VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 01 okt 2014 14:57 door richard soutendijk
Latijns-Amerika bak
10 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Wiebe Geert de Groot

Posts:11


Profiel

Groningen

Dn Lid


--
24 apr 2011 15:45
  De Latijns-Amerika bak:

  De bak is (vooruit plannend) gebouwd in fasen naar het ontwerp van Wiebe Geert.

  - Eerst het aquariumgedeelte. Deze is 130x40x40 met 6mm glas en in eerste instantie konden de kitnaden aan de voorkant de 240 liter water niet aan. Door de bak meerdere malen te testen en het design te optimaliseren hebben we uiteindelijk door wat simpele aanpassingen de bak zeer stevig kunnen maken. Het aquarium hebben we neergezet op zelfgebouwde houden onderstel van ongeveerd 45 cm hoog. Genoeg ruimte voor de pomp.

  - Daarna zijn we in de hoogte gaan werken. Bovenop het aquarium hebben we de kikkerbak gebouwd. Deze werd in eerste instantie 130x40x90. Toch vonden we de bak niet diep genoeg; er was gewoonweg niet genoeg ruimte om iets leuks te kunnen doen met de inrichting. Dus dan maar een aanbouw: nog 30 cm erbij in de diepte. Uiteraard moesten we daarvoor ook een extra onderstel bouwen (die lang de achterkant van het aquarium 95cm in de hoogte is).

  - En omdat het project nog niet megalomaal genoeg was... hebben we er ook maar meteen een bak bovenop gezet (ook voor de stevigheid) van 130x60x40. Deze is in 2 bakken verdeeld.

  Daarnaast hebben we nog twee losse bakken, maar die zullen we in andere posts beschrijven.

   

  Inrichting:

  Na veel onderzoek naar de habitat van de verschillende kikkers die we wilden hebben, naar het soort water wat erin moest, naar de plantensoorten die we nodig hadden, naar de opbouw van het landschap, na veel verschillene voorbeelden te hebben bekeken, etc. hebben we ervoor gekozen een combinatie te maken van een stromend beekje met waterval en een hoogbouw met takken. Foto's kun je onder bekijken.

  Het inrichten is begonnen met de meest verschrikkelijke klus ooit: Na een week lang gefrustreerd gooiend met brokken piepschuim, zaagjes, stanley messen, gutsen, kitspuiten en sateprikkers (en jemig, wat zijn al die piepschuim korrels moeilijk uit je haar te krijgen), heeft Kyra de hele bak omgetoverd tot een groot, wit, piepschuimen landschap. Piepschuim = hell. Daarna begon het leuk gedeelte: we hebben een aantal bussen purschuim in de bak geleegd, met tegellijm de gaten opgevuld en de stukken hout en leistenen (voor de waterval) erin gelijmd. Als laatst zijn er nog 3 bussen elastopur overheen gegaan en is er een hele hoop droog turf ingeklopt. En we hebben niet eens geknoeid.

  Daarna was het tijd voor planten. We hebben bij Jannes Munneke (Terraplant) veel planten gekocht, zoveel mogelijk uit Latijns-Amerika, en deze in de bak geplaatst. Omdat we nog maar weinig tijd over hadden voordat we de kikkers op moesten halen, konden we de planten niet eerst lang in laten groeien. Gelukkig zag de bak er al mooi uit. Er zitten veel bromelia's in, in allerlei maten, veel klimmers, wat waterplanten, veel mos, en een grote, schuine varenwortel stronk.

   

  Kikkers:

  5x D. leucomelas (2 van onszelf, 3 net volwassen bijgekocht) De kweekkoppels lijken nu een beetje te vormen. Ze zaten in de bak linksboven, maar worden binnenkort overgeplaatst naar de grote bak (ipv de super blue).

  5x D. auratus Super blue. Deze zijn ook net volwassen en ze zijn erg schuw. Het is moeilijk om deze kikkers te observeren. Deze kikkers zitten in de grote bak, maar gaan binnenkort naar hun eigen bak met veel schuilplekken en planten. Daar zijn ze waarschijnlijk iets gelukkiger.

  5x D. auratus Costa Rica. (2 T1's van onszelf, 3 net volwassen bijgekocht). Zijn erg schuw. Ze zitten in de bak rechtsboven.

