VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 08 jan 2016 11:55 door Glenn Giesberts
Nieuw terrarium na 14 jaar
35 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Nico de Roo

Posts:54


Profiel

Tuitjenhorn

Dn Lid


--
28 mrt 2015 21:17
  Nog maar 14 jaar geleden heb ik mijn 2e terrarium gebouwd. Afmetingen 86*80*56 cm. Daarboven op nog een lichtkap van 20 cm. Techniek was voor destijds redelijk modern: 3 x PL 36 daglicht (12 uur) en PL  2 x 24 W daglicht.(4 uur), achterwandbevloeiing, waterval, mist maker, sproeier en verwarming voor dag en nacht.... De bak heeft jaren erg goed gedraaid. Teveel P. Bicolor, P. Vitatus en E. Tricolor opgeleverd.

  Momenteel zit er 2.3.0 D. Leucomelas en 3.5.x E. Tricolor in de bak. Momenteel loopt de bak op haar einde, pompen en verwarming zijn stuk. Bodem is lek, geplakt en ingegoten maar lekt nog via naden in de achterwand . Alle elektra is aan vervanging toe... Fotootje is  van vorig jaar:

  P.s. De plakband is anti fruitvlieg


  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  28 mrt 2015 21:19
  De kogel is door de kerk. In plaats van zelf een nieuwe bak te maken maar een "mooie" bak besteld (zelfde afmetingen) bij 1 van de sponsors (Dutch Rana). Geweldige service , goed afgewerkt en meedenkers! Vanaf nu laat ik de opbouw en inrichting van de bak zien.
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  04 apr 2015 08:28
  vorige week de bak opgehaald bij Dutch-Rana. Best een avontuur om met een lege te grote bus zo'n 300 km zware tegenwind te hebben. . Direct ook maar even nog wat extra hout en plantjes meegenomen, en natuurlijk een bus Elastopur. Thuisgekomen direct maar even een Heineken stelling gemaakt (aantal lege kratjes op elkaar). Daarna maar alle stukken Yati en ander tropisch hout onder de heg vandaan gehaald. Met de brander eventueel ongedierte verwijdert. Het puzzelen kan beginnen!

  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  04 apr 2015 15:24
  Eerst maar even de afmetingen intekenen en deels inbranden in de polystyreen platen. Daarna de platen maar in de bak lijmen (en ondertussen maar de piepschuim bende blijven opruimern)

  En dan de eerste grote stukken hout maar vastzetten. De stukken en polystyreen torentjes dienen om het hout op zijn plaats te houden. Zoals gewoonlijk weer lekker fanatiek geweest met PUR schuim. Vind ik op zich niet erg, kan met een mes gemakkelijk weggesneden worden. even een dag laten drogen dan wegsnijden wat niet nodig is. Morgen maar een pomphuis, oeverrandje en waterval in elkaar knutselen.
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  06 apr 2015 14:39
  toch maar even gespeeld met wat planten die er zeker in komen, Even kijken of het gaat werken wat ik in mijn hoofd heb. Ik pur geen potjes mee maar ga de planten zo veel mogelijk epifytisch laten groeien. Al dan niet geholpen in zakjes van jute. Die groeien in de kortst mogelijke tijd vol met mos.

  Tsjonge, tsjonge het lijkt wel werk, even een nieuw terrarium maken . Oeverrandje en pomphuis gemaakt van polystyreen en alvast een keer in de acrylverf gezet. Daarna volgt nog een laagje Elastopur.


  Pomphuis met verwarming. Wordt afgedekt met 2 losse glasplaatjes en plaatje turf.  Temperatuur staat op 22 graden (nacht temperatuur). Bak zelf wordt ca 26 graden door verlichting. Ik installeer een ventilatortje zodat ik de temperatuur kan regelen tussen 24 en 28 graden
  .
  En dan is het eindelijk zover, we kunnen met de elastpur aan de gang! !


