VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 04 feb 2012 09:00 door Touchwood Touchwood
Kweekervaring Epipedobates Anthonyi
1 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Joost van LeerPosts:261


Profiel

Apeldoorn

Dn Lid


--
22 feb 2011 23:30

  Toen ik de 6 rode ventries verkocht had twijfelde ik welke kikker ik hierin wilde hebben. Uiteindelijk werd het de "Tricolor", of eigenlijk de E. Anthonyi. Ik hoorde van veel mensen en ik las op het forum en in boeken dat ze heel actief zijn, veel fluiten (wat ik persoonlijk heel leuk vind), makkelijk te kweken zijn en interessant gedrag vertonen, zoals eigenlijk alle kikkers.

  Eerst heb ik de bak (60x40x50) heringericht, want ik was er niet helemaal tevreden over. Een aanrader vind ik de Begonia Schulzei. Een prachtklimplant, die het echt goed doet en eigenlijk altijd bloeit (De centrale klimplant met de iets grotere bladeren). De Ficus Panama is ook een heel leuk plantje. Ook heb ik in deze bak een "poeltje" geplaatst. Beter gezegd een klein bakje met wat grind op de bodem, een grotere steen (waar de kikkers op kunnen zitten voor het afzetten van de larven) en een beetje javamos en een waterplantje. Uiteindelijk was dit het resultaat:

  E. Anthonyi bak 60x40x50cm.

  In het midden had ik een petrischaaltje. Dit heb ik vervangen met het "poeltje".

  Toen ik tevreden was met de inrichting van deze bak kwamen er 3.3 Tricolor in, van zo'n 1-2 jaar oud. Ik had ze in eind 2009 bij verschillende mensen gehaald. De ochtend na de dag dat ik de kikkers had gehaald hoorde ik een heel hoog en hard gefluit. Een stuk harder dan mijn Leucomelassen. Ze fluiten overigens alleen met het licht aan. (Mijn licht in de bakken zijn van 9.00-22.00 aan). Ik ging gelijk kijken en ik zag drie mannen hard tegen elkaar op fluiten. Een geweldig gezicht.

  Na twee weken met dezelfde omstandigheden kwamen er plotseling veel legsels. Het was zo'n 22-26 graden overdag, en 's nachts ongeveer 18-21 graden. Ik sproeide de bak 1-2 keer per dag met de hand, tot alles goed nat was. Ze kregen bepoederde fruitvliegen,  (zowel kleine als grote), af en toe springstaartjes en erwtenluis. In de zomer kregen ze ook veel bladluis. (zowel zwarte als groene luizen). Wat me opviel is dat ze alleen in bromelia's leggen. Niet in fotokokertjes. Alle bromelia's in m'n bak werden gebruikt. Soms had 1 man zelfs meerdere legsels. De legsels werden zeer goed verzorgd en bewaakt. Een legsel bestond uit ongeveer 20-30 eitjes die vaak allemaal bevrucht waren. Elke week legde deze groep ongeveer 2 legsels in totaal. Af en toe ook zo een maand, of soms 2 maanden helemaal niet. Maar daarna begon het dan weer. Sommige vrouwen wilden legsels van anderen opeten, maar zoals ik al zei bewaakten de mannen de legsels dag en nacht. Na ongeveer 15-20 dagen kwamen de legsels uit en brachten de mannen de larven op de rug naar het poeltje. Ik raad zelf aan de mannen dit te laten doen en niet de legsels uit de bak te halen. Dit ging bij mij altijd fout. Ook is het een geweldig gezicht om het mannetje met de kikkervisjes te zien zeulen. Soms wel 2 dagen door heel de bak. Uiteindelijk ging het elke keer goed in het poeltje.

  E. Anthonyi man met larven op zijn rug.

  Één keer in de week haalde ik het poeltje uit de bak.  Vaak kwam ik zo'n 10-30 kikkervisjes tegen. Je moet (zeker voor de eerste keer) echt even zoeken. Ze zijn heel klein. Ik haalde ze met een lepeltje eruit en verplaatste ze vervolgens over in boterbakjes. Een laagje (2-3cm) regenwater op kamertemperatuur, een (half) beukenblaadje, en een klein plukje javamos deed ik in het boterbakje. Per boterbakje deed ik ongeveer 3 kikkervisjes. Ik voerde ze tetramin-baby. Een fijn gemalen visvoer dat bij elke dierenzaak met een aquariumafdeling te krijgen is. Ik voerde dit elke dag een heel klein beetje. Ik verversde de bakjes 3/4, 1 keer in de 3 dagen. Af en toe wat gemalen brandnetelbladeren (gedroogd) voerde ik er ook bij. Dit ging goed en ze groeiden echt heel hard, al heb je het zelf niet zo in de gaten als je er elke dag naar kijkt.

  E. Anthonyi larven van ongeveer 1 week oud.

  Als de achterpootjes al een klein beetje zichtbaar zijn verplaatste ik de 3 visjes in bamibakken met regenwater, beukenblaadje en javamos. Op een gegeven moment, als ook de voorpootjes doorkwamen deed ik het bamibakje schuin, en verminderde ik het water. Ook deed ik een deksel met hele kleine gaatjes erop. Na een poosje klimt het kikkervisje vanzelf op het land, hier hoeft niet bij geholpen te worden.

  E. Anthonyi larve met voor- en achterpoten.

  De kikkertjes bleven bij mij in de bamibak totdat de staart helemaal weg was. Pas hierna gingen ze in een curverbox van 40x25x25 met een laagje turf/cocopeat met beukenblad en een stukje hout. Ook maakte ik ventilatiegaten met heel fijn horregaas zodat er geen kleine voedseldieren konden ontsnappen. Ik gaf, zodra de staart weg was, springstaartjes en erwten luis. Na 2 weken kregen ze ook kleine fruitvliegen en werden de luisjes bepoederd. Ook sproeide ik met vloeibare vitaminen (1 keer in de 2 weken). Na een maandje zie je de kleuren al komen. De witte strepen op de rug zijn dan al een beetje zichtbaar. Ik heb zo'n 100 jongen op het land gebracht. Zelf heb ik geen last gehad van luciferpootjes. Wel lag er af en toe een beschimmeld legsel in een bromelia. Die schepte ik dan met een lepeltje er weer uit.

  Naar mijn mening is dit een geweldige "beginnerskikker" zoals vaak op het forum, in tijdschriften en in boeken wordt omschreven. Als je gevarieerd voert (bepoederde fruitvliegen, springstaartjes, erwtenluis, in de zomer weideplankton en bladluis) en met vitamines sproeit en voor deze kikkers een terrarium met klimmogelijkheden, bromelia's, een watergedeelte, een goede temperatuur en RV heeft, krijg je zeker nakweek. Als je dan vrouwen en mannen hebt van ongeveer een jaar oud.

  Het kweekgroepje is nu in tweeën gesplitst en verkocht. Nu heb ik de bak weer heringericht en ben ik over gegaan op Tinctorius soorten.

  0

  Touchwood Touchwood  Posts:997


  Profiel

  Twello

  Dn Lid


  --
  04 feb 2012 09:00
  Mooi kweekverslag Joost.
  Ik zal dit zeker bewaren het zal me goed van pas komen.

  Die beukenblaadjes en brandnetel, pluk je die gewoon ergens of koop je dat ?
  Als je ze plukt, ben je dan niet bang dat je allerlei ziektes of parasieten in je bak krijgt, of overdrijf ik nu?

  De boterkuipjes en bamibakjes, hoe hou je die op temperatuur als ik vragen mag?
  En welke temperatuur hebben die nodig?

  Groeten;

  Touchwood
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top