VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 17 mei 2015 21:35 door joeri b
bouwplannen paludarium
88 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 1812345 > >>
Auteur Berichten

joeri bPosts:119


Profiel

st gillis waas (BE)
--
18 dec 2014 22:14
  Beste vrienden dierenliefhebbers,

  Hetvolgende gaan jullie waarschijnlijk al veel gehoord hebben maar ik ga dus kikkertjes beginnen houden ๐Ÿ˜‰.
  Zomaar? Uit het niets? Niet helemaal, ik had lange tijd een malawibak en uiteindelijk vond ik het tijd worden om mijn horizonten te verleggen, iets anders dus... Enkele kennis-hobbyisten hadden een tanganyikabak, dat vond ik ook wel wat. Nog enkele anderen hadden dan weer een zuid amerikaanse cichlidenbak, nog anderen een zeebak... Al dat moois! Die fantastische onderwaterbiotoopjes bij ons thuis... Aaaahhh genieten...

  Maaaar... back to reality want ik moest dus wel gaan beslissen wat het nu zou worden.. ๐Ÿ˜€

  Toen, op een doodgewone zondag josdag, gebeurde er iets wonderbaarlijks...
  Ik zag voor het eerst in mijn leven een . . . . Paludarium !
  Wauw zeg, geweldig, het kon dus allemaal nog mooier ๐Ÿ˜€

  Die doodgewone zondag is nu ongeveer 6 maand verleden tijd dwz dat ik al heel wat tijd heb genomen om rustig veel boeken en forums te lezen ipv snelsnel wat kikkertjes op een bolletje mos in een terrarium te zetten.
  Want dat is dus de defintieve beslissing geworden. Gifkikkertjes. Lang getwijfeld uiteindelijk tss gif en boomkikkers maar om enkele redenen toch voor giffies gegaan. Tov mijn malawibak zak ik echter weer zo goed als  tot de graad "newbie" maar dat neem ik er graag bij, ik leergraag dingen ๐Ÿ˜ƒ ik bedoel dan zelfstudie, maar hulp van buitenaf is natuurlijk altijd meer dan welkom. Laat dit 1 van de 2 redenen zijn voor de opstart van deze "build log". De andere reden is dan da anderen die meevolgen misschien ook wat kunnen opsteken. Let wel, ik zeg build log dwz, het paludariummeubel zal ik zelf maken, alsook de lichtkap (ookal is elec mijn ding niet, dat komt wel slim, mits geduld en doordacht werken). Ik heb na lang nadenken en veel lezen uiteindelijk beslist het paludarium uit glas te laten bouwen en te laten voorzien vd nodige boringen aangezien ik de techniek zoveel mogelijk buiten de bak wil. Zo zal ik uiteindelijkhet handigst en properst kunnen werken. Het aantal boringen zal ik uiteindelijk trachten te herleiden tot het minimum, met name 1, dit moet lukken indien mijn slimme plannetje hiervoor werkt ๐Ÿ˜ˆ

