VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 15 sep 2020 10:40 door Johan De Gruyter
Het grote Fruitvliegen-Topic
26 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 612345 > >>
Auteur Berichten

Sander BauerPosts:995


Profiel

Uithoorn

Dn Lid
Bestuur
Secretaris
--
02 mei 2012 20:48

  Aan het begin van de hobby heb ik meegemaakt dat het opstarten van een fruitvliegenkweek nogal wat onduidelijkheden met zich meebrengt. Zelfs met de zoekfunctie erbij was het nog een redelijke opgave om alle stappen duidelijk te krijgen (5).

  Omdat ik op het moment van schrijven nog altijd geen goed en volledig overzicht kon vinden over wat er komt kijken bij het opzetten van een fruitvliegenkweek, heb ik besloten om zelf een stukje te schrijven over wat de basale benodigdheden hiervoor zijn. Ik behandel hierbij:

  • Set-up

  • Recepten

  • Enten van de fruitvliegen

  • Het opvoeren van de fruitvliegen

  • Afval

  Het idee is om van deze pagina een overzichtelijk geheel te maken met verschillende recepten. Mocht iemand nog aanvullende informatie hebben die nuttig kan zijn voor beginnende gifkikkerfanaten, laat het dan weten via een reactie. Ik zal, wanneer ik hiervoor tijd vind, dan het topic bijwerken.


  Set-up

  Een goede voorbereiding is het halve werk, zorg er daarom voor dat je eerst alle spullen in huis hebt gehaald voordat je van start gaat. Test ook alles eerst uit voordat je voor het ‘ecchie’ gaat. Een voorbeeld: Je hebt schuimdoppen gesneden voor op je potten. Pas wanneer je de vliegen in de pot stopt en de dop erop wilt plaatsen merk je dat alle vliegen langs een kant naar buiten komen lopen. Overal vliegjes en je kan gaan stofzuigen. Oké, het is een simpel voorbeeld, maar zeker niet ondenkbaar.

  Goed, als eerste hebben we potten nodig. Ikzelf gebruik hoge smalle potten (17 cm), deze werken naar mijn bevindingen beter dan korte brede potten omdat je de voedingsbodem hier minder snel uit klopt. Op de potten komen schuimdoppen, gaas, kousen of iets wat je zelf verzint. Ikzelf gebruik blauw schuim wat ik op de markt koop (figuur 1). Het voordeel hiervan is dat het lang meegaat (stukje milieubewustheid), afwasbaar is en je het één keer op maat snijdt waarna je er met gemak mee kunt blijven werken. Wat wel een nadeel kan zijn is dat de luchtvochtigheid in de pot hoger blijft dan het geval zou zijn wanneer je kousen gebruikt. Dit kan snel leiden tot de groei van schimmels wanneer je niet schoon genoeg werkt.


  Figuur 1: Pot en dop

  Bij het gebruik van kousen of gaas is het handig om de originele doppen van de potten te bewaren en hier een gat in uit te snijden zonder het schroefdraad te beschadigen. Op deze manier houd je een strakke afsluiting met de pot en je voorkomt dat je moet gaan rotzooien met elastiekjes die kunnen uitdrogen en knappen.

  Een handigheidje bij het opzetten van je fruitvliegenkweek is om te zorgen dat je potten individueel geïsoleerd staan. Dit heeft als voordeel dat wanneer je één met mijt geïnfecteerde pot hebt, de rest niet ook meteen geïnfecteerd raakt.

  De set-up van mijn potten is als volgt. Op mijn aquarium staat een lekbakje voor bloembakken, hierin heb ik een centimeter water plus wat afwasmiddel gegoten. In dit bakje staan mijn potten met de bodem in het water (figuur 2). Ik heb voor deze opzet gekozen met als idee dat mijten niet over het met afwasmiddel vervuilde water zullen lopen. Ik heb geen onderzoek gedaan naar de (on)mogelijkheid van mijten om hier overheen te lopen, maar tot nog toe heb ik niet meegemaakt dat een niet geïnfecteerde pot werd vervuild door de hiernaast staande geïnfecteerde pot.

  De vliegenpotten worden overigens het best bewaard bij 20 tot 25°C. In mijn set-up is zo'n nauwkeurige temperatuurbeheersing echter niet mogelijk (2, 6).


  Figuur 2: set-up

  Overigens lees ik vaak dat mijten niet van tocht houden, ik heb geen idee of dit waar is. Maar het wordt vaak aangeraden als extra inperkingsmaatregel. Je kunt eraan denken om hiermee te experimenteren.


  Recepten

  Er zijn diverse commerciële kant-en-klaar samenstellingen voor voedingsbodems te koop maar de echte hobbyist wil vaak toch zelf de zeggenschap hebben over wat hij/zij de gifkikkers voert. Daarom behandel ik de commerciële recepten hier niet (4). Hoeveel recepten er momenteel in omloop zijn, is mij niet bekend. Ik zal mij dan ook enkel richten op de voor mij bekende recepten. Bij recepten waar ik zelf ervaring mee heb zal ik wat uitgebreider verslag doen.