  Gelukkig scheurden mijn operatiehandschoenen en werd het toch nog een gezellige bende! Tip: Je handen krijg je goed schoon met (echte) garagezeep ! De Elastopur gaat er goed van het glas af met een natte schuurspons,

   
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  06 apr 2015 14:56
  Het resultaat van de Elastopur en turf exercitie:


  De turf zit er erg dik op. Ik heb 2 zakken gebruikt voor minder dan 0,75 m2 Elastopur.  Er valt erg weinig naar  beneden (tot nu toe). Misschien dat na het drogen er wel meer afvalt. Morgen maar even voorzichtig vragen of ik de stofzuiger mag lenen.  Alle hoeken en gaten zitten vol met turf. Het meeste zit los en zal morgen wel in de stofzuiger verdwijen. het resultaat ot nu toe valt niet tegen. Als je even door de bende heen kijkt.  0
  Dennis Paus

  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  06 apr 2015 21:10
  Ziet er mooi uit. Weet zeker dat dit een mooie bak gaat worden. Succes nog.
  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  07 apr 2015 19:03
  ziet er zeker goed uit !
  0
  Tom Warner

  Posts:107


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  07 apr 2015 20:55
  Gaat al wat worden Nico!!
  Je kunt de plantjes ook mooi met een zwart gemaakte sateprikker vastzetten en dan afknippen.
  Ik bel je wel even om af te spreken.
  Groet,
  Tom
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  11 apr 2015 10:11
  Gelukkig! Het is weer weekend! We gaan weer vol gas verder met de bak! Eerst maar even de techniek opnieuw installeren, lees overbouwen vanuit de oude bak. En vooral proefdraaien. Het betreft hier een mistmaker van Boneco en de ventilatoren. De mistmaker is 2 jaar geleden gloednieuw gekocht op Marktplaats voor Eur 20 ) De Boneco heeft zo veel vermogen dat de hele huiskamer vol damp gezet kan worden. Dat hebben we tijdens het testen gemerkt... De uitgang heb ik aangepast met een pvc dop en flexibele slang zodat ik met een 40 mm standpijp naar de lichtkap kan. Vandaar ga ik met een pijp naar de luchtroosters en voer de damp van boven af de bak in.  Altijd goed om eerst even te testen. De mistmaker doet het mooi! De ventilator minder, heeft teveel weerstand, daar ga ik dus nog even een luchtgeleider voor maken (spacer). De ventilator heeft meer als genoeg opbrengst maar moet het welk kwijt kunnen.
  t
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  11 apr 2015 11:07
  Eindelijk de bodem maar eens vullen. Ik gebruik hiervoor goed uitgespoelde gebakken kleikorrels (voor Hydro cultuur). De waterval is zo gemaakt dat er ook water door de bodem loopt en in het pomphuis terechtkomt. De poreuze kleikorrels vormen een perfect biologisch filter. Als de bak draait voeg ik een bacteriecultuur voor filters toe aan het water. Na een 2 – 3 weken krijg je dan een perfecte biologische filtering. De kleikorrels worden afgedekt met begroeiingsmat van kokos en brokken turf (gesneden uit een turfbrood). Het is mooi om te zien dat je de overgang tussen turf en elastopur nauwelijks ziet.   Hier een probeersel.


  Het is mijn bedoeling om veel mos in de bak te hebben. Meestal gebruik ik een mix van javamos, sfagnum en ander mos. Ik gebruik uit de tuin de mos die op vochtige en zonnige plaatsen groeit. Ik weet dat o.a. sfagnum het niet goed gaat doen maar gebruik dat toch omdat het goed vocht vasthoudt. In mijn oude bak is er vanuit de sfagnum een andere mos (of andere verschijningvorm van sfagnum) gaan groeien die het wel goed doet in de kikkerbak. Dat ga ik ook nog even overzetten. Naar mijn ervaring gaat een mengsel van mossen beter groeien dan een enkele mos. Dat zal wel iets met overlevingsdrang te maken hebben. Goed vocht en veel licht in de bak, ik ben benieuwd maar zal nog wel even geduld moeten hebben…..


  Levermos (tropisch), ik weet niet welk soort.
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  11 apr 2015 12:12
  Overzichtsfoto van hoe de bak er nu bij staat. Morgen nog maar even wat planten scoren in Nieuwegein .

