VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 19 jan 2017 17:50 door martin gekko
snelle beginnersvra(a)g(en)
25 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
martin gekko

Posts:58


Profiel

heerlen
--
19 okt 2014 21:40
  Eey,

  Ik ben Martin uit t diepe zuiden des lands en ben in dubio over de invulling van een 3e terra.
  Heb een exo terra erbij van 60 x 60 en twijfel erover of ik dan uiteindelijk toch aan kikkertjes ga beginnen..
  Op de havo had een leraar van mij een hele hoop van die diertjes. mss dat jullie m hier ook wel kennen...maar dat was ergens midden jaren '80.

  NU, ik las ergens! dat ze een droge plek nodig hebben... waar vind ik die dan terug in de palud's die ik overal op t grote wereldwijde net te zien krijg?

  Die exo terra's zullen jullie wel kennen. Hoe maak je die drosophiladicht? Langs de deurtjes zitten kieren/spleten.... en t gaas bovenop, is dat fijnmazig genoeg?

  Zo, ff genoeg. Wss zoek ik geduldige, kundige, empatische mensen anders krijg ik toch weer mot , zoals op de meeste fora
  0
  martin gekko

  Posts:58


  Profiel

  heerlen
  --
  20 okt 2014 12:15
  Nou, hier op de site staat:

  "Bodembedekking
  Pijlgifkikkers houden ook niet van een te natte ondergrond. Ze moeten naar wens een droge bodem kunnen opzoeken. Een bodem bedekt met bijvoorbeeld beukebladeren is gebruikelijk"

  Maar er wordt continu gesproeid en geneveld....hoe houdt je die bodem dan droog?
  0
  Albert Reuten

  Posts:83


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  20 okt 2014 12:23
  Geplaatst door martin gekko op 20 okt 2014 12:15:44
  Nou, hier op de site staat:

  "Bodembedekking
  Pijlgifkikkers houden ook niet van een te natte ondergrond. Ze moeten naar wens een droge bodem kunnen opzoeken. Een bodem bedekt met bijvoorbeeld beukebladeren is gebruikelijk"

  Maar er wordt continu gesproeid en geneveld....hoe houdt je die bodem dan droog?
  De bodem houdt je droger door deze niet meteen vanaf glasbodem op te bouwen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Velen gebruiken een flinke laag hydrokorrels met daar overheen worteldoek en daar op wordt dan de bodemlaag bestaande uit blad, wat grove turf en/of boomschors gelegd. Ik en met mij ook anderen gebruiken ipv hydrokorrels nu vijverfiltermatten. Makkelijker omdat je het gewoon op maar snijdt en in bak legt. Daar overheen worteldoek en bodem.Het sproeiwater zakt door de bodem weg in de drainerende onderlaag. Als je een afvoer in bodem monteert loopt overtollig water makkelijk weg. Of je zuigt zelf af op moment dat waternivo de bodem begint te raken.

  0
  Anthony Voskuijl

  Posts:125


  Profiel

  Veenendaal

  Dn Lid


  --
  20 okt 2014 12:44
  Exo terra bakken staan er om bekend dat ze niet "fruitvliegdicht", maar er is plakstrip in verschillende maten te koop bij o.a. Rana en op beurzen. Een schuin oplopende of glooiende bodem zorgt ook al voor drogere stukken, maar zoals Albert al schrijft moet je drainage goed zijn. Eikenblad kan een wormenplaag te weeg brengen, daarom gebruik ik liever amandelblad. De bodem goed enten met springstaarten en tropische pissenbedden raad ik je ook aan. Denk verder goed aan je temp, vochtigheid en verlichting....succes!!
  0
  Sander Bauer

  Posts:677


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  20 okt 2014 12:57
  Hoi Martin,

  Geduldige mensen zul je hier genoeg tegen komen ; )

  Een droog gedeelte is al snel te realiseren door enkele ornamenten in je bak te plaatsen die geen/weinig water 'opzuigen'. In mijn bak is de bodem waar de planten in wortelen vrij nat door de capillaire werking van het varenwortel en de palmaarde die ik overal op gesmeerd heb. Ik voorzie de diertjes dan ook van een droog oppervlak door in mijn terrarium meerdere ornamenten aan te bieden zoals stukken hout en 'boomwortels' die ik in de achterwand heb vormgegeven. Naar mijn idee tellen de bladeren van planten trouwens ook als droog oppervlak.

