VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 17 feb 2014 16:36 door ingel baaijens
Ervaring met rijstmeelkevers kweek?
16 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 2 van 4 << < 1234 > >>
Auteur Berichten

Hans MeijerPosts:358


Profiel

Hoofddorp
--
29 jan 2014 19:50
Het is jammer dat ik nog geen voedingswaarde van deze insekten kan vinden, omdat het zou kunnen dat de insekten  die 1 ding eten, tarwe, bonen of rijstmeel en in principe niet te gutloaden zijn een wat eenzijdige voedingswaarde hebben.
Dit weet ik niet zeker maar lijkt mij logisch.
Nuja ik zie ze toch mee als bijvoer en afwisseling is denk ik belangrijkste voeding advies, maar toch mocht iemand van onze gekweekte insekten voedingswaarde tegen komen zou ik ze graag zien.

0

Isabel UiterweerdPosts:226


Profiel

Privé
--
30 jan 2014 07:29
Een koe eet alleen gras, maar toch heeft biefstuk een hoge voedingswaarde. De reden van niet gutloaden, dus een lage voedingswaarde gaat niet op volgens mij. Over het algemeen kun je stellen dat insecten net uit het ei een hoge voedingswaarde hebben, dat is bij groente, vogels en zoogdieren ook zo. Als insecten verpopt zijn, zoals fruitvliegen, motten en vlinders is hun voedingswaarde drastisch lager. Toch zijn er dieren die overleven door bijna alleen motten te eten. Als iets een lage voedingswaarde heeft wordt er gewoon veel meer van gegeten.

Dus volgens mij zijn deze larven erg waardevol i het dieet van een kikker. Kleine soorten eten toch bijna alleen springstaartjes omdat ze de fruitvliegen links laten staan. Als een dier veel eet van een bepaald soort voedsel heeft hij daar gewoon veel behoefte aan. Dat zie je bij kinderen en zwangere ook.
0

Hans MeijerPosts:358


Profiel

Hoofddorp
--
30 jan 2014 10:50
Nee dat bedoel ik niet, een springstaart, fruitvlieg, pissebed is juist prima te gutloaden omdat hij allerlei dingen eet lijkt mij dat voedingswaarde daardoor hoog kan liggen.
Een bonenkever eet enkel bonen en is daarom niet te gutloaden, en zal veel meer eenzijdige voedingswaarde hebben enkel omdat hij 1 ding eet.
Het gaat om de insecten die iets specifiek eten bv alleen bonen , ik verwacht daar veel minder van dan insecten die je allerlei dingen kunt voeren.
Zoogdieren en insect vergelijk ik niet met elkaar dat heeft geen zin, bovendien gaat het bij gutloaden vooral om
de maaginhoud van het insect, niet de opbouw van zijn lichaam dat kan denk ik niet in de korte tijd van gutloaden.
Nouja het blijft het beetje gissen zonder voedingswaarde tabel.
Maar misschien kun je rijstmeelkever met de bekende meelworm vergelijken daar is algemeen van bekend dat de voedingswaarde niet gunstig is,terwijl de meelworm nog te gutloaden is.
Neemt niet weg dat voor de afwisseling af en toe een x rijstmeekever mij ook leuk lijkt.
0

Isabel UiterweerdPosts:226


Profiel

Privé
--
30 jan 2014 11:39
Ik ben van mening dat gutloaden echt niet zoveel meer voedingswaarde brengt. Niet dat het niet belangrijk is natuurlijk. En ik denk ook dat je kikkers prima kunt vergelijken met andere carnivoren zoals grote katten. Zij eten enkel vlees en eten ook de maaginhoud van hun prooidier om aan vitamines te komen, omdat hun prooidieren voedsel kunnen voorverteren die ze zelf niet kunnen verteren. Wie zegt dat rijstmeel verrijkt met babyvoeding geen goede voedingsstoffen zijn voor gifkikkers? Het is een onderdeel van voeding die ze zelf niet kunnen eten. Springstaarten en pissebedden eten schimmels en afvalstoffen dus ik denk niet dat je die beter gutload. Ze eten over het algemeen vooral gist, vissenvoer en eigeelvoer voor vogels. Fruitvliegen en krekels kun je gutloaden met fruit en groente, dus daar halen gifkikkers hun vitamines en mineralen vandaan die ze zelf niet uit groente en fruit kunnen halen. Deze laatste vitamines zijn heel belangrijk omdat ze carotenen bevatten die de kleurintensiteit van je gifkikkers verbeteren. 

Als je kleine gifkikkers houdt is het allemaal nog lastiger omdat ze alleen de kleinere insecten kunnen eten. Ik ga Ranitomeya amazonica houden samen met klemmeri gekko`s en ben mij nu zo veel mogelijk aan het inlezen. Tot dusver gaat mijn interesse uit naar fruitvliegjes, springstaartjes, pissebedden, erwtenluis en de larven van rijstmeelkevers. Ik vraag me af of bonenkevers en graanklanders wel geschikt zijn voor kleine gifkikkers, dus dit moet ik nog even uitvogelen. Als de gifkikkers ze niet willen eten de gekko`s ze misschien wel op.

Nogmaals, ik zeg niet dat gutloaden niet belangrijk is, maar de voedingswaarde van het insect zelf telt ook mee ongeacht wat hij eet. Wat een insect eet zegt niets over de voedingswaarde van het insect zelf.
0

Hans MeijerPosts:358


Profiel

Hoofddorp
--
30 jan 2014 12:11
Toch lijkt mij vergelijking met andere kever zoals meelworm gewoon logisch.
Daarom zou een voedingswaarde analyse handig zijn, dan weet je meer maar ook weer niet alles.
Nu blijf je meer discussie houden op wat we denken en is dat niet perse zo.
Van pissebed ken ik voedingswaarde en heeft 1 van de meest gunstige verhouding van voedseldieren maar het is wel  afhankelijk van wat hij heeft kunnen eten, dan krijg je gutloaden weer.
Afwisseling en gutloaden lijken mij zeker de key voor gezonde kikkertjes, daar hebben te veel mensen al ervaring mee die dit aanraden om dat te onderschatten, heel belangrijk denk ik.
Liefst wil ik weide plankton, maar ja met netje buiten staan zwaaien is ook weer zo wat
Ik hoef alleen nog rijstmeelkever te zoeken de andere 2 gevonden.
0
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 2 van 4 << < 1234 > >>


Back To Top