VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 09 jan 2014 16:21 door Marius Boer
Bouwproces 1ste paludarium
32 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Barry VelzelPosts:28


Profiel

Amsterdam

Dn Lid


--
15 okt 2011 19:47

  Na jaren van graag willen is het er eindelijk van gekomen en ben ik mijn eerste paludarium aan het bouwen. Via marktplaats heb ik een oude Vivaria-bak van 100x110x50 cm (bxhxd) op de kop weten te tikken.

  Als eerste ben ik begonnen met het herstellen en upgraden van de lichtkap. In de lichtkap, voorzien van oud reflectiefolie zaten zes Osram delux L lampen, zes conventionele vsa's en een UV-lamp inclusief VSA. Tevens zat in deze lichtkap één 80mm ventilator en op het ventilatierooster aan de achterzijde een axiaalventilator.

  Voor de nieuwe lichtkap heb ik eerst een tekening gemaakt hoe het er uit zou moeten komen te zien.  Eerst heb ik alles uit deze kap gehaald en de binnenkant geschilderd met witte hoogglans radiatorverf. Hierna heb ik vijf dimbare Osram QTi 1x36/49/80 vsa's geplaatst en hier vijf Osram Dulux L 55W 840 inclusief reflector op aangesloten. De dimbare vsa's zijn aangesloten op een flora-mate dimmer om zonsop- en ondergang te creeren. Tevens is de UV-lamp teruggeplaatst.

  Op de achterkant van de lichtkap zijn drie hele stille IBL (12V) ventilatoren aangesloten welke middels een Zalman Fanmate te regelen zijn. Het ventilatierooster aan de achterzijde zijn inmiddels voorzien van drie Papst Fan 612 FL omdat de axiaalventilator die erop zat een vreselijke herrie maakte. Ook deze drie ventilatoren zijn via een Zalman Fanmate regelbaar.

  Inmiddels is ook het bemistingssysteem vernieuwd en aangebracht in lichtkap. In de lichtkap ontbrak ook aan de voorzijde een ventilatierooster. Dit ventilatierooster heb ik inmiddels zelf aangebracht om de warmte vanuit de lichtkap het paludarium in te kunnen sturen.

  inmiddels ontmantelde lichtkap

  De vernieuwde lichtkap met rechts in het zwart de Flora-mate dimmer

  Na het voltooien van de lichtkap ben ik mij gaan richten op het binnenwerk. Eerst heb ik achterwandbevloeing gemaakt. Dit heb ik geheel volgens het concept van de palutech website gemaakt dus waterval en bevloeiïng van de achterwand in een systeem. Na het installeren en testen was ik hier niet tevreden over. Ondanks de aanwezige kraantjes kwam er te weinig water over de achterwand en heb ik beide systemen los van elkaar in de bak gebouwd. Een Eheim opvoerpomp voor de waterval en één voor de achterwand bevloeiïng.

  Nadat het de pompen goed functioneerde heb ik de achterwand beplakt met cocospanellen. De cocospanellen heb ik in verband gezaagd zodat je niet door de achterwand heen kan kijken als de panellen niet goed aansluiten.

  Nu was het tijd om de ruimte voor de pompen en de verwarming te gaan maken. Van een oude lexaanplaat heb ik de benodigde stukken afgezaagd. In deze stukken zijn een heleboel (de tel ben ik kwijt) gaten geboord om het water door te laten.

  Ik mij bak wilde ik natuurlijk ook een waterval hebben. Na het rondkijken op deze forums, het bekijken van diverse paludariumfoto's en het inwinnen van advies bij ervaren hobbyisten is mijn eigenwijze keus gevallen op een waterval die ik zelf zal opbouwen uit lavastenen. De lavastenen zal ik middels roestvrijstalen stukken draadeind bij elkaar houden en opstapelen. De ruimte tussen de lavastenen zal ik met sliconenkit en stukjes lavasteen opvullen zodat het water mooi over de voorkant van de waterval loopt en niet door de naden tussen de stenen naar achtersijpelt.

  Na het nodige passen, meten en wegslijpen van stukken lavasteen had ik een leuke waterval maar kwam ik twee stenen te kort om de kraam af te dekken. Terug dus naar de aquariumwinkel om de laatste lavastenen op te kopen.


