VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 11 okt 2015 13:23 door ingel baaijens
Bouw paludarium
95 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Tom Warner

Posts:107


Profiel

Privé

Dn Lid


--
28 mei 2014 15:36
  Goedemiddag ,
  Na een tijd oriënteren eindelijk een 2ehands bak aangeschaft. Het is een panoramabak van 120x60x90. Met de onderkast 180 hoog. Er moet nog wel het een en ander aan gebeuren. Zo wil ik het glas aan de voorzijde onder de schuifruiten verhogen naar 15 cm , dit om hier een waterbuffer te maken. Hier kan dan misschien later een garnaal of visje in komen. In de lichtbak wil ik led verlichting toepassen met daarnaast een nog nader te bepalen warmtebron.
  In de onderkast komt een bio filter te staan met verwarming voor het op te voeren water. Voor de sproei installatie wil ik osmosewater gaan gebruiken. Wellicht ook nog een mistmaker ,maar hier ben ik nog niet uit. Dit alles wordt dan geregeld via een profilux 2. Hiermee kun je dag/nacht en wolken simuleren. Daarnaast kun je ook de temp. bewaken en de sproeiers en mistmaker inregelen. Op de foto is te zien dat de vorige eigenaar varen wortelplaat heeft toegepast.
  Ik vraag mij af of dit bij de opbouw te combineren is met tempex afgewerkt met elastopur. Aan de bovenzijde is een glasplaat geplaatst met aan de voor en achterzijde een rooster van ongeveer 5 cm breed. Verder is de glasplaat dicht.
  Weet iemand of dit wel genoeg is om te ventileren en de warmte rond te laten gaan.
  Onder de schuifdeuren zit nu een rooster van benzinegaas van ongeveer 4 cm breed. Het lijkt mij allemaal wat smal?
  Advies en raad voor al deze zaken wordt zeer op prijs gesteld. Ik zeg maar, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.
  Ik zal een foto van de huidige situatie van de bak toevoegen en houd jullie op de hoogte van de voortgang .
  Groet,
  Tom
  0
  Raymond Karsten

  Posts:31


  Profiel

  Hoofddorp

  Dn Lid


  --
  28 mei 2014 20:34
  Hoi Tom,
  Hartstikke leuk dat je ons gaat laten meegenieten van de verbouw cq opbouw van je paludarium. Al vast veel succes en maak er wat moois van. Kom tussendoor wel eens bij je binnenvallen voor een bak koffie en het live aanschouwen.

  Groet, Raymond
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  28 mei 2014 21:11
  Hoi Raymond
  Ik had nog een foto.
  groet,Tom
  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  28 mei 2014 23:43
  Helemaal niets mis mee! Mooie bak hoor. Over de ventilatie zou ik mijn eigen niet teveel zorgen maken. Dit is goed. Je moet hoogstens een ventilator setje op je rooster leggen voor een betere circulatie maar je hoeft absoluut geen ernstige verbouwingen te doen.

  Je kan altijd het varenwortel met piepschuim combineren maar of het mooi word weet ik niet Je mist heel wat stukken varen wortel. Ik zou het zelf eruit gehaald hebben en de achter wand opgebouwd van piepschuim en elastopur.

  Verder zijn alle ideeën goed met het bioloog enz.

  Succes verder en ben heel benieuwd naar de vorderingen.

  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  29 mei 2014 10:54
  Weet iemand wat voor warmtebron ik het beste kan toepassen in de lichtbak. De led geven namelijk geen warmte af. En is dan zo`n warmtelamp die voor reptielen gebruikt wordt niet te warm. Deze zijn volgens mij namelijk niet dimbaar.
  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  29 mei 2014 12:31
  Het beste kan je een warmte kabel in de achterwand of aquarium verwarming in het water doen. Deze aansluiten op je profilux en die houdt de temperatuur dan constant. Je kan altijd nog 1 of 2 halogeen spotjes boven in de kap plaatsen. Die warmen de bak ook op in combinatie met het ventilator setje waar ik het al eerder over had. Nadeel van led is wel dat je geen/nagenoeg geen warmte heb en moet je dit met een andere warmte bron oplossen.
  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  29 mei 2014 16:15
  mooie bak joh, dat gaat wel wat worden !
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  29 mei 2014 16:49
  Bedankt voor de leuke reacties.

  Ik val meteen met de deur in huis.
  De inwendige maat van de bak is 90 cm hoog. Weten jullie misschien wat voor soort warmtebron ik het beste kan toepassen in combinatie met de led verlichting.
  Als het een spotje is, vraag ik me af of dit niet ten koste gaat van het licht effect van de led verlichting.
  Je krijgt er dan ander licht dan de led verlichting bij.
  De led die ik wil toepassen zijn RGB en SMD leds, dit is om het hele kleuren spectrum te krijgen.
  Volgens zeggen perfect voor de groei van de planten en deels voor de  benodigde vitaminen voor de kikkers.


  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  29 mei 2014 22:21
  Ja als je dat niet wil verstoren zou je ook met een keramische lamp kunnen werken op een thermostaat. Ik zou sowieso een warmtekabel in je achterwand aanbrengen zeker als je met piepschuim ga werken. Je zou hem ook goed op de bodem kunnen monteren.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  30 mei 2014 07:56
  Hallo Marius
  Je hebt het over een warmtekabel. Monteer je deze dan achter het tempex. Direct tussen het tempex en het glas. Of een beetje aan de oppervlakte van het tempex?
  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  30 mei 2014 22:15
  Ligt een beetje aan hoe dik je piepschuim wordt. Als je 4 cm dik of meer word zou ik de kabel aan de oppervlakte monteren.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  31 mei 2014 14:44
  Hoi Marius
  Jij bedoelt aan de oppervlakte van de af te werken wand, dan elastopur eroverheen smeren.
  Hoe betrouwbaar zijn deze kabels, is het niet zo dat als ie de geest geeft je de hele bak kunt slopen ?
  Kun je het dan niet beter met een lamp in de kap opvangen, kun je er altijd bij om hem eventueel te vervangen.
  Grt.
  Tom

