VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 16 mei 2015 17:50 door rick borst
Paludarium/Aquarium
3 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Bart MeijerPosts:2


Profiel

Heteren
--
23 apr 2015 19:08
  Hallo leden,

  Ik heb een Rio240 (120l*40b*50h), hij staat nu leeg omdat ik de boel ga verbouwen. Het aquarium wordt wederom Zuid Amerikaans ingericht. Omdat ik Copella Arnoldi ga houden wil ik een landgedeelte gaan maken, Copella Arnoldi's zetten namelijk hun eieren af op overhangende bladeren. De bedoeling is dat het landgedeelte een soort rivieroever wordt. In eerste instantie wilde ik hier een stuk van 120*20*50 van maken. Maar omdat ik sinds kleins af aan al gefascineerd ben door alles wat in de jungle leeft wil ik graag ook bewoners hebben voor het landgedeelte. Het landgedeelte moet dan 120*40*50 worden net zo groot als het aquarium dus. Nu heb ik al genoeg gelezen over gifkikkertjes (want die zijn gewoon het leukst) en hiervan kom ik vaak tegen dat het slechte zwemmers zijn.

  Nu heb ik een paar vragen, is het mogelijk wat ik wil? Of is de kans te groot dat de kikkers in het water zullen vallen en verdrinken.
  Zijn er zuid amerikaanse kikkertjes die wel kunnen zwemmen?
  Of weet iemand anders een klein blijvende amfibie of reptiel?

  http://www.aquaforum.nl/u...r=1305999&page=4

  Hier nog een link naar mijn aquarium, hier staat een tekening van hoe het moet gaan worden, voor het geval het verhaal niet duidelijk is

  Groetjes,

  Bart

   
  0

  Mark Stroeken  Posts:66


  Profiel

  Nijmegen
  --
  24 apr 2015 08:36
  Leuk idee. Ik denk er zelf ook over om een aquarium om te bouwen tot paludarium. Ik maak me wel zorgen om de beslagen ramen. Nu ben ik bezig met het bedenken van een ventilatie systeem waarbij ik gebruik wil maken van een nog te boren gat in de bodemplaat.

  Paar vraagjes. Wist je dat kikkers niet in de lampenkap moeten kunnen kruipen? Want je lampen worden warm. Kikkers klimmen gewoon uit je bak en gaan bij de lampen zitten. Tweede probleem waar je tegenaan zal lopen is het voedsel. Hoe ga je die kap fruitvliegdicht maken? Want anders heb je je hele huis vol vliegjes. 

  Vwbt het niet kunnen zwemmen zou je bv epipedobates Anthonyi kunnen kiezen. Die heb ik zelf ook en die zwemmen prima indien nodig. Voor hun plezier zwemmen ze eigenlijk niet maar ze springen hier wel rustig het water in om een spartelende vlieg op te slokken en dan zwemmen ze snel en prima weer terug naar de oever.

  Essentieel is dat je oever gelijdelijk overloopt in water en ze zeker niet tegen een glasplaat op moeten klouteren. De jongen kunnen dat prima maar de zware ouderdieren zullen daar moeite mee hebben. Dus ruwe geleidelijke oever maken en dan zal er niet snel een kikker verzuipen verwacht ik.

  Volgens mij verdrinken de meeste kikkers omdat ze ziek zijn. Niet omdat ze niet zouden kunnen zwemmen. Ik kan niet voor andere soorten spreken maar Anthonyi's zwemmen als de beste en zullen zeker niet verdrinken. Je kan zelfs in de hoekjes van de bak een stukje kurk kitten aan de voorkant. Gewoon heel klein maar dat als ze ineens beslissen om naar de voorruit te zwemmen ze in elk geval in de hoeken even kunnen rusten.

  Je grootste probleem wordt de afdekking. Daar loop ik ook tegenaan al heb ik inmiddels wel ideeen. Een glazen strip langs de kanten en een passende deksel van glas onder de lampen. Verder benzinegaas voor de verluchting. Zorg dat er een opening is in je kap want anders wordt het een sauna en die kikkers moeten echt veel frisse lucht hebben. Geen dampige condensbak die nooit even wat opdroogt.

  Bij Anthonyi's hoef je ook niet te verwarmen verder. Eerder koelen. Want ook dat wordt wat. je water zal warm zijn, de lampen geven warmte af en het zal erg broeierig worden. Kikkers kunnen wel tegen warmte maar het mag niet te heet worden. Dan gaan ze dood. 

  Dus denk goed na wat je doet. Mocht het niet goed werken kan je altijd nog overwegen om er een aquatische kikker in te zitten. 

  Salamanders moet je zeker ook nooit doen want die houden helemaal niet van teveel warmte. 
  0

  Bart Meijer  Posts:2


  Profiel

  Heteren
  --
  24 apr 2015 09:12
  Bedankt voor het antwoord,

  Ik maak een bak van betonplex die ik tegen de muur aan schroef, deze smeer ik helemaal in met tegellijm zodat deze helemaal waterdicht is. De bovenkant van het aquarium komt tegen de onderkant van het paludarium aan. De zijwanden van het paludarium lopen door over de zijkanten van het aquarium, de voorkant dek ik af met een grote plexiglas plaat.

  Dat de kikkers niet bij de lampenkap mogen kunnen dat weet ik , maar daar gaan ze ook niet bij komen. Alle naden worden dicht gekit, hier komt echt niks meer uit. Wat betreft ventilatie, de bovenplaat wordt ook van betonplex, hier kan ik makkelijk een aantal gaten in boren met gaas eroverheen.

  Het land en watergedeelte heeft een verval van 5cm, hierlangs wil ik grote stukken mos laten groeien zodat ze hier in kunnen klimmen. Ik zal er ook voor zorgen dat er een schuine oever komt zodat het makkelijker is om er uit te komen.

  Dat van die kurk bij de voorruit is een goed idee. Verder houd ik mijn aquarium water op 26-28 graden dus de kikkers die ik neem moeten die temperatuur ook aankunnen. Voordat er überhaupt kikkers inkomen zal ik de bak enige tijd laten draaien en kijken hoe het staat met de temperatuur (Overdag en snachts) en de luchtvochtigheid.

  Hoe kan ik trouwens foto's op dit forum plaatsen?
  0

  rick borst  Posts:19


  Profiel

  zaanstad
  --
  16 mei 2015 17:50
  Zie mijn film op YouTube al je antwoorden kan je daar vinden . Groetjes rick .
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top