VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 15 sep 2020 10:40 door Johan De Gruyter
Het grote Fruitvliegen-Topic
26 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 2 van 6 << < 12345 > >>
Auteur Berichten

Sander BauerPosts:974


Profiel

Uithoorn

Dn Lid
Bestuur
Secretaris
--
01 jul 2012 17:35
@ Cees van Houten
>
Je vliegen in de koelkast zetten zou ik voorzichtig afraden om de volgende redenen.
Als je vliegen in de koelkast zet dan worden ze enorm sloom. Hun stofwisseling zal gaan vertragen en het kost de vliegjes dan veel energie om überhaupt nog in leven te blijven (insecten zijn koudbloedig).
Hiernaast kunnen schimmels e.d. je pot gemakkelijker overnemen omdat de vliegen minder voedsel tot zich nemen en de toplaag van de voedingsbodem dus niet snel genoeg kunnen opeten om eventueel ontwikkelende schimmelsporen een halt toe te roepen (geloof mij, er zitten altijd wel enkele schimmelsporen in je pot).

Wel moet ik er duidelijk bij vermelden dat de informatie die ik je nu verschaf allemaal puur theoretisch is. Ik heb geen onderzoek uitgevoerd en praktijkresultaten kunnen dus afwijken.
Mocht je dus zekerheid willen of wat je vraagt wel of niet mogelijk is dan is het antwoord simpel te geven. Probeer het zelf uit.

V Simpele set-up voor je experiment V
Schrijf op je potten op welke dag je ze erin zet en op welke dag je vliegen dood zijn (ze kunnen overigens ook gewoon blijven leven).
Met de informatie die je op deze manier wint kun je weer een waardevolle toevoeging leveren aan het topic, iets waar je mede-hobbyisten je vast dankbaar voor zullen zijn.
Vermeld wel even welk recept je gebruikt. Hoe meer informatie je geeft, hoe makkelijker het te reproduceren is.
<

@ Martijn van Beek
>
De genoemde 50 vliegen is inderdaad aan te bevelen als een minimale hoeveelheid. Hoe meer vliegen je ent, hoe groter je kans op succes. Bedankt voor deze aanvulling.

Ik heb van je genoemde PET-zeef even een simpele Paint-tekening gemaakt. Dit maakt het allemaal wat meer visueel. Als aanvullende informatie voor diegenen die het willen namaken, wil ik nog even vermelden dat je de flessenhals heel moet houden. Zo kun je de dop weer op de fles draaien zodat de vliegjes er niet uit kunnen kruipen.
Rood = trechter, Zwart = fles, Paars = rooster
<
Einde van update
0

Cees van HoutenPosts:243


Profiel

Privé

Dn Lid


--
25 aug 2012 09:28
mmm...ik was dit topic even uit het oog verloren. Kweek ingestort, dus ook geen koelkast-experiment. Wel een vraagje:
(en nu hopen dat ik het op de goede plek stel?) Toen ik gisteravond uit mijn laatste bakje een allerlaatste restje fruitvlieg schudde,
bleken er zich wormen mee te hebben ingenesteld.Dunnen gore ding engerds.

Ik zag dat echter pas nadat het in de bak lag en aangezien het nu weg is vermoed ik dat ze wel degelijk zijn gegegeten.

De vraag: zou dat kwaad kunnen?

groetjes Cees
0

Sander BauerPosts:974


Profiel

Uithoorn

Dn Lid
Bestuur
Secretaris
--
27 aug 2012 19:45
Beste Cees,Ik denk dat je het hier over de maden van de fruitvliegen heb. Zie onderstaande links voor meer info.
http://www.fruitvliegjes....nscyclus-fruitvlieg/
http://www.maggots.co.za/wp-content/uploads/2011/06/close-up-photo-of-maggots.jpg
http://www.monarchlabs.com/images/maggotLifeCycleSmall.gif

Op je vraag of het kwaad kan als je dieren maden eten kan ik je niet veel helderheid aanbieden. Het is binnen de reptielen- en amfibieën-wereld wel de regel dat je geen maden voert. Dit is verbonden aan het verhaal dat ze je dieren van binnenuit zouden kunnen opeten. Hoezeer dit op waarheid berust kan ik je niet zeggen. Misschien dat andere forumleden hier ervaringen mee hebben.
Hoe het ook is, ik zou je willen aanraden om zo min mogelijk maden in je bak los te laten. Ze kruipen toch meestal direct de grond in en dan schiet je er niet veel mee op.

Probeer overigens om de voedingsbodem zoveel mogelijk in je pot te houden. Hoe meer hiervan in je bak belandt, hoe sneller er schimmels en andere rommeltjes gaan groeien. Ook zal de geur van een erg oude kweek je neus geen goed doen (ik spreek uit ervaring als ik zeg dat bij mijn recept een sterk verlopen kweek naar kots ruikt). Mocht je last hebben van een waterige kweek (dit kan na een tijd gebeuren) dan kun je altijd wat extra meergranenmeel toevoegen om het wat papperiger te maken. Maar beter is het natuurlijk om dan direct een verse kweek op te zetten.

Ik wil bij deze ook even de kans aangrijpen om een ander topic even wat aandacht te geven. Ik ben zelf net gestart met het opzetten van een springstaartenkweek volgens deze link:
http://www.gifkikkerportaal.nl/Home/Artikelen/tabid/333/articleType/ArticleView/articleId/198/Inheemse-springstaarten-kweken-gips-methode.aspx
Misschien dat de lezers van dit topic hier ook wat aan hebben.
0

Marja PronkPosts:683


Profiel

Capelle aan den IJssel

Dn Lid


--
27 aug 2012 19:58
Die dunne gore engerds zijn waarschijnlijk nemerteans en die eten fruitvliegen. Worden niet gegeten, maar kruipen wel snel weg en dan zie je ze niet meer.
Doen geen kwaad, maar smakelijk zijn ze ook niet en ze eten je vliegen op. Er zijn vele topics over nemerteans.
0

René BoestenPosts:190


Profiel

Wageningen

Dn Lid


--
28 aug 2012 17:09
De gewone larven, maden, van fruitvliegen kunnen overigens echt totaal geen kwaad. Dat wordt vaak gezegd over meelwormen, maar zelfs daar geloof ik er ook niks van. Nemerteans zijn trouwens echt heel irritant, heb ze ook gehad dus mocht je die wormpjes weer een keer zien gewoon meteen dood drukken.
0
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 2 van 6 << < 12345 > >>


Back To Top