  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  02 jun 2014 18:57
  uhm, ik zou de warmte kabel persoonlijk wel op de bodem leggen, de ervaring is dat warmte kabels vaak de achterwanden laten uitdrogen, en dus geen mos groei op je wanden, of slechtere planten groei.

  maar dat is natuurlijk ook een persoonlijke keuze.

  persoonlijk werk ik niet meer met warmte kabels, zet je je bak in je woonkamer, komt waarscheinlijk de temperatuur toch niet meer onder de 18 graden ?

  vaak als je je bak overdag op temperatuur houd, van zo 26 graden koelt het snachts af tot zo 20 graden,
  in de bak blijft het vaak net zo 2 graden warmer als de rest van de kamer, tenzij je koude winters hebt.
  ik zou de bak op temeratuur proberen te houden met alleen lampen.
  0
  Raymond Karsten

  Posts:31


  Profiel

  Hoofddorp

  Dn Lid


  --
  02 jun 2014 21:33
  Ik denk dat wanneer je het waterdeel verwarmt tot 23 graden je basistemperatuur voor de nachten wel in orde zal zijn. Feit is dat nog niemand mij heeft kunnen overtuigen van LED verlichting in een kikkerbak wanneer die niet in een kikkerkamer of iets dergelijks staat. Ik denk toch dat je  PL of T5 of eventueel verlichting nodig hebt om de bak op temperatuur te krijgen. Solar Raptor kan ook misschien maar dat vind ik meer een straler en verdeeld de warmte niet gelijkmatig, dat word wel heel warm bovenin.
  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  02 jun 2014 21:42
  Ja Ingel heeft wel een goed punt over het uitdrogen van de achterwand. Ik zou hem dan alleen op de bodem plaatsen en de water temperatuur naar 24 graden brengen. Dat houdt de bak 's nachts warm zoals Raymond zei en het verhoogt ook nog eens de luchtvochtigheid tot 100% 's nachts.

  Misschien toch 1x t5 lampje van 24 watt ofzo er bij plaatsen voor warmte. Licht heb je toch nooit teveel. Nadeel van led is gewoon dat het niet warm word. In een kikkerkamer gaat het prima. Deze wordt namelijk verwarmt door andere warmte bron en dan maakt het niet uit. Showbak blijft lastig omdat dit systeem zijn warmte niet uit omgeving kan halen.

  Zoals Raymond al zei hebben spots vaak warmte stralen op een bepaalde plaats en niet verdeeld. Het is even experimenteren en dat zou ik ook aanraden. Gaan bouwen en kijken of je en hoeveel warmte je te kort heb.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  02 jun 2014 21:48

  Er werd mij verteld dat als je een solar raptor toepast en 2 ventilatoren plaats tussen de lamp en je rooster bovenin bij de voorruit, je dan de warme lucht de bak inblaast. Met een temp. voeler in de bak kun je dan de warmte afgifte van de lamp inregelen.
  Ik ga nog maar even op verder onderzoek en navraag doen bij de verkopers van deze lampen.
  Ik heb inmiddels voor een prikkie een mistmaker kunnen kopen via marktplaats. Denk deze via een gat in de bodem met 2 uitblaasopeningen toe te moeten passen. Dit gezien de breedte van de bak 120 cm.
  Iemand ervaring met zo`n apparaat?
  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  02 jun 2014 22:06
  Die mist maker zou ik zeker niet door de bodem doen. Dat is echt niet nodig. Ik heb hem gewoon via de lichtkap binnen laten komen. Het is namelijk zo dat de stoom koelere temperatuur heeft waardoor het toch van onder vandaan dicht trekt met de mist. Warme lucht drukt als het ware de mist omlaag.

  Die solar raptor in combinatie met ventilatoren is een goed optie. Door de ventilatoren verplaats je lucht beter en krijg je een warme lucht cirkel. Omdat de bak zo hoog is zou ik ook een ventilator op je rooster leggen die de bak uit blaast. dit bevorderd de lucht circulatie. Dus op voorste rooster 1 omlaag en achterste rooster 1 omhoog de kap in.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  02 jun 2014 22:12
  Hoi Marius
  Met door de bodem bedoel ik een doorvoer voor de slang en dan ergens halverwege de bak op ongeveer 50 cm hoogte de uitblaasopeningen.
  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  02 jun 2014 22:22
  Is echt niet nodig. Gewoon een pijpje via de lichtkap. De mist gaat direct naar de bodem
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  10 jun 2014 16:13
  vandaag weer een stapje verder in de verbouwing van de bak.
  Ik heb de varenwortelplaat met een multitool verwijderd.De platen worden bewaard voor de opbouw van de zijruiten Ik heb ook een mistmaker op de kop kunnen tikken,De slang hiervoor wordt via een doorvoer in de bodem naar bovenin de bak geleid, waar hij gesplitst wordt in 2 uitloop openingen gezien de breedte van 120 cm van de bak.Er blijkt in de bovenruit een barst te zitten, deze wordt vervangen voor een andere waarbij dan ook de ventilatieroosters worden verbreed.Onder de schuifruiten wordt het glas verhoogd tot 12,5 cm om daarachter een waterbassin te maken. Ik weet nog niet hoe ik het beste de landpartij kan aanleggen.Van hydrokorrels ,tempex of wellicht op een andere manier.Misschien heeft iemand een goed idee hiervoor.
  In de lichtkap komt definiteif led verlichting in combinatie met een warmtelamp. Deze wordt dan middels een temp. sensor aan en uit gezet.Tot zover de update,in afwachting van jullie gewaardeerde reacties.Groet, Tom
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  10 jun 2014 16:16
  Ik vergeet nog te vragen.
  Loop ik niet het risico, dat als de mistmaker niet werkt de kikkers in de slangopening kunnen kruipen?
  Iemand ervaring hiermee?
  0
  roel van marrewijk

