VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 09 jan 2014 16:21 door Marius Boer
Bouwproces 1ste paludarium
32 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 712345 > >>
Auteur Berichten

Barry VelzelPosts:28


Profiel

Amsterdam

Dn Lid


--
15 okt 2011 19:47

  Na jaren van graag willen is het er eindelijk van gekomen en ben ik mijn eerste paludarium aan het bouwen. Via marktplaats heb ik een oude Vivaria-bak van 100x110x50 cm (bxhxd) op de kop weten te tikken.

  Als eerste ben ik begonnen met het herstellen en upgraden van de lichtkap. In de lichtkap, voorzien van oud reflectiefolie zaten zes Osram delux L lampen, zes conventionele vsa's en een UV-lamp inclusief VSA. Tevens zat in deze lichtkap één 80mm ventilator en op het ventilatierooster aan de achterzijde een axiaalventilator.

  Voor de nieuwe lichtkap heb ik eerst een tekening gemaakt hoe het er uit zou moeten komen te zien.  Eerst heb ik alles uit deze kap gehaald en de binnenkant geschilderd met witte hoogglans radiatorverf. Hierna heb ik vijf dimbare Osram QTi 1x36/49/80 vsa's geplaatst en hier vijf Osram Dulux L 55W 840 inclusief reflector op aangesloten. De dimbare vsa's zijn aangesloten op een flora-mate dimmer om zonsop- en ondergang te creeren. Tevens is de UV-lamp teruggeplaatst.

  Op de achterkant van de lichtkap zijn drie hele stille IBL (12V) ventilatoren aangesloten welke middels een Zalman Fanmate te regelen zijn. Het ventilatierooster aan de achterzijde zijn inmiddels voorzien van drie Papst Fan 612 FL omdat de axiaalventilator die erop zat een vreselijke herrie maakte. Ook deze drie ventilatoren zijn via een Zalman Fanmate regelbaar.

  Inmiddels is ook het bemistingssysteem vernieuwd en aangebracht in lichtkap. In de lichtkap ontbrak ook aan de voorzijde een ventilatierooster. Dit ventilatierooster heb ik inmiddels zelf aangebracht om de warmte vanuit de lichtkap het paludarium in te kunnen sturen.

  inmiddels ontmantelde lichtkap

  De vernieuwde lichtkap met rechts in het zwart de Flora-mate dimmer

  Na het voltooien van de lichtkap ben ik mij gaan richten op het binnenwerk. Eerst heb ik achterwandbevloeing gemaakt. Dit heb ik geheel volgens het concept van de palutech website gemaakt dus waterval en bevloeiïng van de achterwand in een systeem. Na het installeren en testen was ik hier niet tevreden over. Ondanks de aanwezige kraantjes kwam er te weinig water over de achterwand en heb ik beide systemen los van elkaar in de bak gebouwd. Een Eheim opvoerpomp voor de waterval en één voor de achterwand bevloeiïng.

  Nadat het de pompen goed functioneerde heb ik de achterwand beplakt met cocospanellen. De cocospanellen heb ik in verband gezaagd zodat je niet door de achterwand heen kan kijken als de panellen niet goed aansluiten.

  Nu was het tijd om de ruimte voor de pompen en de verwarming te gaan maken. Van een oude lexaanplaat heb ik de benodigde stukken afgezaagd. In deze stukken zijn een heleboel (de tel ben ik kwijt) gaten geboord om het water door te laten.

  Ik mij bak wilde ik natuurlijk ook een waterval hebben. Na het rondkijken op deze forums, het bekijken van diverse paludariumfoto's en het inwinnen van advies bij ervaren hobbyisten is mijn eigenwijze keus gevallen op een waterval die ik zelf zal opbouwen uit lavastenen. De lavastenen zal ik middels roestvrijstalen stukken draadeind bij elkaar houden en opstapelen. De ruimte tussen de lavastenen zal ik met sliconenkit en stukjes lavasteen opvullen zodat het water mooi over de voorkant van de waterval loopt en niet door de naden tussen de stenen naar achtersijpelt.

