VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 20 aug 2019 20:00 door tijl liekens
Ervaringen met de Reticulata
15 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Aaron Devlin Lagendijk

Posts:41


Profiel

Privé

Dn Lid


--
17 nov 2013 19:42
  Zijn het schuwe beestjes of altijd wel aanwezig. Klimmen ze veel of zitten ze op de bodem, hoe gaat het met combineren met b.v. Phyllobates, dendrobatus soorten. Vind ze echt heel mooi maar kan niet heel veel info vinden over deze soort. Hoor graag over jullie ondervindingen.
  0
  Erik Ha

  Posts:711


  Profiel

  Tilburg
  --
  17 nov 2013 19:58
  Ik heb ze zelf niet, maar hoor vaak dat ze vrij schuw zijn. Ook niet echt een kikkertje voor een beginner.
  0
  Raymond ***

  Posts:2297


  Profiel

  niet actief

  Dn Lid


  --
  18 nov 2013 20:34
  Er zijn verschillende ervaringen. Er zijn mensen die er goed mee kweken, maar ook mensen die er veel problemen mee hebben. De een houdt ze probleemloos in een groep en bij de ander slopen ze elkaar. Bij de een altijd zichtbaar en bij de ander nooit. Kortom geen standaard kikker. Maar inderdaad wel een erg mooie soort.
  0
  Sam Stylemans

  Posts:219


  Profiel

  Aalst
  --
  05 dec 2013 22:06
  Ik heb ze een jaar of 3 geleden heel goed gekweekt,

  Ben gestart met 3 nkjes van 7maand oud die ik in een opkweekbakje van 30x30x30 heb gezet en na 2 maand al begonnen te leggen.
  Na het eerste kweekseizoen bleek het 1.2 dus de 2e vrouw appart gezet en een xtra man aangeschaft voor een 2e koppel te vormen eveneens in een 30x30x30 bakje, na een 3maand had ik ook van dit koppel legsels. Ik vind dat je steeds het best kweekt per koppel, geen agressie, voedselconcurentie, etc..

  Ik richtte de bakjes in met een stukje hout, 2 varentjes links en rechts en verder veel blad op de bodem. Als aflegplaatsen gebruikte ik gesloten fotorolletjes met een gat ingebrand (aansteker) die ik tussen de bladeren legde. De legsels nam ik voornamelijk weg aangezien ik het toen en nog steeds een kwetsbare soort id hobby vind.

  Veel slechte legsels heb ik er niet van gehad en de larven laten opgroeien was niet moeilijker dan een andere ranitomeya soort. Als voedsel gebruikte ik voornamelijk spirulina vlokken en verse rode paprika die ik in kleine blokjes sneed.

  Mijn ervaring is dat de opkweek van de jongen het moeilijkste is aan de kweek met reticulata, ze zijn zo klein en fragiel. Ik zette ze per max 5 in een 30x30x30 met een dikke laag blad en buiten sproeien en voederen met springstaartjes/kleine fruitvliegen en erwten-/tarweluis kwam ik niet aan of in de bak. Opletten met overvoeren!! Pas na 5/6 maand controleerde ik de bakken om te kijken wat er nog in zat en zo had ik het meeste succes op mooie, forse nk.

  Nk verkopen deed ik pas rond 6 maand aangezien ze zo fragiel zijn en ik zo iets meer zekerheid had dat de nieuwe eigenaars er succes mee gingen hebben. Jammer genoeg heb ik van bijna niemand aan wie ik jongen verkocht heb nog iets gehoord van succes met deze prachtige kleine kikkertjes. Zoals ik al zei vind ik het een kwetsbare soort id hobby die veel meer aandacht verdiend! De vraag omtrend combineren vind ik dan ook wat belachelijk. Als je deze soort koopt ga er dan serieus mee om en probeer er deftig mee te kweken!!

  Mijn ervaring is dat ze meestal tussen het blad fourageren maar niet echt schuw zijn, zag ze elke dag wel zitten. Roep is vergelijkbaar met ventrii maar dan nog stiller.

  Tips die ik kan geven, koop ze oud genoeg (vanaf 5/6 maand), pas op met overvoeren (geeft stress met dood tot gevolg) en stoor ze zo weinig mogelijk.