  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  12 jun 2014 11:10
  zou er een stuk gaas voor spanne dan kunnen de kikkers er niet in
  0
  roel van marrewijk

  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  12 jun 2014 11:10
  zou er een stuk gaas voor spanne dan kunnen de kikkers er niet in
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  14 jun 2014 16:19


  Vandaag weer een stapje verder met de verbouwing.
  De bak is naar een vriend verhuisd ,die een glashandel heeft. In zijn werkplaats aan de slag gegaan.
  We hebben de bovenruit en roosters eruit gehaald. Dit was een aardige klus, aangezien de vorige eigenaar rijkelijk met kit in de weer was geweest. Vervolgens ook de opstaande rand onder de schuifruiten verwijderd. Er moesten nog 2 gaten in de bodem worden gemaakt. Boren in de bestaande bodem bleek  volgens mijn vriend teveel risico op breuk te geven. Dit omdat er dan teveel spanning ontstaat op de zijruiten. Dus ook de bodem wordt vervangen voor een nieuwe, vooraf worden hier dan de gaten voor de doorvoeren ingeboord. Wel vandaag een nieuwe bovenruit geplaatst met een sparing aan de voor en achterzijde voor de roosters. Al met al weer een stapje verder in de richting van het eindresultaat. Nog even 2 foto`s bijgevoegd van de situatie zoals hij nu is.
  Groet,
  Tom
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  17 jun 2014 10:51


  Vandaag bezig met het opknappen, aanpassen en schilderen van de onderkast.
  Voor de kap wordt een nieuwe gemaakt aangezien de oude niet meer gaat passen, na de aanpassingen van de luchtroosters. Deze overigens vandaag besteld bij Rain-Forrest Frogs.De roosters worden van rvs gaas met een maasopening van 0,5 mm.
  Heeft iemand misschien een tip of ervaringen hoe ik het beste de bodem in de bak kan opbouwen.
  Alle installaties komen in de onderkast, dus hier hoef ik geen rekening mee te houden.
  Als bijlage nog wat foto`s. Wordt vervolgd.
  Groet,
  Tom
  0
  Laurens van Bree

  Posts:107


  Profiel

  Zevenbergen
  --
  17 jun 2014 11:00
  Je hebt verschillende mogelijkheden voor de opbouw.
  1. Je kunt een schuin aflopende bodem maken en daarop bijvoorbeeld turfplaatjes leggen. Het water loopt dan naar de voorzijde van de bak.
  2. Je kunt een valse bodem creëren. Het water staat onder de bak, maar de kikkers kunnen er niet onder. Hier bovenop komt vervolgens bijvoorbeeld turfplaatjes.
  3. Je kunt de bodem opbouwen door eerst hydrokorrels te leggen, vervolgens worteldoek en daarop turfplaatjes, losse grond of ander materiaal zoals tropic plate of epiweb leggen.
  4. De laatste optie is het landdeel te creëren door dit vorm te geven met piepschuim en/of purschuim.

  Iedere mogelijkheid heeft zijn voor- en nadelen. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat er voldoende water in de bak staat. Dan zijn de waterwaarden alleen maar makkelijker op peil te houden. In een kleine bak vallen optie 1 en 4 eigenlijk al af. Ik ben zelf gegaan voor optie 3 met tropic plate (bak van 70x42x88 (lbh)).
  0
  roel van marrewijk

  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  17 jun 2014 21:01
  ik ben ook voor optie 3 gegaan was alleen het worteldoek vergeten en dat is geen aanrader dat zorgt voor een hele hoop rommel in het water
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  17 jun 2014 22:51
  Hallo Roel

  Heb je dan ook je pomp in de bak staan?
  Als ik het met tempex op zou bouwen en dan de bovenlaag van epiweb. Hecht javamos zich dan daaraan?
  Kan natuurlijk ook een aflopende rand maken naar het water toe van tempex en elastopur met varenwortel.
  Daarachter dan het dek van epiweb.
  0
  roel van marrewijk

  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  18 jun 2014 11:45
  ik heb nu geen pomp in mijn bak staan ik ga vandaag starten met een nieuwe achterwand, die ik nu heb heb ik twee jaar geleden in elkaar gekit en begint uit elkaar te vallen. dat vind ik een mooie gelegenheid om de hele bak opnieuw te doen en de fouten die ik toen heb gemaakt te verbeteren. in de nieuwe bak komt nu dan ook een pomp en een betere bodem van hydrokorrels. ik ga voor de pomp een bak maken die in de bak komt te staan deze bak vul ik met filter matiaal en dek ik af met een deksel. het water kan dan via de onder en zijkanten deze bak in en hopelijk zorgt dit er voor dat het water schoon blijft en de pomp niet verstopt samen met het worteldoek wat het grootste gedeelte van de aarde moet tegen houden. javamos in onkruid ik ken weing dingen waar het niet tegen kan het groeide in mijn aqurium op een moment zelfs op de tl dus gok dat je daar geen problemen mee krijgt
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  18 jun 2014 16:42
  Hoe ga je dat dan doen als je het filter schoon moet maken. Betekent dit dat er dan weer gesloopt moet worden?
  0
  Laurens van Bree

  Posts:107


  Profiel

  Zevenbergen
  --
  19 jun 2014 12:31
  Ik heb ook een pompje in mijn paludarium (optie 3). Ik was eerst ook het worteldoek vergeten, maar heb dit er alsnog in gedaan. Het pompje zit bij mij in een apart 'hokje' waar ik altijd bij kan. [url=http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/112293/afpg/2/afpg/2/Default.aspx]HIER[/url] kun je zien hoe ik het gedaan heb (onderaan de pagina).
  0
  roel van marrewijk

  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  19 jun 2014 13:34
  het filter word de bak zelf (allen bactirie) en de pomp als die kapot gaat kan ik gewoon er uit halen en vervangen voor een anderen door dat die los in de binnen bak zit
  0
  roel van marrewijk

