VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 03 apr 2015 08:09 door Nico de Roo
Bouwverslag paludarium 70x42x88
78 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 1612345 > >>
Auteur Berichten

Laurens van BreePosts:107


Profiel

Zevenbergen
--
17 apr 2014 17:38
  Hallo allemaal,

  Vandaag officieel begonnen met het paludarium voor in de woonkamer! 
  Het wordt een paludarium van 70 cm breed, 42 cm diep en 88 cm hoog. Daar bovenop komt nog een lichtbak van 16 cm hoog. Er komt ook nog een kastje onder. De toekomstige bewoners zijn 1.1 Lygodactylus williamsi en 2.1 Dendrobates leucomelas. 

  Qua techniek kunnen we het redelijk kort houden. Een sproeisysteem dat 2 maal daags een minuutje sproeit door 2 sproeikoppen, verlichting (zie hieronder), 2 ventilatoren die de lucht uit de lichtkap het paludarium in blazen en daardoor voor bewegende lucht zorgen, 2 ventilatoren voor in de zomer zodat er warme lucht het paludarium uit gevoerd kan worden en de nodige meet- en regelapparatuur. De bovenkant van het paludarium wordt overigens helemaal van benzinegaas en aan de voorzijde komt een stripje van een paar cm.

  De verlichting die ik ga gebruiken is de volgende:
  - 1x PL-L (osram dulux l) 36W kleur 954 (daglicht)
  - 1x T5 HO 24W kleur 965 (koel daglicht)
  - 1x T5 HO 24W kleur 840 (koel wit)
  - 1x spaarlamp Arcadia 26W 7% uv

  Het is de bedoeling dat het een echte showbak wordt. De achterwand ga ik maken van piepschuim en pur (met hout erin), besmeerd met elastopur en daar turfstrooisel ingedrukt. Er komt aan de voorkant van de bak een strook water (zwevend glas principe) met wat vuurgarnaatjes. Dit water wordt in beweging gebracht door een opvoerpompje welke het water via een stuk hout naar beneden laat lopen.
  Als bodembedekking krijgen we hydrokorrels met daarop worteldoek en tropic-plate. Deze laat ik begroeien met javamos. 

  Vandaag heb ik het glas besteld. Ik had al enkele offertes ontvangen die van 105 tot 210 euro opliepen voor het glas. Vandaag bij het lokale schildersbedrijf geweest en die kon het voor 50 euro voor me regelen. Heb ik dus maar gelijk gedaan.

  Hieronder nog wat plaatjes van de toekomstige bak  0

  Ivo Noort  Posts:472


  Profiel

  Etten-Leur

  Dn Lid


  --
  18 apr 2014 07:51
  Hey,

  Goed bezig!

  maar ik zou wel even nadenken, kijken voor je UV lamp zie: dit topic iets lager in dit topic zie je meer over de UV lampen, en waarom ik ze niet gebruik.

  maar ik ben benieuwd naar je vorderingen.

  SUCCES!
  0

  Laurens van Bree  Posts:107


  Profiel

  Zevenbergen
  --
  18 apr 2014 09:35
  Hoi Ivo,

  Bedankt voor je reactie. De UV lamp is ook niet voor de gifkikkers bedoeld, maar voor de daggekko's . Deze hebben uv wel degelijk nodig voor de aanmaak en opname van vitamine d3. Voor de kikkers hoeft het niet, maar het zal ook geen kwaad kunnen. De lamp hangt boven de volledig gazen bovenkant, dus de straling kan er doorheen. Voor jouw tests heb je zo te zien een lamp van exo-terra gebruikt. Het is is de reptielenhobby al jaren bekend dat deze lampen nauwelijks uv afgeven en al snel 'op' zijn. De duurdere lampen (Solar Raptor, Bright Sun en bijvoorbeeld Arcadia) zijn ook gemeten met een veel beter resultaat. Deze lampen geven ongeveer een jaar lang voldoende uv af voor de reptielen (op een afstand van ongeveer 50cm). Ik ben zelf wel een voorstander van uv verlichting, maar wel in combinatie met goede vitaminen- en mineralenpreparaten. Potjes die beloven een volledig aanbod van vitaminen en mineralen aan te bevatten moet je niet geloven. Het kan zijn dat alles er in zit, maar de werking van de vitaminen 'vervliegt' door de aanwezigheid van de mineralen. Je hebt dus altijd minimaal 2 potjes/flesjes nodig!

  Binnen de reptielenhobby is de werking van uv overigens wel bewezen (zonder uv krijgen duidelijk meer dieren last van rachitis), maar er zijn inderdaad maar weinig lampen die voldoende uv afgeven. De prijs van een goede lamp begint bij 30 euro (exclusief eventueel voorschakelapparaat).
  0

  Laurens van Bree  Posts:107


  Profiel

  Zevenbergen
  --
  18 apr 2014 10:03
  Ook het hout voor de lichtkap en het kastje is besteld. Het is betonplex geworden (1 plaat, €30), welke ik zwart ga schilderen. De binnekant van de lichtkap zal wit worden.
  0

  Marius Boer  Posts:853


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  18 apr 2014 23:02
  Belooft wat moois te worden, ik ga dit topic met belangstelling volgen
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 1612345 > >>


  Back To Top