VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 03 sep 2014 10:21 door Martijn van Beek
Ovenvisjes-bak
4 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Martijn van BeekPosts:594


Profiel

Nijmegen

Dn Lid


--
01 sep 2014 12:56
  Na diverse glazen bakken te hebben gehad waarin ik mijn ovenvisjes probeerde te kweken, bleek dat dit toch wel iets lastig was. Waarom? De bodems (meerdere bodems in 1 bak, dus bij valse bodem voor verwarmingsmatje beide bodems!) begaven het onder de warmte van een warmtematje, bij herstel brak weer een bodem. Bij een hele andere glazen bak hetzelfde probleem. 

  Nu heb ik een bak gemaakt van betonplex omdat ik had gehoopt dat de ovenvisjes hier niet tegen aan omhoog konden lopen. Dit kunnen ze wel (bij glas heb ik dit zelfs ook wel eens bemerkt). Hout isoleert veel beter, dus met behulp van een klein lampje (koelkastmodel) wilde ik deze bak gaan verwarmen. Ook zou een verwarmingsmatje kunnen, het hout zal niet knappen. Omdat de ovenvisjes wel omhoog konden lopen (langs het hout zelf maar het liefste via de siliconenkit in de hoek) heb ik de bak voorzien van horizontale betonhouten strips. Maar hier kunnen sommige ovenvisjes ook nog over heen komen. Over de bovenkant van de bak zal een glazen plaat komen met beluchtingsgaten en -gaas. Deze past goed maar sluit niet helemaal ovenvisjesdicht af. 

  Nu de vraag: zal ik iets van teflonspray kunnen gebruiken om de wanden en/of horizontale strips zo glad mogelijk te sprayen? Zou dit de oplossing kunnen zijn en niet leiden tot sterfte van de diertjes?

  Groet,
  Martijn
  0

  Ivo Noort  Posts:472


  Profiel

  Etten-Leur

  Dn Lid


  --
  01 sep 2014 13:06
  uhmm... ja het zal lijden tot sterfte maar waarschijnlijk ook bij je kikkers, als er teflonspray op de wanden zit, komt het automatisch ook op je ovenvisjes, of op de ovenvisjes die het "geprobeerd hebben".

  als ik het goed begrijp sluit je glazenplaat niet goed af op de bovenkant?
  als je nou eens tochtstrip van de bouwmarkt daarop plakt? die vormt zich dan naar het glas, dan zijn je kieren dicht.
  benzine gaas over de beluchtingsgaten..
  0

  Martijn van Beek  Posts:594


  Profiel

  Nijmegen

  Dn Lid


  --
  02 sep 2014 10:39
  hoi Ivo,

  Daar heb je een punt waar ik me ook al wat zorgen over maakte. Gisteravond was er een terrariumwerkgroep bij mij thuis en daar werd gewezen op het spul dat door mierenkwekers wordt gebruikt om te voorkomen dat mieren over het glas omhoog kunnen kruipen. Het is iets olie-achtigs. Weet iemand wat voor spul dit precies is? Misschien wel gewoon olijfolie extra-virgine! Nee, ik verwacht dat het een gebonden goedje is, wax-achtig.

  Maar eigenlijk wil ik helemaal niet dat ze over de wanden kunnen lopen omdat als je dan als je de deksel die dan wel goed afsluit van de bak haalt er nog diertjes uit kunnen lopen. Dat wil ik dus voorkomen. In de glazen deksel zitten vier beluchtingsgaten met benzinegaas afgekit.

  Grz en bedankt voor het meedenken!
  0

  Rene de Jonge  Posts:42


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  02 sep 2014 19:09
  Hallo Martijn,
  Kijk hier eens http://www.mierenboerderi...l/anti-uitbraak-olie

  Succes, Rene
  0

  Martijn van Beek  Posts:594


  Profiel

  Nijmegen

  Dn Lid


  --
  03 sep 2014 10:21
  Hoi Rene,

  Bedankt voor het meezoeken en -denken. Ik had de mierenboerderij ook al gevonden met dit olieproduct. Ik vraag me af of dit niet een gewone oliesoort is. Ik ga het thuis eerst uitproberen met gewone olijfolie en kijken of ze daar langs komen...

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top