VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 05 okt 2012 14:23 door Mireille Leurs
Phyllomedusa sauvagii - Waxy Monkey Leaf Frog
3 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Mireille LeursPosts:45


Profiel

IJSSELSTEIN

Dn Lid


--
29 sep 2012 17:30
  Sinds korte tijd hebben wij een groepje Phyllomedusa sauvagii. Mannen die bereid zijn om te paren krijgen een zwarte stip bij hun duim. Ervaring laat zien dat wanneer de mannen met een zwarte stip uit de groep worden verwijderd, er andere mannen opduiken met een zwarte stip. 

  Weet iemand of het wel of niet ontwikkelen van de zwarte stip te maken heeft met een soort van territoriaal gedrag, of dat net zoals bij bijvoorbeeld apen er een alfa man is binnen de groep. Er is geen zichtbaar rivaliserend gedrag (zoals bijvoorbeeld worstelen of juist ontwijking) tussen de mannen waar te nemen. Is de stip blijvend als het mannetje voortplantingsrijp is of is de stip tijdelijk tijdens de "natte" periode?

  0

  Erik Ha  Posts:711


  Profiel

  Tilburg
  --
  29 sep 2012 19:52
  Ik kan me voorstellen dat mannen die beide een zwarte punt hebben, met elkaar worstelen om vrouwen zoals de roodogen ook doen. De mannen proberen elkaar dan van de vrouw af te duwen. Het lijkt me niet dat de kikkers zo ontwikkeld zijn dat ze een hiërarchie of iets dergelijks hebben ontwikkeld.
  0

  Peter Mudde  Posts:1059


  Profiel

  Ilpendam

  Dn Lid


  --
  30 sep 2012 23:27
  't is een "copulatie-borstel' daarmee hebben ze extra veel houvast bij de amplexus.. Vaak tijdelijk, tijdens de voortplantingstijd, maar je ziet er wel steeds de restjes van.
  Op zich is het wel interessant dat je waarneemt, dat ze als het ware elkaar 'vervangen' . Best mogelijk dat er een sociale rangorde speelt. P. sauvagei is sowieso een dier dat nogal voor verrassingen zorgt, wetenschappelijk gezien. En sociaal gedrag komt vaker voor dan we denken, ook bij kikkers..
  0

  Mireille Leurs  Posts:45


  Profiel

  IJSSELSTEIN

  Dn Lid


  --
  05 okt 2012 14:23
  Bedankt voor jullie reacties!

  Prettig om te weten waar de borstel voor dient. Om de dieren eerst rustig te laten wennen, hebben wij direct de droge periode ingelast, en zien nu bij alle mannen de "borstel" inderdaad een stuk verdwijnen tot een soort van moedervlekje/sproet. Na de winter zal de eerste natte periode worden ingelast om te proberen of de kikkers willen voortplanten.

  Helaas kunnen wij de sociale rangorde niet verder bestuderen, omdat onze groep daarvoor te klein is. Wel wil ik proberen om tijdens de voortplantingstijd in de gaten te houden of allebei de mannen de borstel weer gaan ontwikkelen.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top