VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 07 jul 2014 17:39 door Marius Boer
Verslag zelfbouw stelling(kje)
83 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Marius BoerPosts:851


Profiel

Hardinxveld-Giessendam

Dn Lid

Redactie
--
24 jan 2014 11:15

  Hallo,

  Ik ben van plan om de hobby met een kleine stelling uit te breiden. Kikkervirus is echt goed aangeslagen Ik ga hem zelf maken en heb een mooi plekje in huis gevonden. Helaas kan ik geen hele grote stelling maken, heb ik simpelweg de ruimte niet voor. Er komen 3 bakken in de stelling van 50 x 50 x 40. 1 bak had ik al en ga er 2 bij plakken! De kast word door een timmerman voor me gemaakt. Kan het zelf ook wel maar niet zo netjes als een meubelmaker.

  Binnenkort zal ik wat foto's en of directere plannen posten.

  Groetjes Marius

  0

  n s  Posts:163


  Profiel

  Privé
  --
  25 jan 2014 13:00
  Leuk ! Ik ben benieuwd naar de foto's,

  Mvg.N
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  25 jan 2014 17:52
  Mooi, ik zit met het zelfde idee. Ga de kast wel zelf maken. Weet alleen nog niet precies hoe of wat. Ik ga dit topic dus mooi in de gaten houden .

  Succes met de bouw.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  25 jan 2014 22:27

  Ik heb ouderwets pen en papier gepakt en uitgetekend wat ik ongeveer wil hebben. Ik ga ook nog een 3d tekening maken maar dat duurt wat langer. Het is vrij eenvoudige kast die gemaakt word van hoogst waarschijnlijk gemaakt gaat worden van witte spaanplaat af geband met PVC. 

  Afmetingen worden 55cm breed x 55 cm diep  x 175cm hoog, Het is niet heel groot maar ben er erg blij mee

  Van de bakken blijf je echt alleen maar de voorzijde zien en de ruimte boven de bak is voor elektra en verlichting. Deze worden weer afgesloten met frontjes die je weg kan halen als je bij de verlichting moet!

  Verder weet ik nog niet echt welke verlichting ik ga gebruiken. Ik denk een combinatie van PLL en Led. Maar daar ga ik nog even over brainstormen.

  Tot zover de ontwikkelingen.


  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  03 feb 2014 11:25

  Ik had al twee bakken gehaald maar 1 was de bodem van gescheurd en 2 zijwanden. Dat is het gevolg van een stom ongelukje. Balen maar je doet er op dat moment niets aan. Dus had ik wat extra werk. Ik heb er zelf een zelfde bak bij geplakt. Ze zijn nu alle 3 klaar en staan te wachten op de kast. Dan kan ik met licht en warmte gaan rommelen! Is altijd een hele uitdaging
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  03 feb 2014 11:34

  Hier zijn de foto's;

  Dit is hoe de bakken er uitzien. Afmetingen 50 x 50 x 40 cm. Ik heb er een valse bodem in gemaakt.


  0

  Aaron Devlin Lagendijk  Posts:41


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  03 feb 2014 16:06
  Marius ziet er al mooi uit maar lees dat je wit spaanplaat gaat gebruiken voor de omkasting, nou kan spaanplaat slecht tegen vocht en heeft ook slechte draag eigenschappen omdat het geperst rest materiaal is. Zou dat liever niet gebruiken als ik jou was het is maar een tip
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  03 feb 2014 17:56
  @aaron

  Ik laat het door een meubelmaker maken. Deze spaanplaat is van betere kwaliteit dan die van bijv. de bouwmarkt ook qua draagkracht. Er worden hele keukens, boekenkasten(is ook zwaar) van gemaakt. Ook komen er allemaal pvc banden op de kopse kanten gelijmd waardoor vocht daar ook geen kans maakt. In principe worden de platen niet nat en door de verlichting in de lichtkappen wordt het daar ook heel droog. Vandaar dat ik het wel aandurf maar ik heb er zeker over nagedacht.

  0

  Aaron Devlin Lagendijk  Posts:41


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  03 feb 2014 18:33
  Nou de reden dat ik het zeg is omdat ik zelf jarenlang timmerman ben geweest (13 jaar)en ook samen heb gewerkt met meubelmakers, en klopt dat er betere spaanplaat soorten op de markt zijn, maar het blijft spaanplaat en de kopsekanten zijn wel afgedekt maar dat betekent niet afgedicht. S'avonds gaan de lampen uit en laat je het iets afkoelen en dat zijn de momenten die funest zijn voor het hout qua vocht. Kijk het is altijd zonde als een mooie stelling teniet word gedaan omdat je tegen verdikte en kromme planken aan zit te kijken, het is maar advies Marius
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  03 feb 2014 19:11
  Ik begrijp de reactie en ga het ook zeker meenemen. En 's nachts is de luchtvochtigheid hoger dat klopt en dan zou het kunnen.