  3x E. anthonyi (tricolor). Deze zitten in de grote bak. Het zijn 2 mannetjes en 1 vrouwtje. De mannetjes zijn altijd zichtbaar en roepen vanaf 7 uur 's ochtends tot laat s' avonds.

  3x of 4x R. ventrimaculata. We zijn er nog niet helemaal uit of er nu 3 of 4 zijn. Ze zitten in de grote bak. Er zit in ieder geval een koppel in een grote bromelia op een tak en we zien soms een derde ventri rechtsonderin. Ik heb de vierde nog nooit gezien, maar Wiebe Geert claimt dat deze ergens links onderin leeft. We hebben er origineel 5 gekocht en we vonden er laatst 1 dood in een filmkokertje. Het blijft voorlopig een mysterie.

  2x D. truncatus. We hebben deze gevonden op een kikkerbeurs en we zoeken er nog een paar bij. Deze kikkers komen in een losse bak.

  2x D. tinctorius Patricia. Deze wonen nu samen in een losse bak en baltsen er op los. Het mannetje is vaak 's middags hoorbaar. Deze worden binnenkort ergens anders heen verhuisd, maar we weten nog niet naar welke bak.

   

  Specs:

  Roosters en ventilatie: Alle bakken hebben roosters aan voor en achterkant. De grote bak heeft twee roosters met computerventilatoren die langzaam lucht aanzuigen. Er is nu constate ventilatie in die bak. De bakken bovenop hebben een groot rooster bovenop.

  Aquarium vs. terrarium: Om de twee in elkaar te laten overlopen hebben we in het aquarium een soort glazen bakken gebouwd, zowel links als rechts even groot. De opening van het aquarium is nu ongeveer 40x40 cm. Het waterniveau komt bijna tot de rand. Het water dat door de bak loopt als waterval komt rechtstreeks uit het aquarium. Het wordt met een opvoerpomp van 1000 tot 2000 L/p.u. naar boven gepompt. De snelheid van de waterstroom is precies genoeg om het geheel een rustig beekje te laten lijken. Doordat het water via de turflaag in de kikkerbak loopt is deze iets bruin getint. Het water in het aquarium is ook iets zuurder. Na een paar weken draaien is het systeem stabiel geworden. We hebben ook wat aquariumdieren (vuurgarnalen) de bak in zien klimmen via de waterval. Ook valt er soms een kikker in het water, maar deze kan er makkelijk weer uit hupsen via de leistenen.

  Verlichting: Onderin de glazen bakken voor het terrariumgedeelte is ledverlichting voor het aquarium gemonteerd. Bovenop de verlichting ligt piepschuim (deel van de inrichting). De verlichting in de grote bak is 2x T5, met reflecterende kappen. Fel genoeg om de hele bak goed te verlichten. We hebben nog een T5 met reflecterende kap bovenop de twee kleinere bakken gelegd ipv erin gehangen. Dit geeft ook voldoende licht.

  Verwarming: De grote bak wordt verwarmd door de opsteigende warmte van het aquarium (ong. 24 graden C), en de T5 verlichting. Hierdoor is het onderin de bak 25 graden, en bovenin 27 graden. De temperatuurschommeling is gering. Door het ventilatiesysteem wordt de lucht in de bak snel ververst. De luchtvochtigheid ligt rond de 75%. De twee bovenste bakken worden verwarmd met warmte matten onder de laag hydrokorrels en turf. Niet ideaal (aangezien de kikker geen warmte op zijn buik voelt), maar het is genoeg om de temperatuur in de bak naar 25 graden Celcius te brengen, en de luchtvochtigheid naar 75%. We hebben een thermo control 2 gekocht van RFF, om de temperatuur van 1 van de bovenste bakken op pijl te houden. Als dat goed blijkt te werken, dan zetten we dat systeem op iedere bak.

  Sproeisysteem: De bak wordt nu 2 maal per dag 15 seconden besproeid met ons regensysteem. We hebben het regensysteem van Rainforest Frogs gekocht, met 24 sproeiers. De grote bak heeft 4 sproeiers, de twee bovenste bakken ieder 2. De rest van de sproeiers gaan naar twee andere bakken die naast de stelling staan (die zullen we later nog eens beschrijven op dit weblog). De bak met water van het sproeisysteem wordt verwarmd tot 24 graden C.