  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  19 jun 2014 13:37
  dat is ook ongeveer hoe ik het wil maken laura alleen het aparte hokje volstoppen met filtermatriaal
  0
  roel van marrewijk

  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  19 jun 2014 13:37
  laurens sorry kan niet lezen
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  19 jun 2014 16:47
  Nou ga ik in de onderkast een biofilter plaatsen. Met een opvoerpomp erin voor de waterval en een retour in de bodem
  van het reservoir in de bak. Nou vraag ik me het volgende af. Stel de stroom valt uit en de pomp stop ermee, loopt dan niet al het water uit het reservoir uit de bak in het biofilter. Dit zou funest zijn voor de garnalen en vissen zijn.
  Iemand hier ervaring mee?
  0
  Nico Bol

  Posts:200


  Profiel

  Haarlem

  Dn Lid


  --
  19 jun 2014 19:21
  In de bodemdoorvoer van je paludarium komt een overloopje. Die zorgt dat het overtollige water in de biofilter komt . De rest blijft gewoon in je paludarium.
  Het overloopje kun je van pvc maken op elke gewenste hoogte.
  Leuk verslag zo Tom.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  19 jun 2014 20:20
  Hoi Nico
  Bedankt, ik spreek je maandag.
  Grt,
  Tom
  0
  Laurens van Bree

  Posts:107


  Profiel

  Zevenbergen
  --
  20 jun 2014 09:29
  Je moet er inderdaad voor zorgen dat je met de doorvoer het oppervlaktewater wegneemt. Anders loopt de bak inderdaad leeg.
  @Roel, ik heb er bewust voor gekozen om geen filterwatten te gebruiken, omdat dit de waterstroom tegenhoudt. Hierdoor moet het pompje harder werken en kan het zijn dat deze niet voldoende water binnenkrijgt en kapot gaat.
  0
  roel van marrewijk

  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  20 jun 2014 23:22
  ik ga ook niet voor watten maar voor die vijver maten die zijn een stuk grover en zorgen er wel voor dat er minder rommel aankomt bij de pomp(waar ik al drie pompen aan verloren ben)
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  21 jun 2014 15:22
  Kun je dan niet beter een filter in een onderkast plaatsen. Kan je er altijd makkelijk bij om de boel te verschonen.
  0
  roel van marrewijk

  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  22 jun 2014 17:23
  ja dat zou handig zijn maar de bak is al in elkaar gezet en ik ben zelf niet zo handig of ken mensen die in glas kunnen boren helaas, als ik weer een bak laat bouwen(wat voor een student als mij weer een flinke investering is) laat ik dat ook zeker doen.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  01 jul 2014 13:23


  Na een pauze weer een stapje verder. Het bestelde gaas en strips ontvangen, perfect verpakt door Rainforrest frogs.Vandaag het gaas op de bak gemonteerd, na eerst de gaten in de strook aan de voorzijde gemaakt te hebben.Na droging van de siliconen gaat de bodem eraf om deze te vervangen voor een met de benodigde gaten.Het opknappen van een gebruikte bak is bij nader inzien weel veel meer werk dan het bouwen van een nieuwe. Maar er komt schot in de zaak.De onderkast is geschilderd en staat klaar. Als bijlage nog wat foto`s.
  0
  Nico Bol

  Posts:200


  Profiel

  Haarlem

  Dn Lid


  --
  06 jul 2014 20:56
  Ziet er  netjes uit hoor Tom beter als dat oude gaas . Wel handig zo`n vriend met een glashandel ,die weet wel wat hij doet.
  Ik blijf het volgen.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  07 jul 2014 18:20


  Vandaag de bodem van de bak verwijderd, en een nieuwe gesneden. Hier worden woensdag de 4 gaten in geboord,en dan wordt hij eronder gekit. Ook de de doorvoer gaten in de onderkast geboord. Weer een stap verder. 
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  07 jul 2014 18:21
  Ben iets te enthousiast geweest met het plaatsen van de foto`s.
  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  10 jul 2014 08:39
  lekker bezig
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  10 jul 2014 17:30
  Hoi Ingel

  Bedankt voor de reactie, zoals je ziet gaat het stap voor stap.
  Deze week een extended view voor de profilux via het net gevonden. Dit is een beeldschermpje wat de gemeten waarden zoals vocht en temp weergeeft. En ook een nieuwe 24 volt pomp voor de sproei installatie.
  Deze in de rubriek boot benodigdheden gevonden. Dit zijn dezelfde als die door Rana en anderen worden aangeboden. Je bent echter wel een stuk goedkoper uit. Nu nog op zoek naar de juiste 6 mm sproeikoppen. Ik heb er 5 nodig. Vraag mij af wat met betrekking tot onderhoud de beste zijn. Als je een tip hebt, graag. 
  Groet,
  Tom
  0
  Nico Bol

  Posts:200


  Profiel

  Haarlem

  Dn Lid


  --
  10 jul 2014 21:58
  Tom
  Als je met osmose water sproeit en een filtertje op je aanzuigslang zet zal je weinig onderhoud hebben . Dus maakt niet zoveel uit welke je neemt. Er zal wel wat verschil zitten in het sproeibeeld van diverse sproeiers.
  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  10 jul 2014 22:42
  Super, wat een vooruit gang dit beloofd wat te worden. Ziet er allemaal keurig uit hoor, ik blijf het volgen.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  11 jul 2014 14:49
  Kan iemand zijn ervaring vertellen met de diverse sproeikoppen.
  Bijvoorbeeld hoe fijn de nevel is die eruit komt.
  Mijn voorkeur gaat uit naar een fijne nevel. Wat is de ervaring met die van Rana of die van Jewelspray.
  Ik hoor het graag.
  0
  Anoniem01 Anoniem01

  Posts:37


  Profiel

  Privé
  --
  13 jul 2014 07:30
  Ziet er mooi uit hoor!

  Toevallig heb ik 2 verschillende soorten nozzles in m'n bak zitten. één van LuckyReptile en 2 van JewelSpray.
  Ze sproeien beide erg fijn, maar ik denk dat degene van JewelSpray toch nog net iets fijner zijn. De LuckyReptile straalt wel breder en bereikt dus een groter oppervlakte.

