!!!!Geannuleerd!!!!

Het bestuur van DN heeft naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen die vandaag door de overheid bekend zijn gemaakt, besloten om het symposium aanstaande zaterdag en de kikkerdag op 4 april te annuleren.

Hoewel de maatregelen vooralsnog gelden tot en met 31 maart, vinden wij het hoe dan ook niet verantwoord om in deze omstandigheden de DN Kikkerdag op 4 april door te laten gaan.

Wij hopen op uw begrip en zullen een nieuwe datum voor het symposium communiceren zodra hier zicht op is. Wat betreft de DN kikkerdag zien we u graag op de volgende editie op zondag 4 oktober 2020.

VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 09 dec 2013 16:30 door Johan Schijvens
Mijn paludarium
10 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Johan SchijvensPosts:94


Profiel

Privé

Dn Lid


--
17 okt 2013 16:13
  Afgelopen zaterdag heb ik een start gemaakt met een nieuwe hobby, namelijk het houden van Bombina Orientalis. Ik heb op internet gezocht of er een forum was over deze kikkers/padden of kikkers in het algemeen. Dan heb je eigenijk maar een mogelijkheid, namelijk het gifkikkerportaal.

  Maar dat hoef ik jullie niet uit te leggen.Ik ben ook dezelfde dag lid geworden van DN. Maar nu meer over mijn paludarium. Mijn eerste terrarium was 25x25x25, en volgens de verkoper goed voor 3 Bombina's. Terra laten inrichten, en ik trots naar huis. 's Avonds heb ik me voorgesteld op het forum, en ik heb iedereen deelgenoot gemaakt van mijn nieuwe aanwinst. Al snel kreeg ik het commentaar dat het terrarium te klein zou zijn, en dat de Bombina's meer ruimte nodig hebben om bijvoorbeeld te zwemmen. In eerste instantie was ik een beetje op mijn teentjes getrapt omdat ik ervan uit was gegaan dat de verkoper toch wel wist wat hij meegaf. Toch met de tips en adviezen van het forum in mijn achterhoofd ben ik afgelopen woensdag teruggegaan naar de zaak waar ik het terrarium heb gekocht. De eigenaar gaf aan dat het wel kon, maar groter was altijd beter. Dat was ook het advies wat ze altijd gaven. Maar niet aan mij. Als ze dat eerder hadden gezegd, dan had ik wel een groter terrarium gekocht. De eigenaar had volgens mij in de gaten dat het niet helemaal goed gegaan was afgelopen zaterdag. Hij was overigens niet degene die mij het terrarium heeft verkocht. Hij wilde het volgens mij goed maken, want hij had een mooie aanbieding voor mij. Ik kon een compleet ingericht, en afgestemt op Bombina's ingericht terrarium kopen van Exo Terra. Mijn oude terrarium kon ik inleveren, en voor 100 euro was ik de eigenaar van dit terrarium.

  Het betreft een bak van 45x45x45. De rotsachterwand is standaard, en er is een grote wortel geplaatst met daarin weggewerkt een pomp. De uitstroomopening bevindt zich aan de bovenkant en het water wordt door een combinatie van mos en hout wat tegengehouden waardoor het water op een natuurlijke, druppelende manier over de wortel verspreidt wordt. Verder is de bak aangekleed met de nodige beplanting en stukken boomschors om de wortel een stukje te verstoppen. Er is ook scheutig gestrooid met mos. De bodem bestaat uit kleine kiezels en een turfblok zorgt voor een gedeelte wat boven het water uitsteekt. Er zijn voldoende plaatsen om te schuilen voor mijn vriendjes. Verder heeft de bak het bekende metalen rooster, en de bak is ook voorzien van een passende opzetbak met twee lichtpunten (ook van Exo Terra).   
  Ik heb meteen werk gemaakt van het feit dat het eerste terrarium te klein was. Ik heb begrepen dat dit paludarium nu voldoende groot is voor 3 Bombina's. Ik wil het ook hier bij houden, en zeker niet meer dieren gaan plaatsen. De pomp blijft op aanraden van forum-lid Marco dag en nacht aanstaan, en de lampen zitten aangesloten op een tijdklok en branden gedurende 12 uur. Vandaag heb ik een termometer geplaatst om de temperatuur in de gaten te houden. De luchtvochtigheid zal door het stromend water wel in orde zijn, maar om het zekere voor het onzekere te nemen schaf ik binnenkort een hygrometer aan. Ik weet alleen nog niet of ik voor een combi instrument ga, digitaal of gewoon analoog. Maar daar kunnen jullie mij vast in adviseren. Ik ben zeer benieuwd wat jullie van mijn nieuwe paludarium vinden, en ik heb het idee dat mijn vriendjes zich zeer op hun gemak voelen. Ik zie ze nu regelmatig voorbij komen, als ze op jacht zijn, of ze zitten even te rusten op het turfblok. Ze vinden het ook leuk om via de wortels en beplanting naar de top te klimmen.
   
