed, ze aten en bleven in leven. Tja, in leven.. Ze waren enorm schuw. En daarmee ook nog een heel klein. In een bak van 60x40x50, met veel schuilplaatsen is de lol (er voor ons) al snel af. We zagen ze simpelweg ontzettend weinig. Dit in vergelijking met onze leuco's die bij ons zowat uit onze handen eten, viel ons behoorlijk tegen. Ze zien er heel mooi uit, maar ik zou ze in een kleinere bak houden. We hebben ze ongeveer een half jaar gehouden en daarna weer verkocht. De reden was de schuwheid van deze beestjes. We hebben er niet mee gekweekt.

  0

  Gaby van Lingen  Posts:164


  Profiel

  Hilversum

  Dn Lid


  --
  01 mrt 2011 19:47

  Leuk bakkie Joost!

  Je schreef dat je de bodem heb gemaakt van hydrokorrels en turfblokken. Hoe zet je daar de plantjes in/op..?? En waar je heb de turfblokken gekocht..?

   

  0

  Joost van Leer  Posts:261


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  01 mrt 2011 20:41
  Dankje Gaby,

  Klopt. Ik heb ongeveer 4-5cm aan hydrokorrels. (Wel eerst even goed afspoelen). Daarop antiworteldoek. En daarop gezaagde turfblokken inderdaad. (Leg deze wel 24 uur in het water eerst). Bromelia's moet je op het hout of op de achterwand (varenwortel) bevestigen. Klimplantjes ook op de achterwand. Varentjes en andere plantjes poot ik gewoon in de turf op de bodem. Gaat prima zolang de wortels niet in het water staan. Je moet het dus niet te vochtig houden. Of je moet het overtollige water weghalen. (bijvoorbeeld door middel van een schuinaflopende bodem).

  Turfblokken heb ik bij het tuincentrum gekocht. Intratuin en Groenrijk hebben ze. Je kan naar turfblokken, turfbroden of vijverborder. Ik kreeg voor €7,50 acht grote blokken. Dan heb je ongeveer voor 6-7 bakken. Ik heb dus ruim over. Als je er niet aan kan komen, verkopen sponsoren op dit forum het ook. (Dutch-Rana, Green-Nature en nog meer).
  0

  Gaby van Lingen  Posts:164


  Profiel

  Hilversum

  Dn Lid


  --
  01 mrt 2011 21:49
  Moet je de turfblokken na het weken ook even laten een paar uur laten uitlekken voordat je het in de bak legt..?

  Heb wel geluk dat de intratuin hier om de hoek zit dus kan ze vast krijgen
  0

  Joost van Leer  Posts:261


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  01 mrt 2011 22:59
  Nee opzich hoeft dat niet. Kan wel, er blijft toch genoeg vocht in.
  Ik zaag ze eerst in 3 plakken (over de lengte) en daarna leg ik ze op het antiworteldoek.
  De gaatjes en kiertjes kan je opvullen met losse turf.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top