VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 28 okt 2011 21:18 door Nathan Gybels
Nieuwe start
26 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 612345 > >>
Auteur Berichten

Joost van LeerPosts:261


Profiel

Apeldoorn

Dn Lid


--
23 feb 2011 13:43

  Bakken heringericht:
  Na lang twijfelen hebben wij onze kikkers verkocht. Met onze Leuco's, onze eerste kikkers, hadden we veel moeite. Helaas moeten we ons beperken tot twee bakken van 60x40x50. Dit in verband met een gebrek aan ruimte. In deze voorjaars vakantie hebben we onze kikkers verkocht, we hebben voedselkweken opgezet die nu redelijk lopen (ik kocht eerder altijd mijn voedsel) en we hebben de bakken heringericht. We hebben in beide bakken 3/4 van de hydrokorrels op de bodem vervangen. We hebben alle gaten opgevuld met turf, veel planten verwijderd of enorm gesnoeid, hier en daar een nieuw stukje hout, mooi beukenblad op de bodem, een paar halve kokosnoten gemaakt, een nieuw PL-lampje erboven gehangen en een afspraak gemaakt om aankomende zaterdag de kikkers op te halen.

  Zoals hieronder te zien is hebben we een beetje "kale" bakken. De achterwand willen we wel mooi groen hebben, maar de bodem redelijk kaal. Dit hebben we bewust gedaan voor de ruimte en het overzicht. We hebben echter wel voor schuilplekken gezorgd. Het zijn relatief kleine bakken, zeker voor een grotere kikkersoort is dit iets aan de kleine kant. We hadden bomvolle bakken en dit vinden we opzich best mooi. Maar de ruimte word wel enorm beperkt. Er zijn dan namelijk geen open plekken. Ook willen we goed overzicht hebben en onze kikkers goed in de gaten houden. We zijn van plan een klein groepje jonge Tincen te huisvesten in beide bakken en uiteindelijk een koppel daaruit te selecteren. Vrouwen schijnen nogal agressief tegenover elkaar te zijn en we willen natuurlijk tijdig ingrijpen als dat nodig zou zijn. We zijn ook van plan om met deze prachtige diertjes te gaan kweken, overzicht hebben is dan ook fijn!

  De temperatuur is 's nachts zo'n 18-20 graden, en overdag 22 graden. Net wat te laag dus. We hebben overdag de temperatuur zo'n 1.5 graad omhoog weten te krijgen door een ventilator die de warme lucht van de lichtkap in de bakken blaast. Blijkbaar komt die warme lucht niet helemaal tot de bodem. Een voordeel is dat we geen condens meer hebben op de ruiten.

  Ventilator (Terrafan) die de warme lucht uit de lichtkap via het ventilatierooster de bak in blaast.

  Verder staat er in de wintermaanden al een electrisch kacheltje aan wat de zolder (daar staan de bakken) verwarmt. Door de ventilator is het in de bovenste helft van de bak ongeveer 27 graden. De dieren hebben wel iets klimgelegenheid dus kunnen ze warme plekken opzoeken. Echt op de bodem is dit ongeveer 23 graden. Tincen leven het meest op de bodem, dus willen we het liefst geen lagere dagtemperatuur. 'S nachts is het op de bodem 19-20 graden. Het kacheltje staat dag en nacht op 50%. Zodra de temperaturen buiten omhoog gaan verminderen we dit langzaam.

  Bak 1, heringericht; overzichtelijk met veel ruimte op de bodem.

  Bak 2, een beetje de zelfde "stijl" als de eerste bak; veel overzicht, ruimte op de bodem en toch ons best gedaan om een groene achterwand te krijgen. Ook hebben we in beide bakken voor voldoende schuilplaatsen gezorgd.  We hebben in beide bakken halve kokosnoten met een petrischaaltje eronder, leghuisjes van Rana en zwarte fotorolletjes met een half wit fotorolletje erin. Zo kunnen we tegen de tijd dat de kikkers geslachtsrijp zijn en we eieren kunnen verwachten bekijken waar onze kikkers de legsels het liefst leggen. Er zijn genoeg mogelijkheden in het terrarium. Nu de bakken in orde zijn, de voedselkweken lopen en de temperatuur + RV in orde zijn kunnen we wachten op onze kikkers. Uiteraard volgen er regelmatig updates!