  Vannacht heeft een van de vriendjes in de beplanting geslapen. Ik wist niet dat ze zo van klimmen hielden, ze kunnen het heel goed.
   
  Ik zit nog wel met een vraag over het voeren. Ik heb krulvliegen en krekels maat 4 meegekregen. Daar weten ze overigens wel raad mee. Hoe vaak moet ik ze voeren? Ik heb ze nu elke dag iets gegeven. Moet ik vitaminen over het voer strooien, en zo ja, wat is de frequentie hiervan? Is er nog meer voedsel voor ze te koop, en zo ja, wat raden jullie aan? Ik koop het liefst voedseldieren omdat zelf kweken hier thuis geen succes gaat worden. De dames waarmee ik samenleef (vrouw en 3 dochters) hebben het niet zo op al dat kruipend spul. Ze genieten overigens wel van mijn palu (moeten ze haast wel, want ik ben er de hele dag over aan het praten....)

  Tips zijn meer dan welkom, dus kom maar op! Wat de afmetingen van het palu betreft, dit is gezien de ruimte die ik tot mijn beschikking heb echt de max. Het liefst zou ik de hele wand in de huiskamer gebruiken om er een groot palu van te maken, maar ik vrees dat ik dan moet gaan verhuizen .

  In dit topic ga ik mijn avonturen met mijn vriendjes bijhouden!

  groet van een trotse bezitter,

  Johan
  0

  Tiny en Marry Ooms  Posts:234


  Profiel

  Cuijk

  Dn Lid


  --
  17 okt 2013 16:37
  ik heb geen ervaring met bombina's, maar je hebt er goed aan gedaan om een grotere bak aan te schaffen. Het vorige bakje vond ik zelf echt een klein opkweekbakje.

  Lijkt mij wel dat de bombina's ook vitaminen nodig hebben.

  Kan me er wel wat bij voorstellen dat je dochters en vrouw bezwaar hebben tegen een voedselkweek. Volgens mij is er in je woonplaats redelijk veel aanbod van voedseldieren, is iets duurder om elke keer een bakje te kopen, maar met 3 bombina's goed te doen, lijkt mij.
  Doe je vrouw en kinderen een leuk aanbod, zet een kast buiten, overtuig ze over een flink wand terrarium, levend schilderij, elke dag wat anders, etc. LOL wij hebben 2 meter kast weggedaan en er staan nu 2 showbakken te pronken. Dus geef niet te snel op

  Succes ermee!
  0

  Johan Schijvens  Posts:94


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  17 okt 2013 16:52
  Bedankt!

  Het aanbod voedseldieren is hier gelukkig goed, en de prijzen zijn gunstig. Van de andere kant, wij eten hier thuis ook graag goed, dus ook onze dieren krijgen het beste!

  Iemand tips over andere voedseldieren? Ik heb nog vitamine D3 nieuw in de verpakking staan van Nekton MSA. Volgens verpakking ook geschikt voor amfibieen.
  0

  miranda oonk  Posts:216


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  17 okt 2013 18:08
  Netjes dat de verkoper het zo 'opgelost' heeft, beestjes en baas tevreden
  Ziet er leuk uit en de dieren maken dus dankbaar gebruik van de mogelijkheden die hen in deze bak geboden worden, natuurlijk altijd leuk om activiteit te zien in de bak.
  De voedseldieren kun je zelf natuurlijk ook goed te eten geven, daarmee verhoog je hun voedingswaarde voor de kikkers.
  Zijn verschillende topics waarin veel info te vinden is op het forum.
  Veel plezier met dit palu en de inwoners!
  0

  Johan Schijvens  Posts:94


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  17 okt 2013 19:23
  Geplaatst door miranda oonk op 17 okt 2013 18:08:41
  Netjes dat de verkoper het zo 'opgelost' heeft, beestjes en baas tevreden
  Ziet er leuk uit en de dieren maken dus dankbaar gebruik van de mogelijkheden die hen in deze bak geboden worden, natuurlijk altijd leuk om activiteit te zien in de bak.
  De voedseldieren kun je zelf natuurlijk ook goed te eten geven, daarmee verhoog je hun voedingswaarde voor de kikkers.
  Zijn verschillende topics waarin veel info te vinden is op het forum.
  Veel plezier met dit palu en de inwoners!