  Na het nodige passen, meten en wegslijpen van stukken lavasteen had ik een leuke waterval maar kwam ik twee stenen te kort om de kraam af te dekken. Terug dus naar de aquariumwinkel om de laatste lavastenen op te kopen.


   

   

  0

  kees geldhof  Posts:575


  Profiel

  Middelburg

  Dn Lid


  --
  15 okt 2011 21:10
  ziet er veel belovend uit ben benieuwd naar het eind resultaat

  suc6 verder met de bouw
  0

  Barry Velzel  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  15 okt 2011 21:16

  In de aquariumwinkel kon ik de verleiding niet weerstaan en heb ik maar mijn eerste waterplanten gekocht. Het weekend daarop op pad naar Limburg voor mijn eerste bezoek aan Rana. Hier heb ik wat yetihout, een geluidloze pomp voor de proei-installatie, turf, humidity-control gekocht. In Aalsmeer heb ik nog wat pakken singapore mos gekocht om alvast op de achterwand te plaatsen zodat deze al vast lekker kan gaan groeien.

  Paar dagen vrij genomen van het werk en lekker gaan bouwen en puzzelen aan de inrichting van mijn bak en zie hier het resultaat.

  Na het inrichten van de bak en het testen van de pompen heb ik alsnog besloten om voor het waterdeel een filter aan te schaffen omdat dit in een latere fase te veel problemen en werk zou opleveren.

  Het mos begint al aardig te groeien dus ondertussen nog maar wat plukjes mos er bij geplant. Nu op naar mijn eerste echte kikkerbeurs in Nieuwegein voor het verder inrichten van mijn bak. Planten, planten en nog eens planten en een stuk liaan gingen mee terug naar huis. Diverse bromelia's, varentjes, orchideetjes, tillandsias, mos en droge eikenbladen heb ik aangeschaft. Op de terugweg ben ik nog even langs een kweker gereden die mooie vleesetende planten en orchideeën verkoopt. Ook daar nog een paar plantjes gekocht.

  Voor het eten begon het direct te kriebelen en ben ik maar begonnen met inrichten en plaatsen van de planten en het hout. Uiteindelijk maar eten bestelt

  Nu de bak een weekje draait ben en blijf ik ontevreden over mijn turfbodem. De planten zitten er gelukkig nog niet in maar staan er op in hun potje. Het turf ligt deels in het water en ook loopt het water van de waterval door de turf heen waardoor het turf te nat wordt en mijn water veels te donker is. Ik ga dit proberen op te lossen door het deel van het turf dat in het water ligt te vervangen door varenwortelplaten en dan daarop de turf. Onder de waterval komt een plaatje donkere kurk te liggen die ik ga insnijden zodat het water niet meer door het turf kan sijpelen maar netjes terugloopt naar het watergedeelte aan de voorkant van de bak.

  Het is nu herfstvakantie dus maar weer een paar daagjes vrijnemen en de benodigde materialen ophalen om verder te knutselen aan het bakje.

  0

  Dennis Kapitein  Posts:29


  Profiel

  Heemskerk

  Dn Lid


  --
  15 okt 2011 21:31
  Ziet er goed uit , erg strak en netjes gewerkt met de lichtkap
  ik neem aan dat je er van bewust ben dat je aanzuigfilter wel eens wat schoonmaak werk nodig heeft , vanuit gaande dat de pomp achter je lexan plaat zit

  lava stenen nemen veel water op dus denk goed om je water buffer
  ik ben erg benieuwd naar het eind resultaat , ga zo door
  0

  Raf D  Posts:240


  Profiel

  Zutendaal

  Dn Lid


  --
  16 okt 2011 10:09

  Ziet er goed uit!
  De vleesetende plant zou ik er wel niet inzetten.  De tillandsia's worden direct besproeid dus die gaan het ook niet lang trekken volgens mij. Die kunnen best bovenaan tegen de lichtkap gezet worden dat ze zeker kunnen opdrogen tussen sproeibeurten.
  (en het is Yatihout ipv Yeti  
   

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 712345 > >>


  Back To Top