VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 06 nov 2016 13:32 door Remco Stuster
Quarantaine, is dat de norm?
13 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Deleted User

Posts:588


Profiel


--
01 okt 2014 16:16
  Zet jij nieuwe kikkers in quarantaine?
  Nee (8)
   31%
  Ja, minimaal een week (3)
   12%
  Ja, minimaal drie weken (7)
   27%
  Ja, minimaal twee maanden (2)
   8%
  ja, tenzij ik ze bij een bekende vandaan heb. Dan niet. (6)
   23%
  Hallo allemaal,

  Nu kom ik de laaste tijd veel posts tegen die als samenvatting hebben "kijk dit zijn mijn kikkers in de nieuwe bak, gister gekocht". Ik vraag me daarom af of quarantaine nog wel de norm is?

  Er kunnen een aantal redenen voor quarantaine zijn, hier zet ik er een paar op een rijtje. Ik denk dat het goed is, zeker met de kikkerdag van dit weekend, er iedereen nog maar even bewust van te maken.

  - Waarnemen van ziektes en mogelijk genezen van de nieuwe kikker
  - Voorkomen van besmetting van je huidige kikkerbestand
  - Houding en gedragsobservatie, is dit wel een kikker waar je mee wil kweken? Wat is het geslacht?
  - Eventueel ontlastingsonderzoek en swabs.

  Bij mij gaan alle nieuwe kikkers eerst 4 weken de quarantaine in.  Het voorkomen van besmetting van je huidige kikkers is verreweg de belangrijkste reden. Er zijn vele besmettelijke (kikker)ziektes die pas tot uiting komen als er stress optreedt door bijvoorbeeld een verhuizing. Hoe gezond en vrolijk de kikkers daarvoor ook waren, het kan zo zijn dat ze toch "ineens" ziek worden. Ik heb helaas enkele kikkers gehad die de quarantaineperiode niet overleefd hebben. Zonde natuurlijk, maar ik ben heel blij dat dat in een apart terrarium gebeurde, en niet in de stelling tussen de rest van de kikkers. Ook heb ik een aantal jaar geleden te maken gehad met koudbloedTBC, wat vervolgens in de bak blijft zitten. Die hele bak konden we dus uiteindelijk aan de straat zetten.

  Een quarantaine bak kan spartaans worden ingericht: wat vochtig keukenpapier / dweil als bodembedekking, wat bladeren en snoeiafval als schuilplaatsen. Als je geen extra terrarium over hebt is een curverdoos ook een optie. Denk aan ventilatie en luchtvochtigheid. Iedere kikker apart in een bakje voorkomt besmettingsleed, maar mocht je daar niet de plaatst voor hebben dan is je nieuwe groepje bij elkaar zetten in een quarantainebak nog altijd beter dan helemaal geen quarantaine.

  Uiteindelijk zijn de kosten voor quarantaine laag. Hoogste kost is misschien wel het geduld dat je moet opbrengen. Maar vergeet niet, beter 100x "tevergeefs" in quarantaine, dan één keer een besmettelijke ziekte in je bak(ken).

  En mocht er behoefte aan zijn, ik wil best na de kikkerdag een praat-draadje beginnen waar iedereen samen kan aftellen totdat de nieuwe kikkers uit quarantaine mogen, en we ons er samen op kunnen verheugen. 

  0
  Steven Geurts

  Posts:588


  Profiel


  --
  02 okt 2014 23:20
  Kunnen er nog wat meer mensen stemmen?
  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  03 okt 2014 11:06
  ik doe het wel altijd een weekje, maar bij echt bekende mensen waar ik mee omgaat niet.
  Maar dat is puur omdat ik weet dat ze zelf hun bestand bv al hebben behandeld tegen cytride en de zaken in de gaten houden.

  ik hem mijn lesje wel geleerd paar jaar terug, ik denk dat bepaalde mensen van jullie dat nog wel konden herinderen, toen was net mijn kikkerkamer klaar en had ik flagelaten in mijn bakken.