  Als ik alle naden met silicone kit afdicht heb ik in ieder geval de kans er op heel erg verkleind. Het is niet voor iedereen weg gelegd om een alu stelling te maken. Zelf zou ik dat wel het liefst willen maar ja. Dus ik ga het van spaanplaat maken en gaat de kans dat het gaat verdikken en/of krom trekken zo klein als mogelijk maken. Het blijft spaanplaat en ik begrijp uw reactie ook.

  Zijn er nog andere manieren of materialen behalve aluminium stelling?
  0

  Aaron Devlin Lagendijk  Posts:41


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  03 feb 2014 20:29
  Marius, silicone kit hecht niet op spaanplaat kijk een meubelmaker heeft wit spaanplaat altijd op voorraad omdat hij deze constant gebruikt hier kan hij bij zijn leverancier door grote aantallen de prijs drukken maar zijn leverancier levert ook b.v. Okoume triplex, berken triplex alle beter geschikt tegen vocht en leverbaar in wit voor gegrond
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  03 feb 2014 20:41
  Nadeel van al die andere materialen is de prijs. De betreffende meubelmaker is mijn eigen broertje vandaar. Spaanplaat heeft voor mij gewoon de mooie prijs en alles is gewoon veel duurder en dat maakt het voor mij heel lastig. Vandaar mijn keuze! Ik weet alle problemen van spaanplaat, dat is wel bekend maar ik wil toch over een jaar of 5 weer de stelling veranderen en uitbreiden als ik het afkit met een lijmkit die wel houdt op spaanplaat kan het naar mijn idee wel zo lang meegaan! Ik ga ook nog de optie betonplex overwegen. bedankt voor uw mening en ik neem het mee in mijn gedachten er is nog niets besloten dus het kan allemaal nog veranderen
  0

  Aaron Devlin Lagendijk  Posts:41


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  03 feb 2014 21:47
  Helemaal duidelijk neem bison kit zuurvrije bouwmastiek hecht op alles is er ook in de kleur wit en als je je kast voor in elkaar zetten met dit de verbindingen insmeert dan hoef je niet af te kitten zolang dit kit maar uitpuilt, niet weg smeren maar laten uit harden en met een scherp mesje weg snijden. Jarenlang plezier dankzij een tube kit, ik gebruik deze kit ook om verbindingen aan vijvers en koppelstukken pvc af te dichten heeft me nog nooit in de steek gelaten en heb er nog nooit schimmel vorming op kunnen ontdekken zal zeggen succes met je stelling en zou het leuk vinden als je mijn advies niet in de wind slaat
  0

  Ivo Noort  Posts:472


  Profiel

  Etten-Leur

  Dn Lid


  --
  06 feb 2014 12:54
  Hoi Marius,

  Ik denk dat het goed is Aarons advies goed op te volgen.
  Ik heb ook de ervaring met spaanplaat (destijds ook vanwege de kosten) maar had er echt spijt van, de stelling van toen ook afgekit, maar vocht vindt zijn weg door iedere beschadiging die (later) optreed en dan zwelt het op en knapt letterlijk.

  Ik ben nu over op aluminium en zoveel beter, en ook voor je gevoel als je eens een beschadiging tegenkomt.

  Ik denk dat ik iets langer zou door sparen nu dan en beter investeren zodat je iets moois kan bouwen waar je later lang en veel plezier van kan hebben.
  Haastige spoed is zelden goed.... en goedkoop is duurkoop (zelf helaas ondervonden)

  Ik snap dat je het snel klaar wilt hebben, maar de materiaal keuze voor een stelling zou ik anders doen dan spaanplaat, en geloof me, je red de 5 jaar echt niet met spaanplaat, ik heb het 1,5 jaar gered, maar via ieder krasje komt het vocht daarbinnen, en als het erin zit, is het blijvend beschadigd. zelfs met veel kit...