  Persoonlijk vind ik de nozzles van JewelSpray wat minder opvallen, deze zijn geheel van kunstof en wat lichter
  en kleiner dan de LuckyReptile.Maar goed ze doen beide goed hun werk.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  13 jul 2014 11:27
  Hallo Sidney
  Bedankt voor de info, ik denk dat ik dan ga voor die van Jewelspray.
  Ik monteer over een afstand van 120 cm 5 nozzels, dus ik denk dat ik dan de gehele bak kan bereiken.
  0
  Raymond Karsten

  Posts:31


  Profiel

  Hoofddorp

  Dn Lid


  --
  13 jul 2014 12:56
  Hoi Tom,

  Ik weet niet precies hoe het zit met de sproeiers in het algemeen, hoe fijner de nevel, hoe minder ver ze sproeien.
  Dit is mijn ervaring met de Rana sproeiers in beide bakken bij mij.
  Denk dat dat wel nog een aandachtspunt voor jou kan zijn daar je de sproeiers wel erg ver aan de voorzijde van de bak hebt zitten. De kelken van Bromelia's en dergelijke slokken best wel wat water, en aangezien de grotere planten meestal verder naar achteren in de bak staan. Misschien dat hier meelezers ervaring mee hebben en je nog van info kunnen voorzien.

  Raymond
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  15 jul 2014 20:24


  Vandaag de bodemglasplaat opgehaald. De benodigde gaten voor de doorvoeren zijn erin gemaakt.
  Vervolgens hebben we de bodem weer onder de bak geplaatst.
  Nu een nacht drogen en dan morgen de frontzijde welke onder de schuifdeuren komt plaatsen.
  Ter illustratie een paar foto`s van het kitten en plaatsen van de bodem.
  Wordt vervolgd.
  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  19 jul 2014 15:28
  mooi leuk hoor !
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  23 jul 2014 11:44


  Vandaag de bak weer naar huis gehaald.
  De waterkering aan de voorzijde is geplaatst [ 12,5 cm hoog ].
  En daarvoor de brug waar de schuifdeuren boven komen te lopen.
  De kit heeft moeite met goed uitharden vanwege de hoge luchtvochtigheid.
  Dus even wachten op een drogere lucht.
  Als de onder strip van de schuifdeuren geplaatst is worden de nieuwe deuren ingemeten en vervolgens gesneden en rondom geslepen.
  De breedte van het daadwerkelijke rooster wordt 4 cm over de gehele lengte van de schuifdeuren.
  Dit is 80 cm.
  Als toevoeging nog wat foto`s.
  0
  Ivo Noort

  Posts:472


  Profiel

  Etten-Leur

  Dn Lid


  --
  24 jul 2014 08:55
  Ziet er goed uit!!!
  0
  koen daemers

  Posts:13


  Profiel

  evergem
  --
  25 jul 2014 15:12
  ziet er ook goed uit hoor , komt allemaal goed :-)

  ben benieuwd naar het resultaat :-)
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  19 aug 2014 20:53
  Na een tijdje van voorbereidingen en vakantie, hier even een update. Ik heb in de afgelopen tijd al de benodigde materialen in huis gehaald. Het rooster aan de voorzijde onder de schuifdeuren geplaatst. Tussen de 2 glasplaatjes een drietal transparante plexiglas stiften gelijmd voor de stevigheid. Dit in plaats van de veelal geplaatste glazen tussenschotjes, die ik persoonlijk niet echt fraai vindt. De detailfoto volgt later. Na enig zoeken bij een groothandel al het pvc materiaal voor de transport leidingen gevonden en aangeschaft. De elastopur bij Rana besteld, en de gekozen voor de  sproeiers van Jewelspray. Nu alle spullen voor de afbouw in huis zijn ga ik morgen starten met het vervolg.Vandaag ook toevallig in de kop van NH op een orchideeën kweker gestuit. Deze verkoopt Dendrobium soorten in kleine afmetingen. Deze leven kwa  omstandigheden in een gelijk klimaat aan de paludaria. Misschien is dit adres ook interessant voor andere hobbyisten. Nu vraag ik me af als je een bloempotje in de pur plaatst of men dan daar onderin een afvoer maakt voor het water? Is er iemand  een antwoord hierop? Nog even een foto voorbeeld van de orchidee soort hierboven.

  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  19 aug 2014 23:07
  Wat betreft het orchidee zou ik hem uit de pot halen en hem een vrij droge plaats geven in het paludarium. Orchideën kunnen heel slecht tegen continu vocht. Als ze tussen de sproei beurten goed op kunnen drogen is er vrijwel niets aan de hand. Door het substraat in het potje blijft de orchidee veel te vochtig en zal hij het snel begeven.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  20 aug 2014 12:11
  Hallo Marius
  Bedankt voor de tip, zo was ik het ook van plan.
  Nog even wat foto`s van de voortgang.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  27 aug 2014 16:37


  Vandaag weer wat verder op weg naar het eindresultaat.
  Ik heb vandaag de aanvoer voor de waterval links in de bak gemaakt, vervolgens die in het midden voor de mist en als derde de tube rechts waardoor de profilux temp. en vochtigheid sensor komt. Daarna een basis gemaakt voor de bodem, deze wordt ongeveer 13,5 cm hoog in verband met de waterstand aan de voorzijde. Ook nog de tempex  achterwand erin gelijmd. Wat geeft dat werken met tempex overigens een troep. Ik heb de bodem nog los in de bak staan. Buiten heb ik hem al bewerkt met een gasbrander, toen weer teruggeplaatst .En nu een paar dagen kijken en brainstormen of het zo goed is. Het is de bedoeling dat er een soort beekje in komt omgeven met grotere kiezels.
  Deze dit weekend gevonden bij een steenhandel in de buurt. De garandeerde dat deze soort geen alg aanslaat.
  We zullen zien ,het zijn donkerblauwe stenen, foto volgt. Verder nog wat foto`s over de status van de bak op dit moment.
  0
  Peter de Jong