   

   

  0

  kees geldhof  Posts:575


  Profiel

  Middelburg

  Dn Lid


  --
  15 okt 2011 21:10
  ziet er veel belovend uit ben benieuwd naar het eind resultaat

  suc6 verder met de bouw
  0

  Barry Velzel  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  15 okt 2011 21:16

  In de aquariumwinkel kon ik de verleiding niet weerstaan en heb ik maar mijn eerste waterplanten gekocht. Het weekend daarop op pad naar Limburg voor mijn eerste bezoek aan Rana. Hier heb ik wat yetihout, een geluidloze pomp voor de proei-installatie, turf, humidity-control gekocht. In Aalsmeer heb ik nog wat pakken singapore mos gekocht om alvast op de achterwand te plaatsen zodat deze al vast lekker kan gaan groeien.

  Paar dagen vrij genomen van het werk en lekker gaan bouwen en puzzelen aan de inrichting van mijn bak en zie hier het resultaat.

  Na het inrichten van de bak en het testen van de pompen heb ik alsnog besloten om voor het waterdeel een filter aan te schaffen omdat dit in een latere fase te veel problemen en werk zou opleveren.

  Het mos begint al aardig te groeien dus ondertussen nog maar wat plukjes mos er bij geplant. Nu op naar mijn eerste echte kikkerbeurs in Nieuwegein voor het verder inrichten van mijn bak. Planten, planten en nog eens planten en een stuk liaan gingen mee terug naar huis. Diverse bromelia's, varentjes, orchideetjes, tillandsias, mos en droge eikenbladen heb ik aangeschaft. Op de terugweg ben ik nog even langs een kweker gereden die mooie vleesetende planten en orchideeën verkoopt. Ook daar nog een paar plantjes gekocht.

  Voor het eten begon het direct te kriebelen en ben ik maar begonnen met inrichten en plaatsen van de planten en het hout. Uiteindelijk maar eten bestelt

  Nu de bak een weekje draait ben en blijf ik ontevreden over mijn turfbodem. De planten zitten er gelukkig nog niet in maar staan er op in hun potje. Het turf ligt deels in het water en ook loopt het water van de waterval door de turf heen waardoor het turf te nat wordt en mijn water veels te donker is. Ik ga dit proberen op te lossen door het deel van het turf dat in het water ligt te vervangen door varenwortelplaten en dan daarop de turf. Onder de waterval komt een plaatje donkere kurk te liggen die ik ga insnijden zodat het water niet meer door het turf kan sijpelen maar netjes terugloopt naar het watergedeelte aan de voorkant van de bak.

  Het is nu herfstvakantie dus maar weer een paar daagjes vrijnemen en de benodigde materialen ophalen om verder te knutselen aan het bakje.

  0

  Dennis Kapitein  Posts:29


  Profiel

  Heemskerk

  Dn Lid


  --
  15 okt 2011 21:31
  Ziet er goed uit , erg strak en netjes gewerkt met de lichtkap
  ik neem aan dat je er van bewust ben dat je aanzuigfilter wel eens wat schoonmaak werk nodig heeft , vanuit gaande dat de pomp achter je lexan plaat zit

  lava stenen nemen veel water op dus denk goed om je water buffer
  ik ben erg benieuwd naar het eind resultaat , ga zo door
  0

  Raf D  Posts:240


  Profiel

  Zutendaal

  Dn Lid


  --
  16 okt 2011 10:09

  Ziet er goed uit!
  De vleesetende plant zou ik er wel niet inzetten.  De tillandsia's worden direct besproeid dus die gaan het ook niet lang trekken volgens mij. Die kunnen best bovenaan tegen de lichtkap gezet worden dat ze zeker kunnen opdrogen tussen sproeibeurten.
  (en het is Yatihout ipv Yeti  
   

  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  16 okt 2011 11:37
  mooie bak!!
  0

  christiaan macco  Posts:1440


  Profiel

  heerlen

  Dn Lid


  --
  16 okt 2011 14:01
  Dag Barry,

  erg mooie bak.
  Even een tip: varenwortel houd ook water vast bij het leven en zal op den duur vergaan. Misschien makkelijker om hier epiweb voor te gebruiken? dit vergaat niet en is waterdoorlatend.

  grtz
  0

  Barry Velzel  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  16 okt 2011 22:21

  @Dennis
  Het klopt dat het aanzuigfilter op een vervelende plaats zit om t.z.t. schoon te maken. Bij een volgend Paludarium ga ik dat ook zeker anders oplossen.