  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  06 feb 2014 14:50
  @Ivo

  Allereerst heb ik echt geen haast hoor dat is geen reden voor mij. Ik ben gewoon aan het bedenken hoe ik op mijn manier het best een stelling kan maken. Ik ben van mening dat wanneer je op deze manier met spaanplaat omgaat dat het heel lang mee moet kunnen gaan. Hoe doen ze het met keukens? Complete kastjes bladen alles maken ze van spaanplaat. Tuurlijk zijn dit niet de keukens die 20 jaar of langer mee gaan maar 10 jaar moet hij wel halen. Daar baseer ik mijn mening op. Ik ken alle eignschappen van spaanplaat. Het is niet helemaal nieuw voor mij. Ik werk zelf in de tuinhout handel waar we ook verschillende soorten plaat materialen hebben.

  Op de manier zoals ik het in elkaar wilde zetten met een hoge kwaliteit spaanplaat leek het mij wel te kunnen voor een jaar of 4 a 5. Mischien dat ik nog aan multiplex van 18mm kan komen alleen dan zit er een hoop schilderwerk in.

  Ik ga nog evn verder kijken hoe en wat
  0

  Ivo Noort  Posts:472


  Profiel

  Etten-Leur

  Dn Lid


  --
  06 feb 2014 16:02
  ja maar staan er continu natte bakken op jouw keukenkastjes? en jou keuken staat niet in een heel vochtige ruimte? en als je je papieren doorneemt bij het plaatsen van een nieuwe keuken staat er duidelijk in vermeld:"keuken niet te vochtig reinigen"
  je keukenkastjes worden redelijk beschermd door het dikke keukenblad, en vergis je je misschien niet met een massief houten keuken, of spaanplaat bewerkt met kunststof en speciaal bewerkt en gecoat?

  Maar het is alleen advies van ons...
  Hierbij geven we aan dat we er ervaring mee hebben en dat deze niet goed is bevallen voor deze toepassing...


  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  06 feb 2014 16:09
  Daarom ik snap jullie ook en ga het ook meenemen in mn plan, dat is de bedoeling van het forum. Elkaars meningen aanhoren en dan je eigen keuze maken gebasseerd op alle meningen. Waarschijndelijk gaat het multiplex worden en dan schilderen. Maar dat ga ik uitzoeken thnx voor de info.
  0

  Aaron Devlin Lagendijk  Posts:41


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  06 feb 2014 21:27
  Marius, kijk eens op www.volières.eu hier staan in de webwinkel Alu profielen en hoekverbindingen die zou kunnen gebruiken voor zo'n stelling, denk dat het je dan op zo'n €80,- zonder verzendkosten uitkomt voor Alu+ verbindingen,misschien het overwegen waard???
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  06 feb 2014 21:41
  Bedankt Aaron dat is natuurlijk het aller beste en vind ik ook het mooiste. Ik ga er zeker even naar kijken
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  06 feb 2014 22:55
  Ik zit nu te twijfelen tussen multiplex en alluminum profiel stelling. Ik ga beide uitzoeken en dan laat ik het wel weten wat het gaat worden. Beide zijn in iedergeval naar mijn mening een betere keuze als spaanplaat. Bedankt voor de tips
  0

  Marco van Zantwijk  Posts:524


  Profiel

  Tiel

  Dn Lid


  --
  07 feb 2014 10:48
  Marius,

  Ik ga er even vanuit dat jij hout wilt gebruiken omdat jij de uitstraling daar van mooier vind ?
  Maar het advies wat gegeven word is inderdaad waar !

  Maar ook daar is een oplossing voor.
  Het is in principe net zoals we vroeger in de aquarium wereld deden
  Aquarium op metalen tafel voor het gewicht en dan een mooie houten ombouw kast.

  Als je je bakken op een aluminium stelling plaatst, dan staan je bakken altijd veilig en goed.
  Daar kan je dan eventueel een houten "kast" omheen schuiven.

  Is dat een optie voor je ?

  Dan heb je in jouw geval de perfecte combi.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  07 feb 2014 10:53
  Nee niet direct alleen omdat ik het mooi vind maar ook omdat ik de warmte in de kast moet houden. De ruimte waar de stelling komt te staan is niet extra verwarmt. De omgevings temperatuur is 21 graden ongeveer
  0

  Marco van Zantwijk  Posts:524


  Profiel

  Tiel

  Dn Lid


  --
  07 feb 2014 10:55
  dan werkt de combi die ik zei ook goed Marius.