  Voorafgaand aan het bereiden van welk medium dan ook, een belangrijke tip: Was je handen!! Schoon werken voorkomt schimmelgroei in je voedingsbodem.  

  Voor mijn eigen kikkers heb ik momenteel het volgende recept. Het is kinderlijk eenvoudig te maken en kost geen fluit.

  Recept 1:
  Houdbaarheid = Gemiddeld XX weken / Tot het op is
  Benodigd:
  Melk, Azijn, Meergranenmeel, Roosvicé

  De ingrediënten Melk,  Azijn en Meergranenmeel voeg ik in de pot samen in de verhouding 1:1:1. Dus bijv. 50 mL Melk, 50 mL Azijn en een volumair gelijke hoeveelheid Brinta. Sommigen vermalen de Brinta eerst nog in de blender, ik doe dit niet omdat ik geen zin heb om elke keer de blender schoon te maken.

  Roer de ingrediënten goed door elkaar. Voeg hieraan toe: één of twee eetlepels Roosvicé. Dit biedt ten eerste vitaminen aan de vliegenlarven en zorgt in mijn bevindingen voor een steviger voedingsbodem . Dit is vooral te merken bij het uitkloppen van de vliegen.

  Zorg ervoor dat het geheel niet te papperig wordt. Als je voedingsbodem te droog is kun je eventueel later altijd nog extra water of vruchtensap toevoegen.

  Noot: Je kunt de melk ook met wat vruchtensap aanlengen. Kijk zelf of dit voor jou werkt.

  Recept 2 (6)

  In de blender gaan 3 grote bananen in stukken van 2-3 cm. De stapel banaanbrokken wordt aangevuld met water tot dezelfde hoogte als de bananenbrokken en knal de blender maar aan tot alles dunne prut is. Alles bij elkaar is dit meestal rond 1 liter.

  Dan toevoegen 5-6 maatlepels melkpoeder voor baby's en weer even mixen (dit bind en voegt veel mineralen en vitamines toe).

  Daarna voeg ik al draaiende/mixende net zoveel havervlokken of te wel 'oats' toe totdat de mix de dikte krijgt van pannenkoekenbeslag. Als laatste een theelepel gist erbij en klaar is de mix.

  Overgieten in de bekers (2cm voor de grote vliegen, en 1 cm voor de kleine vliegen) en 24 uur lekker warm laten staan totdat het gisten voorbij is.Dan de houtwol/karton en vliegen erbij (vliegen uiteraard even reinigen in een stofbad van bakmeel)

  Recept 3 (7)

  Brinta met 2 schepjes zuiker en geprakte banaan of appelmoes en een scheutje multifruit


  Enten van de fruitvliegen

  Nu je de voedingsbodem in de pot hebt zitten, wordt het tijd voor de volgende stap. Omdat we fruitvliegen willen kweken, is het belangrijk dat hierbij wordt nagedacht over de specifieke behoeftes van de vliegen en hun nageslacht. Wellicht de meest belangrijke factor is een verpoppingsplaats voor de larven. Indien je hierin niet voorziet zullen de larven massaal op de binnenzijde van de pot gaan verpoppen. Dit heeft als nadeel dat je niet meer ziet wat er in de pot gebeurt. Op deze manier kun je dus niet in de gaten houden of er zich eventueel schimmels of andere problemen in je kweken vormen.

  Het meest gebruikte materiaal om de fruitvliegen op te laten verpoppen is houtwol (figuur 3). Dit zijn houtkrullen welke vaak als verpakkingsmateriaal wordt gebruikt (1). Voor onze fruitvliegenkweken zijn ze tevens geschikt.


  Figuur 3: houtwol

  Van het houtwol stoppen we een plukje in de pot. Het is handig om hierbij wat ruimte over te laten tussen de schuimdop en het houtwol. Op deze manier voorkom je dat de vliegen snel kunnen ontsnappen wanneer de pot geopend wordt.

  Goed, nu hebben we dus alle noodzakelijke elementen aanwezig om fruitvliegen te kunnen kweken. Nu hebben we alleen nog fruitvliegen zelf nodig. Het makkelijkste is om in je lokale dierenwinkel een entportie te halen. Indien deze niet aanwezig is, kun je altijd nog online bestellen of kijken of een forumlid toevallig in de buurt woont en je een entportie wil meegeven.

  Voordat ik de vliegen ent, schud ik ze altijd eerst in een portie zelfrijzend bakmeel. Dit doe ik om de overlevingskans van de eventueel aanwezige mijt zoveel mogelijk te verkleinen (3). In een bakje schud ik de vliegen heen en weer totdat ze zichtbaar bedolven zijn met poeder (figuur 4). Hierna laat ik het bakje met deksel erop gelegen een uur staan. Let erop dat je het deksel niet dichtdrukt, mijn ervaring is dat de vliegen zullen stikken en je dus opnieuw kunt beginnen.