  Tijdens onze laatste werkgroepbijeenkomst kwam het belang van drogere delen in het terrarium ook al naar voren. Hier lag toen onder andere de nadruk op luchtstromingen die in het terrarium ontstaan. Door je bak zodanig in te richten dat bepaalde delen snel zullen opdrogen en andere delen vochtig blijven, kun je hier dus wat mee spelen. Ikzelf beïnvloed dit onder meer door het tijdig snoeien van mijn planten. Het belangrijkste is in mijn ogen om steeds om goed te kijken naar hoe je bak 'leeft' en hier slim op in te spelen.

  Over de exo-terra bak kan ik weinig zeggen omdat ik hier nooit mee heb gewerkt.
  Wat ik wel zeg, is het volgende;
  Ik zelf ga me altijd enorm storen aan een 'knutselbakje' die met veel moeite de juiste leefomgeving biedt aan de dieren en daarom kies ik er ook standaard voor om een terrarium aan te schaffen die specifiek in de behoeftes van de dieren kan voorzien. Een hond stop je immers ook niet in een aquarium. Uiteraard kost dit wat extra geld maar daarom noemen we het ook een hobby ; )
  0
  martin gekko

  Posts:58


  Profiel

  heerlen
  --
  20 okt 2014 13:56
  Ok dank u, ik hoop dat ik niet meteen te arrogant of iets dergelijks overkom/kwam..

  Van de opbouw van de bodem heb ik al wat fimpjes gezien; dat snap ik voorlopig wel. Materiaalkeuze ed.. zal ik nog wel op terug komen.
  Ik heb speciaal een exo terra gepakt omdat ik daar goede ervaringen mee heb. Ze hebben wel wat voordelen die andere bakken niet hebben, maar dus ook nadelen.

  Ik wil wel een watergedeelte ergens in t midden aan de voorkant hebben, daar omheen moet ik dus zorgen dat de eigenlijke bodem droog blijft.
  Maar met droog bedoelen jullie dus in dit geval:"Niet onder water staand"?
  Want met zo'n hoge luchtvochtigheidsgraad zal het een en ander toch niet snel opdrogen, of vergis ik mij? T zelfde lijkt mij toch ook te gelden voor hoger gelegen stukken hout ed..!?

  Ik heb nu een soort waterslangetjes die ook een absoluut droog gedeelte vereisen, maar daar wordt ook alleen maar over de planten gesproeid.

  Ik kan er verder ook nix aan doen maar de meeste antwoorden roepen bij mij altijd weer meer vragen op; dat komt omdat mijn brein altijd tegenstrijdigheden ziet. Ik wil het ook precies goed doen en zoveel mogelijk mn eigen kunde en ervaringen aan de kant zetten, omdat ik deze vorm van terra houden wel als n specialisme zie..vandaar dat ik wss kan door zagen..grr grr grr..

  En dan is het in het geschrevene toch al moeilijk om eenduidigheid te verkrijgen. Voor mij zou het t beste zijn om iemand hier in t zuiden op te zoeken. Met mn ogen begrijp ik dingen veel sneller..

  Als ik niet overtuigd ben dat t me echt goed gaat lukken zal ik er ook niet aan beginnen, dan maar phelsuma's bijv..

  Grt,Martin
  0
  Sander Bauer

  Posts:677


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  20 okt 2014 14:41
  Hehe. Ik begrijp precies wat je bedoeld met 'eigen ervaringen aan de kant zetten'. Mijn perfectionistische kant heeft mij echter juist veel geholpen om het opstarten van een terrarium in goede banen te leiden. Het feit dat je actief op zoek gaat naar nieuwe informatie, en niet zomaar een paar dieren aanschaft, bewijst al dat je er op een professionele manier mee om gaat. Iets wat in mijn ogen respect verdient.

  Over de bodem; deze droog houden is naar mijn mening echt onhaalbaar op de lager gelegen stukken. Boven in mijn bak is het wel gewoon droog door de warmte van de lampen en een goede ventilatie (zonder ventilatortjes overigens).

  En bedoel je dat je de waterslangetjes samen met de kikkers wilt houden? Ik weet namelijk niet of dit goed gaat : /
  Zelf heb ik phelsuma seippi bij mijn kikkers (D. leucomelas) zitten en hier heb ik nog geen problemen mee gehad. Dat gezegd hebbende; ik weet niet hoe mijn gekko's zouden reageren op kikkervisjes aangezien ze ook vis-eters zijn : /

  Een dagje meekijken bij een ander is zeker een goed plan. Ik kan zo snel niet vinden of we hier op het forum een 'map' functionaliteit hebben. Misschien kan één van de andere leden je hier mee helpen. Ik woon zelf in Noord-Holland dus dat is best een eindje rijden...