  @Raf
  Waarom zou je de vleesetende planten er niet in zetten dan?
  De Tillandsia's worden niet direct besproeid. Het is moeilijk te zien maar de sproeiers staan achter de Tillandsia's. De Tillandsia's worden dus alleen bevochtigd door de damp die na het sproeien door bak zweeft. Het sproeien gebeurd maar een paar keer per dag dus ze krijgen verder genoeg warmte om droog te worden.

  @Christiaan
  Bedankt voor de tip. Het varenwortel is al besteld. Tegen de tijd dat het varenwortel vergaan is zal ik mijn bak dan maar nog beter en anders gaan inrichtingen.

  0

  Raf D  Posts:240


  Profiel

  Zutendaal

  Dn Lid


  --
  16 okt 2011 23:00

   Ik kan fout zijn, maar volgens mij komt de vleesetende plant uit een gematigder klimaat (niet tropisch).  Dus ik weet niet of die het gaat houden.
  Ik zou het ook niet vertrouwen moest een kikker in deze plant terechtkomen.  Al heb ik wel verhalen gehoord dat het niet zo een vaart zal lopen, maar ik zou het risico niet nemen. 

  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  25 okt 2011 20:19
  heel erg mooi!

  hoe gaat het er nu mee?
  0

  Gert-Jan H  Posts:967


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  25 okt 2011 23:12
  je carnivore plantje zullen ook een koelere periode nodig hebben.
  aan de andere kant kunnen ze in een palu wel mooie bloemen krijgen door de bijna perfecte omstandigheden.

  Ze hebben mineraal arm water nodig, en een voedsel arme bodem.
  Heb je de naam van de plant? Ik heb hier wat boeken staan, ook over de Hybriden (die zijn makkelijker in verzorging en worden vaker aan geboden)
  Heb zelf een appart bakje voor Carnivore plantjes, een ongebruikte opkweek bak(je) voor de kiks.
  0

  Barry Velzel  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  26 okt 2011 22:49

  Update:

  Afgelopen dagen dus druk bezig geweest met de bodem van het landgedeelte. Alle turf eruit gehaald en op advies van Peter (of Pieter) eigenaar van blue lagoon in Maassluis ben ik de bodem van turf gaan vervangen door filterfoam en kurk. Ik ben inmiddels zeer tevreden met het resultaat
  1) goedkoper dan mijn idee met varenwortel;
  2) water wordt niet meer te donker;
  3) waterval van lavastenen zakt niet steeds dieper in de kletsnate turf;
  4) water van de waterval loopt niet meer door het turf maar via een kurkgootje netjes terug in het waterdeel;
  4) doordat ik alleen nog wat turf gebruik voor het bovenste laagje van het landdeel zijn ijn thermostaat, aanzuigfilters, en opvoeren pompen een stuk makkelijker te bereiken bij een calamiteit.

  Al met al dus een paar geslaagde vrije dagen.

  Komend weekend ga ik de resterende waterplanten aanschaffen en plaatsen. Foto volgt dit weekend.

  @Gert-Jan H
  De namen van de vleesetende planten zijn:
  Dionaea mascupula
  Sarracenia species
  Drosera aliciae

  0

  Gert-Jan H  Posts:967


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  28 okt 2011 22:02
  Even uit mn hoofd:

  Sarracennia beter in een andere bak.
  Drosera (met de kleefbladeren kan wel blijven)
  Dionaea ook beter in een andere bak.
  0

  Anthony Voskuijl  Posts:148


  Profiel

  Veenendaal

  Dn Lid


  --
  30 okt 2011 16:45
  Ik zag dat jij je VSA's (elctr. balast) tegen elkaar aan hebt bevestigd. Hierdoor kunnen ze onvoldoende afkoelen,ze houden als het ware elkaar warm. De levensduur van de vsa kan wel met 50% afnemen bij onvoldoende afkoeling..........maar je bak ziet er wel erg mooi uit. Goed werk! Ik hoop dat je geen problemen gaat ondervinden op korte of lange termijn. Ik had mijn vsa's in het begin rechtstreeks op het hout (mdf) bevestigd maar heb ze nu op een metalen rail bevestigd. Ze kunnen nu goed hun warmte kwijt. Houd ons op de hoogte......
  0

  Barry Velzel  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  01 nov 2011 18:13

  @Gert-Jan H.
  Thx voor de info. Voorlopig laat ik ze even staan want ik heb geen andere bak.

