VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 17 aug 2014 20:12 door Erik Ha
Hoeveel licht in de bak, gemeten in lux.
10 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 3123 > >>
Auteur Berichten

Anoniem01 Anoniem01Posts:37


Profiel

Privé
--
07 aug 2014 15:44
  Op dit moment ben ik nog bezig met de opbouw van mijn bak, naar mijn gevoel zit er wel genoeg licht in maar vind dit moeilijk te bepalen. Voor TL/PL verlichting kun je van een bepaald wattage uitgaan, maar bij LED is hier nog niet zoveel over te vinden.

  Voor op de smartphone zijn er gratis applicaties te verkrijgen die het licht meten wat op de lichtsensor valt van het toestel, hierbij krijg je een waarde uitgedrukt in LUX. Dit zal waarschijnlijk lang niet overeenkomen met de meetgegevens van een professionele lichtmeter maar kan wel een redelijk beeld geven denk ik.

  De applicatie welke ik heb gebruikt heet Easy Light Meter en is hier te vinden https://play.google.com/store/apps/details?id=com.SymbolMobile.luxmeter


  Ik heb de waarde onderin de bak gemeten en bovenin, zo'n 20 cm van de lampen.
  Onderin gaf de applicatie +/- 1821 lux aan
  Bovenin gaf de applicatie +/- 6605 lux aan
  Dit is gemeten met een Samsung Galaxy S4


  Ik ben benieuwd of er nog wat mensen zijn die deze toch wel eenvoudige meting willen uitvoeren. Zo kan ik een beetje een beeld krijgen hoeveel lux er in een bak nodig is.
  0

  Laurens van Bree  Posts:107


  Profiel

  Zevenbergen
  --
  08 aug 2014 21:35
  Ik heb de test uitgevoerd (wel met een andere app).
  Onderin in de schaduw (90 cm vanaf de lampen): 1213 lux.
  Onderin vol in het licht (90 cm vanaf de lampen): 3500 lux.
  Onder de spot (20 cm vanaf de lampen): 21533 lux.
  Onder de spot (30 cm vanaf de lampen): ongeveer 15000 lux
  Bovenin algemeen was gemiddeld zo'n 8000 lux
  0

  Fred ten Hove  Posts:394


  Profiel

  Houten

  Dn Lid

  Coördinator Werkgroep
  Midden-Nederland
  --
  09 aug 2014 15:41
  Ik heb de app op een Samsung S3 vergeleken met een echte Lux-meter. Zolang ik onder de 1000 Lux blijf, komen de waarden aardig overeen. Boven de 1000 Lux geeft de app een veel te hoge waarde. Soms zelfs het dubbele van wat de Lux-meter aangeeft.

  Beide zijn overigens niet gekalibreerd. 
  0

  Fred ten Hove  Posts:394


  Profiel

  Houten

  Dn Lid

  Coördinator Werkgroep
  Midden-Nederland
  --
  09 aug 2014 16:04

  Een jaar of wat terug heb ik het e.e.a. over licht voor de zeeaquariumvereniging geschreven.
  Hieronder een paar stukjes over Wattage, Lumen en Lux...
  ik kan je het hele artikel eventueel wel als PDF sturen.  Licht in een notendop  
  Wat is licht? Als we naar een lamp of naar de zon kijken dan zien we licht, maar wat is licht nu precies? Licht is een elektromagnetische straling die is samengesteld uit verschillende golflengtes. Iedere kleur heeft zijn eigen golflengte. Het menselijk oog is alleen gevoelig voor golflengtes tussen de 380 en 780 nanometer. Golflengtes onder de 380 nm (UV) en boven de 780 nm (infrarood) kunnen we niet waarnemen. De kleur van het licht die we waarnemen hangt af van hoe sterk iedere golflengte vertegenwoordigd is. Hierbij is ons oog het gevoeligst voor het groen-gele gebied met een golflengte rond de 555 nm. Gaan we naar het rode of blauwe gebied dan is ons oog hier minder gevoelig voor. Als u naar het onderstaande plaatje kijkt dan ziet u dat wit ontbreekt. Wit is namelijk opgebouwd uit een mengeling van golflengtes. Bij een groter aandeel van rood zal het witte licht warmer aandoen en wanneer er meer blauw aanwezig is zal het licht kouder aandoen. 

