VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 25 nov 2015 19:07 door Kas Janssen
Vraagje(s)
3 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Sanne JanssenPosts:5


Profiel

Ooij
--
13 nov 2015 21:35
  Alvast excuses voor mijn redelijke noob-zijn

  Ik ben volop een planning aan het maken voor een nieuwe bak. Deze wordt 100lang 50diep en 60hoog met een (verborgen) ventilatierooster aan de voorkant (5cm breed) en aan de bovenkant (twee van 5cm). Heb het topic van 'Welke verlichting' hier doorgelezen en ook ik leg mijn verlichting boven op de bak in plaats van er in. Wil daarbij de Exoterra lightcycle met dimmer gaan gebruiken van 2x20W en de repti-glo 2.0TL. Nu las ik dat het alleen UV-A straling afgeeft en geen UV-B. Dan zou ik dus een aparte UV-B lamp erbij moeten zoeken. Of een 20W TL met UV-B. Of een combinatie van beide..
   
  Daar gaat het bij mij dus een beetje mis.  
   
  Heb ik het juiste wattage voor een bak van deze grootte om de temperatuur mooi constant te houden? En wat voor/welke lampen heb ik nodig in de bak? Ben er wel uit dat het een TL lamp word. Bij mijn huidige terrarium (panoramabakje met een omtrek van 132cm) is 1 20W lamp genoeg om de temperatuur tussen de 20 en 23 graden te houden zonder externe verwarmingsbron. Bij de nieuwe bak ontkom ik er denk ik niet aan om een thermostaat met een matje eronder te leggen of een kabel te trekken in de bodem. Ook hier graag jullie meningen over het do or don't.    
   
  Er komt ook een (kleine) nachtlamp in, puur omdat ik dat mooi vind zodat ik in het donker ook nog wat te kijken heb. 

  Het sproeisysteem hoop ik uiteindelijk aan te sluiten op een hygrostaat/hygrometer zodat de luchtvochtigheid ook constant blijft. Of is dat teveel van het goede en voldoet een goede timer ook?   
    
  Ik wil gewoon mooie plantengroei, mooi groen en uiteindelijk ook gezonde dieren, vandaar mijn vraag over de UVlampen. 

  Groetjes,

  Sanne
  0

  Joey van Antwerpen  Posts:29


  Profiel

  Rotterdam

  Dn Lid


  --
  15 nov 2015 09:02
  Waarom gebruik je dan niet de Repti-glo 5.0? Deze geeft wel UVB af.

  Warmtemat zou ik nooit doen. Kans op breken van het glas is vele malen hoger dan een warmtekabel of thermostaat.

  Ikzelf ga gebruik maken van een hygrometer om de luchtvochtigheid op peil te houden en die de temperatuur in de gaten houd, maar het is wat jezelf wilt.
  0

  Sanne Janssen  Posts:5


  Profiel

  Ooij
  --
  15 nov 2015 09:26
  Dat is zeker ook een optie, wist niet dat ze die hadden in 20W. Wordt met twee van die lampen de straling niet teveel voor de eventuele kikkers later? Of kan ik ook gewoon 1 zo'n lamp pakken en een lamp zonder UV?

  Matje dus afgeschreven. Kabel dus. Thermostaat doet op zich niet heel veel, houdt alleen de temperatuur in de gaten. Dus dan is er nog de optie warmtelamp. Maar een kabel lijkt mij ook wel beter. Deze kan ik gewoon door mijn substraat heen trekken eh? Mijn achterwand wordt een gedeelte piepschuim, kan hij daar ook doorheen zonder de boel te doen smelten?

  Heb je hygrometers die ook de temperatuur in de gaten houden? Er zijn geloof ik niet zo heel veel (betaalbare) gecombineerde systemen. Als ze er wel zijn houd ik mezelf aanbevolen haha
  0

  Kas Janssen  Posts:289


  Profiel

  Nijmegen

  Dn Lid


  --
  25 nov 2015 19:07
  Zou eerder repti glow 2.0 doen. Teveel uv kan ook schadelijk zijn.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top