  0
  Dennis Paus

  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  11 apr 2015 19:29
  Top hoor, succes morgen met je zoekt toch. Gaat wel goed komen. Daar is aanbod genoeg.
  0
  joost ouden

  Posts:161


  Profiel

  Privé
  --
  13 apr 2015 08:52
  Wauw wat een mooie bak zeg! deze ga ik volgen
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  15 apr 2015 18:00

  Aangezien ik in mijn oude bak altijd te maken had met de befaamde grauwsluier veroorzaakt door het spuiten met hard water (Hier bij de laatste meeting 20 gr DH) en ik dit in de nieuwe bak niet wil toch maar besloten om te gaan voor een Osmose filter. Via Marktplaats een nagenoeg nieuw exemplaar gescoord! En voor een zeer aangename prijs (je bent Hollander of niet). Nu nog even aansluiten en draaien maar.

  Zo, dat was dit weekend weer een vruchtbaar rondje Nederland. Overigens kan hard water voor de kikkers en zeker voor de larven geen kwaad. Ook al weet ik dat daar een discussie over loopt.
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  15 apr 2015 18:15
  Volgende stap in de Tour d'Hollande is de kikkerbeurs in Nieuwengein. Veel te lang geleden dat ik daar geweest ben Goed om alle oude vrienden en bekenden weer eens te zien! Veel aanbod van mooie kikkers en genoeg planten en voederdieren. Ik mij bij sommige stands echt moeten beheersen, te veel mooie kikkertejs............... Eerst de bak klaar. Veel planten gekocht maar nog niet voldoende....Eerst maar even een  plantenmap aanleggen zodat ik wet wat ik in huis heb gehaald. Zet ik eerdaags ook wel even onlinse.

  Bij thuiskomst direct aan het planten geslagen en de gekochte Javamos opgeslagen voor later gebruik. Langzamerhand begint het al wat te worden met de Bak. Nog een paar mooie kleine bromelias, bladplantjes en orchideetjes en we zijn er.

  Overzicht foto:  Detailfotootje

  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  16 apr 2015 19:29
  mooi!
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  21 apr 2015 20:10
  Dan toch maar de stap gemaakt om het oude terrarium te ontmantelen. Blijft altijd een triest gezicht als iets waar je jaren plezier aan gehad heeft langzaam maar zeker verandert in een puinhoop.  Hier nog een laatste fotootje. De kunstboom is na 14 jaar nog als nieuw (van buiten, van binnen zitten er buitenaardse levensvormen in). Het meeste materiaal is zo slecht van kwaliteit geworden dat ik alles maar weg gooi.

  Ondertussen ook nog maar wat verdwaalde E. Tricolor en D. Leucomelas uitvangen..... Er blijken dus véél meer Tricolors in te zitten als verwacht. Ik vang naast de ouderdieren nog een kleine 40 halfwas dieren uit..Alle dieren zijn mooi gezond! En zeker niet gestresst. Gelukkig had ik nog een wachtlijstje voor Tricolors.

  in de nieuwe bak gaan 2.2.0 D. Leucomelas en 4..4.0 E. Tricolor. Ruimte voor gezinsuitbreiding denk ik...
   

  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  21 apr 2015 20:21
  Nog maar even verder gegaan met de Osmose installatie. Werkt perfect. Gezien de snelheid toch even een buffervat regelen. Nu nog even de sproei installatie aanschaffen, de oude sproeiers zijn niet meer gangbaar te krijgen. Maar even bij 1 van de sponsors kijken.

  Ondertussen een paar  mooie orchideeën gekocht bij Top Orchids (St Maarten NH). Veel keuze in grootte, rijpheid en soort, Ook redelijk geprijsd. Je wordt goed geholpen (vraag naar Peter, hij heeft verstand van wat in je bak kan groeien), Zodra de bloemen bloeien laat ik wel fotootjes zien.

  Nog even verder gewerkt aan de plantenmap, nog 2 plantjes op naam brengen, wie kan  mij helpen:

  Gekocht op de beurs, kaartje kwijt... Blaadjes laten snel los maar wortelen ook snel als stek,
   

  En deze varen? Alle bladen verdorden binnen 2 dagen en daarna is zij in volle glory teruggekomen!


