VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 26 jan 2015 14:26 door Mark Stroeken
paar vragen om een start te overwegen
14 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Roï PaardenkooperPosts:7


Profiel

omgeving Rotterdam
--
11 jan 2015 18:54
  Ik zit te overwegen om een paludarium te nemen voor op mijn kamer en toekomstige studentenkamer, mijn aquarium is te groot en zag dit en het leek mij helemaal top en leuk.

  Nu zat ik te denken een een terrarium van grofweg 45-45-60hoog. Nou moet de bak ook een week kunnen draaien zonder dat ik er ben. Gaat dit dan zonder te sproeien. Sproeisystemen vindt ik toch aardig prijzig, heb geporbeerd zelf een sproeisysteem te maken met neversproeiers en mijn externe filter, maar dan komen er maar druppels uit, denk niet genoeg druk. Dus nu is de vraag kan de bak, de planten en dieren een week zonder te sproeien. Ik wou wel een poel maken met water en een waterval.

  Het voeren kan dacht ik een week zonder, als ik een bakje fruitvliegen erin zet kunnen ze daar een week van snoepen begreep ik.

  Ik zat te denken aan de Oophaga pumilio of de phylobatus vittatus, de E.anthony schijnen vrij hard te fluiten begreep ik. Weet ook niet of het qua soort afhankelijk is of ze een week zonder sproeien kunnen ofzo? 

  Daarbij zou ik ook willen weten of een terrarium van 45-45-60 een mooie maat is om een trio of klein groepje kikkers in te kunnen houden. Waarbij ik een redelijke poel onderin wou om een koppeltje kili's in te houden. het fabeltje dat de kikkertjes in het water verdrinken, lijkt mij ook apart aangezien ze uit het regenwoud komen oorspronkelijk.

  Zijn er verder nog dingen om rekening mee te houden? Ik wil het liefst een klimmende en niet schuwe kikker, vandaar de hoge bak en aangezien ik water wou. Weet niet of ik op het goede pad zit of niet?


  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  13 jan 2015 17:43
  Hoi Roi,

  Mij lijkt het geen probleem als je een keertje een week niet sproeit, maar komt dit vaker voor dan zou ik helemaal niet aan deze hobby beginnen. Er gaat namelijk best veel tijd inzitten. Het zal met 1 bakje nog wel mee vallen, maar bij meedere ben toch gauw een uurtje bezig om de dag.

  Ik zou de E. Anthony adviseren. Is niet al te moeilijk en een sterke kikker. Denk ook aan de temperatuur van je bak.

  0

  Roï Paardenkooper  Posts:7


  Profiel

  omgeving Rotterdam
  --
  13 jan 2015 19:09
  Het is ook zeker niet mijn bedoeling om vaak een week weg te zijn, moet ook gewoon naar school natuurlijk. Het zal max 2 keer per jaar zijn, waarschijnlijk rond kerst en in de zomervakantie. maar het is ook zeker niet mijn bedoeling de bedoeling is gewoon elke dag te sproeien en er van te genieten.

  Ik zat juist niet aan de E. Anthony te denken vanwege het harde gefluit, andere soorten schijnen minder hard te fluiten als ik het begreep?
  Maar mijn bakmaat gedachte van 45-45-60 lijkt een mooie maat?
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  13 jan 2015 20:04
  Ik vind net juist leuk als de kikkers fluiten. Is toch overdag en zit je op school (-; Met de bakmaat lijkt mij niet zoveel mis. Weet niet wat anderen hier over zeggen. Zoek hier anders even op het forum. Toets de naam van de kikker in bij de zoekfunctie.
  0

  Roï Paardenkooper  Posts:7


  Profiel

  omgeving Rotterdam
  --
  13 jan 2015 20:38
  Lijkt mij ook leuk dat fluiten, maar andere mensen kunnen er gek van worden en heb geen zin in gezeik met buren in een studentenwoning. Ik zal eens bekijken welke soorten ik leuk vindt en goed te houden zijn.
  0

  Peter de Jong  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  13 jan 2015 21:17
  mmmm. ik heb zo'n mijn bedenkingen bij dit verhaal.