  De bak zelf dan..Afmetingen zouden bij benadering 120x40x50  moeten worden,
  dat zal morgen of volgende week besproken worden in de amfibiezaak. Het onderstel maak ik op maat van zodra ik de exacte maten vd bak weet. Het kan net zo goed 110x45x45 worden, jullie snappen wel dat ik het persoonlijk esthetisch mooier vind als de bak breder is dan dat ie hoger is. De achterwand en zijwanden maak ik zelf, hiervoor heb ik talrijke voorbeelden gevonden, er is keuze genoeg zo blijkt ๐Ÿ˜€Wel wil ik een soort thema in de bak creeren, dit zal gebeuren door een met de hand gemaakt maya masker in de achterwand te verwerken en een mayatempel die zal dienen als waterval/waterloop. De mist die in de bak gespoten wordt zal uit de mond van het masker moeten komen.
  Het watergedeelte.... hierover ga ik toch nog even zoveel mogelijk proberen doorlezen... 2 redenen/vraagtekens.
  1e reden : Er blijkt nogal "onverdeeldheid" te zijn over hoe diep een waterpartij mag zijn in een palu voor gifkikkers bestemd en hoeveel % vd totale opp deze waterpartij mag innemen. Als er volgens sommigen dan al een waterpartij mag zijn, althans geen echt watergedeelte maar dan gewoon een klein poeltje. Nog leerstof voor mij, degenen die nu nog aan het lezen zijn en willen volgen, besef dus dat alles rustig gaat verlopen, ik wil eerst alles 100%weten en snappen alvorens ik een volgende stap zal ondernemen.
  2e reden, als er dan al een waterpartij zou komen, zouden hier dan visjes in mogen... discussie alom...
  uiteraard zou ik geen malawis meer houden ๐Ÿ˜€bij mijn kikkers, maar stel dat een waterpartij van ong. 10 cm geen probleem zou zijn voor de kikkertjes zelf, dan zou ik het niet kunnen laten hier toch een aantal corydorasjes in te laten leven bvb. In ieder geval, wat betreft de combi met kleine visjes, onthou ik sowieso de lezing van mevr kik, waarin zij stelt dat vissen koudbloedige tbc kunnen overbrengen op kikkers en dat de meeste vissen uit de aquariazaken houder zijn van deze tbc. Ik ga dus uiterst voorzichtig zijn en me zeer goed inlichten wat dit onderwerp betreft.
  De verlichting en verluchting zal ik in samenspraak met de amfibiezaak doen, 4 a 5 vents die de lucht van links nr rechts over de voorwand blazen zal wel volstaan denk ik, 12v vents laten draaien op 9v. De verlichting daar moet ik me nog wat verder in inlezen.

  Welke kikkers? Ik zou dus uiteraard willen starten met een soort die wat makkelijker te houden zijn dan andere. Nogmaals, ik wist wat over mijn malawis, over kikkers lang zoveel niet maar dat wil ik op termijndus wel ๐Ÿ˜€
  Welke soorten vind ik mooi en zijn mij aangeraden voor "newbies"๐Ÿ˜…
    - adelphobates galactonotus (75 Of 100%)
    - dendrobates tinctorius regina / Oyapock / azureus / auratus
    - mantella familie
   - ranitomeya familie
  Ik kies er sowieso voor om als beginner geen soorten te gaan combineren. Het kriebelt soms wel, maar gezond verstand komt voor persoonlijke smaak, dat zullen de diertjes ook weten te apprecieren.

  Zo, ik ga het hier even op houden als eerste post. De volgende update zal dan gaan over het palu meubel, het materiaal dat ik hiervoor ga halen, het ineensteken .... En hopelijk zsm de exacte maten vd bak want ik sta te popelen ๐Ÿ˜Š Voor degenen die nog steeds aan het lezen zijn, bedankt, post gerust bedenkingen, vragen, positieve kritiek, allemaal welkom ๐Ÿ˜Š

  C ya ๐Ÿ˜‰

   


  0

  Kas Janssen  Posts:289


  Profiel

  Nijmegen

  Dn Lid


  --
  19 dec 2014 07:51
  Mooi plan. En erg goed uitgedacht, veel beter als de meeste die hiermee begonnen zoals ik 1.5 jaar terug haha. Maar als ik jou was zou ik niet beginnen met de mantella familie. Zij leven op de bodem van 20 a 22 graden stukken in madagascar waar niet al te veel planten aanwezig zijn. Deze zijn in de toekomst voor als u meer kikkers wilt houden dan ook niet bepaald te combineren met enkele gifkikkers uit Zuid/midden Amerika.
  Ik zou als ik u was beginnen met ventri's, epipedobates tricolor/anthonyi (kan later liefst ook vooral geen kleinere kikker bij) of vooral dendrobates leucomelo groepje is wel perfect om mee te beginnen in zo'n maat paludarium (kan in de toekomst makkelijk een andere soort bij zoals ventri's, liefst geen tinctorius want deze lijken soms nogal te kruisen met leuco's).
  0

