VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 02 feb 2014 19:03 door ingel baaijens
grote fruitvliegen voor ranitomeya benedicta ??
14 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 2 van 3 << < 123 > >>
Auteur Berichten

Hans MeijerPosts:358


Profiel

Hoofddorp
--
31 jan 2014 20:17
ik ben zelfde van plan als Ingel, en dan met name om gevarieerd te voeren hij zegt niks over de hoeveelheden dus kunnen klein zijn.
En denk zelf dat in de natuur de gifkikker ook gewoon elke dag eten.
Kleinere porties en elke dag kan denk ik, maar is nog wel iets om over te denken.
En ik weet dat sommige bv 2 of 1 dag overslaan met voeren en dat dat prima gaat maar daar gaat het mij niet om
meer wat meest natuurlijk voor de gifkikker is.

Wel vraag ik mij het volgende af, bij hagedissen en reptielen is de stofwisseling trager en deze dieren hebben tussen voedsel dagen juist vastdagen nodig om optimaal voedsel te verteren, grof gezegd poepen ze anders
maar door en gedeeltelijk onverteerd voedsel en daarmee belangrijke stoffen, waardoor veel voeren juist tekorten kunnen ontstaan.
Vast dagen komt bij hagedis en schildpad in natuur ook voor, als ze bv niks gevangen/gevonden hebben of bv koude dag

Of dit opgaat voor gifkikkers weet ik niet, mij lijkt een kikker snelle vertering te hebben en mag dus elke dag gevoerd worden, weet iemand hier iets van ?

Verder over dit topic heb ik hier antwoord gekregen dat misschien de fruitvlieg groot en klein onderling verschillen van voedingswaarde en dat beide daarom geven mij vooralsnog nuttig lijkt.
0

Isabel UiterweerdPosts:226


Profiel

Privé
--
31 jan 2014 20:59
Ik kan geen antwoordt geven of elke dag voeren goed zou zijn. Bij huisdieren is het altijd zo dat ze binnen een bepaalde tijd hun eten opgegeten moeten hebben, al is dat als je bewegende inseten geeft natuurlijk lastiger. Knaagdieren zijn een uitzondering, zij mogen nooit een lege maag hebben anders sterven ze. Maar als je insecten gutload, is het zo dat na een paar uur de hoeveelheid vitamines/mineralen aangzienlijk lager kan zijn, omdat de insecten hun voedsel hebben verteerd. Bij fruitvliegen is dat al helemaal zo, want fruitvliegen zelf hebben bijna geen voedingswaarde. Die moeten het echt hebben van het gutloaden. Daarom geef ik ook liever niet en de kleine en de grote fruitvlieg want ik vind dat veel te veel moeite voor een voedingsarm insect. Ik geen liever een van de fruitvliegen en een ander insect met een hoge voedingswaarde dan de kleine en grote fruitvlieg. Het is immers niet altijd zo dat insecten in een paludarium braaf blijven eten van het "gutload voer" totdat ze worden opgegeten. Maar daarover zullen de meningen verschillen.

Koudbloedige dieren hebben een laag metabolisme omdat ze geen energie nodig hebben om hun lichaam warm te houden. Ik heb al 18 jaar een goudvis en ik weet uit ervaring dat het goed is voor karpers om af en toe een pauze in te lassen en bijvoorbeeld een weekeind lang geen eten te geven. Ik denk dat dit een goed voorbeeld is want mijn goudvis heb ik dus al sinds ik 8 jaar ben. Ik denk dus dat het echt observeren is. Zijn de kikkers actief, jagen ze goed achter hun prooi aan, zijn ze niet te dik. In regel kun je zeggen dat een huisdier beter iets te mager dan te dik moet zijn, want vervetting is echt schadelijk. Je kunt dus beter wat minder voeren en opgewekte, goed jagende kikkers hebben dan meer voeren en luie, slome kikkers hebben. Bovendien is het zo dat teveel voer stress bezorgt bij kikkers, omdat al die insecten om hun heen bewegen, en als je minder vaak geeft, zullen de kikkers de voedseldieren sneller opeten.

Als je zo natuurlijk mogelijk wilt doen zijn er nog wel leuke fimpjes van de BBC die je kunt kijken. Het is echt heel leuk om te zien:
http://www.youtube.com/watch?v=MLojbEV0VKI
http://www.youtube.com/watch?v=PTd_Z9a78FU

Er is ook een fimpje over een Rain Frog die maanden lang niets eet, verscholen onder de grond. Als het gaat regenen komen ze tevoorschijn om lekker te schransen.
http://www.youtube.com/watch?v=mISMwN-0ggE
0

Isabel UiterweerdPosts:226


Profiel

Privé
--
31 jan 2014 21:06
Dit is een interessant filmpje over het onderzoek naar wat gifkikkers eten:
http://www.youtube.com/watch?v=Ryu5Yu0nQuU

Uiteindelijk heeft ze meer dan 500 verschillende insecten gevonden die klein genoeg zijn voor de gifkikkers om te eten!
0

Hans MeijerPosts:358


Profiel

Hoofddorp
--
31 jan 2014 21:25
Dankjewel voor de filmpjes daar ga ik morgen even voor zitten lijkt me erg leuk en interessant..
Ik weet uit ander topic dat je weideplankton gaat voeren, dus niks mis denk ik met je keuze en plan, maar
meeste zoals ik zullen helaas dat amper voeren, dus blijven alle insekten voor ons belangrijk met betrekking tot afwisseling.
Over het gutloaden fruitvlieg, dit gaat door in terrarium door bakje met bv fruit neer te leggen, dan blijven ze gegutload en ook eenvoudiger voor de kikker te vinden en te pakken.

Ik denk toch dat vergelijkingen niet opgaan met andere dieren vergeet niet dat gifkikkers misschien koudbloedig zijn maar bij tropische temp leven vrij constant en zeker in onze terrariums, waardoor hun vertering altijd hoog is, en niet zoals koudbloedige uit andere gebieden een koude periode en dus rust met lage verterings periode kennen.

0

Isabel UiterweerdPosts:226


Profiel

Privé
--
31 jan 2014 22:30
Ik vergelijk met andere koudbloedigen die ook in terraria leven (niet met een dier zoals de rain frog natuurlijk). De meeste koudbloedige dieren leven trouwens in een tropsich klimaat (zoals gifkikkers). Ik ben van mening dat je gifkikkers snel overvoerd als je ze elke dag eten geeft. Vergeet niet dat de insecten die je te eten geeft veel vetter zijn dan de insecten in het wild. In gevangenschap krijgen ze veel voedingsrijker voedsel dan de insecten in het wild voor handen hebben (voedselrijker is iets anders dan veel vitamines/mineralen).

Maar nogmaals: het is een kwestie van observeren. Heb je veel dieren in een groot paludarium zul je vaker moeten voeren dan als je een koppel hebt in een klein paludarium. Kleinere gifkikkers zul je waarschijnlijk vaker moeten voeren dan grotere gifkikkers omdat ze veel kleinere insecten eten.

0
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 2 van 3 << < 123 > >>


Back To Top