  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  28 aug 2014 19:59
  stenen waar geen alg op komt, ben erg benieuwd, zijn ze radioactief dan?
  op alles komt alg als het maar lang genoeg vochtig is, ook op glas en plastic dus ook op een iets ruwere steen.

  ziet er allemaal netjes uit!!!
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  28 aug 2014 21:30
  Hallo Peter

  Bedankt voor de reactie.
  Over de alg afzetting heb ook zo mijn twijfels.
  Maar de steenhandelaar zei vol overtuiging, dat ten opzichte van ander gesteente deze steen hier niet op reageert.
  Ik wacht maar af .
  0
  Erik Ha

  Posts:711


  Profiel

  Tilburg
  --
  29 aug 2014 14:19
  Vreemd...Ik zou er maar niet vanuitgaan.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  02 sep 2014 19:53


  Vandaag weer druk in de weer geweest met yatihout en de liaan  plaatsen. Van een afstand zitten en kijken en weer veranderen.
  Met als resultaat de uiteindelijke opstelling gevonden te hebben. Door de warmte vandaag en wat voor invloed dit heeft op het purren, als de buitentemperatuur te hoog is wordt de pur te vloeibaar en gaat lopen, vanavond de eerste laag opgezet. Op de foto`s zie je het volgende.
  Aan de linkerzijde komt de waterval. In het midden zie je 2 uitblaas openingen van de mistmaker. en daarnaast rechts de doorvoer voor de later te plaatsen vocht en temp sensor. Links en recht komt over de gehele hoogte ,voor het tempex, een strook varen wortelplaat. Ben ook naast het vormgeven van de bak bezig met het maken van een nieuw glazen biologische filterbak in de vorm van de linkerzijde van de onderkast. De oude die bij de bak zat was bij nader onderzoek overleden.
  Als bijlage de laatste situatie  foto`s.
  Wordt vervolgd.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  05 sep 2014 16:01


  Gisteren de laatste hand gelegd aan de inrichting met pur. Aan de beide voorzijden van de bak heb ik een strook varenwortelplaat geplaatst. Om hier later de orchideeën aan te hangen.
  Ik vindt het beetje moeilijk om me een voorstelling te maken van het definitieve eindresultaat.
  Als iemand aan de hand van de foto nog tips heeft ,dan graag.
  Zodra de pur goed uitgehard is moet ik misschien de rondingen wegsnijden ? Of vallen deze straks na het aanbrengen van de elastopur niet meer op? Een vriend is bereid me te helpen met de elastopur, dit in verband met de verwerktijd van het spul.
  Als bijlage nog een foto. De plantjes zijn er even voor het idee ingezet. Wat ik mij overigens afvraag is ; plaatst men de plantjes met aarde in de potjes, of wordt door iets anders vervangen?

  Groet,
  Tom

  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  15 sep 2014 20:11
  Vandaag de elastopur aangebracht.
  Vervolgens een mengsel van turf en varen wortel eroverheen geboetseerd.
  Voor het varen wortelgruis een middag bezig geweest met het vergruizen van varenwortelplaat.
  Dit gemengd met het turf strooisel om een beter eindeffect op de wanden te krijgen.
  Het resultaat is perfect, het is wel een ontzettend KKKK ,werk.
  Morgen starten met het in elkaar zetten van de nieuwe lichtkap.
  Verder het verwijderen van het overtollige varen/turf mengsel uit de bak.
  Eindelijk ga je wat resultaat zien.
  Ik denk echter dan de weblog weinig gelezen worden. Misschien zit ik wel in de verkeerde column.
  Ik hou jullie op de hoogte, groet.
  Tom
  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  15 sep 2014 21:21
  Nee hoor je zit niet in de verkeerde column. Het is wel rustig inderdaad op het forum maar dat komt ook een beetje door de vakantie/zomer.

  Het wordt heel wat... Dat elastopurren blijft altijd een heel gedoe.. Ik blijf je volgen.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  16 sep 2014 13:58


  Hier nog even wat foto`s na het verwijderen van de overtollige turf.
  En de geplaatste afvoer voor het biologische filter.
  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  16 sep 2014 17:39
  mooi hoor ! ben benieuwd hoe de bak eruit ziet als die klaar is .

  meeste mensen lezen het wel hoor, maar reageren niet altijd
  0
  Henny van Genderen

  Posts:76


  Profiel

  Rotterdam

  Dn Lid


  --
  16 sep 2014 18:01
  Zo, dat schiet ineens op zeg! Meteen een wereld van verschil als de elastopur erop zit.Ik heb het in mijn eentje gedaan, en vond het ook een klus hoor, snel snel snel. Maar het resultaat is ernaar. ik ben benieuwd als de plantjes erin zitten.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  16 sep 2014 20:12
  Vandaag nog in de weer geweest met het schilderen van de zijpanelen.
  Deze komen tegen het glas aan, zodat de kit en achterzijde van het tempex en de varenwortel niet meer te zien is. Ook bezig met het verzamelen van kleine varens en andere plantjes voor in de bak. Deze staan in een oude foto ontwikkelaar bak te wachten tot het zover is om geplaatst te worden. Ook pantykousjes aangeschaft om de plantjes in over te zetten. Dan kan ik ze zo in de potjes plaatsen. Mocht er een dood gaan, zijn makkelijk zonder losse aarde en troep te verwisselen.
  Morgenochtend ga ik de nieuwe glazen bak voor het biologische filter op halen, foto volgt.
  Ik heb ook de achtergebleven zichtbare plekjes van de pur die niet geraakt is bijgewerkt met een op kleur gebrachte acrylverf. Dit gaat prima, en deze verf is watervast. Ik gebruik deze ook voor het maken van mijn schilderijen. Dit is mijn andere hobby. Dit was het even tot zover, wordt vervolgd.
  0
  Nico Bol