  0
  Han Peper

  Posts:2569


  Profiel

  Dieren

  Dn Lid
  Bestuur
  Voorzitter
  Webmaster
  --
  03 okt 2014 12:10
  Nieuwe kikkers gaan bij mij altijd in quarantaine maar dat hoeft niet perse een aparte quarantaine bak te zijn. Zolang er maar geen andere kikkers ik de bak zitten is het oké. Je loopt wel het risico dat wanneer er echt iets aan de hand is dat je. Je hele bak moet ontsmetten en opnieuw inrichten maar zolang de nieuwe kikkers mijn bestaande kikkers niet kunnen besmetten heb ik daar geen problemen mee.

  Een weekje in quarantaine is echt veel te kort en denken dat wanneer je de kikkers van een goede kweker hebt overgenomen dat het dan niet nodig is ook onverstandig. Ook die kikkers kunnen ziek zijn maar zoals Steven al aangaf kan dat pas tevoorschijn komen bij veel stress van de verhuizing.
  0
  Peter de Jong

  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  10 okt 2014 21:34
  het zou de norm moeten zijn dat je dieren eerst in quarantaine moeten.
  De verschillende redenen zijn al genoemd hierboven.

  Als je de Q-periode goed wil doen heb je de bak in een ruimte in huis staan waar geen andere kikkers in staan, dus niet in je kikkerkamer. Besmetting is namelijk makkelijk gedaan via je handen,kleding, voedseldieren of de lucht in dezelfde ruimte. Maar vanuit een andere ruimte wordt het al lastiger.
  Vergeet ook niet je handen te wassen en te ontsmetten na het contact met de Q-dieren. En verzorg ze altijd als laatste.

  De Q-periode wordt niet bepaald door een aantal weken. Maar wordt bepaald door de uitslagen van je onderzoeken die je in die periode verricht. Proffesionele instellingen testen bv van een nieuw dier 3x een mest monster voordat een dier hierop wordt vrijgegeven. Andere testen worden minder vaak gedaan. Maar een Q-periode korter dan 4 weken is zeker niet aan te raden omdat bepaalde symptomen pas na een aantal weken naar voren komen,, de incubatietijd is gewoon langer dan een week of 2.
  Ook het verliezen van conditie gaat vaak niet meteen in 1 week bij een parasieten besmetting, een week is dan ook zeker tekort voor een Q-periode.

  Dieren kopen bij bekende kwekers in je omgeving is altijd aan te raden omdat je dan weet waar de dieren vandaan komen en hoe ze gehuisvest zijn. Dit is naar mijn idee altijd beter dan op een beurs bij een onbekende. Maar het kopen bij een bekende is geen garantie op gezonde dieren, ook deze dieren moeten een normale Q-periode door als je het serieus doet.

  Garantie dat je niets oploopt bij nieuwe dieren heb je nooit maar je kan het wel zoveel mogelijk proberen uit te sluiten!!

  iedereen success met de nieuwe dieren.
  0
  Remco Stuster

  Posts:5804


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  11 okt 2014 14:18
  Ik ken geen aandoeningen onder amfibieën die zich via de lucht verspreiden, jij wel? In een andere kamer is dan ook niet zo noodzakelijk bij onze amfibieën, maar kruisbesmetting via materialen moet je mee oppassen. Ook snoeimateriaal om je quarantainebak mee in te richten zoals werd geschreven is niet echt een aanrader in mijn ogen...
  0
  Steven Geurts

  Posts:588


  Profiel


  --
  11 okt 2014 23:58
  Oh verrrek, dat is inderdaad een foutje! Reden dat ik dat opschreef is dat ik zo mijn opkweekbakjes inricht, en een soortgelijke inrichting (maar dan inderdaad zonder snoeiafval) ook voor quarantaine gebruik.

