VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 10 dec 2013 17:50 door miranda oonk
Giftige insecten wel gevaarlijk voor GIFkikkers?
1 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Isabel UiterweerdPosts:226


Profiel

Privé
--
10 dec 2013 16:12
  Hallo allemaal,

  Ik heb een klein discussie vraagje. Gifkikkers zijn giftig omdat de gif van giftige insecten die ze eten in hun gifklieren gaat zitten, en zo op de huid komt. In de regenwouden waar ze vandaan komen eten ze insecten die tot de meest giftige van de wereld horen. Ik heb gelezen dat ze zelfs express bepaalde giftige kevers en mieren eten zodat ze zelf zo giftig mogelijk worden. (Insecten gif komt overgens altijd uit planten, dus als je deze insecten zou kweken zonder de giftige planten worden ze ook ont-gift, net zoals de gifkikker in gevangenschap.) Sommige soorten, zoals de aardbeigifkikker zetten zelfs de giftige stoffen om naar een nog ergere gifstof (pumiliotoxine 251D).

  Is het dan niet een beetje onzin om hier giftige insecten uit weideplankton te halen, als het juist hun natuurlijke voedsel is? Ik begrijp wel dat je het voor de zekerheid doet. Je-weet-maar-nooit immers, maar dit is ook meer een theoretisch punt. Hoe denken jullie hierover?

  Groetjes Isabel
  0

  miranda oonk  Posts:216


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  10 dec 2013 17:50
  Er bestaan veel verschillende soorten gif, het ene zal best te pruimen zijn voor de kikkers, en ongevaarlijk, maar een ander soort kan dodelijk zijn. Sommige stoffen zijn ongevaarlijk als ze gegeten worden, ze worden in de maag verteerd/omgezet. Maar als diezelfde gifstoffen in de bloedbaan terecht komen loopt het heel anders af.
  Onze inheemse miljoenpoten zijn ook echte jagers, kan me heel goed voorstellen dat een gifkikker daar niet tegen opgewassen is. Iemand hier heeft al eens kikkers verloren doordat ze luizen gegeten hebben die weer plantensappen van Wisteria (Blauwe regen) te eten hadden gekregen.
  Ik zou er in ieder geval niet mee experimenteren, en idd het zekere voor het onzekere nemen en dat soort insecten niet voeren aan de kikkers.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top