  Een weekje niet sproeien is niet echt erg, de meeste soorten hebben hier geen enkel probleem mee.
  Maar met de bakmaat en alles wat je erin wil hebben, dat lijkt me een groter problem. Een bodem oppervlak van 45x45 cm is helemaal niet groot. Teken het maar eens uit op een stuk papier oid, maar hou dan wel rekening met de glaswanden, de wandbekleding, de ventilatiegoot die erin komen, je zal zien dat je dan snel een oppervlak van 40x40cm over houdt bij een gewone inrichting. Als je hier dan ook nog een waterval en een groter waterdeel in wil zal er weinig bodem voor de kikkers over blijven. Alle kikkers gebruiken de bodem veel, alleen in hele grote bakken zullen ze dit niet doen.
  Ik heb zelf heel veel O.pumilio gehouden en gekweekt en deze zaten altijd op de bodem, zeker 50% van de tijd. En mijn bakken waren van vergelijkbare afmeting, zonder watertjes.

  Een O.pumilio hoor je door een normale deur gewoon heen fluiten. Dus je huisgenoten in een andere kamer zullen deze zeker ook horen. Dus of je een E.anthony of een O.pumilio neemt maakt qwa geluid niets uit. E.anthony is verder makkelijker omdat die minder eisen aan de temperatuur stelt.

  Verdrinken doen kikkers wel degelijk in een poeltje, dit is zeker geen fabeltje. Vaak gaat het dan wel om kikkers die ziek zijn of stress hebben, Maar er zijn ook genoeg verhalen van gezonde kikkers die verdronken. Je moet altijd zorgen dat alle wanden van een vijvertje geschikt zijn om eruit te komen en zeker geen hoek van het paludarium in het vijvertje hebben (ze hebben toch altijd de neiding om in de hoeken te blijven hangen). Als ze er niet uit kunnen zullen te vermoeien en uiteindelijk verdrinken.

  Heb je al aan alle fruitvliegen gedacht die ontsnappen uit een kikkerbak, ook uit een 100% fruitvliegen dichte bak (heb je die?) ontsnappen ze. Want je doe allemaal de raampjes een keer open, of ze ontsnappen tijdens het voeren. Ik denk dat de vliegjes een groter probleem voor huisgenoten zijn dan het geluid van je kikkers.

  Ik denk dat je nog even verder moet lezen over de hobby hier op het forum of in het magazine en boeken.
  Succes!!
  0

  Arno van der Vliet  Posts:125


  Profiel

  Grubbenvorst

  Dn Lid


  --
  13 jan 2015 22:18
  Ik zou er nog maar eens goed over nadenken.
  Wat als er tijdens jouw weekje zomervakantie een hittegolf komt? Terwijl jij ligt te zonnen op het strand, zitten je kikkers in een steeds heter wordend bakje op een hete studentenkamer. En dan ook nog zonder sproeisysteem?
  Ik geef je kikkers weinig kans. En dat bakje fruitvliegen dat je er in gezet had als voedsel is dan ook wel het hoekje om.
  Een welgemeend advies: probeer iemand te vinden die in elk geval je dieren kan voeren als je een tijdje weg bent. Kan die ook wel met een handsproeier de boel een keer natspuiten. Iemand achter de hand hebben die je dieren kan verzorgen als je weg bent, vind ik (en je kikkers waarschijnlijk ook) tien keer belangrijker dan een mooi ingerichte bak met alle toeters en bellen.