  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  28 apr 2015 18:19
  De orchideeën beginnen eindelijk te bloeien... Helaas nu zo een beetje allemaal tegelijkertijd. Gelukkig zal dat in de toekomst meer verschillend zijn (als ze het overleven ), Ik zie wel dat de orchideeën aan het werk zijn (wortelpuntjes komen door de Sfagnum heen. De onrijpe takken van de nieuwe planten ontwikkelen zich goed. Hierbij de beloofde fotootjes:

  Orchidee Onchydium  “Eurostar” :

  ​Orchidee Onchydium spec “Twinklebee” (om de één of andere redenen wil de foto niet draaien...). Belachelijk veel bloemen komen op de stelen. Het blijft maar doorgaan, ook komen er nieuwe stelen bij...Eigenlijk even te wild voor mijn smaak, mar wel mooi.


  Ook de orchideeën die reeds in de bak staan (sommige al 3 weken) bloeien lustig door tot en met de laatste bloem op het laatste takje. Echt benieuwd of er ook nog wat terug gaat komen

  Orchidee Onchidium Huaweii (?) in rood en geel..


  Orchidee Masdevallia x Liana (yellow). De bloemen blijven in deze bak bijna een maand zitten en de plant maakt nieuwe knoppen en bloemen aan.

  Orchidee Onchydium Eurocyclinei

  Ik ben overigens gek op Onchydiums.. kan niet beloven dat er niet meer (kleine en botanische) soorten bijkomen. Nu even kermis met alle bloei, straks een stuk rustiger als er af en toe wat bloeit.
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  28 apr 2015 18:53
  Gaat alles nu van een leiden dakje? Nee, helaas is dat niet zo. Er gaan ook dingen fout:
  - Planten: Niet alle planten doen het even goed. De twee Marcgravia spec 'Peru'  gaan het niet redden. De andere soort Marcgravia doen het perfect en beginnen zelfs te groeien. De apenpootvaren weet nog niet wat zij wil, bladeren vallen af en groeien weer bij.
  - Kikkers: Twee van de zeer kleine E. Tricolor hebben weten te ontsnappen uit de (echt) fruitvlieg dichte bak, Waarschijnlijk zijn zij door de bodembedekking en kleikorrels gekropen en door de afvoerpijp van de elektra (pomp etc)naar boven geklommen. De lichtkap is warm genoeg om ze mooi te drogen (helaas). De overige kikkers laten zich goed zien en vreten eigenlijk teveel (in mijn turf zaten veel kleine pissebedden en oorkruipers, deze werden met smaak gegeten door zowel Tricolor als Leuco's. Zelfs de fruitvliegen lieten zij links liggen.
  - Techniek: De oude schakelkast is er mee gestopt. De tijdrelais doen het niet meer... wordt dus weer sleutelen en dan direct ook maar de maat van de schakelkast aanpassen zodat hij in de kast kan. De kast waarop het terrarium moet komen te staan is ook maar geschilderd. Valt zwaar tegen zwart op zwart schilderen.....
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  05 mei 2015 18:56
  Nog steeds druk bezig met de techniek. Gaat goed maar traag (oude schakelschema kast is kwijt (lees kan even niet gevonden worden in digitale archief....). Komt wel goed. Nog maar even bezig geweest met sproei installatie, moet ook netjes in kast passen. Geen losse kosten er meer naast.  Volgende week maar de sproeiers plaatsen.

  Nog maar wat plantjes geplant. Veel groenblijvers en woekeraartjes. Kan altijd nog even snoeien.

  Moet allen nog wat leuks scoren voor de rechterkant (voor de kijker linke). Ben nog op zoek naar wat leuke varentjes (zag op internet een aantal Zuid-Amerikaanse schubvarentjes, maar die zijn alleen in de US te krijgen. Maar even bellen denk ik).

  Detail beplanting

  Natuurlijk heb ik ook in de bak last van baldadigheid... Rellende D. Leucomelas vrouw in orchidee (Onchydium Twinklebee). De fruitvliegen zijn gek op deze orchidee, vandaar.... de kikker springt er van boven af zo in....
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  16 mei 2015 11:25
  Zo, gisteren even lekker met de techniek bezig geweest, De schakelkast nogmaals getest en ben er nu tevreden mee. Daarna de nevelsproeiers en pomp gemonteerd (Jewelspray). Tijdens testdraaien lieten de sproeiers een mooie nevel zien. De hele bak wordt binnen een minuut mooi nat! Nu de pomp en voorraadvat maar ingebouwd in de onderliggende kast (slechts de helft van de ruimte beschikbaar, de rest is onze bar ).
  Tijdens de vakantie komt er gewoon een groot vat naast de kast te staan.  Ik spuit overigens vanuit de nevelsproeiers met osmosewater. Ik zie na 4 weken duidelijk verschil tussen osmosewater en kraanwater. De planten blijven heldere kleuren behouden. 1x Per week spuit ik handmatig met vitaminen en kraanwater. De planten moeten ook voeding hebben, in kraanwater (gecombineerd met de vitaminen) zit genoeg.