  Figuur 4: de vliegen bepoederen

  Nadat de vliegen bepoederd zijn kun je deze behandeling eventueel herhalen. Indien het bakje waar de vliegen uit kwamen zichtbaar geïnfecteerd is met mijt is dit zeker aan te bevelen. In figuur 5 is het verschil tussen een geïnfecteerde en niet geïnfecteerde pot goed te zien.

   
  Figuur 5: geïnfecteerde (links) en niet geïnfecteerde (rechts) pot

  De volgende stap is het afkloppen van een aantal vliegen in een klein metalen zeefje. +/- 50 vliegen is aan te raden. De zeefjes met een metalen opstaand randje worden hier het meest voor aanbevolen (Figuur 6). Deze vliegjes ent je vervolgens in je pot en het deksel doe je erop (enten is overigens een ander woord voor “toevoegen aan&rdquo.


  Figuur 6: gebruik een zeefje om de vliegjes van het poeder te scheiden

  Welnu, de vliegjes zitten in de pot en gaan kweken. Als alles goed gaat heb je over enkele weken een mooi aantal fruitvliegen.


  Het opvoeren van de fruitvliegen

  Marja Kik zei het laatst al op het symposium van 18 maart 2012. Kikkers hebben ook gewoon een volledig gevormd skelet, dus waarom zouden deze geen calcium nodig hebben? Met dit argument ben ik het eens. Of je wel of niet gaat bepoederen moet je echter geheel zelf beslissen.

  Zelf bepoeder ik de vliegen altijd met een calcium/sporen-preparaat. Ik klop hiervoor de vliegen uit in een bakje met het poeder en werk verder op dezelfde manier als bij het bepoederen met zelfrijzend bakmeel. De bepoederde vliegjes gooi ik altijd op een bepaalde plaats in mijn bak.


  Afval

  Als je fruitvliegenkweken uitgeput zijn kun je deze op de composthoop gooien of met het GFT-afval afvoeren.


  Ik hoop dat de bovenstaande werkwijze iedereen meteen duidelijkheid verschaft over wat het kweken van fruitvliegen met zich meebrengt en een goede start is voor een succesvolle fruitvliegenkweek.  1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Houtwol
  2. http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/106044/Default.aspx#128686
  3. http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/73957/afpg/2/Default.aspx#115421
  4. http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/105317/Default.aspx#125471
  5. http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/87934/afpg/2/Default.aspx
  6. http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/104254/Default.aspx#122266
  7. http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/102620/Default.aspx#114746
  0

  Martijn van Beek  Posts:594


  Profiel

  Nijmegen

  Dn Lid


  --
  18 jun 2012 13:13
  hallo Sander,

  Bij het scheiden van vliegen en mijten ga ik alsvolgt te werk: ik klop de vliegen uit een bestaande goed volle pot uit in een trechter die ik in een PET-fles heb gedaan. De onderkant van de fles heb ik afgesneden / gezaagd en zo glad mogelijk gemaakt met schuurpapier. Daarna heb ik benzinegaas op maat gesneden en die vastgekit aan de onderkant van de fles. Goed laten drogen en je filter is klaar. Na het uitschudden van de vliegen in de fles doe ik er bloem of zelfrijzend bakmeel bij en klop die uit. Vergeet na het uitschudden van de vliegen niet de dop op de fles te draaien en de onderkant schuin te zetten. Zo kun je tussentijds zelfs een kopje thee of koffie drinken om daarna je klusje af te maken!

  groet,
  Martijn van Beek
  PS: 50 vliegen per kweek? Als je een grote fles hebt waar je de nieuwe vliegen in opzet, doe er dan meer vliegen bij. Hoe meer vliegen hoe meer voedselconcurrentie voor evt. mijten.
  0

  Cees van Houten  Posts:243


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  30 jun 2012 10:53
  Iemand enig idee of ik een kweek 'koud' kan zetten? Ik loop hier erg voor op schema en overweeg een aantal in de koelkast te zetten.
  Kan dat? Overleven ze dat?
  0

  Touchwood Touchwood  Posts:997


  Profiel

  Twello

  Dn Lid


  --
  30 jun 2012 15:35
  Je kunt ze koud zetten, maar hoe lang ze dat volhouden weet ik niet.
  Het kweken gaat dan in iedere geval langzamer.
  Voedselbodem voor de vliegen kun je ook invriezen.

  Groeten;

  Touchwood
  0

  Cees van Houten  Posts:243


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  30 jun 2012 17:57
  met koud bedoel ik echt in de koewlkast he?
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 612345 > >>


  Back To Top