  Kijk anders even bij de sponsors. Er zit wel iemand bij jou in de buurt
  0
  martin gekko

  Posts:58


  Profiel

  heerlen
  --
  20 okt 2014 14:58
  Hahhah, nee , die slangetjes zitten apart; kikkertjes zouden geen kans hebben.
  Maar aangezien die dadelijk weer 3 maanden de ijskast ingaan, wil ik toch iets permanents erbij hebben..
  0
  Glenn Giesberts

  Posts:196


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  20 okt 2014 15:32
  Ik woon in midden-limburg. Bij mij mag je altijd een keer komen kijken.
  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  20 okt 2014 19:25
  welkom
  0
  martin gekko

  Posts:58


  Profiel

  heerlen
  --
  21 okt 2014 19:22
  Geplaatst door Glenn Giesberts op 20 okt 2014 15:32:40
  Ik woon in midden-limburg. Bij mij mag je altijd een keer komen kijken.

  Staat genoteerd....

  Ben inmiddels de bal leeg t halen en schoon t maken.
  Heb m nu ook snel ff nodig voor 1 van de slangetjes want na een vervelling kunnen die niet van elkaar afblijven...


  0
  martin gekko

  Posts:58


  Profiel

  heerlen
  --
  27 okt 2014 12:46
  Ojee,,

  Ik kom er nu pas achter dat gifkikkertjes helemaal niet kunnen zwemmen. dat ze soms al verzuipen in 3 cm water..dat veranderd dan de totale inrichting die ik in mn hoofd had..
  Geldt dat echt voor allen of zijn er uitzonderingen..?

  En ik zie hierboven dat t quoten me nog niet helemaal goed afgaat...maar ik zie ook niet hoe ik mn eigen berichten kan wijzigen..

  En hoe kan ik bij iemand profiel of zo naar meerdere berichten zoeken? Als ik bv wil kijken of die interessante foto's of topics heeft...
  0
  Teunis van der Veen

  Posts:22


  Profiel

  Haskerhorne
  --
  27 okt 2014 14:59
  kikkers kunnen prima zwemmen, maar niet oneindig lang. Zolang ze voldoende mogelijkheden hebben om uit het water de klimmen, en ze nergens vast kunnen komen zitten, verdrinken ze niet.

  dat een dood kikkertje in het water ligt hoeft niet te betekenen dat het verdronken is. dode kikkertjes in het watertje vlak achter de ruiten, vallen natuurlijk erg op. kikkertjes die dood tussen de planten of in een holletje liggen worden vaak nooit gevonden.
  0
  martin gekko

  Posts:58


  Profiel

  heerlen
  --
  27 okt 2014 15:30
  Mmh, dat dat voor gewone kikkers geldt..ok!
  maar ik lees dat toch her en der op dit forum dat dat niet geldt voor gifkikkertjes..!?
  0
  Henny van Genderen

  Posts:76


  Profiel

  Rotterdam

  Dn Lid


  --
  27 okt 2014 21:48
  Een koppeltje van mijn leucomelas zwemmen iedere avond een minuutje in het poeltje en klimmen er dan gewoon weer uit! En zoeken dan weer een hoger plekje op. Het is een avondritueeltje geworden lijkt het.
  0
  Mark Stroeken

  Posts:66


  Profiel

  Nijmegen
  --
  11 nov 2014 08:41
  Mijn exo terra bak functioneert perfect, kikkertjes kweken als gekken en ik sproei gewoon handmatig dus niet overmatig. Nu heb ik wel tricolors dus niet de moeilijke soorten. Fruitvliegjes blijven hier gewoon in de bak. Ook zwemmen mijn kikkers prima.
  0
  martin gekko

  Posts:58


  Profiel

  heerlen
  --
  17 jan 2017 16:39
  Zooo, t verhaal even afmaken..

  2 jaar later ben ik dan pas eindelijk aan kikkertjes toegekomen. t Lukte me niet om genoeg geduld,concentratie ed.. op te brengen om zelf iets te bouwen, dus heb 2 maanden geleden een bak overgenomen van iemand.

  Hij is +- 100bx80hx60d.