  Daarnaast heb ik waterplanten geplant in het watergedeelte. Dat zijn overigens allemaal soorten die in een paludarium aan de wandel zullen gaan. De Ricca gaat al tegen de waterval op net als het javamos.


  De bak ziet er nu zo uit:

  Is de bak nu 100% klaar? Nee, klaar is het nooit. Er moeten nog wat plantjes bij (op zoek naar mooie kleine orchideen en varentjes). De bak moet nog zeker 6 weken draaien voordat ik kan zien of het mos overal aanslaat. Ik zie veel uitlopers van het mos. Eigenlijk in alle soorten: javamos, straattegelmos, sfagnum. Ook de varen begin uit te lopen. De oude bladeren worden vervangen door nieuwe, vaak met een andere structuur en vorm. Ook begint er hier en daar spontaan varens en mos te groeien. Ook zie ik ander onkruid oppoppen, dat wordt dus vakkundig gewied. Voor de rest maar zo min mogelijk meer aan doen.

  En het belangrijkste? De kikkers, natuurlijk. Niet te geloven wat een herrie er 's morgens en einde dag in de bak is. Overdag is het iets minder maar nog steeds druk. De E. Tricolor mannen hebben alle 4 een mooie plek gevonden halverwege en lager in de bank en fluiten als gekken. De D. Leucomelas man heeft ook een mooie plek waar hij atlijd zit te fluiten (schreeuwen als de dames dichtbij zitten) en regelmatig bezoek van de dames ontvangt. Ze hebben een mooie slaapplek gecreeerd boven in de bak. We verschillen nog van mening of daar nu wel of niet een plant hoort te staan, ze hebben in ieder geval de Peperomia er mooi uitgewerkt. Ben benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren de komende weken. Ze zoeken het zelf maar even uit.
  .
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  18 mei 2015 18:25
  Mmmm, tegenslagen zijn er ook...

  De terugslagklep van de beregeningsinstallatie is uit elkaar geklapt. Een hoop water de bar in..... Opdweilen, slang opnieuw aansluiten op pomp en terugslagklep maar terugsturen.

  De opvoerpomp van de beregeningsinstallatie maakt ingebouwd in de kast ongeveer 25x zoveel lawaai als erbuiten. De katten zaten direct op 2 hoog... Alle wanden van de kast én de flessen drank resoneren vrolijk mee. Ook als gaat het maar om een minuut of zo, maar toch..... Van het weekend de kast maar even verstevigen en de planken verzwaren. Gaat lukken....
  0
  Dennis Paus

  Posts:463


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  18 mei 2015 19:49
  Nou succes daarmee. Had het graag gezien die twee katten😀. De bak wordt steeds mooier, mijn complimenten.
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  21 mei 2015 18:02
  Dank! We zien de bak nu ook gaan groeien. Planten worden steviger en mooier. Benieuwd wat het mos gaat doen. Ik blijf wel posten.
  0
  ingel baaijens

  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  29 jun 2015 21:42
  moooi !!! compliment
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  27 jul 2015 18:57
  Hierbij maar weer eens een update van de bak.

  De in het begin ingebrachte orchideeën doen het goed behalve de Oncidium eurycline. Deze plant heeft afgelopen week binnen een week de geest gegeven zonder duidelijke redenen. Genoeg licht en vocht en van niets teveel en goede groei. Verder is er een varen doodgegaan, echter de afgevallen stekken wortelen goed. Waarschijnlijk niet een goede plaats voor de varen. Voor de rest groeit alles goed en ook de mos begint flink uit te lopen en hier en daar spontaan te groeien.