  Een aluminium stelling voor de stevigheid en een houten ombouw om de warmte binnen te houten ( wel goede ventileren natuurlijk
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  07 feb 2014 10:59
  Spaanplaat wordt het in iedergeval niet. Ik kan ook nog aan 18mm multiplex komen dat is wel sterk en is waterbestendig, dat is nu optie 1. Optie 2 is alluminium stelling met omkasting van hout. Optie 3 is zoals het de laatste keer in dn magazine stond. Alluminium stelling met nette afwerking tussen de profielen (heb je alleen veel meer duurdere profielen nodig)
  0

  Marco van Zantwijk  Posts:524


  Profiel

  Tiel

  Dn Lid


  --
  07 feb 2014 11:04
  Het is helemaal aan jou !
  Ik ben zeer benieuwd wat je keuze wordt en hoe het er uit gaat zien.
  Hou ons op de hoogte
  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  09 feb 2014 15:22
  beton plex is zoiezo waterdicht, alleen wel wat prijzig
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  10 feb 2014 22:24

  Na veel wikken wegen en berekenen is het geen spaanlaat maar 19 mm vuren multiplex geworden. Heb ik op de zaak kunnen regelen. Ik ga dit mooi wit schilderen. Ik vind de aluminium stelling nog steeds het aller mooist maar dat werd toch te prijzig. Mede omdat ik het icm met hout moest gaan gebruiken omdat de kamer niet verwarmt is.

  Deze plaat kan goed tegen vocht en zeker als ik het heb voorzien van een mooi verflaagje. Natuurlijk water gedragen wat beter voor milieu en dier is.

  Draagkracht van de 19 mm plaat is ook voldoende om de bakken te kunnen dragen

  Vandaag de platen gezaagd en van de week maar eens lekker in elkaar zetten ik kan eigenlijk niet wachten.

  Hierbij een plaatje van de platen (ziet er stevig uit dacht ik zelf);


  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  11 feb 2014 18:58

  Vandaag toch nog een begin gemaakt met de stelling. Alles lekker verlijmt en goed vast geschroefd (5.0x70 schroeven). Ben blij dat ik het niet met spaanplaat gedaan heb. Hier heb ik toch echt wel een beter gevoel bij. Thanks voor de tips, ook eigenwijze mensen kunnen leren

  Tot zover binnenkort weer een update eerst lekker afwerken en schilderen
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  11 feb 2014 19:31
  Het begin is er. Waarom ga jij je stelling wit schilderen? De alu stellingen die ik gezien heb hebben allemaal zwart forex. Is hier een reden voor?

  Mooie goulds trouwens.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  11 feb 2014 19:47
  Ik schilder hem wit omdat ik dat ten eerste mooier vind en het heeft ook nog het bijkomende voordeel dat het licht terug kaats in de lichtkap. Zwart heeft namelijk de neiging om kleuren op te nemen. Vandaar mijn keuze wit.

  Ja die goulds dat is een andere hobby maar ook heel gaaf.
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  11 feb 2014 20:02
  Oké duidelijk. Ik vind wit persoonlijk ook mooier. Vroeger ook goulds gehad, maar wegens tijdgebrek weg moeten doen, jammer.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  11 feb 2014 20:34
  Ja dat is jammer maar gebeurt;(
  0

  Aaron Devlin Lagendijk  Posts:41


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  11 feb 2014 23:52
  Volgens mij underlayment plaat toch??? Wat je kan doen is nog steeds de kopsekanten van deze plaat beplakken met pvc eerst insmeren met houtlijm laten intrekken en dan met een strijkijzer weer de pvc klantenband erop verhitten( niet te heet smelt je zo door de band heen). Het strak krijgen van de kopsekanten kan door het ruwe structuur van het hout soms tegen vallen na uren van schuren en plamuren. Ziet er netjes uit Marius ga je de achterkant nog dichtmaken dichtmaken???
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  12 feb 2014 16:37
  Ja inderdaad het is underlayment. Ik had me vergist. Het heeft 1 gladde zijde en 1 iets wat ruwe zijde. Verder vind ik prima plaat en zeker stevig. Na het schuren plamuren en schilderen krijg je toch een mooi resultaat. Kopse kanten werk ik af met een plastic hoek. Is inderdaad wel netter en scheelt een hoop werk. Achterzijde word ook nog dicht gemaakt.

  Verder had ik al ervaring met deze platen en het kost inderdaad moeite om de kopse kanten af te werken maar met mijn kweekkooien voor de vogels is het aardig gelukt. Nu ga ik het anders doen.