  Afwerking: We zijn perfectionisten, dus de bak ziet er netjes uit. Alle kitranden zijn mooi aangestreken en oneffenheden zijn weggewerkt. Alle stukken glas zijn mooi gesneden en gelijmd. Sommige hoeknaden hebben we versterkt en afgewerkt met zwarte hoekprofielen. We hebben voor de grote bak twee grote schuiframen en zwarte schuifprofielen rondom (ook de zijkanten tegen vliegontsnapping). Zo ook voor de twee bovenste bakken.

  Beslagen ruiten: De grote bak had de eerste paar weken veel last van beslagen ruiten. Hier hadden we rekening mee gehouden in het design: omdat de lucht aangezogen wordt van achterin de bak, hoopten we dat de wat koelere lucht de ruiten voldoende zou koelen om het beslaan te voorkomen. Dat werkte dus niet voldoende. Nu de bak stabiel is geworden is deze nog maar een beetje beslagen (vooral 's ochtends als de lampen aan gaan). We gaan dit probleem binnenkort oplossen door zo'n verwarmde harsstrip te maken die je onder het rooster bij de ruiten kunt plakken. We hebben laatst zo'n strip gekocht van RFF (die ze uit Duitsland importeert) voor een andere bak, maar het design is simpel genoeg om ook zelf te kunnen maken. Dat wordt een volgend experiment.

  Fouten in ontwerp: Natuurlijk hebben we gaandeweg wat fouten ontdekt aan ons ontwerp. Zo kun je water niet controleren. De waterval is hier en daar wat buiten zijn oevers getreden en heeft ons de eerste testdag nogal gefrustreerd gemaakt. Niets aan te doen, dus we hebben er maar omheen gepland. Het water stroomt nu onder het piepschuim door. Gelukkig hadden we hier, als fail-safe, al iets op gevonden bij het bouwen: een kleine overloop naar het aquarium. Deze rogue waterstroom heeft er helaas wel voor gezorgd dat er nu groene algen leven onder het piepschuimen gedeelte, ook waar de aquariumverlichting is. Het licht is nu bijna niet meer zichtbaar en dat vonden de aquarium planten niet zo leuk. We gaan binnenkort nieuwe lampen voor het aquarium bouwen (LED-lampjes in hars). De algen hebben er ook voor gezorgd dat we nu eigenlijk de waterval niet meer uit kunnen zetten. Dat is eigenlijk niet heel erg - het klinkt ook wel leuk - maar lastig in een situatie waarin de stroom uitvalt o.i.d.

  Back-up plan: Een online bewakingssysteem. We zijn momenteel een programma aan het bedenken en schrijven dat ons online toegang geeft tot een bewakingssysteem van de bakken. Op alle bakken komen temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren die verbonden worden met een centrale server. We moeten alleen nog even een simpele interface ergens vandaan halen (en anders zelf schrijven) en dan kunnen we voorlopig online de boel in de gaten houden. Het bijsturen moeten we zelf doen. Na de zomer gaan we een systeem maken met sensoren die temperatuur- en luchtvochtigheidsschommelingen kan registreren en besturen. We gaan dan modellen maken van het gedrag van de bak, of en programma schrijven dat zelf het gedrag kan analyseren. Het systeem kan ons dan vertellen wanneer we welke handeling moeten uitvoeren en met welke mate. Wanneer we op elke bak een regelsysteem zetten dit in contact staat met de server, kunnen we ook alles computergestuurd maken. Leuk experiment voor later.

   

  Het doel:

  Wij zijn nog wel even zoet met dit project. Het korte termijn doel is om uiteindelijk met de kikkertjes te kweken op kleine schaal. We zijn de laatste paar maanden bezig geweest met observeren en informatie opzoeken en zo proberen we hun habitat aan te passen om zo natuurlijk mogelijk over te komen. Dat lijkt al aardig te lukken. Omdat we nog studenten zijn en ooit gaan verhuizen kunnen we de bakken niet eeuwig houden en niet al te ver vooruit plannen. Maar het creeren van een mooie leefomgeving voor onze pijlgifkikkers is wel alvast een goede oefening. Waarvoor? Voor ons megalomane, epische 'doom' plan om ooit een eigen enorme kamer in ons huis te verbouwen tot regenwoud. Tja, je bent kikkerliefhebber of niet. Toch?