  bedankt! Ik ben zeker heel blij met de oplossing die mij geboden is. Niet alleen voor de bombina's (daar gaat het tenslotte om) maar ook voor mijzef en mijn gezin. Het is een mooie aanvulling van de huiskamer, en ik kijk er liever naar dan de t.v. Op mijn palu zit dan maar 1 zender, maar de uitzending is stukken beter ;)

  Ik ga vanavond het forum nog even doorspitten en zoeken naar tips over voeding en vitamines.
  0

  Stef Asbreuk  Posts:29


  Profiel

  Privé
  --
  30 nov 2013 21:30
  Goed idee voor een grotere bak en ook een hele mooie! Ik heb zelf ook 2x bombina orientalis 2 mannetjes. Ik geef ze elke dag ongeveer 4 tot 7 krekels maat 4 en ze doen het erg goed. En wat betreft dat ze graag klimmen heb je helemaal goed! Ik heb een terrarium van 40x40x60 (lxbxh) en 1 van mijn kikkers klimt bijna elke avond tot helemaal bovenaan. Ik maak gebruik van een analoge hygrometer en daar gaat het ook goed mee dus je hoeft geen digitale te nemen. Als mineralen en vitamines gebruik ik calcium, D3, en Multi vitamin van Exo-Terra en bepoeder ik alle krekels mee die ik voer. Je kunt ze ook regenwormen voeren maar niet te vaak want dan kan er gasvorming in de maag ontstaan waardoor ze gaan drijven en dat moet je er dan uit masseren. Ze zeggen dat minstens 1/3 tot 2/3 van het palu water moet zijn maar ik gebruik een large waterbak van Exo-Terra en dat bevalt ze erg goed. Veel plezier ermee!
  0

  Johan Schijvens  Posts:94


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  02 dec 2013 14:46
  Geplaatst door Stef Asbreuk op 30 nov 2013 21:30:34
  Goed idee voor een grotere bak en ook een hele mooie! Ik heb zelf ook 2x bombina orientalis 2 mannetjes. Ik geef ze elke dag ongeveer 4 tot 7 krekels maat 4 en ze doen het erg goed. En wat betreft dat ze graag klimmen heb je helemaal goed! Ik heb een terrarium van 40x40x60 (lxbxh) en 1 van mijn kikkers klimt bijna elke avond tot helemaal bovenaan. Ik maak gebruik van een analoge hygrometer en daar gaat het ook goed mee dus je hoeft geen digitale te nemen. Als mineralen en vitamines gebruik ik calcium, D3, en Multi vitamin van Exo-Terra en bepoeder ik alle krekels mee die ik voer. Je kunt ze ook regenwormen voeren maar niet te vaak want dan kan er gasvorming in de maag ontstaan waardoor ze gaan drijven en dat moet je er dan uit masseren. Ze zeggen dat minstens 1/3 tot 2/3 van het palu water moet zijn maar ik gebruik een large waterbak van Exo-Terra en dat bevalt ze erg goed. Veel plezier ermee!

  Bedankt!
  Krekels maat 4 hebben ze hier ook graag, en ze gaan helemaal door het lint als ze fruitvliegen krijgen.
  Inmiddels is de groep groter geworden, ik heb er 1 bijgekocht. Ze zitten nu regelmatig met zijn vieren op de turfbalk, en twee exemplaren laten sinds vorige week van zich horen. 1 ervan is zeker een mannetje, dat hoor ik aan zijn "gezang". Maar sinds vandaag wordt zijn gezang beantwoord, maar niet op de manier zoals het mannetje zingt. Het lijkt wel een beetje op een krekel. Is dit misschien een vrouwtje?
  0

  Stef Asbreuk  Posts:29


  Profiel

  Privé
  --
  04 dec 2013 19:36
  Geen dank. Wat ik weet is dat het vrouwtje niet "zingt" maar dat weet ik zelf ook niet want ik heb zoals ik al zei 2 mannetjes. Dus waarschijnlijk is het geen vrouwtje. Die van mij zijn bijna gestopt met "zingen".
  0

  Johan Schijvens  Posts:94


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  05 dec 2013 14:08
  Het wordt hier ook een stuk rustiger. Waarschijnlijk 2 mannetjes dus. Het viel me alleen op dat de "zang" van het tweede "mannetje" heel anders was. Anders dan van een vuurbuik.

  0

  Stef Asbreuk  Posts:29


  Profiel

  Privé
  --
  05 dec 2013 19:48
  Dat is grappig! Mijn kikkers zit alleen een verschil in het "volume" van het geluid.
  0

  Johan Schijvens  Posts:94


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  09 dec 2013 16:30
  Het volume is ongeveer hetzelfde, het "melodietje" is anders.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top