VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 02 mei 2017 14:30 door roel van marrewijk
Bouw paludarium
98 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 2012345 > >>
Auteur Berichten

Bob van AartrijkPosts:82


Profiel

Gorinchem

Dn Lid


--
13 sep 2014 22:40
  Goedendag iedereen! 

  Van kinds af aan ben ik gefascineerd door kikkers. Als klein jochie kon ik vol bewondering kijken naar onze ''kikkerfontein'' in de stad. Later als kind vond ik het prachtig om kikkerdril - gevangen in de sloot - te zien uitgroeien tot kikkers en padden. Tevens door de jaren heen ook steeds meer bewondering gekregen voor reptielen en de natuur in het algemeen. Wat leven we toch op een mooie plek in het universum! Na jaren geen huisdieren te hebben gehad hebben we momenteel een Baardagaam in huis, fascinerende beesten! Echter heb ik sinds kort besloten een lang gekoesterde droom uit te laten komen; een paludarium. Deze komt te staan in onze eetkamer/woonkeuken (vrij rustige plaats in huis en geen zon-inval op de betreffende plaats). Het gaat een hoek paludarium worden, 75cm diep, beide achterwanden 73cm voorruit 60 cm, schuifdeurtjes aan beide zijkanten, hoogte 150cm (+ lichtkap, verlaagd benzinegaas van 10 cm). Het geheel komt op een meubel te staan van 55 cm hoog. Lampen: LED-balken ontwikkeld voor plantengroei (1x boven en 2x aan voorzijde) + UVB lamp en extra vitting voor eventueel extra (nacht)lamp. Er komt een vernevelaar, externe 'mist' apparaat, 2x lucht-fan, achterwandbevloeing (voor waarschijnlijk varenwortel), waterval -dus 2x pompje- en een waterverwarmingselement in de bak. Ik heb nog geen idee welke soort kikkers ik wil gaan houden, maar ik ga dit aanpassen aan de uiteindelijke inrichting van de bak. Ik vind het belangrijk dat ik eerst een goed draaiende planten-bak heb die ik uitgebreid heb doorgemeten op temperatuur en luchtvochtigheid. Pas daarna ga ik over tot de aanschaf van dieren. Ik vind de inrichting van de bak één van de leukste stappen in het geheel en wil jullie de komende maanden op de hoogte houden van de vorderingen. Hierbij vinden jullie een bouwtekening, inmiddels zijn er wel een aantal kleine zaken gewijzigd, maar de hoofdlijnen zijn gelijk gebleven. Ik denk dat ik met deze maat van de bak veel kanten op kan qua inrichting en huisvesting van kikkers. Ik zit te denken aan een klein watergedeelte (max 15 cm hoog), een mooie oever, watervalletje, landgedeelte, omhoog gewerkte boomstronken en bovenin een wilde plantengroei (o.a. orchideeën). Ik zal vast beginnersfouten gaan maken, maar heb er ongelooflijk veel zin in!
  0

  Marius Boer  Posts:853


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  13 sep 2014 23:35
  Dat belooft wat te worden Bob! ik ben super benieuwd..

  PS; De bouwtekening ben je denk ik vergeten toe te voegen.
  0

  Bob van Aartrijk  Posts:82


  Profiel

  Gorinchem

  Dn Lid


  --
  14 sep 2014 09:29


  En hierbij alsnog te bouwtekening...
  0

  Bob van Aartrijk  Posts:82


  Profiel

  Gorinchem

  Dn Lid


  --
  14 sep 2014 14:35
  Hallo allemaal, 

  Ik ben me aan het verdiepen in de verschillende achterwanden die in paludaria mogelijk zijn. Nu denk ik dat een basis achterwand van varenwortel het mooiste is (al is dit een flinke investering voor mijn maat bak). Ik wil plaatjes van 3 cm op de achterwand gaan kitten. Nu vraag ik me af of ik hier tropisch hout d.m.v. pur-schuim op kan gaan bevestigen (bepaalde steunpunten). Kort gezegd: hecht pur-schuim aan varenwortel? 

  Ik hoor het graag!
  0

  Bob van Aartrijk  Posts:82


  Profiel

  Gorinchem

  Dn Lid


  --
  14 sep 2014 20:55
  Vandaag al een beetje nagedacht over de opzet van de bak qua positionering waterval, hout etc. Zoveel ideeën op internet te vinden... Ik denk dat ik de basis symmetrisch ga houden (dat geeft voor mijn gevoel de meeste rust voor het oog); centraal in het midden een waterstroom aan beide kanten hiervan hout (echt of zelf gemaakt) uitlopend naar boven in wilde takken.Onderin een waterplasje van ca 10 a 15 cm hoog. Hierbij al twee abstracte vooraanzichten. 


  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 2012345 > >>


  Back To Top