   

  Kyra

   

  0
  Wiebe Geert de Groot

  Posts:11


  Profiel

  Groningen

  Dn Lid


  --
  24 apr 2011 16:46

  FOTO'S

   

   

  0
  Wiebe Geert de Groot

  Posts:11


  Profiel

  Groningen

  Dn Lid


  --
  24 apr 2011 17:01
  We hebben inmiddels twee legsels gevonden. 1 legsel is van de R. ventrimaculata. Er leeft een koppel ventris in de grote bromelia op de tak links voor. We hebben gewacht totdat de larfjes uitkwamen en gekeken hoe hun vader hen op z'n rug verspreidde over de waterpoeltjes in de bladoksels van de bromelia. We twijfelen nog of we ze er uit moeten halen en op kweekbakjes moeten zetten. Daarnaast is er vorige week een legsel op een bromeliablad gelegd door de E. anthonyi. Inmiddels kunnen we zien dat het legsel bevrucht is. De larfjes groeien langzaam (er zijn nu kleine steeltjes zichbaar aan het primaire lichaam). De vader trico is een zeer fervente bewaker. Hij jaagt zonodig de andere mannelijke tricolor de halve bak door om hem uit de buurt te houden. We gaan dit legsel over een paar dagen weghalen en ze in kweekbakken zetten zodra ze uitgekomen zijn. We hebben het vermoeden dat er binnenkort nog meer gelegd gaat worden. Het D. tinctorius Patricia mannetje is al een tijdje hard aan het zoemen. We horen de D. auratus Super blues ook af en toe, maar die komen nauwelijk boven het geluid van de waterval uit. Ik vermoed dat het andere tricolor mannetje ook een legsel bewaakt, maar ik kan het nog niet vinden. De ventris lijken er ook alweer klaar voor. Dit wordt de eerste keer kweken voor ons, dus spannend!
  0
  christiaan macco

  Posts:1440


  Profiel

  heerlen

  Dn Lid


  --
  24 apr 2011 21:04
  schitterende bak

  ook erg leuk dat je al legsels in de bak gevonden hebt

  grtz christiaan
  0
  serge pasquasy

  Posts:978


  Profiel

  brugge

  Dn Lid


  --
  25 apr 2011 14:28
  Ik zie maar 1 foto?
  0
  Erik Ha

  Posts:711


  Profiel

  Tilburg
  --
  26 apr 2011 08:36
  Jammer dat je een aantal soorten samen houdt die met elkaar kruisen (auratus, trunctatus, tinctorius)...
  0
  jos van den brand

  Posts:209


  Profiel

  nootdorp

  Dn Lid


  --
  26 apr 2011 08:41
  Volgens mij zitten de Leuco's, Anthony's en ventrimaculata's samen in de grote bak. De rest zit gescheiden in aparte bakken.
  0
  Wiebe Geert de Groot

  Posts:11


  Profiel

  Groningen

  Dn Lid


  --
  26 apr 2011 17:58

  Klopt bijna. De ventrimaculatas, super blues en anthonyi's zitten nu bij elkaar. Binnenkort verplaatsen we de super blues naar een andere bak en komen de leucomelas daarvoor in plaats.

  Ik heb vanmorgen weer de anthonyi's eieren zien leggen! En de ventri's zijn ook alweer aan het zoemen. De auratus costa rica en patricia's ook. Even afwachten nog.

  0
  Erik Ha

  Posts:711


  Profiel

  Tilburg
  --
  27 apr 2011 10:39
  Geplaatst door jos van den brand op 26 apr 2011 08:41:29
  Volgens mij zitten de Leuco's, Anthony's en ventrimaculata's samen in de grote bak. De rest zit gescheiden in aparte bakken.

   

  Ja sorry, ik zag het toen ik mijn antwoord plaatste. Maar dan kan je je reply al niet meer aanpassen hier. Excuses voor mijn onzinnige opmerking. Veel succes met de bak. Benieuwd naar de foto's.

  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  03 mei 2011 18:20

  super mooie bak

  0
  richard soutendijk

  Posts:11


  Profiel

  beverwijk
  --
  01 okt 2014 14:57
  Mooie bak
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top