  0
  Michael Kloek

  Posts:311


  Profiel

  Zaandam

  Dn Lid


  --
  02 jan 2014 17:29
  Netjes op papier gezet Sam
  0
  René Krüter

  Posts:632


  Profiel

  Hulsberg

  Dn Lid


  --
  02 jan 2014 17:46
  Mijn favoriete kikker. Ik heb twee groepjes van 4 dieren in bakjes van 50 cm. Steeds twee mannetjes en twee vrouwtjes. Iedere 14 dagen vind ik 2 tot 3 eitjes in de film kokertjes die tussen het blad op de grond liggen. Wel nemen ze ieder jaar in de zomer een rustpauze en vind ik geen eitjes. Bij mij worden de kikkervisjes vrij groot doordat ik anders voer (eiwit- en vet rijk dierlijk voedsel) en daardoor geen problemen met hele kleine kikkertjes die aan land komen. Ieder jaar kweek ik zeker tussen de 30 en 50 dieren maar die zijn dan ook zo weg, de vraag is groot.
  0
  Erik Nout

  Posts:7


  Profiel

  Oisterwijk

  Dn Lid


  --
  18 mei 2017 20:29
  Beste allemaal, goed om te lezen dat jullie er mee kweken. Ik heb sinds een aantal maanden 5 Reticulata alleen in een bak zitten. Ook ik vind het wat schuwe kikkers, maar dat komt ook omdat de kikkers bij mij in de kelder staan en relatief weinig bewonderd worden. De roep is erg zacht en minder fluiterig dan van grotere soorten. Ik zie ze weleens onderling wat stoeien maar tot op heden zonder problemen. Ze zitten ook in een ruime bak van 80x80x50.
  Nu vind ik om de paar weken legsels in de bromelia's. Tot op heden laat ik deze gewoon liggen in de hoop dat de kikkers er zelf voor gaan zorgen, maar tot op heden zie ik geen kikkervisjes in de bromelia's. Wat is jullie advies? Zal ik de legsels eruit halen of beter afwachten en in de bak laten? En als ik de legsels eruit haal, hoe dan verder?
  Dank voor jullie raad, Erik
  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  18 mei 2017 22:00
  Ik zou gewoon afwachten. Tzt komen er vanzelf opeens hele kleine exemplaren tevoorschijn. Als je het legsel weghaalt leg je het in een heel klein laagje water in een gesloten petrischaal. Tot de larven uit het ei komen. Als de larven uit het ei zijn plaats je de larven afzonderlijk van elkaar in plasticbakjes. Als voer voor de larven gebruik je diverse visvoeren. Regelmatig verversen. Na een tijd zullen er voor en achter pootjes tevoorschijn komen. Dat is het moment dat je de larven extra in de gaten moet houden en evt al schuin klaar zetten in de bak waar de kleintjes op mogen groeien. Dat is het heel kort samengevat.
  0
  Erik Nout

  Posts:7


  Profiel

  Oisterwijk

  Dn Lid


  --
  18 mei 2017 22:04
  Dank Marius! Op welke temperatuur zet je de petrischaaltjes weg? Of laat je ze gewoon in het terrarium staan?
  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  19 mei 2017 21:58
  Ik zet de petrischalen altijd in de kikkerkamer. Daar is het ongeveer 20/21 graden. Kamer temperatuur is ook geen enkel probleem.
  0
  john valkenburg

  Posts:5


  Profiel

  maarssen

  Dn Lid


  --
  08 aug 2019 13:46

  wat voor eiwit vet voer geef je de kikkervisjes.

  gr, john

  0
  tijl liekens

  Posts:1060


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  08 aug 2019 14:34
  Ik krijg vrijwel alles groot op Koi-staples van Hikari.
  0
  john valkenburg

  Posts:5


  Profiel

  maarssen

  Dn Lid


  --
  14 aug 2019 18:34
  mijn nieuwe bak wordt verlicht door 2 ledpaneeltjes die ook nog wat warmte afgeven ,in het midden en dicht tegen de bodem geef dit een temperatuur aan van 24 graden ,wil in de bak binnenkort 1 paar ranitomeya reticulata plaatsen ,vraag mij af of de temperatuur goed is of dat ik toch nog moet bijverwarmen?
  0
  tijl liekens

  Posts:1060


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  14 aug 2019 19:51
  temperatuur is perfect zo
  0
  john valkenburg

  Posts:5


  Profiel

  maarssen

  Dn Lid


  --
  20 aug 2019 19:19
  ben van plan r,reticulata 1-1 aan te kopen ,gifkikkerboek geef aan dat deze soort zijn jongen niet verzorgt ,maar ik wil ze juist houden zonder de eieren weg te halen , in de hoop na enige tijd dat er toch jongen te voorschijn komen,wat te doen aankopen of een ander soort ranitomeya nemen.
  0
  tijl liekens

  Posts:1060


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  20 aug 2019 20:00

  Als je al zelf zegt dat je jongen wil zonder ze zelf groot te brengen, dan moet je inderdaad niet voor deze soort kiezen...

  Alle Oophaga (naam zegt het zelf) en R. imitator, R. lamasi, R. flavovittata, and R. vanzolini zorgen voor hun jong. De rest van de gifkikkers ga je moeten helpen als je jongen wil.

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top