VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 08 jan 2017 00:18 door Yoeri Gudde
Bouw van nieuw paludarium(vragen)
0 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Yoeri GuddePosts:1


Profiel

Amsterdam
--
08 jan 2017 00:18
  Ik zal mij allereerst even kort maar krachtig voorstellen.

  Mijn naam is Yoeri en ben woonachtig in Amsterdam. Werkzaam voor een elektrotechnische groothandel, daarnaast een aardige schuur vol met terraria staan. Met daarin diverse soorten Gekko's en slangen.

  Nu heb ik in de woonkamer een zelfbouw project van 5 jaar geleden staan waar onder andere wat auratus kuna yala's in zitten en wat lygodactylus kimhowelli's voor hoog in het terraria. Dit paludarium heeft een afmeting van 120x40x60.

  Maar het is gaan kriebelen om wat mooiers en groters elders in de woonkamer te gaan bouwen. Hiervoor zal een stalen constructie op maat gelast worden en zal het paludarium op maat gemaakt gaan worden.

  De gewenste afmetingen van het nieuwe paludarium zal 110 hoog zijn. 120 breedt en 70 cm diep. Achter het paludarium zal een ruimte zijn van 10 cm voor alle kabels, pijpen en leidingen. Deze ruimte achter het terrarium zal ook later nog bereikbaar zijn..

  Onder het terrarium zal een biofilter geplaatst worden omdat ik zo min mogelijk wil verwerken in de bak zelf. Geen verwarmings elementen, pompen etc in de bak zelf want hier heb ik slechte ervaring mee. Nu zal ik het water in het biofilter gaan verwarmen zodat deze netjes op temperatuur blijft als deze weer terug stroomt in het paludarium.

  Nu zat ik alleen met de volgende uitdaging. Hoe ga ik de temperatuur in deze bak goed regelen? De temperatuur van het water heeft maar enigszins invloed op alle andere warmte.

  - warmtekabel onder het land gedeelte monteren.
  - warmte lampen bovenzijde. (Liever niet)
  - via een doorvoer door de bodem warme lucht aanvoeren onderin bak. Welke manier van luchtverwarmen dan?

  Ik hoor hier graag meer suggesties op!

  Nu heb ik heel lang nagedacht over hoe ik de bak wil gaan verlichten. PL en T5 lampen heb ik liever niet, nu heb ik mijn ogen laten vallen op led strips. Dit mede door de geringe inbouw hoogte en je dus de hoogte van de kap aan de bovenzijde zo beperkt mogelijk kan houden!

  Zijn er mensen die ervaring hebben met het gebruik van deze bepaalde led strips? !!!!Gradenbundel/bereik!!!! Zo ja zijn hier ook mogelijkheden voor besturing van zonsopgang en ondergang, bliksem etc.

  Misschien de LED drivers onderin de kast monteren en de warmte die hier vrij komt hergebruiken om paludarium te verwarmen. Lucht aanzuigen uit bovenzijde kap door een gesloten systeem langs de warmtebron en dan weer aanvoeren door de doorvoer aan de onderzijde van het terrarium.

  Ook was ik benieuwd of er goede apparatuur is voor het regelen en meten van temperatuur, luchtstroom en luchtvochtigheid.. nu ken ik zelf wel wat systemen maar die werken niet zo nauwkeurig als gewenst.


  Ik hoor graag jullie ideeen en suggesties. Zodra ik de eerste spullen binnen heb zal ik een bouwverslag bij gaan houden.

  Groetjes Yoeri
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top