  0

  Joost van Leer  Posts:261


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  26 feb 2011 23:22

  Update: Nieuwe kikkers!!

  We hebben onze nieuwe kikkers gekocht! Het zijn 0.0.4 D. Tinctorius "Azureus" en 0.0.4 D. Tinctorius "Geelrug". Prachtige beestjes. De Azureussen zijn nakweek van Baltimore import. De Geelruggen zijn F1 dieren. Het zijn nog wel hele jonge dieren. Zo'n 2.5-3 maanden oud. Het zijn dieren van verschillende bloedlijnen.

  Net onze nieuwe Geelruggen en Azureussen gekocht! Klaar om ze een nieuw thuis te geven!

  Ze zijn ook allebei heel actief en ze eten al volop springstaartjes en kleine fruitvliegjes. Prachtig om te zien hoe zo'n kikkertje naar een fruitvliegje sluipt. Ook heb ik al met multivitaminen gesproeit! Als het fototoestel dichterbij komt springen ze heel snel weg. Ondanks dat, hebben we toch een paar fotootjes kunnen maken!

  Nadat ze werden losgelaten in de bak gingen ze gelijk zoek op voedsel.


   

  Een andere Azureus dat ook de hoogte opzoekt.

  Tinctorius Geelrug F1. De lichtblauwe pootjes worden helemaal zwart!

  Op het punt om uit het bakje, in het terrarium te springen!

  Nog een foto van een heel nieuwsgierig Geelruggetje dat de hele bak doorklimt.

  We updaten regelmatig, zeker als de kikkers groter worden komen er weer nieuwe foto's. De kweker waarbij ik de dieren gehaald heb dacht dat het allebei 2.2 was. Dit kon hij met 80-90% zekerheid zeggen zei hij. De dieren zijn allemaal even oud en hij zag verschil in de bouw. In ieder geval lijkt het me heel onwaarschijnlijk dat het 4 mannen of 4 vrouwen zijn per groepje. Als de dieren volwassen zijn halen we er per groep een koppel uit. Nu is het genieten van de jonge dieren die we snel groter zien gaan worden.

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  01 mrt 2011 21:45

  Hey Joost, de bakken zien er in orde uit en de kikkers zijn precies prachtige diertjes.Ik vind ze wel wat jong dus verzorg ze maar goed.Op tijd hun eten en ze zullen wel groeien zeker?Ik zal hier op tijd een kijkje komen nemen en hoop dat mijn tips voor je voedselkweken je een rijke opbrengst zullen geven.

  0

  Joost van Leer  Posts:261


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  16 mrt 2011 10:20

  Bedankt Christophe.

  De 8 kikkers doen het nog steeds heel goed. Ze groeien en eten goed. Ze zijn heel actief. Ze laten zich steeds meer zien. Eigenljik zie je er altijd wel wat. Vaak allemaal. De voedselkweken lopen steeds beter ook. De Geelruggen zijn minder schuw. Als er gevoerd wordt komen ze er gelijk op af. Als ik foto's maak gaan ze niet gelijk weg. (Of ik moet heel dichtbij komen). De Azureussen laten zich even veel zien. Maar als er gevoerd wordt duiken ze snel weg. Even later gaan ze een kijkje nemen wat er gebeurt is. En al snel zie je ze dan ook druk eten.

  Geelrug F1 van ongeveer 3 maanden oud


      

  Azureus Baltimore import van ongeveer 3,5 maand oud

  0

  ingel baaijens  Posts:1860


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  04 apr 2011 17:29
  super mooi man!
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 612345 > >>


  Back To Top