  Er zitten 4 leuco's, 4 Anthonyi's en 2 pepperi's in, Inmiddels heb zijn er ook al 2 baby's aan land gekropen, wss Anthonyi's.
  Ook zat er een h. azureiventris in, maar op de dag voordat ik m apart wilde zetten heeft hij t loodje gelegd. Hij was daar duidelijk niet op zn plaats.

  Sinds afgelopen week hoorde ik een pepperi voor t eerst "kwaken'. Bene r behoorlijk gecharmeerd van moet ik zeggen. En gisteravond is de grote geelkop de hele bak overgestoken en in de bromelia gaan zitten bij de kleine oranjekop.
  Ik weet nog niet wie wat,hij of zij is....de kleine oranje is nog jong want die is de afgelopen 2 maanden nog duidelijk gegroeid, maar is nog steeds de helft kleiner dan de geelkop.

  Ook heb ik vandaag eindelijk eens een leuco zien en horen fluiten.

  Dus wat betreft de kikkertjes ben ik nog steeds enthousiast.

  Over het insectengebeuren heel wat minder, maar ik probeer me er de tijd voor nemen......

  Ik ben nog steeds een beetje zoekende hoe ik alles nog beter kan laten draaien en functioneren; er komen ook nieuwe vragen op....vind het alleen al lastig om het goed te formuleren, maar dat heeft weer met dat concentratieprobleempje te maken.

  Vragen zullen op t desbetreffende forum te voorschijn komen.

  Maar nu heb ik de voorstellingsronde iig goed afgerond.....

  Hieronder nog n fotootje van t overleden knulletje...

  0
  tijl liekens

  Posts:1077


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  17 jan 2017 17:47
  haal aub je dieren uit die bak... het is met een reden dat die dood gegaan is, je pepperi zullen snel volgen
  0
  martin gekko

  Posts:58


  Profiel

  heerlen
  --
  18 jan 2017 16:48
  Dat lijkt me een beetje voorbarige conclusie; ik wilde m niet voor niks apart gaan zetten. De anthonyi's lieten m niet met rust en op n gegeven moment wat t zelfs de grotere pepperi die besloot zijn territorium in te nemen. De dag erna was t afgelopen.
  0
  Nicolai Veen

  Posts:230


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  18 jan 2017 17:11

  Geplaatst door martin gekko op 18 jan 2017 16:48:13
  Dat lijkt me een beetje voorbarige conclusie; ik wilde m niet voor niks apart gaan zetten. De anthonyi's lieten m niet met rust en op n gegeven moment wat t zelfs de grotere pepperi die besloot zijn territorium in te nemen. De dag erna was t afgelopen.


  Je spreekt jezelf hier toch wel een beetje tegen.

  Je hebt zelf bemerkt dat 1 van je kiks het niet goed heeft. En weet ook waarom dit eventueel zo is.

  Vervolgens krijg je advies. Maar verwacht dat het niet weer gaat gebeuren.

  Terwijl bekend is dat antonyis kleine pestkoppen zijn als het om kombineren aan gaat.
  0
  tijl liekens

  Posts:1077


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  18 jan 2017 18:00
  Je zal wel zien martin gekko... de tientallen gelijkaardige topics liegen er niet om..
  jammer dat zoiets als dit nog steeds gebeurd en men zoiets als dit toch nog probeerd.

  Je doet met mijn advies wat je wil, ik vind het jammer dat je er al vanuit gaat dat alles wel goed komt nadat een pepperi terug vecht?
  ach ja... weer ten koste van de dieren zou ik zeggen
  0
  martin gekko

  Posts:58


  Profiel

  heerlen
  --
  18 jan 2017 20:29
  Ojee, daar gaan we weer...!!!!

  Ik ga ervan dat het kwestie van lezen en interpreteren is (en dan ook van beide kanten hoor) dus zal proberen om inhoudelijk te reageren. ok?

  Waar spreek ik mezelf tegen?
  Wanneer kreeg ik advies? Ik heb toch geen advies gevraagd. Dan kan ik ook geen advies genegeerd hebben.

  Het advies, nu na de ventri's dood, volg ik idd niet op. Er wordt me niet eens uitgelegd waarom, dus....!!

  Of moet ik dat zelf invullen?
  Ik moest mn dieren eruit halen.... Welke dieren? En waarom? Ik ging ervan uit dat Tijl op n ziekte doelde...