  Mijn doelstelling is om met wat goedkopere materialen ook een goede, stevige en netjes afgewerkte stelling te maken. Dit is namelijk wel gewoon mogelijk. Aluminium stelling is het allermooiste zeker op de manier van rana, alleen er hangt een behoorlijk prijskaartje aan die niet iedereen kan en wil ophoesten.

  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  13 feb 2014 12:50
  Ook voor beginners zou het aantrekkelijker zijn om het zo op te bouwen Ik ben er zelf ook een dus vandaar. Ben nu druk met schilderen en plamuren. Binnenkort meer foto's
  0

  n s  Posts:163


  Profiel

  Privé
  --
  15 feb 2014 20:15
  dat ziet er al goed uit! 

  gr.N
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  15 feb 2014 20:51

  Update:

  Ondertussen heb ik lekker door geschilderd en zit er ook een achterwand in. Alles is nu netjes geschilderd behalve de frontjes. Deze hebben we afgelopen dagen gemaakt en moeten nog geschilderd worden.

  Onderin wordt mijn lade voor elektra tijdklokken enzovoort. Is het gelijk netjes weggewerkt.

  Verder heb ik de kast ook van ventilatie voorzien door middel van een rooster in de bovenzijde van de kast en gaten achter de bakken. Met ventilators hoop ik een mooie luchtstroom in de kast te krijgen. 

  De kopse kanten en naden worden nog afwerkt met een kunststof hoek.

  Tot zover deze update binnen kort meer nieuwe vorderingen.


  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  15 feb 2014 20:53

  En hier nog een paar foto's;

  0

  n s  Posts:163


  Profiel

  Privé
  --
  15 feb 2014 22:13
  dat gaat snel , mooie stelling !
  0

  Aaron Devlin Lagendijk  Posts:41


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  16 feb 2014 11:48
  Marius, zou nog een raming willen geven van de kosten die zijn gemaakt, dan heeft iedereen er een beeld bij hoeveel een zelfbouw stelling van jouw formaat ongeveer moet kosten. Tijd zou je er ook bij mogen noemen maar dat is verwaarloosbaar als het om een hobby gaat. Jij bent in ieder geval goed bezig en goed overdacht dat hoek profiel
  0

  Ivo Noort  Posts:472


  Profiel

  Etten-Leur

  Dn Lid


  --
  17 feb 2014 11:17
  Ziet er goed uit Marius! lekker bezig zie ik!

  en zo te zien ook niet je eerste "bak"? zie nog wat kooien staan, met wat vogels zie ik?

  leuk om te zien, ik heb ook wat wildzang (bastaard putters) zitten ;-)
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  17 feb 2014 11:31
  @Aaron

  Dat wil ik wel hoor zal ik binnenkort even posten wat de kosten zijn geweest.

  @Ivo,

  Het is inderdaad niet mijn eerste bak maar wel 1 van de eersten! Vogelkooien hebben we genoeg en vogels ook voor al gouldamadines, parkieten, europese cultuurvogel (pimpelmees, staartmees). Ook heel leuk. Verder gaat het wel lekker. Eerst zorgen dat alles geschilderd is en dan stoeien met verlichting.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  22 feb 2014 10:01
  De kosten zijn op dit moment voor het hout profielen en schilderwerk ongeveer €75.00 verdere kosten heb je ten alle tijden zoals een sproeisysteem, verlichting, inrichting, bakken zelf natuurlijk. Ik ben nu nog alles aan het afwerken en dan post ik binnenkort weer foto's
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  01 mrt 2014 21:53

  Hier een update van mijn zelfbouwstelling;

  Ondertussen heb ik alles netjes geschilderd en afgewerkt met de kunststof profielen. Heel werk dat schilderen maar het resultaat is wel heel leuk. De kunststof profielen werken alle naadjes netjes af.

  Ik ben nu druk bezig met de verlichting. Bijna alles is nu gemonteerd. In twee bakken heb ik een 55 watt PLL. Dat geeft wel genoeg licht zeker nu alles nog wit is. De inrichting filtert het scherpe licht best wel weg.

  Middelste bak is voor zien van een 24 watt PLL in combinatie met een 4,5 watt led-spot. In verhouding is dit bijna evenveel licht. Je heb alleen minder warmte, dat is ook niet nodig voor de middelste bak. Deze word namelijk van twee kanten verwarmt. Nu nog de warmte netjes verdelen in de stelling met behulp van ventilatoren.

  Tot zover deze update, hierbij ook nog een paar foto's hoe het er nu uit ziet. Die van de verlichting komen de volgende keer.