  Er was nog plaats in de bak, de zijwanden waren nog niet helemaal begroeid. Dus toch nog maar even zoeken naar wat plantjes. We zijn terecht gekomen bij Wubben Orchids. Een bezoekje waard! Wat een enorm assortiment en een eigenaar die weet waar hij het over heeft en ook advies wil geven. Veel mini-orchideeën die ook geschikt voor het terrarium zijn.

  Ik had mijn zinnen gezet op de een aantal botanische orchideeën. Niet allemaal Zuid-Amerikaans, ook wat oude liefdes opnieuw aangekocht. Ook niet allemaal van die fantastisch grote bloemen maar wel veel bloeiend. Ik pas eerdaags mijn plantenmap aan (care sheets) en zal die ook publiceren. Plaatjes van internet omdat ik meestal net bloeiende of bloeirijpe plantjes koop (sterker).

  Bulbophyllum lasiochilum  


  Restrepia cuprea


  Pleurothallis costaricensis


  Pleurothallis grobyi

   
  Hapalochilus alticola


  Dendrochilum filiforme

  De kikkers hebben het volgens mij iets te veel naar hun zin.... de gehele dag zie ik kikkers lopen, eten etc. Momenteel explodeert de bak door de springstaartjes... Dus voer ik even minder. Het concert start om 05:00 uur als ik beneden komt en gaat door tot ca. 21:30 uur. Dan wordt het licht uitgeschakel. Tussen 12:00 en 14:00 wordt er even bijgeslapen. De eerste eieren zijn weer gezien maar worden voorlopig niet uitgehaald ivm tijdsgebrek
   

  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  27 jul 2015 19:11
  Twee fotootjes weggevallen (en ik krijg ze er ook niet meer in....)

  De bak zoals hij er nu uitziet..​
  Een nog een orchidee
  Dendrochilum filiforme, een zee van kleine orchideetjes!


  0
  Marius Boer

  Posts:851


  Profiel

  Hardinxveld-Giessendam

  Dn Lid

  Redactie
  --
  27 jul 2015 22:19
  Super gaaf Nico, ziet er heel mooi uit. Mooie collectie orchideen. Ik hoop dat ze allemaal aan slaan. Blijft toch heel erg moeilijk. Vooral heel goed ventileren zodat ze niet de lang nat blijven na een sproeibeurt
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  28 jul 2015 19:16
  Marius, ik heb heel bewust nagedacht over de ventilatie. De bak heeft 1 ventilator welke continue draait (ook 's nachts) en er schakelt er 1 bij als de rel. vochtigheid  > 95 % wordt en brengt alles weer terug naar 80%

  En al een aantal maanden proefgedraaid met o.a. Onchidium en Masdevillia orchideeën evenals een aantal kleinere botanische stekken. Deze groeien als gekken. De bak is ca 20 minuten na de sproeibeurt al weer redelijk opgedroogd. Alle orchideeën zijn epifytisch en met afwatering. Even afwachten maar hoe e.e.a. gaat.
  0
  Dirk Dekema

  Posts:93


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  28 dec 2015 18:45
  hallo Nico,
  ik zit met belangstelling je blog te lezen. ik weet niet of je al antwoord hebt gehad maar het witte bloempje is:chirita Tamiana. erg makkelijk plantje dat zich sterk uitzaait.
  0
  Dirk Dekema

  Posts:93


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  28 dec 2015 18:45
  hallo Nico,
  ik zit met belangstelling je blog te lezen. ik weet niet of je al antwoord hebt gehad maar het witte bloempje is:chirita Tamiana. erg makkelijk plantje dat zich sterk uitzaait.
  0
  Dirk Dekema

  Posts:93


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  28 dec 2015 19:00
  mijn vorige antwoord is helaas dubbel geplaatst.
  Ik kom regelmatig bij Wubben. luilekkerland voor de orchideeën liefhebber.

  ook op dendroboard is veel te vinden.
  zoek bv maar eens op total-n00bs-cheat-sheet-orchids-terrariums
  Voor aardige tips over makkelijk te orchideeën.
  En natuurlijk het artikel van Rob van Mourick in het laatste DN nummer.
  0
  Nico de Roo

  Posts:54


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  08 jan 2016 11:13
  Dank voor de antwoorden! We gaan even verder snuffelen. Ik kom ook regelmatig bij Wubben!
  0
  Glenn Giesberts

  Posts:196


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  08 jan 2016 11:55
  Prachtige bak!
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top