  Posts:200


  Profiel

  Haarlem

  Dn Lid


  --
  17 sep 2014 22:04
  Ziet er geweldig uit zo Tom ,Het begint wat te worden he.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  20 sep 2014 10:16


  Gisteren bij de eerder genoemde orchidee kweker een 7 tal mini orchideeën opgehaald.
  Ze zijn werkelijk schitterend.  Ze staan op pot op cocosturf. Hier worden ze uitgehaald en om vervolgens met de luchtwortels aan de wand te worden bevestigd. De omstandigheden in de kas zijn volgens de kweker vrijwel gelijk aan die in de bak. Dus we gaan het proberen . De hoogte van de plantjes is ongeveer 15 tot 20 cm.
  Hier een fotootje.
  Groet,

  Tom
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  21 sep 2014 19:26


  Vandaag aan de gang geweest met het alvast plaatsen van de plantjes.
  Er komen een 7 tal orchideeën in de bak. Dit is geen phalenopsis soort, deze zou het niet overleven.
  Volgens de kweker is de soort die erin geplaatst wordt , een soort wat gedijt bij een gemiddelde luchtvochtigheid van 80 % en een temperatuur van gemiddeld 25 C .Dus we gaan het testen. Wellicht is het een soort die bij meerdere hobbyisten een plek in de bak vinden. Ik heb al de andere plantjes met hun kluit in een pantykous gezet, en vervolgens in de bak geplaatst. Zijn ze eventueel makkelijk uit te wisselen. Voorlopig wel nog met de hand bevochtigen, tot de beregening klaar is. Ik heb ook de buiten zijkanten bekleed met een 3 mm MDF paneel. Na deze eerst in dezelfde kleur te hebben geschilderd. Als bijlage weer wat foto`s.
  Wordt vervolgd.

  Groet, Tom.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  26 sep 2014 13:35
  De afgelopen dagen weer druk in de weer geweest met de bak.
  Samen met mijn zoon de kap gemaakt, met daarin een losse klep voor de verlichting en de elstein warmtelamp.
  Deze voor reflectie in een bakblik gemonteerd { een goed idee, gepikt vanaf dit forum}.
  Vervolgens alles 2 maal in de verf gezet. Ook in de onderkast alvast het paneel met de stopcontacten geplaatst.
  Het osmose apparaat aangesloten en even getest met kraanwater. Dit wordt later vervangen voor osmosewater, vanwege de kalkafzetting van kraanwater. De geplaatste orchideeën doen het erg goed, maar zoals ik al verteld heb zijn voor deze soorten de omstandigheden in een paludarium prima.
  Vanmorgen de led verlichting en de elstein op de klep gemonteerd. Deze worden aangesloten op de profilux 2 om vervolgens te worden ingeregeld. Als toevoeging nog wat foto`s van dit moment. Op een foto is goed te zien hoe de damp uit de achterwand komt. Wordt vervolgd.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  28 sep 2014 20:48


  Vandaag in de weer geweest met het inrichten van de onderkast.
  De pomp voor de sproei installatie geplaatst en uiteraard getest, werkt perfect en de pomp is niet te horen.
  Ook met de gisteren opgehaalde bak voor het bio filter opgehaald.
  Hier een drietal roosters ingemaakt voor het filtermateriaal en knopjes op de deksel gelijmd.
  Ook een plankje gemaakt om de profilux op te zetten. Alle kabels vanuit de kap via een uitsparing in de bak naar het kastje gebracht. Rest nog om alles op de profilux aan te sluiten en in te regelen.
  Morgen osmosewater en filtermateriaal halen. Ik kijk uit naar aankomende zaterdag om nog wat extra planten en mossen te kopen op de DN dag.
  Hier voor de mensen die het leuk vinden,nog wat foto`s van dit moment.
  Wordt weer vervolgd.
  Groet,
  Tom.
  0
  Dennis Paus

  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  28 sep 2014 20:55
  Mooie bak. Knap gedaan.
  0
  Henny van Genderen

  Posts:76


  Profiel

  Rotterdam

  Dn Lid


  --
  28 sep 2014 22:34
  Zo, het is bijna klaar nu! Dan maar lekker draaien en kikkertjes gaan uitzoeken. Ik las dat je er nog niet helemaal uit bent. Er is ook zoveel keus! Maar je hebt er ook een hoop voorpret van. Ben benieuwd wat het gaat worden.
  Groetjes, Henny
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  02 okt 2014 13:47
  Afgelopen dagen weer druk bezig geweest met de water techniek van de bak.
  De bioloog met alle af en aanvoeren geïnstalleerd in de kast.
  Het watergedeelte van het Paludarium gevuld met water. Een mix van leiding en osmose water. Bacteriën in de bioloog toegevoegd.
  De temperatuur van het water opgevoerd naar 24C. En vandaag konden de eerste bewoners erin.
  Een schooltje mini tetra en 2 koppeltjes Aphyosemion Australe. Ze hebben de beschikking over 120 x 10 x 20 cm water. Als waterbewoners komen er nog 4 garnalen bij, de christal red. Ben nu aan het stoeien met de profilux , om alles van de techniek daarop in te regelen. Dan kan de bak gaan draaien, om vervolgens alles fijn af te stemmen.
  Zijn er dan enige weken geen verrassingen of storingen, dan zijn de kikkers aan de beurt. Eerst zaterdag op de beurs nog wat planten en mos aanschaffen.
  Als bijlage weer enige foto`s. Misschien is het leuk om met de mensen die naar de DN dag gaan een herkenningsteken of naamkaartje te dragen. Zien we eens een gezicht bij de weblog contacten. Ik zal een naamkaartje dragen.
  Tot zover,groet.
  Tom
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  04 okt 2014 18:46