  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  02 mrt 2014 08:52
  Ziet er mooi uit. Ben benieuwd hoe dat gaat met de ventilatoren. Heb ik ook geprobeerd om te temperatuur om hoog te schroeven, maar werkte bij mij niet. Misschien is mijn ventilatie strook te smal?
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  03 mrt 2014 17:59
  Ik zal er foto's van maken hoe ik het uiteindelijk gedaan heb met de ventilatoren. Ik hoef niet perse te verwarmen, meer de warmte verdelen in de stelling. Middelste bak wordt nu ongeveer 28 graden dat is te veel. Onderste en bovenste bak zullen met behulp van ventilatoren de warmte van de middelste bak er bij krijgen.

  Hoezo was het bij jou niet gelukt Dennis?
  0

  Erik Ha  Posts:711


  Profiel

  Tilburg
  --
  03 mrt 2014 19:03

  Geplaatst door Marius Boer op 03 mrt 2014 17:59:23
  Ik zal er foto's van maken hoe ik het uiteindelijk gedaan heb met de ventilatoren. Ik hoef niet perse te verwarmen, meer de warmte verdelen in de stelling. Middelste bak wordt nu ongeveer 28 graden dat is te veel. Onderste en bovenste bak zullen met behulp van ventilatoren de warmte van de middelste bak er bij krijgen


  Eh, hoe stel je je dit voor, met een buizenstelsel?
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  03 mrt 2014 19:53
  Nee, achter mijn bakken is een lege ruimte waar mijn ventilatieluchtstroom doorheen loopt. Door ventilators op mijn ventilatiegaten te plaatsen kan ik de warmte van de middelste bak naar beneden en of boven verplaatsen. Voor al naar beneden, warme lucht stijgt toch wel op
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  03 mrt 2014 20:48
  Geen idee. Ik heb er twee op mijn ventilatie strook gelegd, maar de temperatuur ging niet echt omhoog. 1a2 graden en dan stonden ze ook nog de hele dag aan. Nu is de achterkant van de stelling wel open. Misschien heeft dat er ook mee te maken. De stelling die ik binnenkort ga maken wordt dicht. Kijken hoe dat gaat met de temperatuur.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  03 mrt 2014 21:18
  Dat denk ik wel, de warmte van je verlichting is dan niet heel hoog omdat het via de achterzijde ook weg kan. Warmte stijgt namelijk het liefst op. Ik heb met ventilatoren nooit problemen gehad en is het altijd wel gelukt. Ik verdenk de open achterzijde er van.
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  03 mrt 2014 21:29
  We gaan het zien. Ik lees ook dat jij pl kiest ipv t5 voor de verlichting. Is hier een speciale reden voor?
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  03 mrt 2014 21:36
  Ja en Nee, Ik heb er sowieso goed ervaring mee. PLL heeft een hele hoge lichtopbrengst daar ben ik heel erg tevreden over. Tevens is de T5 te lang voor mijn stelling omdat mijn stelling maar 50 cm breed is. 50 watt PLL is ook wel iets te lang maar dat gaat nog wel. Kortste T5 is geloof ik 68 cm. Ik vind T5 ook nog duur in aanschaf en PLL daarentegen is wat goedkoper.

  Voordeel van PLL vind ik ook dat deze lekker warm word waardoor ik mijn stelling goed op temperatuur kan brengen. Als je die warmte niet nodig heb/minder nodig heb is t5 wel zuiniger. Alles heeft zijn voor en tegens

  @Erik Ha

  Dat buizen systeem heb ik wel uitgeprobeerd maar vond het niet werken. Ik wilde warmte van 90 cm hoog naar de bodem brengen en dat kreeg ik niet heel erg voor elkaar. Lucht is heel geconcentreerd als het uit de buis komt. En het stroomt zo langzaam voordat het beneden is dat het bijna niet over de bodem verplaatste en maar op een plaats bleef.
  0