  Ik kan mijn post niet meer wijzigen, kan een van de mods dat wel doen?

  (Overigens heb ik vandaag een legsel gevonden van de twee Variabilis, die ik sinds de DN-dag in quarantaine had )
  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  12 okt 2014 12:55
  ik hou trouwens alle soorten appart dus als ik nieuw soort kikker hebt betekend dat ook een nieuwe bak

  en tegenwoordig doe ik planten stekken altijd via stekkenbakken en van daaruit stek ik weer naar mijn bakken toe. zo voorkom ik slakken en ander ongedierte in mijn bakken.

  ik denk inderdaad ook zoals remco zegt dat kruisbesmetting snel plaatsvind als men planten stekken van eene bak naar de andere verhuizen, maar dit vind ik ook gelden als voerbakjes, ik ken zat mensen die bakje fruitvliegen die ze gekocht hebben uit het gemak in de bak zetten en de volgende dag gewoon in de volgende bak zetten, dit vind ik echt zeer onverstandig.
  0
  Nicolai Veen

  Posts:230


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  24 okt 2016 20:46
  Is wellicht een heel oud topic, maar toch de juiste plaats lijkt mij.

  Ik ben van plan een klein groepje kikkers te houden, auratus. Deze wou ik in 1 keer kopen een stuk of 4 a 5. Moeten ze dan allemaal eerst in quarantaine voordat ik ze in het ongebruikte terra zet ?. Is nieuw opgebouwd.
  0
  Remco Stuster

  Posts:5804


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  31 okt 2016 14:23
  Als je ontlasting wilt controleren moet je ze in ieder geval niet rechtstreeks in deze bak zetten. Ontlasting verzamel je het beste als het op nat keukenpapier o.i.d. ligt, en dus vochtig blijft en niet besmet wordt met organismen die uit je bak komen.
  0
  Nicolai Veen

  Posts:230


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  31 okt 2016 14:51
  Oke dat klinkt logisch.

  Moet je de ontlasting dan controleren voordat je de kiks in het terra plaatst ?, ben van plan de kiks te kopen bij officiele kwekers zoals dutch rana. Kan/mag ik er dan van uitgaan dat ze gezond zijn of moet ik ze dan alsnog in quarantaine doen en de ontlasting laten checken ?.

  Heb hier niet veel informatie over weten te vinden.
  0
  Remco Stuster

  Posts:5804


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  02 nov 2016 17:24
  Tja iedereen staat vrij te doen wat hij/zij wil. In veel gevallen zijn de dieren best gezond, maar ellende kan iedereen treffen. Het is een keuze, maar ellende is vaak wel te voorkomen door quarantaine. Veel hobbyisten die al lang mee gaan hebben zich hiermee wel eens in de vingers gesneden, inclusief ikzelf.
  0
  Nicolai Veen

  Posts:230


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  02 nov 2016 22:53
  Het gaat mij er niet om dat ik kan doen en laten wat ik wil. Het gaat mij om het beste voor de dieren zelf.

  Stel ik koop 4 kikkers, elk van dezelfde kweker, zet je die dan allemaal apart in quarantaine ??.
  Terwijl de klare bak dus nog geen bewoners heeft.

  Als je verschillende dieren neemt van verschillende kwekers kan ik het me wel voor stellen dat het verstandig is.

  Ik stel de vraag omdat ik het niet weet, en ik kom er liever niet achter dat het fout gaat.
  Daarom hoop ik op de ervaring die mensen hier hebben opgedaan.

  Dan kan en zal ik die ervaring ook gebruiken, en ja het kost wellicht tijd en geld. Maar als je dat niet hebt begin dan niet met een hobby, welke hobby dan ook. Kost altijd tijd en geld.
  0
  Remco Stuster

  Posts:5804


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  06 nov 2016 13:32
  vier van dezelfde kweker die bij elkaar zijn opgegroeid kunnen best samen worden gehuisvest in quarantaine
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top