  En nog iets anders, NIET PERSOONLIJK BEDOELD: Iedere hobby kost geld, ook kikkers houden. Ik snap dat bijvoorbeeld een sproeisysteem een flinke investering kan zijn voor iemand, maar beknibbel niet ten koste van je dieren.
  0

  Roï Paardenkooper  Posts:7


  Profiel

  omgeving Rotterdam
  --
  14 jan 2015 10:48
  Ik snap zeker dat iedere hobby geld kost, daar ben ik mij zeker van bewust. Mijn moeder zei ook al dat ik het beter goed kan doen en dan dus het beste kan kijken naar een sproeisysteem. Heb daarvoor zitten kijken naar deze Lucky Reptile Super Rain Nano - Mist System, is één van de goedkopere die ik heb gezien.

  Wellicht dat ik dan inderdaad mijn idee voor een poeltje uit mijn hoofd zetten. Ik wou de poel als een soort van inham, als scheiding van 2 kanten met een soort van hout bruggetje er overheen. Ik zat juist aan de hogere bak te denken, zodat ik een poeltje kan doen en ze dus meer opparvlakte naar boven hebben om te lopen, of is dit een slechte beredenering van me?

  Over de fruitvliegen moet ik dan inderdaad ook gaan nadenken als ze inderdaad vrij regelmatig ontsnappen uit de bak.

  Ik heb eerder al eens een bak gemaakt, maar toen zonder waterpoel en kreeg toen de luchtvochtigheid niet goed en heb toen dus ook geen kikkers genomen. Dus ben eigenlijk bang dat als ik zonder poel hier weer tegenaan zal lopen.

  Ik wil ook vooropstellen dat het natuurlijk gaat om de welzijn van de dieren en ik daarom ook met de vragen kom die ik nu heb en zal het advies zeker niet naast me neer zal leggen.

  Het zou inderdaad handig zijn als er iemand is die het kan verzorgen of een oogje in het zuil kan houden, maar ik ga wel naar een hele andere stad en wat al snel 5 kwartier rijden is en ik ken daar niemand, vandaar dat ik wil weten of een weekje zonder zelf iets te moeten dan al danwel met een regensysteem. Is denk zowiezo makkelijker als ik het zelf een dagje druk heb of vergeet blijft het allemaal toch stabieler.
  0

  Peter de Jong  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  15 jan 2015 18:55
  in de hoogte gaan met een bak is zeker geen slecht idee, maar je bodem oppervlak is simpel weg te klein om er veel water in te stoppen. Beter gebruiken voor de kikkers deze oppervlakte.
  Een sproeisysteem kan zeker bijdragen aan de luchtvochtigheid.
  Zelf heb ik nooit waterdelen in mijn kikkerbakken gehad, het vocht van het sproeien en dat wat in de bromelia's zit is vaak al voldoende. Welke rv probeerde je te halen in je vorige bakken?

  Ontsnappen van fruitvliegen ga niet voorkomen, en de daarbij horende spinnen die je kamer komen bezetten ook niet (als het vaker gebeurd dan)
  0

  Roï Paardenkooper  Posts:7


  Profiel

  omgeving Rotterdam
  --
  15 jan 2015 19:53
  Ik probeerde de 70% te bereiken, na het sproeien was het dit, maar liep dan snel naar beneden naar de 50% helaas. Wellicht dat het komt, omdat ik geen bromelia's er nog in had toen en dat ik daar de fout in ben gegaan, dat ik nergens permanent water had staan.

  Dan moet ik het hele waterpoel met visjes zowiezo uit mijn hoofdzetten of gaan voor een grotere bak als ik dit wil combineren.

  Kan je trouwens ook een paludarium uit betonplex maken? Want dan kan ik het natuurlijk precies op die maat maken die ik kwijt kan.

  Het feit dat fruitvliegen en spinnen in mijn kamer komen heb ik geen probleem mee, maar weet natuurlijk niet tot hoeveel overlast dit kan/gaat zorgen voor anderen.
  0

  Dennis Paus  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  15 jan 2015 22:14
  Dat met de fruitvliegjes en spinnetjes valt bij mij wel mee. Ik leg ook meestal een stukje sinaasappel in het paludarium. Hier gaan ze opzitten.