  Erik Ha  Posts:711


  Profiel

  Tilburg
  --
  03 mrt 2014 22:14
  Het staat of valt altijd met de warmte waarin de bak stelling staat. Geen idee hoe warm het is in die kamer, maar met de meeste technieken kun je de temperatuur 4-5 graden verhogen ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Het koelen van die middelste bak kan trouwens heel gemakkelijk door ventilatoren de lucht uit de bak te laten zuigen, in plaats van blazen. Ik denk echter niet dat die dan in de andere bakken terechtkomt.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  03 mrt 2014 22:22
  Het zijn 3 afgesloten ruimtes. Dus als ik warmte uit het middelste vak blaas komt het in het onderste/bovenste vak. Temperatuur zal stijgen als ik meer warmte toevoeg aan de ruimte waar de bak in staat. Omgevingstemperatuur is 19/20 graden.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  03 mrt 2014 22:23
  Trouwens niet helemaal afgesloten maar staan in verbinding met ventilatie gaten
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  05 mrt 2014 22:56
  Weer een update van mijn project(je). Verlichting is helemaal klaar en de voorbereidingen voor het sproeisysteem zijn al getroffen. Ik moet alleen nog even de gaten in mijn terrariums boren voor de doorvoer van de sproeikoppen. Verder heb ik nu mijn ventilators binnen en kan ik er mee gaan rommelen. Is altijd een heel gepuzzel om het ''perfect' te krijgen. Heb ook een beginnetje gemaakt met het maken van de wanden. Piepschuim icm hout en purschuim. Moet alles een nog een beetje modelleren

  Hier twee plaatjes van de verlichting zoals het geworden is;

  Sproeisysteem voorbereiding;


  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  05 mrt 2014 23:09
  Totaal plaatje van de stelling nu;  Hier mijn oplossing voor mijn kabels. Mooi weggewerkt in een lade onderin de stelling;  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  10 mrt 2014 22:06
  Hier weer een update van mijn bouw aan mijn eerste stelling. Alle verlichting was klaar dus ik kon met de temperatuur gaan spelen. Dit Valt nog niet helemaal mee eigenlijk. Het blijft iets te warm naar mijn zin. Dus ik stoei daar nog even mee verder.

  Verder ben ik lekker aan het purren gegaan. Na een poosje snijden en modelleren heb het geheel lekker ingesmeerd met elastopur en ingedrukt met cocopeat. Met dit als resultaat. Als de temperatuur oké is dan ga ik de bodem inrichten en beplanten!
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  10 mrt 2014 22:07
  Laat gerust weten wat je er van vind Zou ik 25,5 a 26 graden ook aan kunnen houden als dag temperatuur?
  0

  Ivo Noort  Posts:472


  Profiel

  Etten-Leur

  Dn Lid


  --
  11 mrt 2014 07:41
  Hey Marius,

  Ziet er goed uit! mooi!

  ik heb ook 26 c als dag temperatuur in mijn bakken boven, gemeten halverwege de bakken.
  en mijn kik's doen het super, veel kweekjes ze laten zich mooi zien, en zien er gezond uit.

  Dus ik zou zeggen, goede dag temp.
  en de meeste soorten kunnen 26c goed verdragen.
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  11 mrt 2014 20:47
  Goed bezig Marius. Ziet er goed uit. Bij mij is de dag temperatuur rond de 25 graden dus lijkt me 26 geen probleem. Hoe ga je het doen als straks de buiten temperatuur hoger wordt?
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  11 mrt 2014 22:47
  Ik heb de temperatuur naar 24,5 a 25 graden gekregen. Beter, heb ik wat meer speling als het warmer wordt!

  @Dennis

  Als de buiten temperatuur omhoog gaat kan ik mijn ventilatoren sneller laten draaien. Ik heb namelijk een verstelbare trafo er op nu. Hij draait nu op 4,6 volt en kan nog opbouwen tot en met 12 volt. Hierdoor draaien ze veel sneller en heb ik meer lucht verplaatsing. In het uiterste geval kan ik de schotjes boven de bakken weghalen waardoor de warmte beter weg kan. Ben dus niet perse bang voor de warmere dagen.

  Hoe ik het nu opgelost heb met de ventilatoren zal ik binnen kort toe lichten als ik er een paar foto's er van post
  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  21 mrt 2014 16:29
  je bak opbouw ziet er prachtig uit !
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  28 mrt 2014 14:47
  Thanks Ingel, Ik zal de foto's van de bouw weer eens updaten
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  29 mrt 2014 22:02
  Hierbij de foto's van de vorderingen die ik de afgelopen tijd gemaakt heb. De ventilatie is nu volledig geregeld en alles draait perfect gelukkig met een mooie stabiele temperatuur van ongeveer 25 graden. Eindelijk na een hoop gestoei Verder hebben we de bakken aangeplant en kunnen nu lekker groeien. Dit is ook de laatste update wat betreft de bouw, de stelling is nu helemaal klaar en de kikkers kunnen er in.  Dit is de hoofventilator boven in de bak die de overbodige warme lucht afvoert en tegelijk ook een lucht(ventilatie)cirkel creëert. Continu verse lucht aanvoer, waardoor het minder bedompt is.  Boven ieder bak heb ik 1 van deze ventilatoren geïnstalleerd. Deze blazen de warme lucht van de verlichting in de bakken. Deze ventilatoren zijn uitermate stil een heel effectief qua luchtverplaatsing.  En de afvoer van de middelste bak. Deze werd steeds heel warm en heb toen besloten dat ik via de achterwand van de stelling ook de warmte moest afvoeren.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  29 mrt 2014 22:08


