VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 13 mrt 2019 17:51 door Stuart van Baren
waarschuwing pissebedden
5 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Cees van HoutenPosts:243


Profiel

Privé

Dn Lid


--
06 sep 2012 22:58
  Ik weet dat er mensen zijn die wel eens een Hollandse pissebed (of een paar) in de kikkerbak gooien. Voor de aanwezige anolis, of om een beetje op te ruimen. (Ik was er zo een). Ik wil hier toch even een waarschuwing wegzetten, een pleidooi om dat niet zo maar te doen. 

  Ikzelf zag steeds meer grijze pissebedden met een blauwe gloed. Omdat het niet echt opviel toch maar in de bak gezet en het restant aan mijn baardjes gegeven. De felpaarse van vandaag viel me wel degelijk op en ben wat aan het google gegaan. Als volgt: let echt op dat ze grijs zijn. Blauw of Paars =  niet doen. Zijn dragers van het iridovirus, wat ook voor sterfte onder kikkers kan zorgen. 

   Nu maar hopen dat mijn baardjes het niet hebben overgenomen. Wat baal ik hier verschrikkelijk van. 
  Mocht er iemand in de zaal zijn die meer weet over dit onderwerp houd ik me aanbevolen. Zou het reeel zijn om te denken dat de overdracht tussen agaam en pissebed net zo snel gaat als met amfibieën? Of ben ik me weer oeverloos zorgen aan het maken?

  Groeten, cees
  0

  Cees van Houten  Posts:243


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  07 sep 2012 09:48
  Op de website van Ravon staat trouwens meer informatie over het virus: 
  http://www.ravon.nl/Porta...sheet_Rana_virus.pdf
  0

  Cees van Houten  Posts:243


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  07 sep 2012 12:16
  Het wordt steeds interessanter: al lijkt het hier meer een monoloog ;-( Inmiddels ook met een dierenarts gesproken met verstand van reptielen en amfibieën. Zijn er hier ook mensen die wel eens krekeltjes maat 2 voeren aan hun kikkers? Ook krekels kunnen dragers van dit virus zijn, als is niet echt bekend wat de symptomen zijn van de krekel, maar er is bewijsvoering in de literatuur dat er overleden baardagamen zijn zijn die dit virus van hun voederdieren (krekels) hebben overgenomen. De ziekte die het virus veroorzaakt geeft overigens geen eenduidige symptomen.

  is dit nu geen onderwerp voor een sticky? 
  0

  Marja Pronk  Posts:683


  Profiel

  Capelle aan den IJssel

  Dn Lid


  --
  07 sep 2012 17:14
  Waarom maatje 2? Ik voer  veel groter aan de koraaltenen!
  0

  Cees van Houten  Posts:243


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  07 sep 2012 18:12
  Ja, geldt natuurlijk voor alle krekels...maar die koraaltenen zaten even niet in mijn denkraam want ik heb ze niet (meer). ;-)
  0

  Stuart van Baren  Posts:2


  Profiel

  Wolfheze
  --
  13 mrt 2019 17:51

  Dit is een oud topic maar omdat ik van plan was inheemse pissenbedden te voeren schrok ik van deze post. Ik ben ook bekend met o.a. het ranavirus in Nederland wat ook onder de iridovirussen zou vallen. Dit ranavirus kan massale sterfte van kikkers als gevolg hebben, maar dat weten de meeste mensen hier denk ik wel. gelukkig vermoed ik dat het een en ander door elkaar wordt gehaald.

  In het volgende artikel van RAVON wordt uitgelegd dat de familie van de iridoviridae een geslacht vormt waarbinnen de gevaarlijke ranavirussen vallen.
  https://www.ravon.nl/Portals/2/Bestanden/Zakelijk/Ranavirus_factsheet.pdf

  Toch vond ik het vreemd omdat verspreiding via pissenbedden e.d. nergens wordt vermeld op het internet. Ik kwam uiteindelijk bij de volgende wikipedia pagina:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Iridoviridae

  Bij het kopje 'Replication' staat een tabel waarin de verschillende soorten binnen het geslacht irodiviridae worden vermeld samen met de hosts. Ranavirus heeft kikkers en slangen als host en het Iridovirus (hier wordt de soort bedoeld, niet het hele geslacht Iridoviridae) heeft enkel insecten als host.

  Het geven van pissenbedden zou dus veilig moeten zijn omdat het Iridovirus in pissenbedden geen kikkers als host gebruikt. Heeft iemand zich hier verder in verdiept?

  1
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top