  @Anthony Voskuijl
  Bedankt voor de tip. Ik heb echter wel een ventilator direct achter de E-VSA's gemonteerd maar zal voor de zekerheid de nog weinig beschikbare ruimte gebruiken om in ieder geval ruimte tussen de E-VSA's te creeeren.

  Rest mij voorlopig nog een klein probleempje op te lossen:
  Als ik mijn verwarming voor het waterdeel aan hebt staan op 24 °C geven twee thermometers aan dat de temperatuur 25,5 graden is en beslaan mijn ramen snel en heel erg (kamertemp = 22 °C). Nu ik de waterverwarming uit heb staan blijft mijn water al drie dagen op 23.8 °C staan. Waarschijnlijk dit weekend dan maar even de verwarming gaan checken :-(

  Ik heb op de laatste DN-beurs wat basic planten voor in mijn bak gekocht maar ben vergeten de namen (Nederlands en Latijns) op te schrijven. Weet iemand waar ik dit kan uitzoeken?

  0

  Barry Velzel  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  22 nov 2011 18:23

  De planten komen in bloei

   

  0

  kees geldhof  Posts:575


  Profiel

  Middelburg

  Dn Lid


  --
  22 nov 2011 22:06
  ziet er goet uit maar ik neem aan dat je de plastic bloempotjes wegwerkt dat ontsiert het geheel naar mijn iedee

  gr kees
  0

  Barry Velzel  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  22 nov 2011 23:18
  @Kees
  Het is wachten op de kleine varenwortelpotjes. Als deze binnen zijn gaan ook deze planten in de bodem weggewerkt worden en de linker varen tegen de zijwand aan.
  0

  Barry Velzel  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  13 dec 2011 16:48

  Zo eindelijk staan alle planten staan op hun plek. In de kerstvakantie weer eens wat extra orchideeen en bromelia's bestellen voor op de achterwand.

   

  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  17 dec 2011 10:24
  het ziet er mooi uit
  0

  kees geldhof  Posts:575


  Profiel

  Middelburg

  Dn Lid


  --
  17 dec 2011 22:17
  ziet er goet uit
  0

  Marijn van Looijen  Posts:119


  Profiel

  Zwaag

  Dn Lid


  --
  18 dec 2011 16:03
  erg mooie bak!
  0

  Gert-Jan H  Posts:967


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  18 dec 2011 19:01
  staat je Saracennia nu op de achterwand? wel gaaf!
  maar die heeft alleen wel een koelere periode nodig..
  0

  Barry Velzel  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  19 dec 2011 18:49
  @Gert-Jan: Ja hij staat nu op de achterwand op een stronk hout m.b.v. van een half varenwortelpotje. De Gemiddelde temperatuur is daar zo'n 24 a 25°C dus ik zie wel hoelang hij het er volhoudt. Koelere periode is niet zo 1-2-3 gemaakt in de kikkerbak.
  0

  Gert-Jan H  Posts:967


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  19 dec 2011 21:33
  Plantje zal t lang volhouden hoor.
  Mischien dat ie na de Bloei periode geel word en afsterft tot aan de kluit.
  0

  Barry Velzel  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  25 mrt 2012 22:12

  Bak draait nu een half jaar. Vandaag voorlopig de laatste botanische orchideen op hun plek gezet.

  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  03 apr 2012 19:44
  het ziet er mooi uit hoor!
  0

  Barry Velzel  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  13 okt 2012 21:29

  De bak draait nu ongeveer een jaar

  0

  Gert-Jan H  Posts:967


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  14 okt 2012 00:35
  dat waterdeel is echt geweldig!
  net te klein voor Schutters vissen?

  Hele mooie bak verder!
  0

  Barry Velzel  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  14 okt 2012 16:39
  Ja te klein voor schuttervissen. Deze kunnen 24 cm worden. De vissen in het waterdeel zijn:
  5x koperzalm
  5x roodoogzalm
  5x diamantzalm
  6x bijlzalm
  5x vijfstreepbarbeel
  2 siamese algeneters en
  5 japonica garnalen
  0

  Marja Pronk  Posts:683


  Profiel

  Capelle aan den IJssel

  Dn Lid


  --
  14 okt 2012 18:32
  Prachtig, maar is een tv niet wat overdreven erin?
  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  06 dec 2012 16:04
  haha meschien NGC world met een amazone serie om de kweek te bevorderen
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  09 jan 2014 16:21
  Prachtige bak, mooi met zo'n groot waterdeel!!
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top