  De eerste bak aangeplant en dit wordt de verblijfplaats van een 1.2 Dendrobates auratus Costa Rica  Ingerichte bak van de dendrobates leucomelas 1.1  En de derde bak is ook ingericht en hier komen waarschijndelijk in de toekomst een koppel Phyllobates Terribilis Mint in.


  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  29 mrt 2014 22:21
  En als laatste het totaalplaatje van de stelling. Ik ben er super blij mee en de kosten vielen mij heel erg mee om hem op deze manier te maken. Voor beginners ook zeker aan te raden als ze nog niet zoveel geld uitwillen geven aan een stelling.  Ik maak gelijk reclame voor DN
  0

  Tiny en Marry Ooms  Posts:234


  Profiel

  Cuijk

  Dn Lid


  --
  30 mrt 2014 11:52
  Ziet er goed uit, mooie bakjes
  0

  n s  Posts:163


  Profiel

  Privé
  --
  30 mrt 2014 17:55
  het is erg mooi geworden, goed gedaan!


  mvg.N
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  30 mrt 2014 20:35
  Mooi gedaan Marius. Ik ga binnenkort ook beginnen aan mijn zelfbouw stelling. Zal hier ook een topic over openen. Ben benieuwd hoe dit zal gaan.
  0

  Ivo Noort  Posts:472


  Profiel

  Etten-Leur

  Dn Lid


  --
  31 mrt 2014 07:55
  Mooi geworden Marius!
  0

  Wim Tieman  Posts:27


  Profiel

  Hurwenen

  Dn Lid


  --
  31 mrt 2014 21:13
  Ziet er goed uit Marius. Erg mooi gedaan.
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  13 apr 2014 19:44
  Hoi Marius. Vraagje waar heb jij die ventilatoren vandaan? Die je boven je bakken hebt hangen.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  14 apr 2014 17:59
  Dennis;

  Dat zijn ventilators die uit een beamer komen. Ze zijn super stil en je kan ze mooi langzaam laten draaien

  0

  Iris **  Posts:104


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  15 apr 2014 09:01
  Zeker heel mooi geworden!
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  15 apr 2014 17:34
  Oké uit een beamer. Niet standaard te koop dus. Eens kijken hoe ik dat ga oplossen.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  15 apr 2014 17:50
  Dennis, Hoeveel heb je er nodig?
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  15 apr 2014 22:24
  In mijn stelling komen ook drie bakken dus ik denk drie stuks. De bakken zijn wel 90cm breed bij 50cm diep en 50cm hoog.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  15 apr 2014 22:43
  In principe zou je er aan 3 gewoon voldoende hebben. Het gaat erom dat de warme lucht de bak in gaat. Ik kan wel weven kijken of ik nog wat heb.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  15 apr 2014 22:44
  Ze zijn wel veel stiller als de plat ventilators. Dus de normale vierkante varriant die het meest gebruikt wordt.
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  02 jul 2014 22:25
  Hoi Marius, hoe gaat het nu met de stelling? Alles nog naar wens. Ik heb ook even een vraagje over led verlichting. Ik heb nu in mijn zelfbouwstelling bakken van 90x50x50cm en daar liggen 2 t5 lampen op van 21 watt, maar dit wordt te warm. Nu wil ik dus led GU10 lampjes plaatsen. Welke kan ik het beste gebruiken?
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  05 jul 2014 23:03
  Beste Dennis,

  Het gaat uitstekend met de stelling en ben nog steeds uiterst tevreden. Ik heb zelf led lampjes van de acti*n/kw*ntum gebruikt. Die zijn lekker goedkoop en geven zeker wel een hoop licht. Maar de adverteerders bieden ze ook aan en geven welliswaar meer licht maar zijn een stuk duurder. Ik ben met de goedkope heel tevreden.
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  06 jul 2014 20:04
  Oké, bedankt voor je antwoordt. Zal eens kijken of dat wat is.
  0

  Marius Boer  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  07 jul 2014 17:39
  Geen dank.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top