  Pepperi terug vechten? Waar heb je dat gelezen? Die pepperi heeft juist ook de aanval geopend (leek mij) op die eenzame ventris.
  Van de anthony's hebben de leuco's en de pepperi's geen last. Behalve in die zin dat de A's enorme, snelle veelvraten zijn.

  Ik heb heus ook wel veel gelezen over die gelijkaardige topics, over welke wel bij elkaar kunnen en niet.....en dat is ook niet allemaal eenduidig.

  Daarnaast heb ik die dieren bij de bak gekregen.
  En de opmerking "ten koste van de dieren"....is dat projectie of wat? Ik heb afgelopen week 50E uitgegeven aan medicatie en wat tools om 2 neon tetra's te redden. Als me dit niet boeide had ik er ook 10 nieuwe voor kunnen kopen.

  Dus mss niet altijd zo snel oordelen!?
  0
  tijl liekens

  Posts:1077


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  18 jan 2017 21:12
  1) ventri's van waar komen die?
  2) aanval openen / terug vechten, wat maakt het uit??. Het is simpel territoriale dominantie. eender welke soort doet het
  3) Wat maakt die topics niet eenduidig? Zie jij nog een van die mensen actief bezig in de hobby of op het forum?
  4) Ik geef je advies om te voorkomen dat binnenkort alles dood ligt en je interesse in de hobby verliest en om topics te voorkomen zoals :
  HELP, MIJN DIEREN VALLEN EEN VOOR EEN UIT? WAT IS ER MIS MET MEN BAK, TEMPERATUUR WEL GOED? terwijl het al aan je samenstelling van dieren ligt?
  5) Als je zo'n hoop samengestelde zooi ongeregeld koopt, haal deze dieren dan uiteen zodat geen enkel dier kan afzien..
  6) ik ben heel blij dat je je 2 vissen wil redden en ik geloof dat je het beste voor hebt met je kikkers. Maar het beste voorhebben en je ego in de wegstaan zijn wel een hoop verschillende dingen!
  7) Voor mij part doe je wat je wil en neem je ongewest advies aan of niet, maar ik voorkom liever dat andere hobbyisten zo'n topics zoals dat van je te zien krijgen en denken dat dit de juiste manier is van kikkers houden, Deze manier van dieren houden VERZIEKT net onze hobby en maakt dat die topics zo "onduiding" zijn.
  0
  martin gekko

  Posts:58


  Profiel

  heerlen
  --
  18 jan 2017 22:11
  Jeetje hey,

  1.t Gaat om 1 ventri...1....enkelvoud....en die is nu dood. En die zat al in de bak, net zoals alle andere.
  2. De " aanval" was op de ventri. En niet tussen de andere kikkers. Simpel.
  3. In die topics wordt verteld dat het verschillend is; bij de een werkt t wel en bij de ander niet. Of die mensen nog actief zijn in de "hobby"...Tsjah, hoe moet ik dat weten...en waarom zou ik dat willen weten. Ik dacht niet dat het eendagsvliegen waren die dat schreven iig.
  4. Advies? Haal je dieren uit de bak, je pepperi's zullen volgen. Wat is dat nu voor advies? UItleggen waarom of benoemen welke dieren je bedoelt misschien...? Hoe hoogmoedig is het dan wel niet om er vanuit te gaan dat mensen jouw, niet onderbouwde "bevelen" blind opvolgen?
  5. Er zag maar 1 kikkertje af, toen ik besloot om m weg te halen was ik 1 dag te laat. Ja,jammer. Hebben we hier zeer betreurd en ik heb hem postuum " ge-eerd" met een fotootje hier. Wa ever.
  6. Ego?
  7.Ik kan nog wel veel meer benoemen waarom....
  ach, laat toch ook maar zitten. Jij bent imo in strijd gegaan met mij en daar is toch niks meer te verhelpen. Jouw mening is jouw waarheid en daar valt niet aan te tornen. Dus wordt er nauwelijks gelezen en hoofdzakelijk vanuit emotie gereageerd.

  "onduiding"? Of bedoelde je eenduidig?

  Laat maar...
  0
  tijl liekens

  Posts:1077


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  19 jan 2017 10:41
  beste,
  als er iemand vanuit emotie regaeerd, ben jij het wel.
  Ik gaf je eerst gewoon een kort antwoord omdat ik niet de tijd had om een heel boek te schrijven, daarna kwam jou lang antwoord.
  met allerlei hekelpunten naar mij toe.
  ik geef je daar advies op en je doet er mee wat je wil uiteindelijk.
  Weet je,we kunnen dit beter zo laten ander blijven we in dezelfde sfeer hangen. Hierbij geef ik jou nog een antwoord om de dingen dan duidelijk te maken voor jou, want er is kennelijk meer dan genoeg verwarring.

