VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 01 feb 2016 15:26 door Remco Stuster
taxonomie Ranitomeya
9 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 212 > >>
Auteur Berichten

Anthony VoskuijlPosts:164


Profiel

Veenendaal

Dn Lid


--
31 jan 2016 15:35
  Ik heb vandaag een aantal malen het wellicht bekende stuk "A summary of the taxonomic changes within Ranitomeya" van Jason Brown & Evan Twomey gelezen op Dendrobates.org. Het duurde even en langzaam begint binnen te komen wat zij nu hebben (her-) ontdekt.

  Als ik het strikt lees staan er op gifkikkerportaal dus nog een boel fouten qua naamgeving en indeling en maken we er binnen de hobby en handel nog een potje van als het om de juiste naamgeving gaat.....of heb ik het nu fout?
  0

  Remco Stuster  Posts:6148


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  31 jan 2016 16:01
  Dag Anthony, je hebt helemaal gelijk. Ondertussen zijn alle stukken volledig herschreven voor het DN boek, maar op deze website is lang niet alles up-to-date, terwijl dat wel zo zou moeten zijn. Ik heb gewoonweg geen tijd om dit allemaal bij te houden omdat ik het boek ook een keer af wil hebben.

  In ons magazine hebben we alles overigens wel goed op orde, en hebben we destijds ook een samenvatting van alle wijzigingen gepubliceerd. Ook heb ik het fotoalbum destijds up-to-date gebracht, maar soms worden er gewoonweg nog foto's in verkeerde albums geplaatst.

  Dat hobbyisten en handelaren lang niet altijd mee gaan met de nieuwste veranderingen heb je ook helemaal gelijk in. Het duurt vele jaren voordat nieuwe namen gemeengoed worden, en er zijn mensen die niet snappen waarom veranderingen plaatsvinden. De gemiddelde hobbyist noemt Epipedobates anthonyi nog altijd E. tricolor, en dat is toch echt al van de vorige eeuw.

  Maar goed, door eeuwig gebrek aan mankracht en initiatief lukt het ons niet om alles up-to-date te houden, terwijl dat wel zo zou moeten zijn. De informatie op de website is spijtig genoeg achtergebleven ten opzichte van ons andere werk.
  0

  Jeroen van der Stien  Posts:1267


  Profiel

  's-Gravenzande

  Dn Lid


  --
  31 jan 2016 16:10
  Eigenlijk zijn er maar een paar soorten waar "we" structureel de fout mee maken. Met name amazonicus wordt nog steeds ventrimaculatus genoemd.
  Ook de "sirensis" groep wordt nogal eens uitgemaakt voor imitator (panguana, contanama enz) zoals bv de "lamasi" die dus eigenlijk tegenwoordig sirensis heet, al dan niet met een locatieaanduiding.

  Al met al gaat het er volgens mij om dat we weten wat we er eigenlijk mee bedoelen en dat we het over dezerfde variant of soort hebben. Ik hoor liever een goede kweker verkeerde namen gebruiken dan dat een hobbyist alle namen juist weet en nog geen kikker kan kweken. Immers worden veel soortnamen van kikkers ook nog steeds met een hoofdletter geschreven terwijl het gebruiken van een hoofdletter echt alleen voor de geslachtsnamen hoort.

  0

  René Krüter  Posts:632


  Profiel

  Hulsberg

  Dn Lid


  --
  31 jan 2016 17:21
  Komt nog bij dat we vaak niet meer weten welke soort we hebben. Ventrimaciulatus (met hoofdletter omdat ik er de zin mee begin) is opgedeeld in amazonicus en variabilis. Ik weet niet wat ik hier heb zitten. Het is een stam die al tientallen jaren in de hobby is en mogelijk zijn in het verleden beide wilde ouders ingekruist. Dat alle lamasi achtigen nu sirensis zijn moeten we nog even afwachten. Er is veel discussie over deze soort op "hoog niveau" Ik verwacht binnenkort wel een publicatie waar deze soort weer op de schop gaat. Soms kan je beter even de oude naam die iedereen kent aanhouden en de wetenschap nog even aan laten knoeien.
  0

  Anthony Voskuijl  Posts:164


  Profiel

  Veenendaal

  Dn Lid


  --
  31 jan 2016 18:30
  Bedankt voor jullie reacties tot zover! Ik ben benieuwd naar het boek, dat moet een enorme klus zijn om voor elkaar te krijgen. Respect!

  Wat René schrijft is ook gelijk mijn probleem. Soms worden kikkers voor € 60,- verkocht als R. amazonica, terwijl het evengoed een R. variabilis laagland morph kan zijn. Ik weet dus ook niet welke ik heb. De kweker sprak over een Iquitos variant en ik ga dan gemakshalve uit van R.amazonica.

  Toch interessant om er zoveel over te lezen, het verdiept je hobby aanzienlijk.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 212 > >>


  Back To Top