  Ik zou de bak niet maken van betonplex. Vroeg of laat krijg je er problemen mee. Glas kun je ook op elke maat laten maken.
  0

  nick hoefnagels  Posts:21


  Profiel

  berghem
  --
  24 jan 2015 16:40
  Even ook te vermelden: gifkikkertjes kunnen wel degelijk verdrinken. Daarom moet je het toch dagelijks even een kijkje nemen. Je laat een hond toch ook geen week alleen? En daarbij, kikkertjes hebben meer verzorging nodig als een hond. Het lijkt mij beter dat je een vissenkom pakt met een goudvis erin. Die zijn er wel bestand voor. Mvg n.hoefnagels
  0

  Mark Stroeken  Posts:66


  Profiel

  Nijmegen
  --
  26 jan 2015 09:02
  Epipedobates verdrinken in elk geval nooit zolang je zorgt dat je overal langs je water schuine oevers hebt. Ik heb dat niet en ze verdrinken nog steeds nooit. Ik heb inmiddels veel teveel kikkertjes in de bak ivm jongen. Ook ga ik wel eens een weekje weg, zet dan een bak goede fruitvliegjes in de bak en sproei niet. Geen enkel probleem. Ze kweken als zotten. Het fluiten doen ze hier ook gewoon als de lamp uit is voor het geval dat mensen er op rekenen dat ze dan stil zijn. Er hoeft maar een lampje aan te zijn in de woonkamer en dat is genoeg.

  Ik denk dat een ongeluk altijd kan gebeuren met je dieren en dat je een soort moet kiezen als de Anthonyi als je niet permanent op de dieren kan letten. Zou hier een week de stroom uitvallen als ik er niet ben dan ben ik er van overtuigd dat de dieren dit gezond en wel doorstaan.

  Een goudvis in een kom.... Tja...

  Dus ik zeg, ga gerust voor een soort die je niet als kasplantje hoeft te verzorgen. Dan hoef je ook weinig problemen te verwachten. Mijn waterdeel is 15 liter. Geen vis, nog nooit een kikker verzopen en het water loopt langs de hele voor en zijkanten en mijn kikkertjes leven op een eiland omringd door een sloot van 15 cm diep met daarin massa's larven. Op het eiland mijn koppel en nu zo'n 25 jonge kikkertjes in vele leeftijden. Tijd om flink uit te dunnen.

  Ps, ik sproei 3 - 4 keer per week en dat is alleen maar goed voor je planten. Elke dag automatisch sproeien maakt de boel gewoon vaak veel te nat. Planten gaan dan rotten terwijl ik zo bloeiende mierenplant, tillandsa die bloeien en nog veel meer moois in de bak heb staan. Mossen vooral in de waterval en over de turfbodem.
  0

  Roï Paardenkooper  Posts:7


  Profiel

  omgeving Rotterdam
  --
  26 jan 2015 12:06
  @mark, bedankt voor deze uitleg, dacht zelf ook al dat als ik inderdaad een makkelijk soort als de anthony nam ik minder problemen krijg dan een moeilijke soort. Nu is het zeker niet mijn bedoeling dat ik vaak langer weg ben natuurlijk.

  @nick, Bedankt voor de nuttige vergelijking tussen honden en kikkers en de goudvis in een kom, is natuurlijk ook allemaal not-done. Dus vindt het beetje jammer dat er zo gereageerd moet worden.
  0

  Mark Stroeken  Posts:66


  Profiel

  Nijmegen
  --
  26 jan 2015 14:26
  Als je in de buurt van Nijmegen woont of wil reizen mag je als je bak klaar is rustig een paar jonge kikkertjes ophalen. Ik kom er in om haha! Ondanks het water, niet dagelijks sproeien en soms een paar dagen weg.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top