  &) Ik begrijp het nog steeds niet van die ventri? als je refereer naar het dier op jou foto, dat is geen ventri (ranitomeya ventrimaculatus) maar een hyloxalus azureiventris. Nu ik de naam zie , begrijp ik jou en mijn verwarring.

  Ik vind jou vraag 4 wel een goede vraag, dat maak het misschien duidelijker. ( wat trouwens geen bevel is )
  Je bak zit gewoonweg veel te vol met dieren, er zaten eerst 4 soorten in. Nu nog Leuco's, Pepperi's en anthonyi.
  Het is nu wat afwegen wat je zelf graag erin hebt, maar ik raad aan (beveel jou haha) om minstenst je anothyi eruit te halen en deze ergens ander te plaatsen. Dit kan je doen door ze in een andere bak te zetten, voorlopige curver of ze te verkopen. Deze soort gaat je andere dieren onderdrukken, ookal zijn ze het kleinste soortje dat bij in je bak zit. Die Hyloxalus (ik denk dat je hiermee de ventri bedoeld) maakten tussen zo'n combinatie geen enkele kans.

  Ik ben er van overtuigd dat in de hobby de meeste dieren sterven door slechte/vele combinaties en bakken die te nat zijn. Ik geloof ook dat dit echt met grote aantallen is, meer dan wij denken. Ik zou deze aantallen liever naar beneden halen en reageer daarom op jou topic.

  Ik hoop dat dit terug een betere start is, ik ben hier niet op de fora om een mening op te dringen hoor.
  Zoals je zelf zegt : ieder heeft zijn eigen mening. Ik hoop dat je veel plezier aan je dieren gaat beleven en dat je ze niet een voor een ziet uitvallen. IK zeg dit alles enkel en alleen om je verder te helpen, niet om je de grond in te duwen.

  succes
  0
  martin gekko

  Posts:58


  Profiel

  heerlen
  --
  19 jan 2017 17:50
  Ok Tijl, ik ben ook helemaal niet hier om ruzie te maken...hoewel ik daar overigens wel een neus voor heb, zeker op fora.

  Ik ben hier eigenlijk omdat ik een hoop vragen heb gekregen omtrent het hele gebeuren en......omdat ik mijn enthousiasme wil delen....!!!
  Maar dat is een beetje moeilijk geworden. Tsjah, de meeste lui hier, met veel kennis, hebben dat waarschijnlijk al zo vaak gedeeld en al zo vaak dezelfde vragen voorbij zien komen........ Gebeurt op alle fora.

  Ik word helemaal lyrisch als ik zojuist een baby helemaal bovenin de bak (80cm) zie klimmen. op ontdekkingstocht. Zit daar op wat pumilio om zich heen te kijken alsof die denkt...."King of the world!".

  Ik snap ook wel dat iemand (jij?) denkt: "Daar heb je weer zo iemand die zijn bak met toverballen komt showen".... Zoals ze dat hier noemen.
  Maar dat is niet zo; ik heb na 2 jaar mijn "voorstellingsronde" netjes afgemaakt en was ook niet bang om daarbij mijn "foutje" zichtbaar te maken. Te weten..te lang gewacht met de hyloxalus.
  Dat wil niet zeggen dat ik niet goed observeer hoe de rest zich gedraagt of mezelf daar niet over probeer te informeren. Ik was er met name zelf al over t twijfelen of ik die hyloxalus moest weghalen of de anthonyi's. Aangezien ik de pepperi's niet zoveel in actie zag (andere tijdstippen dan de a's) en ik daar ook niet veel over ben tegengekomen wilde ik eerst de hyloxalus weghalen. De leuco's hebben sws (nog) nergens problemen mee. (Ook ben/was ik al met een bak bezig om de a's tijdelijk in te zetten, al was t alleen maar al  vanwege hun vreetgedrag).

  De eerste vragen na mijn voorstellingsronde zouden daar ook over gaan. Ik had ook al een expert? op t gebied van pepperi's gepeebeed maar nog geen goede respons...
  Dus ik ga binnenkort verder met wat vragen verwoorden.

  Overigens heb ik het in mijn post, bij die foto, over een hyloxalus en niet over een ventri hoor. Die noemde ik pas zo een paar posts later..uit gemak.

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top