  joeri b  Posts:119


  Profiel

  st gillis waas (BE)
  --
  19 dec 2014 15:29
  Hoi Kas,

  Alvast bedankt voor de allereerste reactie ๐Ÿ˜ƒ

  Ook je suggesties wat betreft de beginnerssoorten worden gewaardeerd ๐Ÿ˜‰
  Mantellas zullen het dus niet worden, ik zou niet willen dat het beestje zich ongelukkig voelt in mijn bak
  en daarin zou nogal wat begroeiing komen dus geen geschikte kandidaat.
  De e. tricolors vind ik naar mijn persoonlijke smaak dan weer minder mooie beestjes...Helaas.
  Dus kom ik uit bij de ventris die je vernoemde. Ik heb weer bijgeleerd dat deze uit de ranitomeya familie komen,
  ranitomeya ventrimaculata. Mooie beestjes, deze verdienen zeker wat meer opzoekwerk wat mij betreft ๐Ÿ˜ƒ
  Sta me toch toe alvast 2 kleine vraagjes te stellen of gewoon je mening te vragen hierover.
  Zouden zij "last hebben" van een waterpartij in de bak (5a10cm hoog) ? Ik lees hierover veel te veel verschillende meningen. Er zijn er zelf bij die beweren dat hun gifkikker is verdronken in een waterpartij van 3 cm hoog, geen gezond kikkertje was dat denk ik dan? 
  Tweede kleine vraagje, wat maakt bvb een ventri makkelijker te houden dan bvb een azureus? Zijn het gewoon van nature sterkere beestjes dan? Eerlijk is eerlijk, het zijn de azureus en auratus die me verliefd doen worden zijn op deze dieren. Maar, indien blijkt dat deze soorten écht niet voor beginners zijn, dan ga ik me daar zeker bij neerleggen, alles voor het dier, daarna mas mijn persoo lijke smaak ๐Ÿ˜‰

  Groetjes !


  0

  Kas Janssen  Posts:289


  Profiel

  Nijmegen

  Dn Lid


  --
  20 dec 2014 00:54
  Ventris heb ik zelf met een groepje van 5 bij 2 leucos in een bak van 60x45x80 hoog zitten. Erg veel nakweek van de ventris en vooraan de bak een waterpartij. Van 5 cm dun en dan de hele voorkant. Beetje schuin en gaat goed nooit 1 in verdronken. Soms komen ze erin terecht en zwemmen ze snel naar een rand toe. Maar ik heb ze al sinds ze 3 maanden zijn en het gaat nu al 1.5 jaar lang perfect. (Waren mijn eerste).
  Zelf heb ik een groep van 6 auratus costa rica in een bak van 90x45x60 (lxbxh) met 2 lepidodactylus lugubris gekkotjes. Gaat perfect en auratussen zijn nietecht moeilijk te houden.
  Het verschil tussen hun en azureuzen is voor mij dat azureuzen hebben meer eten nodig en aandacht en na mijn gevoel is kweken met hun moeilijker. Je kan ze later wel nemen maar gewoon niet bepaald beginnersmateriaal vind ik.

  Zelf ben ik ook meeste fan van de ranitomeya's omdat ik ze erg mooi en klein vind waardoor ze alles goed gebruiken en qua gedrag ook erg interresant.
  0

  joeri b  Posts:119


  Profiel

  st gillis waas (BE)
  --
  20 dec 2014 01:15
  Dag Kas,

  Heb alweer een dagje doorgelezen en geconstateerd vooral niet de beginnersfout te maken van de waterpartij
  tรฉ groot te maken, gewoon omdat het mooi is. Er zijn uiteraard paludaria/riparia met een groter waterdeel,
  alleen zijn deze huisvestingen niet de ideale opgeving voor gifkikkers. Dewelke uiteraard ook in een vochtige omgeving leven
  maar dus geen halve vijver vereisen. Heb opgestoken dat veel mensen in het begin een te grote waterpartij hadden, waarvan er velen op terug gekomen zijn. Jammer wel dat je van vele bouwlogs na een jaar niks meer hoort, je weet dan ook niet welke dingen langdurig interessant zijn en dewelke minder. Ben dus wel van plan om actief te blijven ookal is mn palu op een dag volledig klaar ๐Ÿ˜‰
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 1812345 > >>


  Back To Top