   
  Bij aanschaf van verlichting voor boven het zeeaquarium hebben we de keuze uit TL, HQI en LED. Op de vraag welke soort verlichting u nu het beste kunt aanschaffen, moet ik u het antwoord helaas schuldig blijven. Dit is namelijk afhankelijk van wat u zelf mooi vindt, uw (type) aquarium en portemonnee. Op de vraag wat nu het beste voor uw dieren (koralen) is, kan ik kort zijn. Het maakt ze totaal niet uit. Koralen die d.m.v. fotosynthese het grootste deel van hun energie uit het licht halen stellen alleen als eis dat ze voldoende licht met het juiste spectrum krijgen. De lichtbron doet er verder niet toe. 


  Wattage

  Als we het over verlichting voor boven het aquarium hebben dan hebben we het al snel over het Wattage. Op de vraag “hoeveel Watt aan verlichting moet ik nu boven mijn bak hangen?” is geen pasklaar antwoord te geven. Het Wattage zegt namelijk niets over de hoeveelheid licht die de lamp uitstraalt. Het zegt alleen iets over het opgenomen vermogen uit het elektriciteitsnet. Als voorbeeld nemen we even een gloeilamp van 60 Watt en een spaarlamp van 11 Watt. Beide geven ongeveer evenveel licht, maar de spaarlamp verbruikt veel minder energie. U ziet dat het Wattage dus niets zegt over de lichtsterkte.  

  Lumen
  Als we het over lichtsterkte hebben dan bedoelen we eigenlijk het aantal Lumen. Lumen is de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Om te weten hoe efficiënt onze lichtbron is, kijken we naar het aantal Lumen per Watt (lm/W). De spaarlamp van 11 Watt geeft dus (600 lm :11 W) 55 Lumen per Watt en is dus veel efficiënter dan de gloeilamp die maar (600 lm : 60 W) 10 Lumen per Watt geeft.    
  U doet er dus verstandig aan om een lichtbron te kiezen met het hoogste aantal Lumen per Watt. Gelukkig vermelden steeds meer fabrikanten het aantal Lumen van de lichtbron op de verpakking.    Efficiëntie per lichtbron

  Gloeilamp                    10   Lumen/Watt

  Spaarlamp                   55   Lumen/Watt

  T8 buis                         80   Lumen/Watt

  T5 buis                        100 Lumen/Watt

  HQI                              105 Lumen/Watt

  LED TL                  65   Lumen/Watt

  Power LED                  80   Lumen/Watt

  High Power LED          200 Lumen/Watt

  De bovenstaande getallen zijn gemiddelden en kunnen per merk en type verschillen.  

  Lux
  Het aantal Lumen zegt ons iets over de hoeveelheid licht die de lichtbron uitstraalt, maar zegt nog niets over de hoeveelheid licht wat de bodem of ons koraal bereikt. De hoeveelheid licht wat bijvoorbeeld het koraal bereikt drukken we uit in Lux. Lux is de totale hoeveelheid licht (Lumen) wat op een oppervlak van 1m2 valt. Helaas is het aantal Lux niet door de fabrikant op te geven. Het aantal Lux hangt namelijk sterk af van de stralingshoek, hoe hoog de lichtbron boven het aquarium hangt, diepte van het aquarium, reflectoren, helderheid van het water, etc, etc…
  0

  Anoniem01 Anoniem01  Posts:37


  Profiel

  Privé
  --
  10 aug 2014 08:18
  Bedankt voor de reacties! Misschien toch nog maar wat spots bijplaatsen Ik moet wel zeggen dat het heel erg uitmaakt waar ik het meet, zodra ik echt recht onder de highpower led meet is het 26164lx. maar zodra je hier maar een beetje van afwijkt gaat hij gelijk naar beneden.

  @Fred - Interessant artikel, ik zou graag het hele artikel lezen zou je die willen sturen?
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 3123 > >>


  Back To Top