  Vandaag naar de DN dag geweest. Erg gezellig en informatief gebeuren.
  Ik ben voor de laatste planten aan het shoppen geweest. Bromelia`s , Sphagnum, Java mos, en nog wat andere plantjes.
  Bij thuiskomst direct aan de slag gegaan met het plaatsen in de bak. Ik verwijder de potjes en vervang deze voor een zwart pantykousje. Werkt perfect, de grond kan er niet uit vallen en de plantjes zijn indien nodig makkelijk te verplaatsen en of te verwijderen. Ik heb van het eind resultaat wat foto`s bijgevoegd.
  Wordt vervolgd.
  0
  roel van marrewijk

  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  06 okt 2014 13:19
  die panty's ga ik ook maar eens gebruiken denk ik klinkt heel handig en wortels kunne er zo nodig ook nog door heen als de plant dat wil
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  07 okt 2014 21:25


  Hier nog even een foto van de bak met de nieuwe planten, gekocht op de DN dag.
  Weer aan de gang geweest met de techniek.
  De regeninstallatie draaiende gemaakt. De ventilatoren draaien. En bezig met het inregelen van de profilux, wat overigens nog wel een hele klus blijkt te zijn. Maar we komen er wel. Heb veel hulp van Nico ,wat ik erg waardeer.
  Ik heb ook nog een vraag over de bodembedekking bij het beginnersforum geplaatst.
  Wordt weer vervolgd.
  Groet,
  Tom.
  0
  Henny van Genderen

  Posts:76


  Profiel

  Rotterdam

  Dn Lid


  --
  07 okt 2014 21:52
  Het ziet er prachtig uit!
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  09 okt 2014 18:19
   

  Er is een hoop gedaan sinds de vorige keer.
  De led verlichting via een easy timer van Kitelight ingeregeld. Met een mooi resultaat. Op de een foto is te zien dat de zon opkomt, het licht begint s`morgens met rood en wordt vervolgens gewoon daglicht. Om s `avonds weer geleidelijk te dimmen naar de nacht situatie. De mistmaker komt 1 x per dag in de namiddag in actie. Ik laat de bak zich vullen met mist ,dan schakelt de profilux hem weer uit. De beregening komt 2 x per dag, aan het begin van de dag en in de loop van de middag. Dit om te zorgen dat de planten droog de nacht ingaan. In het watergedeelte zwemmen 6 Killy visjes en twee kreeftjes. Het water is 24C en geeft al warmte af in de bak. De elsteinlamp wordt kwa warmte afgifte ingeregeld. Zodra de temp in de bak constant is en alles draait naar tevredenheid, dan gaan we maar eens kijken voor de kikkers. Als bijlage weer wat foto`s. Wordt vervolgd. Groet, Tom.
  0
  joost ouden

  Posts:161


  Profiel

  Privé
  --
  10 okt 2014 09:39
  Wauw blijft geweldig!
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  14 okt 2014 21:45


  Gisteravond de eerste kikkers gehaal en in de bak geplaatst.
  Het is een groep van  7 Phyllobates Vittatus . Tijdens de nacht wordt er met  blauw licht in de bak een maan gesuggereerd zodat de kikkers zich kunnen oriënteren. Ik heb een foto bijgevoegd met in het midden op de pepperomia 1 van de 7. Dit is de foto boven de tekstVanmorgen vliegen in de bak geplaatst, maar de interesse ontbreekt nog.
  Afwachten dan maar. De verwarming ,sproeier, mist en de led verlichting met elstein warmte lamp werkt perfect.
  Aan de buiten zijde van de bovenkast heb ik een zogenaamde extended view van profilux gemonteerd. De profilux in de onderkast geeft hierop de luchtvochtigheid en temperatuur weer. Hoeft de kast niet steeds open. Als de temperatuur te hoog op mocht lopen springt automatisch de wals ventilator aan de achter/bovenzijde in.
  Dit was het op dit moment, wordt vervolgd.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  31 okt 2014 17:23


  De bak draait nu een tijdje. De bewoners zijn compleet.

  Ranitomeya ventrimaculata.
  Phyllobates Vittatus.
  Dendrobatus Auratus microspot.

  Nog even wat foto`s ter illustratie.


  0
  Dennis Paus

  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  31 okt 2014 21:51
  Nice. Super gedaan.
  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  01 nov 2014 09:12
  Dat zit er goed uit....
  0
  Leo Koot

  Posts:251


  Profiel

  Vogelenzang

  Dn Lid


  --
  28 dec 2014 20:36
  Beste Tom,is het water nog helder? En heb je nog problemen gehad met blauwalg?
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  29 dec 2014 10:39
  Hallo Leo

  Het water is glashelder en de zuurgraad is ook in balans.
  Ik heb er nu jonge Killy visjes en plaatjes in . De 2 kreeftjes hebben inmiddels 2x een nieuwe schaal gekregen. Er is geen uitval uitgezonderd de Killy vis. Maar deze worden dan ook maar een paar maanden oud. Van blauwalg heb ik totaal geen last. Op de ruiten wel wat groenalg, maar dit is zo weinig dat ik dit zelf niet hoef te verwijderen. Dit wordt door 2 alg eters gedaan. Een welkome aanvulling op hun standaard voedsel. Ik heb de temperatuur van het water op 24/25 graden. Op het oppervlak verdampt er in de 2 weken ongeveer 4 liter, wat ik dan weer moet aanvullen.
  Dit doe ik met kraanwater.
  Zo als je ziet ben ik wel tevreden zoals alles draait.

  Groet,
  Tom
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  24 mrt 2015 19:53
  Complimenten voor de mooie bak! En goed gedocumenteerd ook . Na 14 jaar gebruik ga ik mijn bak ook vervangen door een nieuwe, zal ook een blog openen.
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  25 mrt 2015 10:10
  We zijn weer enige tijd verder.
  De Killy visjes zijn uit de bak gehaald. Zijn toch wel erg agressief naar de andere bewoners.
  De bak doet het prima.
  De ventries, vitatus, en auratus geven elke dag wel een concertje weg.
  Ter illustratie als bijlage nog een foto update.
  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  11 okt 2015 13:23
  Heel mooie bak ! goed gedaan.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top